1553
Следвайте ни

Георги Стаменов: Като видях Мария, изчезнаха думите - толкова красива жена!

Семейството е моята опора, признава кметът на район „Централен“

viber icon

Любов от пръв поглед - така кметът на район „Централен“ Георги Стаменов описва запознанството си с Мария,  която наскоро го дари с трето дете.

„Малката София е подарък и за двама ни, както и двете ни по-големи деца“, уточнява Стаменов, твърд привърженик на многодетните  семейства. Големите са синът Костадин на 12 години и Мария, която тази есен е тръгнала в първи клас, бебето София е на един месец.

„Колкото повече деца имаш, толкова си по-богат и по-щастлив. Те са бъдещето, за което допринасяш със знанията си, опита, културата, обичта.

Децата са инвестиция, защото даряваш най-безценното - живот,

и се стараеш да ги възпиташ така, че да пораснат по-добри от теб. Децата  сплотяват семейството“, убеден е Стаменов.

И до днес говори с обич  за съпругата си: „Запознахме се на един рожден ден. Когато я видях, изчезнаха ми думите - толкова красива жена. Тя и сега е красавица“. Със смях си спомня, че на този рожден ден за разядка сервирали  антипасти - люти чушлета със сирене. „Мимито си взе от тях и си помислих: Как ли ще ги яде? Гледам - тя ги дъвче, без дори да се намръщи. Тогава си казах: Щом обича лютото, и мен ще ме трае!“, шегува се Георги Стаменов.

 

Допаднали си още от първите  срещи като възгледи, начин на живот, амбициите, желанието да променят света. А за музиката се оказало, че харесват всякаква - от опера и "Металика" до избраните парчета на попфолка. Така скоро заживели  заедно. Тогава и презум не им минавало, че един ден той ще се озове в управлението на Пловдив първо като общински съветник, зам.-председател на местния парламент и шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси, а след това и като кмет на район „Централен“.

По това време двамата вече работели. Мария завършила туризъм, а по-късно и икономика, Георги  се е дипломирал като магистър по финанси, счетоводство и контрол в  УНСС в София. Преди да влезе в политиката и през 2011 г. да бъде избран за общински съветник, Стаменов  работел в семейния бизнес. И досега, когато има свободни почивни дни, прескача до цеха на баща му. Запретва ръкави и

с удоволствие обработва камък - варовик и гранит, 

за облицовки по поръчки.

„Това ме разтоварва“, признава кметът на „Централен“. Работният му ден започва в 8 часа сутринта с обиколката из района  и приключва в 19 часа, след като е прегледал кореспонденцията, провел безброй  срещи, разговарял с десетки граждани, които го търсят със своите болки и сигнали както на място, в сградата на ул. „Христо Г. Данов“, така и на Фейсбук или по телефона.

Стаменов е кореняк пловдивчанин, познава всяко кътче в района и няма проблем, за който да не е информиран и за който да няма представа как би могъл да се реши.

Дори и след най-напрегнатите дни е зареден с позитивна енергия, без да му личи грам умора или отегчение. Не обича да отлага работата за следващия ден, ако може да я свърши веднага. Не повишава тон и за разлика от мнозина корифеи в управлението умее да изслушва и ако успеят да го убедят, приема другото мнение. Има ясна визия за района, а и за целия град, твърдят  негови колеги. Самият той като свой недостатък отчита, че не е достатъчно строг и рязък, когато понякога това  се налага. И веднага се коригира - с блага дума се постига повече.

 

Споделя, че през шестте години на кметуването е имал и радости, и огорчения, но нито веднъж не е съжалил, че се е захванал с градските дела. През цялото време Мария и семейството му са били  опора, която го държи твърдо на земята.

„Мария има трезв поглед и като се прибера и <210> разкажа за това, което ме вълнува, знам, че дори и да има критика, тя ще бъде добронамерена. В най-тежките моменти ми е давала най-мъдрите съвети. Казва: Спри се, ще сгрешиш“,  открехва малката семейна тайна Стаменов. И се разсмива: „Затова не съм правил големи грешки!“.

Мария в неговите очи е герой

Един ден и двамата решили, че е добре да имат трето дете  - млади са, работят, а дали слагаш тенджерата  на котлона  за едно, две или три деца, няма значение. Важното е да отгледаш още едно дете, което за теб носи радост. На Мария в момента никак не <210> е лесно - Костадин и малката Мими учат вкъщи онлайн, като и на двамата се налага тя да им помага, бебето също иска голямо внимание. „Добре е, че насреща са  родителите - моите и на Мария,  нейната и моята сестри“, благодарен е Георги Стаменов. Горд е, че са сплотено семейство.

„Семейството, и особено Мария, ме извисяват и когато се почувствам твърде извисен, ме приземяват“, с усмивка споделя многодетният баща и кмет.

И самият той се старае да помага на съпругата си. Вечерта води 7-годишната Мария на танци, баткото Костадин - на плуване в комплекс „Младост“. Плътно е до Мария, когато тя къпе бебето. Случва се късно вечер да се захване с ремонт у дома. Разправя, че наскоро една вечер до късно е разглобявал пералнята, защото се повредила. Успял сам да отстрани повредата.

С въздишка признава, че времето за семейството никога не стига, и уточнява: „Важното е мъжът и жената да вървят в една посока, а това става, когато между тях има привързаност и любов“.

 

Света Богородица - семеен празник

 

 

Света Богородица в семейството на кмета на район „Централен“ се посреща като семеен празник. Стаменови вдигат наздравица наведнъж за трима именници -  на името на Дева Мария са кръстени майката на кмета, жена му и дъщеря му. 

Георги Стаменов разказва, че на този ден винаги се събират в широк семеен кръг при неговите родители. На трапезата се слага печено агне, салати, вино, ракия, водка, лакомства за децата. Пропуснали са празника само тази година заради развилнялата се пандемия, макар че всички в семейството са ваксинирани или са преболедували. 

Иначе Мария и Георги Стаменови редуват гостуването при неговите и нейните родители, които живеят в Хисаря. През лятото задължително правят зимнина в къщата на родителите на кмета в Христо Милево. Варят компоти, правят туршии, затварят буркани с кисели краставички и два вида лютеница  - едросмляна с парченца червени чушки и фино смляна. Кметът на „Централен“ също работи в двора и бърка лютеница, когато има свободно време.

Преди четвъртата вълна на пандемията поне два уикенда месечно задължително пътували из страната. Последно са били край язовира в Кърджали, разгледали и Перперикон.

Радват се на много приятели. А той поддържа връзки и с бившите си състуденти. „За 17-18 годни са помъдрели и всеки се е реализирал по добрия начин“, разказва районният кмет за приятелите си от УНСС.

 

С брада или само по мустаци

Георги Стаменов, който доскоро ходеше в кметството гладко избръснат, един ден се появи с брада и с тази визия си остана.  Разправя, че миналата година си взел за няколко дни отпуск и не се е бръснал. Като се е видял с приятел, той му рекъл: „Гледам, че си пуснал брада. Дай да те водя на бръснар да ти я оформи“.

„Оформи ме и ми хареса. И Мария ме хареса. Ако реша, през 2022 г. ще остана само с мустаци“, забавлява се Георги Стаменов, за когото се знае, че има весел нрав, носи майтап и сам обича да се шегува.

Не робува на скъпи дрехи и мода, но винаги е елегантен и облечен с костюми и ризи, подбрани с вкус. Дрехите пазарува на Главната и се радва, че си е купил превъзходни обувки за 60 лв., вместо като баровец  да си вземе за 300.

Допреди няколко години живеели с Мария и децата при родителите, но си купили собствено жилище с кредит в съседство с родния му квартал.

 

Как се превъзпитават тийнейджъри

Родителите  на Георги Стаменов живеят до ресторант „Стадиона“, където преди 41 г. е роден и самият той. И до днес си спомня каква задружна махала са били, кръстосвали квартала и в захлас са гледали как батковците си правят пушкала - слагали във флакон от дезодорант карбид и малко вода, а често и плюнка, щракали кибритена клечка и улиците се огласяли от тътен.

"Тогава имаше уважение между малки и големи деца. Големите не позволяваха на малките да чупят дървета и пейки, да драскат по сградите и да рушат спортните площадки“, връща лентата назад районният кмет. 

А след години, след като вече станал районен кмет, след един от вандалските набези в подлеза до Тунела Стаменов  привикал хванатите в крачка момче и момиче в кабинета си. След разговор на шест очи тийнейджърите обещали, че повече няма да вършат щуротии. Но за превенция в подлеза бяха монтирани видеокамери.

Сравнява това с детските си години - тогава животът бил спокоен, ходели до ОУ „Петър Берон“ пеш, без родители, на бул. „Шести септември“ не е имало такъв щур трафик. Но тутакси допълва, че особено в последните години центърът на Пловдив коренно се е променил - с хубавата Цар-Симеонова градина, „Капана“, реставрираната почти на сто процента Главна.

Много иска и Старият град да се насити с живот. Споделя, че най-голямата радост е изпитал, когато видял Бунарджика в завършен вид след  ремонта - с  блясъка на акведукта, възстановената каменна  пързалка и цветните фонтани. Трогнал го мъж, който живеел почти половин век извън страната и дошъл в Пловдив. Той разказал на Георги Стаменов, че някога е играл на същата пързалка и като я видял, все едно се е върнал в щастливите детски години.

Кметът на район „Централен“ съжалява, че преди две години беше спрян строежът на разширението на басейн „Младост“.  Според него това е грешка.

„Щяхме да увенчаем мандата с още една корона, ако строителството на комплекса беше продължило, вместо 10 млн. лева да се инвестират в подлеза до Водната палата. По проект олимпийският басейн е изключително добро съоръжение, което можеха да ползват както спортистите, така и всички останали малки и големи любители на този спорт“, коментира кметът на район „Централен“.

 

За политиката и управлението  

Хората се умориха от избори, искат правителство

 

Трети избори за една година тежат на всички. Уморихме се от политиката и е време за работа, а не само за предизборни обещания. Силно се надявам, че след 14 ноември партиите и коалициите ще намерят общ език и ще се сформира кабинет, казва Стаменов.

 

Всички виждаме пред какви предизвикателства са изправени Европа и България - поскъпване на енергоизточниците, пандемията и още много други проблеми. Те трябва да се решават, вместо да се губи времето за коментари на личните качества на един или друг политик.

Редно е всеки от нас да гласува, защото, който не гласува, сам се отказва от участие в политическия живот и съответно няма право на мнение.

Управлението и административната работа е призвание, защото се работи с хора, които имат различни виждания, маниери, възпитание, и трябва да намериш към тях подход. Шестте години в кметството на район „Централен“ ме обогатиха с много знания, защото няма тема, с която да не се занимаваме, донесоха ми малко посивели коси, безсънни нощи и момент на задоволство от постигнатите резултати. Всичко, което направихме с екипа, остава за града.

В местното самоуправление политиката е леко сбъркана. Районните кметове са избрани мажоритарно, но нямат бюджети, за да прилагат свои програми. Изпадаме в неловка ситуация пред гражданите, на които се налага да отговаряме, че нямаме пари.

Въпрос на воля е Общината да вземе решение за макар и частичната децентрализация - районите да получат право да събират такси за тротоарно право и такси от строителни разрешителни, за да инвестират тези средства в обекти, които отдавна чакат жителите. Сега шестте района, всеки от които е равен по броя на населението на областен град, разполагат с половин милион, максимум 800 000 лева, за годишната строителна програма, казва Георги Стаменов. 

Доволен е от екипа си. За всеки бюджет районната администрация е готова с десетки проекти, подготвени от специалисти и са подплатени с анализи. Така беше за галерия "Капана", открита в бившия Детмаг, така е и за Дондуковата градина, за която освен проект има и избран изпълнител, но няма финансиране от Голямата община.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?