Следвайте ни

Георги Руменов: Запалиха ми колите след сигнал до спецпрокуратурата

Нашето сдружение ще продължи да работи за хората и изграждането на община Съединение като едно добро място за живот

44-годишният Георги Руменов е бивш кмет и бивш председател на Общинския съвет на община Съединение и настоящ съветник. Той е председател на "Сдружение за община Съединение", което участват в управлението на общината с петима съветници наравно с управляваща политическа партия ГЕРБ. Руменов е един от най-активните и критични членове на местния парламент. Той е кандидат за кмет, издигнат от своето сдружение. Георги Руменов се занимава с частен бизнес от 1999 година и е собственик на двете мелници за брашно в Съединение, осигуряващ целогодишно заетост на 20 служители.  Едната от тях е най-старата в региона, добре запазена и работеща. Съветникът я съхранил в автентичния <210> вид и възнамерява да я превърне в музей на мелничарството в България.

 

Г-н Руменов, на какъв етап е разследването за палежа на ваша движима и недвижима собственост?

 


Продължават процесуално-следствените действия. Какъв е резултатът от тях към този момент, не мога да коментирам, за да не попреча на разследването. 

 

Получавали ли сте предупреждения и заплахи, които да ви наведат на мисълта, че може да има такива последствия?

 

Никога и от никого. Аз развивам легален бизнес. Трябва да се знае, че аз и съмишлениците ми няма да се откажем и ще продължим да работим за изграждането на община Съединение като едно добро място за живеене. Спокойствието и сигурността на жителите са наш приоритет.

 

Каква е вашата версия за случилото се?

Аз имам своето предположение. Посегателството срещу мен не е в посока моите бизнес взаимоотношения с контрагенти или с клиенти. Аз се занимавам с мелничарство. Нямам абсолютно никакви притеснения или неуредени бизнес взаимоотношения. Според мен е свързано с активната ми дейност като общински съветник. Като такъв съм подал сигнал в специализирана прокуратура за неправомерни действия от страна на действащата общинска администрация, нанасящи щети в особено големи размери на жителите на община Съединение. Сигналът касае дърводобив на територията на общината от общински горски фонд. Моите подозрения са, че в основата на този вандалски акт е подаденият от мен сигнал.

 


Подкрепен сте от АБВ като кандидат-кмет. Смятате ли, че заявката, дадена за кметския стол, може да е причина за огнената вендета?

 


Проектът, с който участвам на избори, се казва „Сдружение за община Съединение”. В това сдружение членуват и участват хора, които са както от левия спектър на политическото пространство, така и в десния и в център. Това е политически проект и идея, които обединяват хората, имащи собствено мнение и визия как община Съединение да стане по-добро и по-спокойно място за живеене и бизнес. Това представлява сдружението. Ние имаме заявена подкрепа не само от АБВ, а и от други формации от целия политически спектър, която все още не е публично обявена.

 

Какво можеше да се случи от това криминално посегателство. Можеше ли да пострадат още хора?

Материалните щети, които понесох, не са на първо място. Целта беше да бъда сплашен и да се откажа от политическата си позиция и грижа за хората. При пожара можеше да пострада и голяма част от населението на Съединение. Палежът, който се случи в моя дом, можеше да засегне и съседни имоти, в които живеят деца и възрастни хора. Не приемам такива действия като модел на водене на „политическа“ кампания и всеки от нас в изборния ден хубаво трябва да се замисли какъв стил на отношение и управление иска в нашата община. Тук трябва да отбележим, че можеше да настъпят огромни щети, ако беше засегната газопреносната инсталация, която минава наблизо.

 

Не искам да мисля какви можеше да бъдат последствията в населеното място от 5000 души. Повечето хора знаят, че старата ми мелница е в съседство с огромно предприятие за производство на пластмасови опаковки, в което в момента на деянието е имало десетки хора на смяна. Не искам да си помислям какво можеше да стане, ако пожарът се беше прехвърлил там. Освен големите имуществени щети

 

@ins_sub: можеше да се стигне и до човешка трагедия,

 

защото цели семейства си изкарват прехраната там.

 


<197> <^BI>Вие сте един от най-критичните съветници в местния парламент на Съединение. Кои са най-парливите въпроси, които сте повдигали?<$>

 

<197> Всички присъствали на сесиите знаят, че се водя от защита на правата и интересите на моите съграждани. Един от най-неудобните въпроси, които съм повдигал в ОбС и съм влизал в пререкания с част от общинската администрация, е за параметрите на бюджета на община Съединение и приемането му. Също така нямаше как да стоя безучастен и за начина, по който се избра фирмата за дърводобив на територията на община Съединение. Тя беше предложена през август 2017 г. на сесия от общинския съветник на ВМРО Даниел Кацарски. Аз знам какво трябваше да извърши тази фирма и какво де факто се получи като краен резултат. Няма как да се примеря с факта, че общината продава собствено имущество на безценица (1 куб. дърва се продава от общината за 5 лв. на въпросната фирма). Аз искам да се разбере и стане ясен механизмът, по който кметът прецени, че това е пазарна цена, след като няма решение на Общинския съвет по този въпрос. Критик съм, защото това е моето убеждение, че така защитавам интересите на жителите на община Съединение, а не само на тези, гласували за мен и сдружението.

 


<197> <^BI>Ретро автомобилите са ваше хоби. Вярно ли е, че сте загубили някои от най-ценните в пожара?<$>

 


<197> Ретро автомобилите са ми хоби, защото аз считам, че по този начин съхранявам духа на миналото. Вече казах, че личните щети за мен са на второ място, въпреки че загубих техника, която бе пряко свързана с дейността на фирмите ми - камион, трактор и бус. Искам да кажа обаче, че ако са решили, че това ще е начинът, по който ще ме сплашат или ще ме откажат от посоката, която съм поел, и хората, които са застанали до мен и ми имат доверие, грешат. Не е това начинът, няма как да стане! На първо място аз искам да кажа, че

 

@ins_sub: в нашата община това не бива повече да се случва.

 

Това беше практика, която всички смятахме, че вече е отминала, но видяхме, че не е така. Това са безразсъдни действия както на преките извършители, така и на техните подбудители, които единствено могат да ни направят по-сплотени и последователни в преследване на нашите цели.

 


<197>  <^BI>Обадиха ли ви се много хора, за да ви подкрепят след вандалското посегателство?<$>

 


<197> Да, много. Искам да благодаря на стотиците жители на община Съединение, които проявиха съпричастност и ми се обадиха, за да ми дадат подкрепа в този труден момент, отвратени от вандалския акт. Второ, искам да благодаря на всички представители на сдружението, които се чувстват още по-мотивирани в работата и подготовката на бъдещата изборна кампания. Искам да благодаря най-сърдечно на екипа на противопожарната служба в град Съединение, които се отзоваха мигновено и направиха всичко възможно да бъдат погасени палежите по най-бързия начин, в частност това са Рангел Чушков, Сашко Попов и едно младо момче, чието име не знам. И не на последно място искам да благодаря на целия състав на полицията, която и до ден днешен работи усърдно по разкриване на случая. Аз вярвам в техния професионализъм. И предварително искам да благодаря на спецпрокуратурата, към която съм подал сигнала. И когато излезе резултатът, на всички жители на община Съединение ще им стане ясно каква е причина за извършването на палежите.

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?