Следвайте ни

Георги Стаменов: След 4 години "Централен" ще е зелен оазис със съвременна инфраструктура

viber icon

Хората определят приоритетите за развитие на района

- Управлявате район „Централен“ от 4 години. Знаете ли какво очакват хората от своя кмет?

- Да. Хората тук са чистокръвни пловдивчани - не само интелигентни и широко скроени, но и взискателни. Очакват от своя кмет да ги чува, да разбира проблемите им и да намира най-добрите решения. 

 

- Кои са първите 3 неща, с които ще се захванете в новия мандат като кмет на район „Централен“?

- С подготовката на района за зимата и довършване на стартирани вече обекти. Такива са ремонтът на двора на ДГ „Зора“, изграждането на нов паркинг в Съдийски квартал на бул. „Санкт Петербург“ №1, ремонт на подпорната стена на Сахат тепе и реконструкция на компрометирани участъци от улиците.

Основната ми задача ще е да съставим списък с важните за района проекти, които ще бъдат включени в бюджета на община Пловдив за следващата година. Сред тях са големи инвестиции като възстановяването на Дондуковата градина и на Сахат тепе, както и по-малки, но важни за жителите на района проекти - изграждането на нови спортни и детски площадки, паркинги, зони за разходка на кучета, обновяване на междублокови пространства, разширяване на парковите зони, отваряне на ул. „Леденика“ към бул. „Копривщица“. 

 

- Как поддържате връзка с гражданите?

- Кабинетът ми е отворен за всеки. Над 3000 души са се записали и са се срещнали с мен, а с още толкова граждани съм се видял без уговорка. Друг много важен инструмент са социалните мрежи, където получавам сигнали, черпя информация и имам обратна връзка с хората.

 

- В „Централен“ живеят  80 000 души, но още десетки хиляди работят в района. Как могат да се решат проблемите с паркирането?

- Те могат да бъдат минимизирани, но ще е популизъм да твърдя, че могат да се решат напълно. Именно в "Централен" най-силно се сблъскват миналото и настоящето на Пловдив. Навремето градът е проектиран да поема 80 000 автомобила, в момента се движат над 220 000. Използваме всички възможности за разширяване на паркингите и изграждане на нови, но при задължителното условие това да не става за сметка на зелените площи.

Смятам, че трябва да се акцентира върху построяването на многоетажни и подземни паркинги. В момента има проекти за няколко подземни и два многоетажни паркинга в район „Централен“ - на ул. „Четвърти януари“ и до хотел „Лайпциг“. Но реализацията им е въпрос на време и много работа. Ще се радвам в бъдеще пловдивчани да предпочитат алтернативния транспорт като електровелосипеди, електротротинетки, велосипеди и градските автобусни линии. 

 

- В района почти не останаха места за ново строителство. Само през последните години имаше няколко протеста срещу презастрояването. Каква е визията Ви за архитектурния облик на района и инфраструктурата?

-  Проблемът е сериозен. През последните години се оказа, че собственици на реституирани частни имоти в междублокови пространства и зелени площи започнаха застрояването им.

Надявам се с новия общ устройствен план много подробно да се акцентира на всички тези невралгични зони и да се вземат превантивни мерки, а където е необходимо, община Пловдив да предприема процедури по отчуждаване на имотите, застрашени от подобна съдба, за да се съхрани зелената система на града ни.

 

- На територията на района се намират Старият град и пловдивските хълмове -  Бунарджика, Младежки хълм, Сахат тепе, Трихълмието. Кои са основните предизвикателства при поддържането и развитието на тези зони?

- На Младежкия хълм успяхме да възстановим осветлението и детската площадка в парковата част. Остава да се подмени напоителната система, да се реновира инфраструктурата, да се възстановят водните атракциони и да се инсталира видеонаблюдение за по-голяма сигурност на посетителите.

Възстановихме напълно парковата част на Бунарджика, където са акведуктите, мечките, езерата и каменните пързалки. Хълмът, по който 90 години не бе пипано нищо освен поддръжката, бе реновиран след упорит труд и няколкомесечен ремонт по моя инициатива. Монтирани бяха маси за шах, обновени бяха каменните пързалки, бяха поставени батути и топки с ударопоглъщаща настилка, на които децата с удоволствие играят.

Вечер художественото осветление на акведуктите и на фонтаните създават уникална атмосфера на хълма и това го прави желано място за пловдивчани и гости на града.  Убеден съм, че след като се реновира и западната му част, той ще стане още по-атрактивен и любим за разходки и отдих на всички.

В момента администрацията на район „Централен“ усилено работи по проектите на Небет тепе и Източната порта. Предстои пренареждане на калдъръмената настилка на няколко улици в Стария град, сред които и „Пейо Тодоров“ и „Камчия“.

Сред приоритетите ми е и ремонтът на Сахат тепе - хълма с най-стария часовник на Пловдив и най-близо до Главната улица, който предлага фантастичнат гледка към града. Там сме планирали да разширим периметъра на осветлението, да реконструираме подпорните стени, да поставим видеонаблюдение и отново да заработи заведението на Сахат тепе. 

След като реализираме тези проекти, очаквам Старият град и Трихълмието да си върнат славата на емблема на Пловдив.

 

Според Вас успя ли „Капана“ да отговори на предварителните очаквания, че ще се превърне в квартал на изкуствата и занаятите?

- „Капана“ стана притегателен център за младежите. Смятам, че обновяването на квартала в сърцето на Пловдив не само съхрани автентичния дух на занаятчийската чаршия от 1652 г., но и с артистичните и културни локации добави към богатството на облика му и го преобрази в добрия смисъл. Уверен съм, че Старият град ще последва бурното му развитие и също ще се възроди за нов живот.

 

- Каква е визията Ви за Тютюневия град, чието бъдеще е обект на горещи дискусии в последните години?

- Считам, че е задължително тази зона в центъра на Пловдив да бъде реновирана, но това трябва да стане със съвместни усилия на общината и частните собственици. Първо обаче трябва да се изясни тези сгради с какво предназначение ще бъдат -жилищно, обществено или комбинирано.

 

- Кои са основните инфраструктурни проекти, върху които работите?

- Проектите, по които работим, ги определят жителите на района. Това са изграждане на нови паркови зони, паркинги, детски и спортни площадки, както и за разходка на домашни любимци, обновяване на междублоковите пространства, реализация на вертикалните планировки на детски градини, смяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED лампи, възстановяване на сградата на ОУ „Княз Александър Първи“.

Една от целите ми през следващия мандат с оглед осигуряване на място на всяко дете в детско заведение в район „Централен“ е да бъдат построени още една детска ясна на ул. „Ст. Михайловски“ и детска градина „Каменица“.

 

- Какъв искате да видите „Централен“ през 2023 г.?

- Със съвременна инфраструктура, но съхранил духа и историята на най-стария жив град в Европа. Представям си го като разкошен зелен оазис, в който всяко дете ще има място в детската градина, ще има достатъчно възможности за паркиране, а Главната и калдъръмените улички на Стария град ще са пълни с очаровани от Пловдив туристи.

 

- Познавате ли Здравко Димитров и как ще работите с него, ако той стане кмет на Пловдив?

- Аз съм убеден, че г-н Здравко Димитров ще е следващият кмет на Пловдив. Познавам го като прям, честен, открит и диалогичен човек, който е готов да помогне на всеки. Знам, че Зико, както го наричат повечето пловдивчани, никога не нарушава правилата на спортсменството. Той е изключително комуникативен и затова съм убеден, че при вземането на управленските решения в мандата му ще участват експерти, общественици, медии и ще се изслушват всички гледни точки.  

Като районен кмет на „Западен“ и като областен управител е доказал, че управлява напълно прозрачно. Той е работохолик, оставя действията да говорят за него, а не думите. Считам, че той ще бъде моторът, който ще задвижи цялата общинска машина да работи на по-бързи обороти, по-ефикасно и в полза на пловдивчани.

 

- Как ще работите с евентуален кмет на община Пловдив, който е от различна  политическата сила, която Вие представлявате?

- Както вече казах, съм сигурен, че Здравко Димитров ще е кметът на Пловдив - не смятам, че има друга алтернатива.

 

Здравко Димитров:  Районният кмет е живата връзка на управлението с хората

Районният кмет е най-пряката връзка на управлението с хората. Предимството на ГЕРБ е, че има отбор от млади, опитни и енергични кандидати, с които можем да направим Пловдив най-добрия град за живеене. Разликата между нас и опонентите ни е,  че другите обещават, а ние вършим работа.

Всеки от районните кметове ще има моята подкрепа по важните проекти. Бил съм районен кмет и знам, че това е човекът, който познава най-добре проблемите на всеки квартал и улица. Той стои най-близо до хората. В мое лице кандидатът ни за кмет в „Централен“ Георги Стаменов ще има пълна подкрепа.

Съгласен съм с него, че приоритетите ни в района ще ги разписваме заедно с гражданите. Сред тях задължително ще са нови места за паркиране и изграждане на многоетажните паркинги в терена на бившия ТЕЛК и до хотел "Лайпциг", ремонт на сградата на Хуманитарната гимназия и на кварталните улици и тротоари.

И нещо много важно - стартираме проекта за изграждане на вътрешен транспортен ринг, който да изведе трафика от центъра.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?