Следвайте ни

Георги Кадиев: Кабинет с игра на кворума е обречен, трябва да върнем хората на Слави

Бюджетът ще издържи и без актуализация, но може да я направим за две седмици 

viber icon

Георги Кадиев има безценен  опит като депутат в два предишни парламента, заместник-министър на финансите, общински съветник. Острият му език и непокорство водят до изключването му от НС на БСП. Но точно заради тях  и експертизата си Кадиев е винаги интересен събеседник. Сега той отново е червен депутат, но без да е член на партията.  

 

- Г-н Кадиев, дали няма такъв сценарий - да се хвърли в хаос държавата с избори до дупка в полза на неизвестен кукловод? 

- Моето наблюдение е, че няма сценарий, а се импровизира.  Странно е, защото насреща имаме професионални сценаристи, а сценарий няма.

- Ще има ли правителство с третия мандат? 

- Ще има правителство, ако „Има такъв народ“ се върнат на масата на преговорите. Отговорността е в тях. Всяко друго правителство, което се прави чрез игри с кворума и напускане на залата, е предварително обречено. Аз твърдо съм против участието на нашата коалиция в подобен кабинет. Единственото стабилно, дългосрочно правителство  е да се направи нормална коалиция със споделени отговорности между четирите групи - ИТН, ДБ, ИБГНИ и „БСП за България“. Не бих казал, че шансът е много голям. Трите коалиции извън "Има такъв народ" имаме добри отношения. Проблемът са отношенията между ИТНq от една страна, а от друга - ДБ и ИБГНИ. Те станаха много лични, преминаха много граници. Ако политиците си преглътнат егото, правителство може и да има.

- Възможно ли е мостовете да бъдат вдигнати наново, когато периодично се появяват емоционални постове на Тошко Йорданов или някой друг от сценаристите?

- Аз не разбирам цялата тази емоционалност. Очевидно двете страни са имали по-големи очаквания един към друг. И като не се получиха, се премина дори в обиди. Нашите отношения към тях са съвсем професионални. И така трябва да бъде! Или се разбираме, или не. Но продължаваме да си говорим. Най-лошото в политиката е да не си говориш. Трябва да се върнем обратно към масата за преговори. Иначе отиваме на избори.

- Аргументите на хората на Слави Трифонов са следните - защо да правим коалиция с трети мандат, като не поискаха с първия?

- Разликата е много голяма. При първия вариант те поискаха правителство на малцинството, а останалите партии само да подкрепят. „БСП за България“ иска кабинет на мнозинството. Четирите партии да подкрепят общо правителство с общи отговорности. Чух тезата на колегата Хаджигенов - ние с ДБ и ИТН да направим правителство, а БСП да ни подкрепят. Но това е същото като на Слави. Правителство на малцинството, но леко разширено. За мен това е нестабилно. Дългосрочния вариант го казах ​- участие на четирите групи. Всички трябва да си отговорим на въпроса: искаме ли партньори или донори?! Ако искаме партньори, трябва да се държим с тях като с партньори. А не да има казваме - дайте гласове, пък ние ще се оправяме.

- Не звучеше оправдано нито политически, нито дори математически да се управлява държавата с 65 депутати?

- Бяхме готови дори на това против всякаква логика, само и само да не отидем на трети поредни избори, защото ще поставим някакъв европейски рекорд. През два месеца, при все по-ниска избирателна активност, но струващи по 50-100 милиона, които със сигурност може да похарчим за по-умни неща.

- Добавяме и задължителните президентски избори. 

- Да. Отвращението у хората ще стане доста голямо! Съвсем логично ще си кажат: ако правите три пъти поредни избори, за да ни предложите накрая служебното правителство на президента, за какво сте ни тогава! Направо да даваме на президента да прави правителство и да не се занимаваме.

- Приемате ли тезата на Татяна Дончева, че трябва да излъчите кабинет с „гръбнак 5-6 министри от служебния", а останалите да разпределите пропорционално?

- Решенията на НС на БСП, с които се съобразявам, нищо че не съм част от партията, е да се предложи служебното правителство. Очевидно не всички приемат този състав. Така че тезата на г-жа Дончева е близо до нашата. Друг е въпросът кои министри са най-успешни. Всяка партия сигурно има своето разбиране. Например ИТН атакува доста министрите на финансите и на икономиката. Тази история с канадското гражданство на Кирил Петков внася допълнителен смут. Ако се окаже, че всичките му актове са невалидни, хаосът става още по-голям.

Няма да е лесно. Но не е възможно. Пак казвам, не давам голям шанс.

- Сам казахте, че хаосът работи за президентска република. Има ли пък такъв сценарий, каквато всъщност е тезата на ГЕРБ?

- Не мисля, че някой го иска. Случва се, защото партиите се държат разочароващо. Съставяне на едно правителство е нещо относително лесно. И ако са ни необходими 3, 4, 5 избора, логично е хората да си кажат: „Тези некадърници за какво са ни“.

- Нови избори може ли да покачат резултата на „БСП за България“?

- Имаме добри шансове, защото поведението ни е разумно. Разбира се, има много неизвестни. Избирателна активност, пандемия. Но нашето поведение беше най-стабилното, разумно и професионално. Не вкарахме чувства. Опитахме диалог с всеки, включително с ГЕРБ и с ДПС. Най-важното е в политиката да се говори. Ако седим на два метра един от друг и се пращат писма, няма да стане работата. 

- Има ли значение кой ще получи третия мандат, за да не се сърдят съответно ДБ или вашата коалиция?

- За нас няма абсолютно никакво значение кой ще получи мандата, той има церемониална стойност. Президентът решава на кого да го даде. Мандатът се превърна във фетиш кой ще обяснява на избирателите си колко е важен.  Всъщност е едно и също. Който и да го получи, ще трябва да върне ИТН на масата на преговорите. Останалото е чиста реклама. Правителството на Станишев дойде с мандат на ДПС. Някой помни ли го вече! Не! Всеки помни формулата 3-5-8.

- Да ви питам като финансист, отива ли в хаос държавата, ако не се приеме актуализация на бюджета? Служебното правителство рисува апокалиптични картинки с пенсии и ковид добавки?

- Не, не мисля. Има резерви по министерствата, ще съкратят капиталови разходи. Трудно, но не и невъзможно ще е плащането на 50-те лева за всеки пенсионер през последните два месеца на годината. Това са около 210 милиона лева. Пак могат да бъдат намерени.

Но не е хубаво, факт. Приходите вървят по-добре, икономическият ръст е над  прогнозите. Инфлацията също е по-висока от очакваното и на практика изяде вече тези 50 лева. Цените са с 15-20 процента нагоре навсякъде.

- Ужасно растат цените от началото на пандемията, наблюдение на обикновен потребител.

- Ако не актуализираме, с тези 50 лева просто покриваме инфлацията. Но целта е да вдигнем качеството на живот, тоест да дадем повече на хората от тези 50 лева. Без да е нещо фатално, хубаво е да има актуализация. Имаме време. При бърза работа за две седмици може да се направи. В сряда ще съставим комисиите, значи, в четвъртък буквално може да гледаме на първо четене.

- Повече приходи означава ли по-добра събираемост, както се похвали министър Василев?

- Означава най-вече по-висока инфлация. Защото едно е да вземеш ДДС на килограм сирене, който струва 10 лева, а друго - когато цената му скочи на 15 лева. В актуализацията, която предлага министърът, от 1,2 милиарда на ДДС се падат 800 милиона. Това е само от инфлацията.

- Между другото, изясни ли се казусът с шефа на НАП Румен Спецов? Не че лично на мен и този с кражбата на интелектуална собственост на министър Василев стана много ясен?

- Не се изясни, дори при отговора на министър Василев на моето питане вчера. Там има един ключов момент - кога е връчен ревизионният доклад на

г-н Спецов. Докладът дава възможност на ревизираното лице да разбере как ще изглежда ревизионният акт. Информира се, че ще му излезе задължение от 1 милион лева, и му дава срок да предостави евентуални документи, които да оборят това задължение. Министър Василев не успя да отговори в петък на коя дата г-н Спецов е получил ревизионен доклад, дали той го е получил, или пък друго лице. И ако той го е получил и на другия ден е продал фирмата, очевидно го е направил, за да избегне данъчното задължение. Ако друго лице го е получило, не е толкова очевидно. Макар че, ако трябва да съм откровен, при ревизия се знае накъде вървят нещата. Аз съм на 99 процента убеден, че когато е продал фирмата си, г-н Спецов е знаел колко дължи. 

Не е незаконно, но наистина не е морално. Министър Василев хубаво отговори, че е доволен от шефа на НАП и той се справя. Но ние не питаме това! Тези задължения от 1,5 милиона лева не са платени до ден днешен.

 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Дипутатин

Дипутатин

17.08.2021 | 09:08

Кадията пак е в кацата с меда

Отговори
9 0
мхм

мхм

17.08.2021 | 08:24

И тоя е един плужек...

Отговори
13 1
вън

вън

17.08.2021 | 08:10

всичките божкови мутри славита майчета ивановчета радевчета

Отговори
14 4
А кой

А кой

17.08.2021 | 09:52

Да е вътре бойко тиквата и доган ли

Отговори
4 8
Не "А кой?", отговора е "Той"

Не "А кой?", отговора е "Той"

18.08.2021 | 23:27

и е само един! С него живяхме спокойно и добре! (Пояснение за чифутчето)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?