Следвайте ни

Георги Мараджиев: Вдигаме данъците, за да живеем в чиста и зелена община

viber icon

 

Г-н Мараджиев, как се печели пореден мандат още на първия тур?

Аз винаги съм казвал, че да си кмет на община не е административен акт, а призвание. Или го имаш вътре в себе си, или не. Рецептата е много проста -  изборният ден започва от самото начало на спечелването на първия мандат. Ако някой кмет си мисли, че изборите са само един месец или 30 дни преди обявяване на датите, много се лъже. За да си успешен кмет, са нужни огромни усилия през всичките четири години. 

Какви цели си поставихте за този мандат?

Този мандат целите са много лесни и достижими, защото ние сме си ги поставили още през първия. Продължаваме с инфраструктурните проекти, продължаваме с девиза: зеленина, светлина, чистота. Ако постигнем тези три неща, смятам, че гражданите на общината ще имат възможност да живеят в една наистина зелена, осветена и красива община. И това ми е била целта през 2015 г., и така ще продължа.

Инфраструктурните проекти, които продължаваме, е изграждането на пътя Триводици - Стамболийски, който поради лоши атмосферни условия с 20 дни се забави. Смятам, че другата седмица, ако времето позволява, ще започнем с полагането на асфалта. Забавихме се с проекта за Куртово Конаре поради една-единствена причина - преработихме го, за да може да уширим тръбите на довеждащия колектор и да хванем и тръбите на Ново село, а не да правим два довеждащи колектора, защото само един от тях струва около 4 млн. лв. 

Хубавите неща предстоят пред Община Стамболийски. Имаме спечелен проект за физкултурен салон, който ще бъде осъществен през този мандат. Подали сме искане за финансиране от 2,8 млн. за улиците в Йоаким Груево. Ако това се случи, по Нова година се надяваме Йоаким Груево да има близо 100% асфалтирана пътна мрежа и канализация. Напът сме да постигнем и идеята си - лятното кино да заработи. Спечелихме го, сега чрез капиталовата програма, която имаме, ще успеем да направим и ремонта. Дълъг е списъкът. Имаме и проект за площада на стойност 800 хил. лв.

Целта ми е да направим едновременно ремонт на читалището и площада

Обещахме на жителите на община Стамболийски, че ще има отопление, проектирането приключи и около 120 хил. лв. са необходими. Смятам да кандидатстваме по Норвежкия фонд за саниране, покрив, изолация, дограма на читалището и да включим тези 120 хил. лв. за ремонт на отоплението.

Искам да приключим и с ремонта на всичките 20 парка в община Стамболийски. Отделени са по 100 хил. лв. за всяко населено място, където ще има изградени и централни градски части.

Какъв ще е новият бюджет на общината?

Бюджетът тази година ще е 14 млн. лв. Всяка година по малко се увеличава. 2015 г. заварих общината в много тежко финансово състояние. През всичките тези години сме успели да сключим над 12 споразумения на стойност от близо 5 809 323 лв. с фирми, частни лица и банки, за да може от 2011 г. да започне разсрочено плащане. И трябва да ви кажем, че когато започнем да говорим по една от най-болезнените теми за един кмет - вдигане на данъци, нека не забравяме, че при заварени дългове и подписани споразумения за над 5,8 млн. лв.  за последните четири години през мандата си аз съм успял да разплатя 3 058 129 лв. Това са над 3 млн. лв., като изключим всичко, което сме направили и постигнали в община Стамболийски - инфраструктура, това, че променихме мирогледа на хората, че ги накарахме да повярват в кметската институция и да разберат, че има по-добър начин на живот. Това в днешно време е много трудно да го направиш, ако не работиш денонощно и не знаеш как да го направиш.

Благодаря на Господ, че идвам от бизнеса

и че съм имал възможността да съм работил от 1986 г. досега в частната сфера. Това ми помогна страшно много, защото тези всички хора, на които ние дължим пари, повярваха на бизнесмена Мараджиев, не на кмета Мараджиев. И сключвайки тези споразумения, те знаеха, че ще си получат парите.  Другото нещо беше фалит на Община Стамболийски, затваряне на банковите сметки. Въпреки трудностите аз смятам, че сме се справили добре през мандат 2015-2019 г. и постигнахме не само видимите резултати, за които всички мечтаеха, но и това, че хората повярваха в кметската институция.

Да очакват ли жителите драстично увеличение?

Винаги съм се стремял да водя едно открито управление и никога не съм скривал неща, които гражданите трябва да знаят - и когато сме имали хубави моменти, съм ги споделял, и когато общината е била в тежко финансово положение. Увеличаването на данъците няма да се случи само в Стамболийски, а и в много други общини на територията на България. Налозите в Община Стамболийски не са пипани от 2008 г.  

Това, че мои колеги са стояли на топлия стол и през всичките тези години са си пазели изборните резултати, направи така, че аз да съм този, който трябва драстично да ги вдигне, защото това не е ставало поетапно в годините. Признавам, че направих грешката на моите предшественици през 2015 г. да не вдигна данъците, но тогава ситуацията беше коренно различна. Тогава единствената ми цел бе да запазим Община Стамболийски, да не фалираме и да я изкараме от тежкото финансово положение. Сега обаче при направените разчети и вдигането на таксата от държавата за депониране мислите ли, че е възможно някоя от общините да не вдигне данъците? И ако не ги вдигне на базата популизъм, откъде ще дойдат тези средства. Ние при старите данъци не можехме да плащаме. Как да ги запазя?

Давам ви пример - през лятото на следващата година в община Стамболийски ще има 20 парка, като всеки един от тях е не по-малко от 5 дка. За да запазим реновирането на тези паркове, трябва да назначим  поне 20 души. Това значи 20 заплати, при една минимална работна заплата от 600 лв., отиваме на 12 хил. лв. месечно, само за 10 месеца на тези хора ще трябва да платим 120 хил. лв., за да поддържат това, което ние цапаме, за да се грижат за цветята и детските площадки. Няма откъде да дойдат тези пари! Бюджетът на общината е 14 млн., при събираемостта на данъците постигнахме 2,2 млн. Ако мисли някой, че с 2,2 млн. лв. можем да поемем сметосъбиране, сметопочистване и сметоизвозване и всички допълнителни разходи за съществуването на общината, много се лъже. Знам, че е много тежко, поставен съм от 2015 г. досега пред най-трудния си избор. 

Кои данъци ще претърпят корекции и с колко?

 Ще бъде увеличен данък недвижими имоти от 1,9 на 4 единици

Това означава, че ако налогът на един недвижим имот при данъчна оценка 10 хил. лв. досега е бил 19 лв., при новата ставка ще стане 40 лв. При такса битови отпадъци имаме огромна несправедливост. От 2008 г.  тя е 5,5% за град Стамболийски и 7% -  за населените места. Нали сме едно семейство! Тази несправедливост трябва да бъде прекратена. Затова аз предлагам такса битови отпадъци за Стамболийски и за населените места  на община Стамболийски да стане 8 промила. И давам пример, ако данъчната оценка на един имот е 13 600 лв., досега сме плащали 74,88 лв., сега ще плащаме 108,80 лв. Защо? Защо в Пловдив промилите са 1,5-2,  а в Стамболийски се оказват 8? Много просто е. Данъчните оценки се определят от държавата, а не от общината. А те не са променяни от години. Може ли една къща, която се продава на пазарна цена над 60 хил. лв., да има данъчна оценка от 10 хил. в Стамболийски?

Може ли един имот в Куртово Конаре, който реално струва 50 000 лв., да има данъчна оценка 6000 лв.? 

Ето откъде идва разликата в големите промили. Когато данъчната оценка е нормална, когато една къща в община Стамболийски е оценена на 50-60 хил. лв., тогава промилите ще бъдат  2, а не 8. Разликата е от тази остаряла данъчна оценка на всяка една сграда и е крайно време държавата да си влезе в ролята и да се направят нови. Защото с подобрената инфраструктура и с това, че сме близо до Пловдив, в момента имотите скочиха тройно.

Данъкът на моторните превозни средства също ще бъде увеличен, но най-голямо ще е за колите с големите конски сили. Тези хора, които имат възможността да си купуват коли за 200 хил. лв., те ще плащат най-скъпо. Средно увеличението е около 50%. Ако досега си плащал 100 лв., сега ще плащаш 150. Също и таксата за прехвърляне на собственост - от 1,9 на 4 единици. 

Затова казвам на жителите на общината: вдигаме данъците драстично, шоково, но ако искаме да живеем в светла община, ако искаме да живеем в зелена община, чиста и европейска община, ако не го направим това нещо, няма да се получи трайният ефект. Поради простата причини, че едно е да направиш нещо, друго е да го поддържаш. Много е лесно да направиш една детска площадка за 25 000 лева, но е трудно през годините да я поддържаш. За да е светло, да е чисто, за да има визия общината и градът със старите данъци, ние няма как да го постигнем. 

 

Георги Мараджиев е роден на 9 март 1965 г. Завършил е висше образование със степен магистър по специалност "Национална сигурност" във Висшето училище по сигурност и икономика. На последните избори бе избран за втори мандат. От средата на септември 2018 г. е областен координатор на ПП ГЕРБ Пловдив-област. Приема политическия пост с амбицията да подобри изборните резултати, като отвори вратите към периферията и младите хора. Идва в политиката от частния бизнес.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?