4020

Георги Гатев, кмет на „Тракия”: Протестът срещу нови ясли лишава от места 240 деца

- Г-н Гатев, протестът срещу изграждане на детски ясли до блокове 41 и 42 в „Тракия” продължава, събрани са над 400 подпис​а на живеещите в тази зона. Как ще коментирате този прецедент, такъв не е имало в 33-годишната история на Пловдив?

- За строеж на детски ясли с 8 групи са одобрени 4,5 млн. лева от Министерството на образованието и ще бъде изключително неразумно да ги изгубим. Проектът е подготвен по всички законови разпоредби и правила. Яслите са за 240 деца - покриващи нуждите на „Тракия” към момента. В района се изграждат нови кооперации и ще се наложи да изградим и други детски заведения занапред, защото населението на района постоянно се увеличава и това е процес, който следва да предвидим далновидно. Уважавайки мнението и недоволството на всички граждани, съм провел четири срещи с надеждата да ги успокоя и убедя, че районът има крещяща нужда от ново детско заведение и че не става дума за строеж на многоетажна кооперация или мол, а за ясли. Мисля, че протестът е породен по-скоро от всички строежи в този микрорайон. Хората са чувствителни на тази тема и искам да знаят, че го разбирам и им влизам в положение. При други обстоятелства аз също бих се подписал в подписката, но тук не говорим за презастрояване, а за изграждане на крайно необходима социална инфраструктура за деца.

- Протестиращите твърдят, че на терена има футболна площадка и това е една от малкото оцелели зелени площи?

- През ден минавам оттам - теренът по-скоро се превръща в паркинг. През средата на имота се е обособила нерегламентирана улица с ширина около 3-4 метра, по която всеки ден минават коли, за да паркират в зелените площи. Има временна площадка със стари катерушки, на която по-скоро ще видите пораснали, отколкото деца. Футболната площадка представлява поставени временно две врати. Зад блок 42 има две подобни поляни, като на едната има същото футболно игрище, а до блок 41 има огромна тревна площ, на която предложих на гражданите да направим квартална градинка с пейки, пътеки и място за игра. В близост до мястото, отредено за детско заведение, има общо три големи зелени площи. Те се намират на по 50 метра непосредствено до блокове 41 и 42, а парк „Лаута” е на 200 метра. Няма основание да се твърди, че това е единственото зелено кътче на живеещите в района, както и че няма къде да се спортува или почива. Многократно съм заявил на протестиращите, че ще положим усилия за благоустрояване около техните блокове, включително и за изграждане на детска и спортна площадка. И аз живея в „Тракия”, и на мен ми е неприятно, че териториите се презастрояват, споделяме обща съдба, но хората трябва да разберат, че става дума за детски ясли - социална инфраструктура, от която районът има остра нужда.

Върху терена, предвиден по план за детски ясли, паркират коли

 

- Доколко е възможно да намерите друг терен за яслите и МОН да се съгласи с промяната на местоположението, запазвайки финансирането?

- Още на първата среща с протестиращите казах, че ако има други варианти, щях да насоча усилията към „Скобелева майка”. В предизборната си програма бях акцентирал многократно, че точно на този имот ще работя от ден първи за ясли, тъй като е отреден за това и беше стартирала процедурата за подготовката на проекта, аз я довърших с убеждението, че правя най-доброто за „Тракия”. Детското заведение е предвидено между жилищните блокове, за да е близко за хората. Който има малко дете, ще ме разбере.

Ще бъде изключително неразумно да изгубим 4,5 млн. лева от МОН

 

На срещите протестиращите споделиха опасенията си, че яслата ще „изяде” паркоместата. Но тревната площ, в която те паркират, нито е пригодена за паркинг, нито е отредена за такъв в градоустройствения план. Те се притесняват, че родители ще карат с колите си децата на ясли и ще им отнемат местата. Да, те ще спират за няколко минути, докато оставят или вземат детето си - това е. Три големи зелени площи има точно под въпросните блокове, на едната площ има същото футболно игрище, на другата засадихме дръвчета преди месец и предложих да изградим нова и хубава детска площадка, а на третото може да обособим пейки и място за почивка, нито едно паркомясто няма да се загуби заради яслата, парк „Лаута” е на 5 минути пеша. Това са реалностите.

- Как ще решавате този проблем?

- Ние сме минали всички процедури - проектът е готов, от главния архитект на Община Пловдив е издадено строително разрешение, осигурени са 4,5 млн. лева от Министерството на образованието. Теренът никога не е бил предназначен за зелена площ, нито за спортно игрище. С общия устройствен план от 2007 г. пространството е отредено за детски комбинат, същото предназначение е запазено и при актуализацията на ОУП от 2022 г. Спазили сме всички правила. Беше повдиган въпросът пред мен за иницииране на подписка от родителите, които искат да има нови ясли, но отказах, не искам хората да се противопоставят едни на други. Всички нужди и проблеми са важни. Проблемът с липсата на места в яслите в „Тракия” е голям и дълбоко социален, както и в другите големи градове. В София правят протести с искане за нови детски заведения. Ако се откажем от този терен, изгубим финансирането и решим да строим ясли на друго място, и там може да съберат подписка. Не това е работещият механизъм. Нещата трябва да стават не под натиск, а с разбирателство, диалог и компромиси от всички страни.

 

До блокове 41 и 42 има три зелени площи, „Лаута“ е на 5 минути пеша ​

- Кога ще се отвори новата детска градина в „Тракия”, изградена със средства по предишната програма на МОН?

- Сградата до блок 126 е изцяло завършена, обзаведена е с мебели и оборудвана с кухненски уреди. Предстои с Община Пловдив да уточним последни административни детайли, за да стартираме приема на деца. Много се надявам да открием детската градина в най-кратки срокове.

Протестиращите се притесняват, че новото детско заведение ще „изяде“ местата за паркиране

 

- Какви събития да очакваме в „Тракия” в близко време?

- На 23 март ни предстои да проведем „Мисия Лаута 4” и с помощта на доброволци да изчистим парка от изсъхнали и болни дървета. Вече имаме плакати, ще обявим провеждането на тази традиционна инициатива в медиите и социалните мрежи. Поканили сме доста хора да се включат в акцията. Този път ще започнем от западната страна на „Лаута”, откъм стадион „Локомотив” и картинг пистата. Очаквам сериозна посещаемост и се надявам, че времето ще е хубаво.

- Преди две-три години в ОП „Градини и паркове” беше подготвен анализ за състоянието на растителността на парка, който показа, че голяма част от дърветата са болни, затова изсъхват. Какво възнамерявате да предприемете, за да бъде спасена гората?

- Като първостепенна задачи си поставяме почистването на „Лаута” от всички изсъхнали и болни дървета. Екипи на ОП „Градини и паркове” и доброволческото формирование ще ги изрежат, а всички ние, участниците в инициативата, ще изнесем тази дървесина до камионите. Идеята е да изчистим парка и да направим санитарна експертиза на целия парк, както и геодезическо заснемане, за да ​получим представа какво представлява тази територия и какви подземни комуникации има. След това ще го планираме мащабно с цел да облагородим целия парк. Преди да засаждаме дървета, ние трябва да знаем какви са подходящи за тази почва и как да се осигури поливането. Всичко това изисква мащабно планиране и средства. Имаме амбицията да стартираме проектиране на парка и се надявам, че догодина ще разполагаме със средства, за да поставим началото на този процес. В близък план ​- на 6 април ще открием велосезона в Пловдив с традиционното велошествие в „Тракия”.

 ВИЗИТКА

Георги Гатев е роден на 4 юни 1987 г. Завършил е Езикова гимназия „Иван Вазов“. Има бакалавърска степен по политология в ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистърска степен по финанси в УНСС. На местните избори през есента на 2023 г. е избран за кмет на район "Тракия", след като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Преди да заеме длъжността, е бил осем години управител в частна фирма в сферата на услугите.

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 8 оценки
3.6/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
38 коментара
Просто момченце

Просто момченце

20.03.2024 | 07:03

Гербераст тъпакккк

Отговори
2 4
Йфйфй

Йфйфй

19.03.2024 | 21:05

Никакви ясли точка

Отговори
6 5
Ще се строи

Ще се строи

19.03.2024 | 23:20

Почва да се строи яслата. Децата са най-важното нещо, не политиката.

Отговори
8 3
Свидетели сме

Свидетели сме

19.03.2024 | 19:53

Гледам народеца колко е объркан и противопоставен,детски ясли досега можеше да се построят десетки,ако толкова имаше воля и най вече на местата които всеки ден се губят от очите ни и хаоса със застрояванетоТака ,че и малкото зелено за парк в Тракия би било рай !

Отговори
7 4
Ние искаме ясла

Ние искаме ясла

19.03.2024 | 13:41

Да, ние които си живеем наблизо си искаме детската ясла и към нея да има и детска площадка. Ще бъде удобно и лесно за нашите деца. А колкото до подписката, Том лъжите са огромни. Тия хора не живеят в близост до площадката. Трябва да има детска ясла. Кметът да започва и няма смисъл да се занимава с оная стара популистка, дето разпали тая война, дето е против дечицата. Тя си знае истината, защо го прави и Господ ще й въздаде!

Отговори
10 4
Гласувал за Гатев

Гласувал за Гатев

19.03.2024 | 12:17

Лъжец!!! Игрището и градинката са там от времето в което Гатев е бил бебок! На това игрище е играл и г-н Костадин Димитров доста години. Относно импровизираните футболни врати - са масивни метални с мрежи, дарени от кметство Тракия и доскоро поддържани от тях, мрежите се кърпеха и сменяха ако не всяка година то на две години! Относно пътя, съществува в доста скици на района и е бил изграден от общината заради дванадесетте гаража, които бяха пред блок 42 и за които доста време общината събираше наем, бетонните постаменти под колите се виждат на снимките! Протестиращите не са против Детска Ясла, нито против проекта, а против местоположението. Явно някои много държат да се построи точно между трите огромни комплекса, които никнат точно там, макар че в тракия има райони без детска градина и ясла а в този район има 2 градини и една ясла! Тази статия е поредния евтин Пиар! п.с. Явно уважаемата г-жа Валентина Йеремиева е на двоен хонорар - от Марица и от кметство Тракия!

Отговори
5 6
ПЛЪХ

ПЛЪХ

19.03.2024 | 08:49

Тоя мяза на плъх

Отговори
5 6
Тракиец

Тракиец

19.03.2024 | 05:58

Абсолютна лъжа са тези подписи. Нека се провери къде живеят. Искаме детска ясла, а не съществуващия буренак. Една популистка се бори срещу нашите деца и тяхното бъдеще и щастливо детство.

Отговори
9 2
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

18.03.2024 | 22:02

Гледам тука са писали доста ⴗⴎкⴎджⴎⴎ които нямат деца!

Отговори
12 3
Йорданка Димитрова

Йорданка Димитрова

18.03.2024 | 20:07

Това е лъжа! Проверете колко хора са се подписали и къде живеят тези хора!? Аз живея отсреща в 49 бл. и всички от нашия блок се радват , а не протестират.От околните блокове също....По телевизията показаха двайсетина човека, но къде точно живеят те, никой не разбра. По скоро покрай блоковете се превърна в кучешки площадки ,а не в детски площадки! По добре ясли или детски градини!

Отговори
14 5
Грозно е да обиждате

Грозно е да обиждате

18.03.2024 | 18:38

старите хора. Те също са били млади и са имали същите неволи. Винаги е имало проблем с недостига на места в детските заведения. И когато се решава, макар и частично, такъв проблем е редно да дадем нашата подкрепа в името на внуците ни. За да могат мама и тате да ходят спокойни на работа. Защото ако не работят те кой ще изкарва и нашите пенсии. Затова апелирам всички възрастни хора пенсионери да подкрепят идеята за детската ясла, а не да се противопоставят.

Отговори
10 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?