Следвайте ни

Георги Близнашки: Имаме най-добрата конституция в Източна Европа

viber icon

180 депутати е минимумът, с който Народното събрание може да работи нормално

Не ни трябва втора камара на парламента. Конституционният съд и сега изпълнява тази функция 

- Проф. Близнашки, успешен ход ли е предложението за дебати за нова конституция на ГЕРБ?

- Това е изключително сполучлив ход от страна на министър-председателя Бойко Борисов, защото по този начин той иззе политическата инициатива и дава възможност на всички претенции, които съществуват спрямо конституцията и съдебната власт, да получат  евентуално ново решение.

 

- Самият Вие отдавна твърдите, че имаме една от най-добрите конституции в Източна и дори в Централна Европа. Защо тогава се налага ремонт?

- Не една от най-добрите, това е най-добрата конституция в Централна и Източна Европа, но в продължение на няколко десетилетия слушаме безкрайно повтарящ се рефрен, че това е лоша конституция, че е писана набързо, едва ли не на коляно. Време е всички онези, които имат претенции към основния закон, да предложат своите идеи, така че в крайна сметка действащата конституция да се усъвършенства и да придобие по-висока степен на легитимност.

 

- Трябва ли да се намали броят на депутатите? Каква е разумната бройка?

- Това е спорна теза. Спомняте си каква истерия се създаде само преди 10-12 години, когато това се превърна в централен проблем - да се намали броят на депутатите наполовина. Лично смятам, че това не е възможно да стане в такива мащаби. Доколкото съм създавал евентуален модел на намален брой на депутатите, смятам, че Народното събрание трябва да е в състав от поне 180 души, за да може да изпълнява нормално своите функции. Да не говорим за това, че едно прекомерно голямо намаляване на депутатите, както се предлага на 120 души, ще доведе до оголване на периферията на страната. Както е известно, се наблюдава миграция към големите градове във вътрешността на страната.

 

-Как гледате на идеята за двукамарен парламент?

- Не мисля, че е приложима. Това са идеи от по-стари времена. Това ще затормози законодателния процес и ще създаде една голяма досада в обществеността, защото хората ще трябва да слушат един и същи дебат два пъти. Още повече че в наши дни вече съществува една институция, каквато е Конституционният съд, който изпълнява в голяма степен и функциите на една втора камара на парламента.

 

- Така е, но ако двукамарен парламент беше избирал президент, вероятно нямаше да имаме точно този държавен глава?

- Поначало смятам, че държавният глава трябва да се избира от Народното събрание с висококвалифицирано мнозинство, защото прекият избор започва да дава дефекти. В политиката влизат и биват избирани на най-високите отговорни постове случайни хора, които нямат нищо общо с демокрацията в страната. И това вече крие големи опасности, както наблюдаваме през последните няколко години. Така че е време да се промени начинът за избиране на държавния глава.

 

- Екзотичен вариант за България ли е държавната форма на управление президентска република?

- Не, не мисля, че президентската република е решение. В Европа президентски републики няма, освен, разбира се, Турция и Русия. Но това са много специални случаи на държави с имперски традиции. България е принципно различна - като демократична традиция имаме нашата Търновска конституция, която е заложила фундамента на демократичното ни развитие по пътя на парламентаризма. Не смятам, че е възможна промяна на формата на държавно управление.

Но добре известно е, че кръгове около държавния глава работят по тази тема. Ето, утре е часът на истината и те ще могат да внесат своите предложения във Великото народно събрание, за да стане ясно дали въобще имат някаква подкрепа сред широката общественост, или просто става дума за авторитарни намерения, каквито се наблюдават в различни краища на света.

Това, което наблюдаваме в момента, е абсурдна картина - президентът на няколко пъти наруши Конституцията, тръгна да призовава протестиращите да атакуват легитимните институции на публичната власт. Въобще отиде се много далече. При създалата се ситуация едва ли ще има политическа сила, която да се ангажира с идеята за президентска диктатура или за разширяване на правомощията на държавния глава.

Трябва да се създадат условия, при които начело на държавата да се избират хора, които са доказани демократи, които са способни да взаимодействат с основните политически сили, с различните етнически групи в нашето общество. Нацията има нужда от обединител, а не от фигура, която разделя хората и ги насъсква едни срещу други.

 

- Доколко належащ е ремонтът на съдебната система?

- По начало идеята за намаляване на мандатите на главния прокурор, както и на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд има своя смисъл. Тръгна се в тази посока. Въобще трябва да се направи опит да се преодолее феодализмът в сферата на съдебната система. Не смятам, че  предлаганите решения са най-добрите, но след като има такива обществени настроения, трябва да им се отговори. Макар че, предполагам, там отново и отново ще се налагат последващи промени.

Дебатът тепърва започва. Създават се възможности да се чуят различни обществени среди. Въобще това трябва да бъде един дебат, който да внесе спокойствие в обществото. В крайна сметка този дебат трябва да се води публично, открито, в условията на размяна на рационални доводи и аргументи, без да се създава истерия. Не бива крясъците на площадите да заглушават гласа на здравия разум.

- Можем ли да очакваме инициативата за ремонт на Конституцията и свикване на Осмо Велико народно събрание да даде начало на сериозен рестарт на държавата?

- По-добре е да се говори, говори и пак да се говори, отколкото да наблюдаваме конфронтацията по улиците и площадите на страната, ако позволите да перифразирам великия британски политик Уинстън Чърчил. 

Следя ситуацията с интерес. Не мога да откажа коментар на вестник „Марица”, който по времето на Христо Г. Данов е отразявал работата на Учредителното събрание и създаването на първата ни конституция.

 

 

Георги  Близнашки е един от най-авторитетните български юристи, служебен премиер в периода 6 август - 7 ноември 2014 г. Професор по конституционно право. Завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“. Специализира във Великобритания и Русия. Дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и в Нов български университет. Автор е на над 70 научни труда, сред които „Парламентарното управление в България“,„Принципи на парламентарното управление“,„Конституционализъм и демокрация“, „Общо учение за конституцията“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Ковидчо:

Ковидчо:

19.08.2020 | 12:50

ГЕРБавите са впрегнали де що има гъзоблизци да им лустросват имиджа! Ама о*раното бельо само с прибърсване не става, требе си яко препиране.., а най-добре смяна!

Отговори
7 4
Луд

Луд

19.08.2020 | 11:44

Жалък падрас

Отговори
9 0
Георги

Георги

19.08.2020 | 11:42

Близ(нннннннн)ашкииииииииииииииииииии

Отговори
7 0
Anatema

Anatema

19.08.2020 | 11:39

EDNA NAPISANA KNIJKA,KOYATO NE STAVA DORI ZA ZADNI TSELI! KATO E DOBRA , ZASHTO NE SE PRILAGA V JIVOTA NA BULGARSKIYAT GRAJDANIN I NE SE SPAZVA OT NIKOY???

Отговори
4 2
Гост

Гост

19.08.2020 | 11:00

Абсолютен помияр и гъзолизник! Не става за нищо! Точно такива ,като този правят от законите в държавата боза

Отговори
9 3
Фют

Фют

19.08.2020 | 09:58

Ако конститицията е наред, значе управлението е сбъркано. А то, не че не е.

Отговори
7 1
аман от пимияри

аман от пимияри

19.08.2020 | 09:21

Педeрастът от снимката яко захлебва от коритцето на ГЕРБ.

Отговори
12 4
Помним

Помним

19.08.2020 | 09:17

Професоре ,и ти се продаде на Сараите.

Отговори
9 3
Убеден

Убеден

19.08.2020 | 08:15

В едно изречение "Нова Конституция" и "Барни Рабъл" звучи някак си несериозно..

Отговори
11 2
промяна а не рестарт

промяна а не рестарт

19.08.2020 | 08:02

Не е проблемът в Конституцията, а в неспазването на законите и липсата на държавност! У нас все още работи с пълна сила чл. 1 от старата конституция - за водещата роля на Партията! Партиите не са представителки на отделни групи в обшеството, а изкуствено създадени ОПГ с цел обогатяване на елитите им и "усвояване" на обществени средства!

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?