Генади Алтънов: Огромни са щетите от екокатастрофата в р. Марица

Генади Алтънов е член на УС на сдружение „Олимпик 2002“. Инженер, завършил магистърска степен в Техническия университет в София със специалност „Топлоенергетика“. От около 3 години живее и работи по специалността си в Пловдив. Страстен риболовец от 7-годишна възраст.

 

Г-н  Алтънов, каква е ситуацията с река Марица след констатираното в събота сутрин замърсяване на водата?

И през двата дни наши екипи посетиха реката в замърсения участък между Стамболийски и Цалапица, правихме наблюдения. Установихме, че от водата все още изплуват умрели риби. Те са се задържали нагоре по течението в крайречната растителност. Когато нивото на реката се вдигне, рибата се понася надолу.

Какви са щетите от отравянето на реката с токсични вещества?

Щетите са огромни. Става дума за 20-километров участък от реката, който е замърсен. Отравянето на р. Марица се превърна в рецидив. Последното подобно замърсяване беше от септември миналата година. Назад във времето също има доста такива случаи. Това трябва да спре незабавно, защото река Марица се ползва не само за риболов, но и за питейно водоснабдяване. Животните - домашни и диви, също пият от реката. Водата се ползва също за напояване на земеделски земи. Цялата тази отрова се натрупва в биосферата. Ние всички пием и ядем от нея, тровим себе си. Това е тиха заплаха, за която никой не говори. Всички мълчат, а после се чудим защо има толкова много случаи на ракови заболявания.

Как да ограничим щетите?

От риболовно сдружение "Олимпик 2002" искаме технологично решение, което да спре отравянето на река Марица от пазарджишката промишлена зона. Според нас всички отпадни води, които са в индустриалната зона на Пазарджик, трябва да се заустват не в реката, а да отиват в пречиствателни инсталации. Години наред те тровят реката.

Колко време ще е необходимо да се възстанови река Марица след такова замърсяване?

За да се възстанови популацията на някои от видовете, ще са необходими години. В реката има черни мрени, дълги 20-25 см, и 45-50-сантиметрови кефали. Това са риби, които, за да стигнат от хайверно зърно до трофейни размери, им трябват поне 8 години. За да се възпроизведе Марица в състоянието преди екокатастрофата, е необходимо страшно много време.

През уикенда рибарите не се притесниха, че реката е отровена и продължиха да упражняват хобито си. Защо никой не ги предупреди за опасността?

На място дойдоха инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Пловдив, Басейнова дирекция, РИОСВ, областният управител на Пловдив, институциите в Пазарджик, полиция, прокуратура, инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и началникът им, кметът на Стамболийски. Сформира се експертна група, както би трябвало да бъде в подобни случаи. В района на замърсяването хората бяха уведомени за проблема.

Експертите обаче трябваше да тръгнат нагоре по течението, за да открият кой е замърсителят. Рибарите надолу по реката след Стамболийски нямаше как да бъдат информирани. Необходим е човешки ресурс от държавните институции - хора, които да минат и да уведомят за замърсяването. Това е трудно, тъй като тези рибари се намират някъде в дивото, ловят, а не си следят смартфоните, за да прочетат в интернет публикации за проблема с умрялата риба. Те си гледат плувката, дъното. Виждат някаква умряла риба по течението и чак тогава започват да се питат какво става. А и манталитетът на българина е такъв, че и атомна бомба да падне, той пак ще отиде за риба. Ние предупредихме, че тази риба е отровена, и трябва да се направи така, че да не се събира от местните хора. Защото ромите идват, събират я в чували и я продават в махалата. От полицията предприеха мерки, отидоха с инспектори от ИАРА - Пловдив до ромската махала на Стамболийски, за да инспектират дали такава риба се продава и евентуално да я конфискуват.

Какво още трябваше да се направи?

На местно ниво бяха предприети всички необходими мерки. Взеха се проби, отговорните институции се ангажираха с проблема. Но трябва да се мисли по-глобално и да се намери технологично решение, за да се спре замърсяването. Вижте какво се случва у нас за по-малко от шест месеца. Застрашени са питейните водоизточници. Язовирите са пред пресушаване. Видяхте какво стана в Перник. Застрашени сме от безводие, тази година няма и сняг. Поливният сезон вероятно е пред катастрофа. Земеделците ще недоволстват, тъй като в националната стратегия е записано, че водата в кризисни случаи отива първо за питейни нужди. Спират се всякакви промишлени и земеделски производства. Реките, които също са питейни водоизточници, са застрашени. Много пъти отровиха Тунджа при Ямбол. Почти никой не говори за замърсяването на Дунав. Река Тополница над едноименния язовир е бомба със закъснител. Луда Яна колко пъти ще я тровят?

Видяхте какво се случи и със Струма на Перник, с маслата и пресушаването на Въча. Сега наред е Марица. Това са въпроси, които касаят националната ни сигурност. Самият Бойко Борисов трябва да се намеси. През последните 6 месеца екокатастрофите с питейни източници у нас се повтарят с притеснителна честота.

Кой трябва да контролира питейните източници?

Контролът трябва да е на високо ниво, не само на локално. 

Не беше ли именно това целта на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което се създаде преди година?

Не съм оптимист, че Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", в което се наляха 5 милиона лева, може да изпълнява функциите си да контролира всички 6000 язовира в страната, да прави обследвания на стените и изпускателите им във връзка с рисковете от наводнения. Дано и ВиК холдингът, който се създава в момента, не се окаже поредната куха структура.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?