Следвайте ни

Георги Харизанов: Не отписвайте кабинет на ГЕРБ, няма друг работещ вариант

Слави събра дежурното недоволство на неуспелите да се справят с живота

viber icon

Леко налудничаво е протестърски кабинет,  който ще слуша 9 партийни лидери

Служебен кабинет с хора без опит и авторитет е риск заради времето, в което се намираме

- Бойко Борисов отправи интересна оферта към Слави Трифонов да му помогне с депутати за съставяне на кабинет. Как тълкувате думите му?

- Като думи към цялата политическа класа, а не само към г-н Трифонов. При цялото ми уважение - засега не провиждам "Имат такъв народ" (ИТН) като другия голям полюс в политиката, за да чертаем схеми за диалог между двамата единствени лидери в България. Нека имаме предвид, че засега Борисов описва само вариантите за политическо развитие пред сегашния парламент, а още не е започнал да изброява проблемите и спешните решения, които трябва да бъдат взети. Тогава картината би станала още по-сложна и би изглеждала още по-нерешима от нови политици, повечето от които - с нулеви опит, контакти и международен авторитет. И не го казвам с лошо, това е просто факт.

- В неделя премиерът предложи експертен кабинет с широка подкрепа. Защо промени позицията си с призива към партията на Слави Трифонов да поеме своята отговорност?

- Не споделям тезата, че е предложен експертен кабинет. Предложението беше всеки да даде най-добрите си експерти и да се състави силно правителство. Най-добрите експерти в ГЕРБ са политически лица и водачи на партийна листа. Това не е оферта за експертен кабинет.

- Означава ли това, че ГЕРБ твърдо не вижда вариант да направи кабинет със своя мандат?

- Не. Някак бързо се забрави, че това беше първото ясно изразено намерение от страна на Бойко Борисов. Това е и отговорността на първия. Има време за консултации, преговори, осъзнаване на новите реалности и наместване на новите политически баланси, за да се види дали кабинет с мандат на ГЕРБ е възможен в сегашния парламент. А и честно казано, засега не видях друг работещ и солиден вариант, бидейки наясно с всички настроения срещу нов мандат на Борисов.

- Какви рискове крие едно служебно правителство и нови избори? Има ли наистина опасност от спиране на еврофондове или други пари по международни програми?

- Само по себе си служебното правителство, макар и отживелица, не крие никакви рискове. Рисковете са във времето, в което се намираме. Рисковете са в късите срокове, в които хора, пак казвам - с експертиза, международни контакти и международно доверие, да гласуват изключително важни решения тук и впоследствие да ги защитят пред ЕС и ЕК. Това, нека знаем, е абсолютно невъзможно в условията на разпуснат парламент и току-що сформирано служебно правителство без законодателна инициатива, съставено от хора без нужните опит и авторитет.

- Едни евентуални нови избори се очертават в периода юли-август, когато хората са по морета. От друга страна пък, доста емигранти са си у нас. Как ще се отрази това върху активност и резултати?

- Нямам отговор на въпроса защо всички, според които ГЕРБ са загубили изборите и са паднали от власт, искат нови избори, вместо да се захванат да управляват и да изпълняват обещанията си. Вие имате ли? Съмнявам се.

- Доста социолози предрекоха, че при нови избори след 3 месеца партията на Слави Трифонов може да яхне вълната и да излезе на първо място. Споделяте ли мнението им?

- Твърде рано е да се изгражда устойчиво мнение за ИТН като траен политически субект с твърд електорат и устойчива подкрепа. Поне за мен. Не обичам прогнозите и развитието на тези избори показа защо.

- Възможно ли е ГЕРБ и БСП да се коалират при евентуална смяна на Корнелия Нинова от лидерския пост и смяна на курса при червените?

- Едно от нещата, които харесвам у Корнелия Нинова, казвам го без грам ирония, е твърдото <210> позициониране като преграда срещу широка коалиция. Не считам, че такава коалиция е работеща в наши условия и ще се състои в нещо друго, освен в безспирно състезание по топене на другарчето и в яростно състезание по бъркане в кацата с държавен мед. Партиите ни, особено тези вдясно, са твърде крехки по отношение на електоралната подкрепа, ако се докоснат до социалисти. Кливиджът комунизъм-антикомунизъм вече не е актуален, но в никакъв случай не е забравен. И от двата си полюса.

- Възможна ли е въобще коалиция между т.нар. партии на протеста, след като останалите не споделят идеите на Слави за ВНС, орязани субсидии и 120 депутати?

- Всичко е възможно. Математическата сметка не излиза, това първо, и второ - партиите на протеста са всъщност една партия и две коалиции. ДБ има четири съпредседатели. ИСМВ и аз не знам колко, но май пак са поне четирима - Мая Манолова, двамата от триото и Димитър Делчев. Е, как ви звучи на вас 100 депутати да имат 9 партийни лидери, които всеки ден и за всяко решение трябва да стигат до консенсус? След което да занесат този консенсус на останалите подкрепящи ги депутати от омразните системни партии и да го договорят и с тях, за да имат кворум и нужните гласове? Поне за мен това е леко налудничаво. Не знам.

- Според вас възможно ли е въобще да бъде съставен какъвто и да е кабинет от новия парламент? Или твърдо се отива на нови избори и служебно правителство?

- О, разбира се, че е възможно. И в трите системни, и в новите парламентарни групи има хора с нужните качества. Защо да е невъзможно? Въпрос, отново да повторя, на ясно осъзнаване на новите политически реалности и важността на решенията, които спешно трябва да бъдат взети у нас и впоследствие - защитени пред ЕС и Еврокомисията. 

- Как политическите турбуленции ще се отразят на президентските избори? Кога ще видим кандидат срещу Румен Радев, независимо от коя от партиите бъде издигнат?

- Кандидат ще видим наесен. Андрей Райчев беше казал скоро, че който състави правителство -– той ще избере и президент. Съгласен съм, остава да видим отговора.

- Все пак оценка - кой спечели изборите на 4 април, кой е големият губещ?

- Изборите ги спечели ГЕРБ, към печелившите подреждам ИТН, разбира се, както и ДБ. Големият губещ е БСП, тук няма никакъв спор. Всъщност сегашната БСП е най-големият губещ в историята на партията, за което лидерите <210> дължат страшно много отговори на електората си.

- Какво докара на партията на Слави Трифонов толкова много гласове?

- Комплексен въпрос. Бунт срещу системата, изключително популярен човек начело, гласуване напук на партиите и с усмивка на лице от страна на млади и поначало аполитични хора, дежурното недоволство на неуспелите да се справят с живота...  Причините са много и солидни, поради което глуповатите еднопластови заигравки с музикални стилове и ниска култура са твърде несериозни.

- Не мога да отмина темата, Бог да го прости, Георги Коритаров... Води предаване във вашата телевизия, на другия ден не е между живите… С какво ще го запомните?

- С него самия. Жоро е твърде велик интелект и твърде сложна личност, за да бъде описан с изброяване на няколко случки или качества. Отиде си една епоха в българската журналистика, един непостижим интелект и човек с огромен глад за нови знания и познанства, същевременно успяващ да отдели всекиму нужното време и внимание. И то с изключително фини възпитание и маниери, а не от пиедестала на славата и легендарния си статут. Велик човек. Незабравим, недостижим и незаменим.

 

Георги Харизанов е изпълнителен директор на телевизия „Европа“, член на ГЕРБ и основател на Института за дясна политика.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (52)

ВАРИАНТ..

ВАРИАНТ..

10.04.2021 | 09:56

ХАРИЗАНОВ ИМА АМА ОТ НЕГО ЩЕ ТЕ ЗАБОЛИ МА.НАФ ТАКЪВ..

Отговори
9 2
Камен Симов

Камен Симов

10.04.2021 | 08:11

Горещо моля Психиатрията да се самосезира и да прибере въпросния индивид!

Отговори
9 1
Принципи

Принципи

10.04.2021 | 02:46

Всеки българин знае, че простите гласуват за Герб, а те са малцинство.

Отговори
13 5
Румен Радев е руски шпионин

Румен Радев е руски шпионин

09.04.2021 | 23:27

А честито ви правителство на дългия, генерал Гном, Мая и ..... ДПС. Мерси за промяната. Скоро ще има промяна на промяната, аз турци не искам да ме управляват.

Отговори
7 16
И аз го прочетох това

И аз го прочетох това

09.04.2021 | 23:29

гласувах за Слави, но ако е така, пфууууу

Отговори
5 11
Спам

Спам

10.04.2021 | 02:49

По скоро пишеш и си отговаряш, няма други, като теб.

Отговори
8 1
Нали

Нали

09.04.2021 | 23:05

Интерсно, какво ще стане когато новоизлюпените политици спрат парите за магистралите? Като тръгнат ония ти ми камиони и валяци към президентството и сараите на Трифонов!

Отговори
7 14
Бъбу

Бъбу

09.04.2021 | 22:05

Не знам за Харизанов но вашия Радев със сигурност е за затвора и затова бърза ли бърза за служебно правителство. Ако се състави правителство различно от такова на победила та партия герб, Призовавам всички които сме гласували за тази партия на протести и бунт. Няма да ни правят на маймуни, няма да им позволим да ни откраднат изборите. Що за идиотщина, малцинството да краде и безчинства над мнозинството. Бунт до дупка, даже съм си приготвил черните чували, бесилки те и всичките там атрибути. Тези и.. оти щом искат война ще си я получат..

Отговори
10 16
Митко

Митко

09.04.2021 | 22:23

Кой ще вкара Радев в затвора, че герберски суджук ? Ти, Тотев и Гърневски ли ? И защо да го вкарва някой в затвора - за това, че си направи комплекс Каменица с окрадените пари от Пловдив или затова, че открадна 4 млрд. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
15 10
Екзекуторът от народа

Екзекуторът от народа

09.04.2021 | 22:41

Аз ще го вкарам. А теб и шепата платени тролове пъро ще ви съблеча голи и пред хората с един микрофон да дадете доказателство има ли откраднати 4 милиарда. Внимавай какво ще говориш, защото ви давам по пет секунди преди да ви заседне оловото в мозъците. Чугуни червени.

Отговори
10 12
Охоооо

Охоооо

09.04.2021 | 22:46

ООооооооо, много по комунистически бе, дрОгарю Екзекутор? Директно на разстрел хората, а? Дали защото мръсната СИКаджийско-герберясала сган не сте всичките с дебел тъмночервен КОРЕН? А?

Отговори
11 8
Екзекуторът от народа

Екзекуторът от народа

09.04.2021 | 23:02

Да, по комунистически, като Пиночет. ТОТАЛНО. тИ също ще имаш пет секунди да отговаряш за лъжите си преди да се гътнеш

Отговори
5 9
Охоооооо

Охоооооо

09.04.2021 | 23:10

Кое е лъжа? Че СИКаджиите не са ли с дебел тъмночервен корен? Това ли е лъжа??

Отговори
12 5
Нали

Нали

09.04.2021 | 23:10

До Охоооо, а разпъването на бесилки, чували за трупове, паленето на слама и хвърлянето на павета по полицията като какво да го определим? Като дзен-будиско ли? Наистина, май е време да се появи българският Пиночет! България трябва един път завинаги да покаже на мръсните руснаци, че пренадлежи на свободния свят, като Чили!

Отговори
6 10
Охооо

Охооо

09.04.2021 | 23:16

Да почне с пазвантина на проклетия ви комунистически правешки цървул!

Отговори
10 5
Отбелязвам за Протокола

Отбелязвам за Протокола

09.04.2021 | 20:40

Георги Харизанов, Народът ви УВОЛНИ оня ден, къде се натискате още, на "ползу роду"?

Отговори
13 8
Нали

Нали

09.04.2021 | 22:44

Народът никого не е уволнил! Народът каза, разберете се! Дотук, единствено Бойко Борисов поиска помирение в името на България!

Отговори
8 13
Екзекуторът от народа

Екзекуторът от народа

09.04.2021 | 23:20

Помните ли онзи диалог с "освободителите на Росенец"? - "Вие разпределяте баницата. Разпределяйте я точно и ние искаме да живеем. Да ядем заедно баницата“ - " Да, добре"

Отговори
6 7
Къде е

Къде е

09.04.2021 | 19:38

Слави Трифонов? Лесно му беше да плещи глупости, четейко от аутокю-то а сега трябва да поеме отговорност. Хора осъзнайте се, заради егото на шепа провалени политици от ерата на Костов, ще сринем държавата.

Отговори
12 10
Ще успеем

Ще успеем

09.04.2021 | 19:33

Искаше да каже не работещ, а че няма друг демотивиращ и крадлив вариант. Осоводили сме се от турско робство, една мафия ли ще ни уплащи?! Народа избрахме нов модел на управление, в четери партии, против сегашната власт. Чакаме това да се случи.

Отговори
7 7
Нали

Нали

09.04.2021 | 19:53

Ами хайде де, управлявайте, какво чакате?

Отговори
9 12
Нали

Нали

09.04.2021 | 19:30

От десетина години, откакто Бойко Борисов пое държавата, нещата започнаха да се развиват възходящо! Безработицата намаля значително, заплатите се вдигнаха и продължаваха да се вдигат, вдигна се БВП, даде се невиждан темп при строежа на инфарструктура, реки от пари се изсипаха от ЕС и постоянно идват нови инвеститори! Имиджът на България се вдигна в очите на целия свят! Сега ще бъдем свидетели, как за три месеца всичко се сгромолясва за кефа на Рашетников, Тошко Африкански, генерал Гном и Мая ма! Кога ли ще се появи българският Пиночет?

Отговори
15 18
Аман от удобни

Аман от удобни

09.04.2021 | 20:30

Ко речи?

Отговори
11 2
Нали

Нали

09.04.2021 | 22:35

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
2 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?