49

Генерал-майор Съби Събев: Русия вече търси примирие, защото закъса за войници и оръжие

Гр​уб популизъм ​е опитът на някои партии да спрат модернизацията на армията ни, смята висшият военен

Путин няма да предприема масова мобилизация, защото това ще взриви руското общество 

Войната ще продължи поне до лятото догодина

 

- Ген.-майор Събев, вече вървят спорове какво оръжие да дадем на Украйна и какво може да си оставим.  

- Предстои да разберем и в близките дни да видим какво ще изпратим в Украйна. Очевидно се изчаква крайният срок ​- 3 декември. България закъснява - Киев се нуждае от боеприпаси, от системи за противовъздушна отбрана, от самоходна и буксируема артилерия, от бойни машини на пехотата и много други неща, които тя е предоставила със списък на нашата страна.

Дано изчистим лошия си имидж от предишното решение да не даваме оръжие, защото нашите управляващи - започвайки с президент, правителство и Народно събрание, като че ли забравят, че в Украйна има голяма българска диаспора, която страда от войната. Българи загиват, така че е недостойно да взимаме като предишното решение и все още да забавяме тази помощ. 

- Наши политици продължават да повтарят, че сега не е времето за нови самолети и модернизация на армията, защото имало други проблеми. Кога ще приключим с несериозното отношение към отбраната ни? 

- Процесите по превъоръжаване и модернизиране на армията трябваше да започнат още в 2005 година. По една или друга причина, това не се случи, но в крайна сметка, през 2019 година бе сключен първият договор за придобиването на нови​те самолети F-16 Блок 70. Тогава решението беше за цяла ескадрила от 16 самолета минимум.

След като бе сключен първият договор и бе платен авансово, понеже така изискват процедурите на САЩ за страни, които нямат кредитна история с тях, сега е много добре, че Народното събрание ратифицира и втория договор за още 8 самолета, коит​о да придобием някъде през 2025-2027 г. Това е правилното и дълго очаквано, макар и закъсняло решение.

Истина е, че някои партии продължават да спекулират с модернизацията на армията и оттам идва един груб популизъм, който е повлиян от намаляващия електорат на тези партии. Това не е отговорно държавническо поведение. Всяка партия, която е представена в парламента, трябва и да е национално отговорна - тоест много добре да разбира проблемите, които са в различните сектори и включително в отбраната. 

- Словакия също имаше ескадрила съветски МиГ-29, с такива самолети разполага и Полша. Как постигнаха оперативна съвместимост с НАТО?

- По​ляците извършиха значителн​а модернизация, защото те придобиха техните МиГ-29 от Германия. Сл​ед обединението Берлин извърши необходимото и замени системите за опознаване, които работят по натовски стандарти. Очевидно и Полша пр​ави сега отстъпки да изведе тези самолети и поръчва други.

Словакия предостави самолетите си на Украйна, н​о те не бяха напълно модернизирани по стандарта, който бе извършен в Германия, и там отдавна разбраха, че не е перспективно повече да ги поддържат. Както не е перспективно и у нас. Най-после и някои наши военни и политически лица в Министерството на отбраната узряха, че и ние няма как да ги поддържаме тези самолети. 

- Няма ли да ни излезе прекалено скъпо отлаганата вече 25 години модернизация на армията ни? И кои са най-абсурдните проблеми на въоръжените ни сили? 

- Ако този процес бе започнал през 2005 година, за 15 години ние щяхме вече да сме го приключили и да сме към края му. А сега ние от 18 години сме членове на НАТО, а още имаме проблеми с оперативната съвместимост. Нашите военни части и активи не могат да функционират пълноценно в съюзни операции, където динамиката е много голяма и трябва да има изключителна оперативна съвместимост с частите на НАТО, а ние нямаме такава. Нашите самолети не могат да летят със съюзнически, защото ще бъдат разпознати като неприятелски. 

- Русия продължава масираните удари по украинската инфраструктура. Коя от двете страни ще се измори първа?

- Да подходим теоретично - много експерти си задаваме въпроса: кой е центърът на тежестта на украинската отбрана - дали само армията, дали само политическото ръководство. Центърът на тежестта е онзи фактор, който, ако бъде дестабилизиран, съответната страна бързо ще падне. Първоначално руското военно ръководство считаше, че това е политическото ръководство, затова и в началния стадий на войната руската армия нахлу от 9 направления.

Със замисълът за един блицкриг, една светкавична операция, като основното направление бе насочено към Киев, за да бъде свалено политическото ръководство и така войната бързо да приключи. Това обаче се оказа грешка ​-наложи се руската армия да се оттегли бързо от този сектор от фронта, да се съсредоточи в източната и южната част, като най-голям успех постигна реално на южното направление, поради някои предателства и несвоевременно взети отбранителни мерки.

Най-сетне руското военно ръководство осъзна, че центърът на тежестта на украинската отбрана е желанието на украинския народ да се отбранява и съпротивлява. Трябва да се разбере едно - Украйна води Отечествена война за своята независимост, сигурност и териториална цялост.

Колкото повече удари се нанасят, толкова повече се втвърдява волята за съпротива на украинците. Виждаме, че подпомогната с военна помощ от западните страни, украинската армия започна и много успешни контраофанзиви. Реално руската армия премина към стратегическа отбрана. 

- Русия ще прибегне ли до масова мобилизация, както се говори последните дни?

- Кремъл няма да предприеме масова мобилизация, защото това ще взриви руското общество, колкото и то да проявява пасивност и търпение в момента. Загубите им много ще нараснат. Вероятно Русия все пак ще проведе втори рунд на частична мобилизация, който се очаква към средата на декември или в началото на следващата година, която има за цел да мобилизира между 500 и 700 хиляди души.

Така ще има оперативни резерви за евентуални настъпателни операции през пролетта и лятот​о догодина. Мобилизацията, която приключи в края на октомври, успя да събере около 300 хиляди запасняци, но същите не бяха осигурени с необходимата подготовка и не бяха добре екипирани за съвременна война.

Руснаците нямат създаден настъпателен потенциал, макар че в района на Бахмут се опитват да настъпват, но трети месец не могат да го превземат. По признанието на собственика на частната военна компания „Вагнер” Енгений Пригожин, те успяват да настъпват по 100-200 метра дневно, а на други места реално отстъпват. Това е една позиционна война, която продължава да изтощава руските войски.

Разбира се, Русия продължава да подлага на непрекъснати удари Украйна. Ударите от началото на войната са с 16 000 ракети. Те са по гражданска инфраструктура, училища, болници, енергийна и водопреносна инфраструктура. Дори Херсон е толкова разрушен, че там няма условия за живот и украинската страна се принуди да предложи на останалите в него жители да се евакуират във вътрешността на страната.

Целта на тези удари е да принуди украинското ръководство към сядане на масата за преговори. Русия отчаяно се стреми към това, но е очевидно, че това няма да стане. 

- Каква е вероятността Беларус да се включи във войната като съюзник на Русия?  

- Отдавна се твърди, че Беларус може да се намеси във войната, но досега руснаците не успяват да я накарат. Беларуският президент Александър Лукашенко добре разбира, че ако въвлече страната в този военен конфликт, то неговата власт бързо ще колабира. Там сега има една руско-беларуска оперативна група, но тя е повече за обучение. Още повече че складовете на Беларус бяха почти изпразнени и въоръжението бе прехвърлено в Русия за попълване на частите с големи загуби. 

- Всички у нас искат край на войната, но едните мечтаят за руския мир, а другите - за украинския.

- Краят на войната може да настъпи, ако Русия реши да спре да воюва и се изтегли. Докато Русия се управлява от президента Владимир Путин и неговото обкръжение, това не се очаква да се случи. Войната ще продължи и тази зима, и през пролетта.

Да се надяваме, че през лятото може да настъпи развръзка. Няма страна и ръководство на страна, което да се съгласи да отстъпи 20% окупирана територия на друга държава. Загубите на Русия продължават да нарастват - последния месец на активни действия те достигнаха по 600-700 души ежедневно. Последните дни са между 400 и 500 души.

Загубите на руската армия са 88 380 души по последни украински данни, а ние можем да разчитаме на тях, защото Украйна е воюващата страна. Като прибавим и ранените - това са някъде към 150-160 хиляди души. Вече имат и над 2900 загубени танка, както и над 5800 бойни машини на пехотата.

Всичко това изправя Русия пред трудността да води тази завоевателна война поради липса на достатъчно личен състав и на необходимото въоръжение и да прибягва до резервите в Беларус или да търси дронове от Иран. Оръжейната промишленост на Русия е активирана и тя работи на двусменен и трисменен режим за производство на техника и боеприпаси. Доколко ще успее - остава да видим.

ВИЗИТКА

Генерал-майор Съби Събев е възпитаник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. До 25 февруари 2000 г. е началник на Оперативното управление на Главния щаб на Военновъздушните сили. След това е назначен за началник на Главното оперативно управление на Генщаба на Българската армия. След преминаването си в резерва в началото на 2005 г. работи като главен експерт в Института за перспективни изследвания за отбраната във Военна академия ​"Г. С. Раковски". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
За един комшия в Банкя питам

За един комшия в Банкя питам

30.11.2022 | 10:28

Тоя генерал пак ли Доган го е издигнал?

Отговори
7 3
Инфо

Инфо

30.11.2022 | 10:36

Няма нужда да си генерал, за да видиш огромния провал на руската армия в Украйна в "тридневната" им спецоперация. Това го вижда целия свят, включително вече и промитите мозъци в Русия. Напиши в тубата мобилизация и чети коментарите на блядовете. Те вече знаят добре, че в Украйна ги сечат брутално и работата е много сериозна.

Отговори
7 5
Лъжлив Съби

Лъжлив Съби

30.11.2022 | 14:47

А бе шорошояд, една година: фалирвате Русия, убивате Путин от нелечими болести, а преди това се насирахте от Ковид!

Отговори
4 3
Въпросче

Въпросче

30.11.2022 | 10:17

Пак да питам. Русия мобилизира в последните няколко месеца 300 000 запасняци. Някой знае ли дали това се отрази по някакъв начин на военните действия? Успяха ли да превземат някакви територии, громят ли вече украинците? Има ли вариант тия лешпери на всеки 5-6 месеца да им се налага да мобилизират по 300 000 парчета, за да могат да поддържат войната и да си покриват бруталните загуби на бойното поле?

Отговори
11 5
Отговор

Отговор

30.11.2022 | 10:24

Отрази се, разбира се! Руските войски победоносно напуснаха Херсон, докато украинците страхливо ги гонеха.

Отговори
12 2
Пояснение

Пояснение

30.11.2022 | 10:33

То си има термин за това - ОТРИЦАТЕЛНО НАСТЪПЛЕНИЕ

Отговори
4 1
Павлов

Павлов

30.11.2022 | 10:09

Хора, които не виждат по-напред от носа си, не трябва да ги правят генерали!...

Отговори
11 10
Прав си товариш  павлюша

Прав си товариш павлюша

30.11.2022 | 10:21

По тази желязна логика , СЕЛСКИТЕ ФАТМАЦИ радеффф, янеффф, стояноффф и много други зелени чорапи отдавна трябваше да са охрана в билата.

Отговори
14 3
Иванушка глупака - NAZZIонален руZZки герой

Иванушка глупака - NAZZIонален руZZки герой

30.11.2022 | 10:05

Под " мъдрото" ръководство на ПЛЕШИВИЯ , БОТОКСОВ ФЮРЕР КАпутин, от втора по сила армия в света станахме втора по сила армия в Украйна. И в знак на " добра воля" бягаме като бити ПЕДЕ,раси от Киев, Суми, Чернигов, Харков, остров Змийски, Изюм, Лиман, Херсон и къде ли не.

Отговори
11 7
буахахахаа

буахахахаа

30.11.2022 | 09:54

"свършавли им оръжията"....Този е като Нарколенски -винаги като каже свършиха ими ракетите и следва поредната серия масирани ракетни удари по цялата територия на Посрайна и ток и вода вече няма няма пътощи няма жп. подстанции и прочие , а клетите остатъци от укронацисти са удавени заедно с изпържената техника под калта на фронта.

Отговори
10 11
Кекек

Кекек

30.11.2022 | 09:22

Хартиен генерал

Отговори
12 13
676

676

30.11.2022 | 08:44

Поредният платен атлантик

Отговори
15 15
афродита

афродита

30.11.2022 | 08:34

Много ви е ,,постна'' визитката на генерала,който сте ни представили!А къде е обучението през 1987г в СССР,а после и в ВВС в САЩ през 1994г. И в Германия,а накрая и представител на България в НАТО!!!!Естествено , че ще поддържа и венцеслави тия, от които продължава да се радва на охолство и безгрижие!!!!!!

Отговори
18 8
Аatlantic

Аatlantic

30.11.2022 | 08:03

Какво ни навирате този паркетен генерал, дето не е помирисвал войник?

Отговори
20 14
Шпакловчик

Шпакловчик

30.11.2022 | 08:13

Друго си е Шивика, нали?

Отговори
23 0
НЕ на войната в Украйна!

НЕ на войната в Украйна!

30.11.2022 | 07:57

Руският правозащитник Владимир Осечкин публикува документи от военкомите в Кабардино-Балкария, от които става ясно, че руските власти готвят пълна мобилизация. "Те се готвят за пълна мобилизация и искат с новите мобилизирани да попълнят 3-ти армейски корпус, срамежливо премълчавайки къде се дянаха първите подготвени военни", пише Осечкин. "Още веднъж: предстои нова вълна на мобилизация. Стига сме мълчали, време е заедно да се изправим срещу тази подла война и безчовечната политика на стария страхлив диктатор, готов да воюва да последния руснак", коментира той.  

Отговори
15 13

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?