Следвайте ни

Георги Стаменов: След 4 години "Централен" ще е зелен оазис със съвременна инфраструктура

viber icon

Хората определят приоритетите за развитие на района

- Управлявате район „Централен“ от 4 години. Знаете ли какво очакват хората от своя кмет?

- Да. Хората тук са чистокръвни пловдивчани - не само интелигентни и широко скроени, но и взискателни. Очакват от своя кмет да ги чува, да разбира проблемите им и да намира най-добрите решения. 

 

- Кои са първите 3 неща, с които ще се захванете в новия мандат като кмет на район „Централен“?

- С подготовката на района за зимата и довършване на стартирани вече обекти. Такива са ремонтът на двора на ДГ „Зора“, изграждането на нов паркинг в Съдийски квартал на бул. „Санкт Петербург“ №1, ремонт на подпорната стена на Сахат тепе и реконструкция на компрометирани участъци от улиците.

Основната ми задача ще е да съставим списък с важните за района проекти, които ще бъдат включени в бюджета на община Пловдив за следващата година. Сред тях са големи инвестиции като възстановяването на Дондуковата градина и на Сахат тепе, както и по-малки, но важни за жителите на района проекти - изграждането на нови спортни и детски площадки, паркинги, зони за разходка на кучета, обновяване на междублокови пространства, разширяване на парковите зони, отваряне на ул. „Леденика“ към бул. „Копривщица“. 

 

- Как поддържате връзка с гражданите?

- Кабинетът ми е отворен за всеки. Над 3000 души са се записали и са се срещнали с мен, а с още толкова граждани съм се видял без уговорка. Друг много важен инструмент са социалните мрежи, където получавам сигнали, черпя информация и имам обратна връзка с хората.

 

- В „Централен“ живеят  80 000 души, но още десетки хиляди работят в района. Как могат да се решат проблемите с паркирането?

- Те могат да бъдат минимизирани, но ще е популизъм да твърдя, че могат да се решат напълно. Именно в "Централен" най-силно се сблъскват миналото и настоящето на Пловдив. Навремето градът е проектиран да поема 80 000 автомобила, в момента се движат над 220 000. Използваме всички възможности за разширяване на паркингите и изграждане на нови, но при задължителното условие това да не става за сметка на зелените площи.

Смятам, че трябва да се акцентира върху построяването на многоетажни и подземни паркинги. В момента има проекти за няколко подземни и два многоетажни паркинга в район „Централен“ - на ул. „Четвърти януари“ и до хотел „Лайпциг“. Но реализацията им е въпрос на време и много работа. Ще се радвам в бъдеще пловдивчани да предпочитат алтернативния транспорт като електровелосипеди, електротротинетки, велосипеди и градските автобусни линии. 

 

- В района почти не останаха места за ново строителство. Само през последните години имаше няколко протеста срещу презастрояването. Каква е визията Ви за архитектурния облик на района и инфраструктурата?

-  Проблемът е сериозен. През последните години се оказа, че собственици на реституирани частни имоти в междублокови пространства и зелени площи започнаха застрояването им.

Надявам се с новия общ устройствен план много подробно да се акцентира на всички тези невралгични зони и да се вземат превантивни мерки, а където е необходимо, община Пловдив да предприема процедури по отчуждаване на имотите, застрашени от подобна съдба, за да се съхрани зелената система на града ни.

 

- На територията на района се намират Старият град и пловдивските хълмове -  Бунарджика, Младежки хълм, Сахат тепе, Трихълмието. Кои са основните предизвикателства при поддържането и развитието на тези зони?

- На Младежкия хълм успяхме да възстановим осветлението и детската площадка в парковата част. Остава да се подмени напоителната система, да се реновира инфраструктурата, да се възстановят водните атракциони и да се инсталира видеонаблюдение за по-голяма сигурност на посетителите.

Възстановихме напълно парковата част на Бунарджика, където са акведуктите, мечките, езерата и каменните пързалки. Хълмът, по който 90 години не бе пипано нищо освен поддръжката, бе реновиран след упорит труд и няколкомесечен ремонт по моя инициатива. Монтирани бяха маси за шах, обновени бяха каменните пързалки, бяха поставени батути и топки с ударопоглъщаща настилка, на които децата с удоволствие играят.

Вечер художественото осветление на акведуктите и на фонтаните създават уникална атмосфера на хълма и това го прави желано място за пловдивчани и гости на града.  Убеден съм, че след като се реновира и западната му част, той ще стане още по-атрактивен и любим за разходки и отдих на всички.

В момента администрацията на район „Централен“ усилено работи по проектите на Небет тепе и Източната порта. Предстои пренареждане на калдъръмената настилка на няколко улици в Стария град, сред които и „Пейо Тодоров“ и „Камчия“.

Сред приоритетите ми е и ремонтът на Сахат тепе - хълма с най-стария часовник на Пловдив и най-близо до Главната улица, който предлага фантастичнат гледка към града. Там сме планирали да разширим периметъра на осветлението, да реконструираме подпорните стени, да поставим видеонаблюдение и отново да заработи заведението на Сахат тепе. 

След като реализираме тези проекти, очаквам Старият град и Трихълмието да си върнат славата на емблема на Пловдив.

 

Според Вас успя ли „Капана“ да отговори на предварителните очаквания, че ще се превърне в квартал на изкуствата и занаятите?

- „Капана“ стана притегателен център за младежите. Смятам, че обновяването на квартала в сърцето на Пловдив не само съхрани автентичния дух на занаятчийската чаршия от 1652 г., но и с артистичните и културни локации добави към богатството на облика му и го преобрази в добрия смисъл. Уверен съм, че Старият град ще последва бурното му развитие и също ще се възроди за нов живот.

 

- Каква е визията Ви за Тютюневия град, чието бъдеще е обект на горещи дискусии в последните години?

- Считам, че е задължително тази зона в центъра на Пловдив да бъде реновирана, но това трябва да стане със съвместни усилия на общината и частните собственици. Първо обаче трябва да се изясни тези сгради с какво предназначение ще бъдат -жилищно, обществено или комбинирано.

 

- Кои са основните инфраструктурни проекти, върху които работите?

- Проектите, по които работим, ги определят жителите на района. Това са изграждане на нови паркови зони, паркинги, детски и спортни площадки, както и за разходка на домашни любимци, обновяване на междублоковите пространства, реализация на вертикалните планировки на детски градини, смяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED лампи, възстановяване на сградата на ОУ „Княз Александър Първи“.

Една от целите ми през следващия мандат с оглед осигуряване на място на всяко дете в детско заведение в район „Централен“ е да бъдат построени още една детска ясна на ул. „Ст. Михайловски“ и детска градина „Каменица“.

 

- Какъв искате да видите „Централен“ през 2023 г.?

- Със съвременна инфраструктура, но съхранил духа и историята на най-стария жив град в Европа. Представям си го като разкошен зелен оазис, в който всяко дете ще има място в детската градина, ще има достатъчно възможности за паркиране, а Главната и калдъръмените улички на Стария град ще са пълни с очаровани от Пловдив туристи.

 

- Познавате ли Здравко Димитров и как ще работите с него, ако той стане кмет на Пловдив?

- Аз съм убеден, че г-н Здравко Димитров ще е следващият кмет на Пловдив. Познавам го като прям, честен, открит и диалогичен човек, който е готов да помогне на всеки. Знам, че Зико, както го наричат повечето пловдивчани, никога не нарушава правилата на спортсменството. Той е изключително комуникативен и затова съм убеден, че при вземането на управленските решения в мандата му ще участват експерти, общественици, медии и ще се изслушват всички гледни точки.  

Като районен кмет на „Западен“ и като областен управител е доказал, че управлява напълно прозрачно. Той е работохолик, оставя действията да говорят за него, а не думите. Считам, че той ще бъде моторът, който ще задвижи цялата общинска машина да работи на по-бързи обороти, по-ефикасно и в полза на пловдивчани.

 

- Как ще работите с евентуален кмет на община Пловдив, който е от различна  политическата сила, която Вие представлявате?

- Както вече казах, съм сигурен, че Здравко Димитров ще е кметът на Пловдив - не смятам, че има друга алтернатива.

 

Здравко Димитров:  Районният кмет е живата връзка на управлението с хората

Районният кмет е най-пряката връзка на управлението с хората. Предимството на ГЕРБ е, че има отбор от млади, опитни и енергични кандидати, с които можем да направим Пловдив най-добрия град за живеене. Разликата между нас и опонентите ни е,  че другите обещават, а ние вършим работа.

Всеки от районните кметове ще има моята подкрепа по важните проекти. Бил съм районен кмет и знам, че това е човекът, който познава най-добре проблемите на всеки квартал и улица. Той стои най-близо до хората. В мое лице кандидатът ни за кмет в „Централен“ Георги Стаменов ще има пълна подкрепа.

Съгласен съм с него, че приоритетите ни в района ще ги разписваме заедно с гражданите. Сред тях задължително ще са нови места за паркиране и изграждане на многоетажните паркинги в терена на бившия ТЕЛК и до хотел "Лайпциг", ремонт на сградата на Хуманитарната гимназия и на кварталните улици и тротоари.

И нещо много важно - стартираме проекта за изграждане на вътрешен транспортен ринг, който да изведе трафика от центъра.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?