Следвайте ни

Георги Стаменов, кмет на район "Централен": Пробивът под гарата ще промени Пловдив

viber icon

-  За 2020 г. районите получиха за ремонт и благоустрояване в кварталите по 800 000 лева. Какъв бюджет  ще имате  през 2021-ва? 

- Разчитам  районът да разполага  с  поне 3 млн. лева,  без да включвам в тази сума такива обекти като Дондуковата градина и подлеза на Чифте баня.  През 2020 г. с 800 000 лева бюджет  успяхме да реализираме 11 паркинга, като почти навсякъде подменихме тротоарните и уличните настилки, отводняването, осветлението,  с изключение на три места, чието благоустрояване ще довършим тази година. Както аз, така и колегите ми районни кметове смеем да твърдим, че ние сме най-близо  до гражданите,  знаем проблемите и трябва час по-скоро да ги решаваме.

През миналата година   успяхме  да възстановим и да осветим Кулата на Сахат тепе, възложихме проектиране,  например,  за  енергийна ефективност  и разширяване с две групи на ДЯ №18 до УХТ. 

 

-----------

Искаме на ул. „Младежка“ да създадем вторичен градски център

С проектобюджета на района,  който внесох в Община Пловдив, съм поискал  2 млн. лева само за  ремонт на тротоари 

Очаквам  ремонтните дейности  в Дондуковата градина да стартират през тази година

------------

 

- Г-н Стаменов,  предстои тази година НКЖИ да  започне изграждането  на пробива под Централна гара.  Ще бъде ли представен проектът на пловдивчани? 

- Разбира се. Фирмата изпълнител в момента го подготвя  и очакваме  да ни го презентират с линейните графици, за да има яснота  какво ще представлява бъдещата и най-директна  пътна връзка между районите „Централен“ и Южен“, кои участъци ще бъдат затворени  и по кои улици ще преминаваме, докато продължават строителните работи.  

- Как ще се справяме с транспортния хаос в  центъра на Пловдив?

- Истина е, че строителните работи ще ни създадат доста проблеми и дискомфорт с трафика заради затварянето на бул. „Васил Априлов“, „Руски“ и „Христо Ботев“, но  подлезът  ще промени облика на инфраструктурата на града. В  този контекст вече се коментира  ул.  „Иван Вазов“  да стане пешеходна и от предгаров площад по нея ще вървим към Главната. 

Заедно с Тютюневия град,  който след години също ще бъде преобразен, с  Цар-Симеоновата градина, „Капана“ и Стария град , с намален транспорт  и повече зони за почивка в центъра  Пловдив ще стане още по-привлекателен за живеене и туризъм.  

Проектът за пробива под гарата е много тежък, с преместване на водопроводи,  колектор и всички елвръзки, които вървят по бул. „Христо Ботев“.  Доколкото съм запознат, те  трябва да минат през квартал „Триъгълника“, оттам да пресекат бул. „Васил Априлов“ и  „Руски“  и  да се включат отново в бул. „Христо Ботев“.  Ще се работи  по открит способ, което означава разкопаване и 

няма  защо да се заблуждаваме - ще има затваряне на улици

 в района  на  гарата.  За да се намали дискомфортът,  трябва да има  много добро  планиране на трафика  с обходните маршрути, може би  през Пещерско шосе и  ул. „Любен Каравелов“.  Ако искаме съвременна инфраструктура, трябва да изстрадаме чакането в  задръствания и неудобствата.  Надявам се, че НКЖИ и  изпълнителят  ще завършат този сложен обект  в максимално кратки срокове -  до две години.

- Десетки тротоари в центъра са разбити и пешеходците са принудени да вървят по пътното платно. Тази година ще има ли пари да ремонтирате поне част от тях?

- Силно се надявам  в общинския бюджет да бъдат предвидени средства за тротоари. Голяма част от настилките в район „Централен“ са над 45 - 50-годишни и нуждата от ремонт е крещяща. Затова с проектобюджета, който внесох в Община Пловдив, съм поискал  2 млн. лева само за тротоари.

Желанието ми е  още тази пролет да започнем възстановяване на настилките  пред  детски градини, ясли, училища, след това - по основните и второстепенните улици, за да може в останалите три години от мандата  да обновим повечето от улиците.  Успоредно с това, където е възможно, да монтираме LED  осветление.

- За Дондуковата градина говорим от години. Ще започне ли изобщо  реконструкцията и кога?

- Очаквам  ремонтните дейности да стартират тази година. В момента тече процедурата за избор на изпълнител. Смятам, че е задължително  първата градина, създадена от Люсиен Шевалас, да бъде реновирана, още повече че е паметник на парковото изкуство.  

Изготвили сме проект на стойност около 3,5 млн. лева, който преди две години беше  одобрен от НИНКН,  издадено е и  строително разрешение. Освен  реконструкцията на градината  сме планирали и ремонт на  тротоарите по  ул. „Бетовен“, „Христо Г. Данов“, „Шести септември“ и  на площадното пространство пред Дома на младоженците.   

Имаме готови проекти за над 15 млн. лева,

в това число за реконструкцията на пешеходния подлез на Чифте баня, за много улици, междублокови пространства, паркинги. Проектната готовност в района  е на доста  добро  ниво, необходими са само средства.

- Започнахте възстановяването на Сахат тепе. Кога ще го видим в завършен вид, подобен на акведукта и фонтаните на Бунарджика?

- Поисках от бюджета 1 млн. лева и се надявам, че за дейности, свързани с възстановяване на хълмовете,  ще бъдат заделени  поне 500 000 лева. На  Сахат тепе трябва да ремонтираме водните атракциони и шадравана, да обновим осветлението, настилките, озеленяването, да изградим видеонаблюдение и ако получим съгласуване, да възстановим  подпорните зидове и  водния часовник.  Желанието ни е  да монтираме

слънчев часовник, за да изпълним със смисъл хълма на часовниците.

Предвидили сме преасфалтиране на алеите на Младежкия хълм, които са в трагично състояние. Пред тенис кортовете трябва да се изгради отводнителна инсталация и да се направят тротоарни настилки, защото е недопустимо да газим кал. На Трихълмието има компрометирани участъци по  калдъръма и подпорни стени, както и в западната част на Бунарджика.

- Отказахте ли се от идеята да бъде възстановен ресторантът на Сахат тепе, какъвто е имало в средата на миналия век, описан в книгата на Никола Алваджиев?

- Твърдо не. Въпрос на време е да възобновим този дебат. Според мен

ресторантът на Сахат тепе  е част от историята на Пловдив,

която трябва да се върне към живот. Идеята ни е  да има бюфет от лека ефирна конструкция, без бетони. Така ще се решат няколко проблема  - хората, които се качват горе, да имат къде да вземат вода или кафе, а и санитарни възли. 

-  На ул. „Младежка“  през миналата година най-после бяха премахнати празните сергии и павилиони.  Как ще се възстанови тази осакатена в годините територия?

- В момента ул.  „Младежка“ се проектира. Разработките са много добри и се надявам в скоро време да проведем обществено обсъждане с визуализация и концепция на улицата.  Два са вариантите, които бихме предложили на гражданите. Единият е с превес на зеленината в едната част от улицата,  а в останалата  се набляга на паркирането.  

Община Пловдив ще може да кандидатства за финансиране на проекта за бъдещата визия на ул. „Младежка“ и в следващия програмен период и в близките години  да създадем  вторичен градски център, като  изпълним със съдържание тази улица ​-  да е за млади хора и приятна за посещение. Инвестицията е солидна - няколко милиона  лева по окрупнени показатели, защото се предвижда  подмяна на водопроводи, канализация,   електроинсталации, пътни и тротоарни настилки.

- Проектът за подлеза на Чифте баня също струва милиони. Не е ли утопия  да се правят луксозни проекти, обречени  да си останат на хартия заради безпаричие?

- Подлезът е въведен в експлоатация през 1971 г., когато също сигурно е имало съмнения  дали не е много скъп. Въпросът е дали в центъра на Пловдив искаме нещо евтино или хубаво и красиво.

Убеден съм, че когато става дума за развитие на туризма, трябва да наблягаме на  още по-високо  качество и дизайн. Знаем, че и трабант, и мерцедес  возят, но всеки предпочита  мерцедес, а не трабант. Готов е и проектът за реставрацията на  Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, внесен е за съгласуване, след което ще се търси финансиране за възстановяване на  тази красива сграда.

 

ВИЗИТКА

Георги Стаменов е роден  в Пловдив на 28 май 1980 г. Завършил е магистратура в УНСС - София, специалности  "Финанси" и  ”Счетоводство и контрол”.  От 2011 до октомври 2015 г.  е общински съветник от  ГЕРБ в ОбС - Пловдив. През ноември 2015 г. печели мажоритарните избори за кмет на район "Централен"  като кандидат на ГЕРБ, а през 2019 г. печели втори мандат, издигнат от същата партия.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Господин  кмете

Господин кмете

18.01.2021 | 08:23

Дадохте 67 хиляди за детската площадка между блок 15 и 14 на Капитан Райчо-38и 42 но повече никой не се грижи за подръжката и. Изкоренени бяха шест дървета а на тяхно място не бяха засадени нито една нова фиданка, храст или цветя. Градинките не са окопавани от 1972 година. Ако Вие обичате лунния пеизаж Илон Мъск продава билети за пътуване до луната. Но тука е Пловдив и от древността неговите жители са обичали зелените площи и цветята.

Отговори
0 0
УМЕН

УМЕН

17.01.2021 | 08:03

Достатъчно паркове имате да скачате и играете като луди но не намесвайте развитието на града с вашите лудници също като вас преди години граждани като вас са протестирали за изграждането на гребния канал също селяни като вас а сега всички ходят там на разходка ако и тогавашните управници се вслушаха в вас сега нямаше да има подобно нещо нямаше града да е в същото положение като сега голям и развит ........

Отговори
2 8
Нали

Нали

17.01.2021 | 15:45

Точно! На времето Хенри Форд е казал, ако бях питал хората какво искат, щяха да ми кажат "ами, по-бързи коне"! Винаги съм бил против тези така наречени публични "граждански" обсъждания! Граждани обикновено няма, само шайка платени политически противници, които идват изповръщат си жлъчката по най-просташкият начин и си заминават! А в още по-ранни години имало ли е обществено обсъждане за изгигането на този позор за Пловдив, Ал(и)оша?

Отговори
2 2
Архитект

Архитект

15.01.2021 | 16:12

Навсякъде по света се правят рингове, за да се изкара движението на коли от центъра, само ние ще правим пробив да го вкарваме зорлем по Руски и Априлов, който, между другото, е прясно ремонтиран.

Отговори
10 2
СТРОИТЕЛ

СТРОИТЕЛ

15.01.2021 | 15:32

Като виждам как некадърно направиха отводняването на подлеза пред Централна поща и тръпки ме побиват. Пак ще има плавателен подлез, сега под Централна гара. Щото от калинки друго не може да се очаква. За тях, като деца на природата, все природата им е виновна, че лекинко ги е лишила от здрав разум, но надарила с прекомерна наглост и лакомия.

Отговори
14 1
ГЮРО

ГЮРО

15.01.2021 | 15:26

А защо не направите пробив под Бунарджика? Съвсем ще промените облика на Пловдив. И веднага ще се види, че т.н. управляващи са просто разсипници, въртящи се като мухи без глави в мерака си да прахосат народните пари за безумни и ненужни проекти.

Отговори
13 1
Ваня Вълчева

Ваня Вълчева

15.01.2021 | 13:51

Браво! Успех!

Отговори
3 8
Ваня Вълчева

Ваня Вълчева

15.01.2021 | 13:50

Браво!Успех!

Отговори
2 8
Хана

Хана

15.01.2021 | 11:21

Действай , кмете, Евала !

Отговори
4 10
Младежка

Младежка

15.01.2021 | 11:20

На Младежка сергии ИМА. Ако обича многоуважаемия кмет да дойде да види намясто колко изоставени автомобили и бусове има спряни по Младежка и в района. Има цял разфасован автомобил в началото на ул. Лука Касъров директно на тротоара. Паркът с басейново съоръжение и чешмичка до хидрофора между Загоре, Тракийски юнак, Копривщица и Марица-юг е в окаяно състояние-алеите за пешеходци са за археологически проучвания, а листата и клоните не са събрани качествено от поне 2 години. Едната пързалка в близост до игрището мистериозно изчезна, а люлката е е развалина. Молим за съдействие!

Отговори
5 2
Младежка 1

Младежка 1

15.01.2021 | 14:35

Аз до колкото виждам тепърва ще започват да я работят Младежка, как да е оправена предварително

Отговори
3 3
Младежка

Младежка

17.01.2021 | 15:17

О не, тя ще се съсипе, защото тайничката идейка е да се направи платено паркингче, за точене на парички и разваляне на спокойствието в района, също като на ул 4 януари. 100 %гаранция от ГЕРБ-откъдето са минали-нищо хубаво не е останало в последните 2 мандата. И все е в услуга на гражданите. Почакайте и ще видите!

Отговори
2 1
Ясновидец

Ясновидец

15.01.2021 | 10:58

Изборите започнаха и вие с тях започнах те да плюете по силните...

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай