49

Ген.-майор Съби Събев: Трябва да закупим "Хаймарс" и „Пейтриът", които се доказаха във войната

Касетъчните бомби ще помогнат на Украйна да пробие фронта, смята военният

Боеприпасите с изтекъл срок може да нанесат поражения на собствените ни войски 

До 10-15 години ще се появи авиация от дронове, но тя няма да измести самолетите 

 

- Ген. Събев, взривена бе част от Кримския мост. Украинската страна още не е поела отговорност. Може ли Русия да използва инцидента, за да предизвика крупно бедствие като това на взривяването на Каховската ВЕЦ? 

- Едва ли в случая имаме провокация от руска страна, тъй като трябва да се спре трафикът по Кримския мост. Ще се изяснява какво е ​- очевидно мостът не е разрушен до такава степен, че да му се прекрати движението, включително на железопътния транспорт.

Възможно е да е удар с някой по-мощен дрон. На този етап е трудно да се оцени дали ще има ответна реакция от руската страна, но ако пораженията са по-сериозни, възможно е това да бъде приписано на украинската страна и след това да бъде предприет удар на възмездие.

Както бе при първия взрив на моста, когато Москва засили ударите с ракети и дронове по украинската инфраструктура.

 

 

- Колеги писаха, че имаме много складирани боеприпаси от времето на ген. Добри Джуров, с които е планирал да даде отпор в случай на нападение от страна на Турция. Докъде стига народният фолклор и откъде започва истината? 

- По време на Варшавския договор се поддържаха огромни запаси от въоръжение и особено от боеприпаси, с които страната да е в състояние да води война минимум 3 месеца, даже и повече. След 1991 година България трябваше да преоцени своята военна доктрина и тези запаси понамаляха.

Въпреки това останаха значителни количества, тъй като не може изведнъж всичко да се унищожи. Една част бяха утилизирани поради изтичане на технологичния им срок, но страната продължава да има запаси от стрелкови артилерийски и за залпов огън.

Те се поддържат в рамките на тези мобилизационни планове за военно време. Няма как да знаем какво има на този етап, тъй като това е класифицирана информация. Има обаче сериозни запаси, които реално и системно се обновяват. Сега периодично те се предават на нашите оръжейни заводи за преработка и утилизация и производство на нови, които да ги заменят.

Във връзка с новите планове на НАТО е възможно да има предпланиране. Тогава ще стане ясно, но няма да е публично достояние какво България ще продължи да поддържа. Вероятно част от тези запаси може да бъдат изведени от експлоатация и на тяхно място да дойдат артилерийски боеприпаси по натовски стандарти. 

- Как се знае откога се пази един сандък снаряди? Къде пише докога са годни?

- Всяка партида боеприпаси ​- стрелков​и, артилерийски или за залпов огън, си има свой технологичен срок. Той се следи внимателно и когато изтече, те трябва да бъдат подменени или реализирани по някакъв начин.

В случая - да бъдат дадени на Украйна. Боеприпасите с изтекъл срок може да нанесат поражения на собствените сили.

- Планирали ли сме да закупим гаубици по натовските стандарти?

- Да - планирано е да се закупят натовски артилерийски системи и системи за залпов огън. Може би България в скоро време, по примера на Румъния, може да закупи тези високоефективни далекобойни системи HIMARS, които се доказаха във войната в Украйна.

Или някакви подобни на тях. Кога това ще стане, ще научим от новия инвестиционен план, който в момента е изтеглен от Народното събрание за преработка, депозиране и ново утвърждаване.

Това ще са сериозни финансови ресурси за следващите 10 години. Румъния купи "Хаймарс", Полша също, а редица други съюзни държави имат още по-тежки верижни системи.

- Узряхме ли за български установки „Пейтриът” и ще ни имат ли достатъчно доверие американците, за да ни ги предоставят?

- Трябва да мислим в тази посока, тъй като сегашната ни ПВО е с доста остарели системи. Разполагаме с С-300, но тя не е от най-модерното поколение, което бе в Руската федерация. Трябва да се приведе и цялата система на ПВО по стандартите на НАТО.

Има място не само за „Пейтриът”, но и за други подобни системи, които вече се използват от Украйна за отразяване на руската агресия. Те са много ефективни и имат много висока вероятност за поражение на различни цели, включително и на крилати ракети.

Борбата с тях и с дроновете е едно от съвременните направления от развитието на противовъздушната отбрана.

- Може ли в един момент да създадем нов род войски - дронова авиация? Или тя ще е под шапката на Военновъздушните сили?

- Вероятно дроновете ще са към Сухопътните сили. Те и в момента използват апарати с по-малък обсег, които се използват само за разузнаване. Обезателно разузнавателно-ударните безпилотни летателни апарати, дори бразиращи артилерийски боеприпаси ще намират все по-голямо приложение.

Но за отделна авиация е малко трудно да се говори на този етап. Това е за след 10-15 години, защото тенденцията за използването на безпилотни летателни апарати и дронове камикадзе е все по-устойчива.

Това ясно пролича от войната в Украйна - използват се ежедневно, но няма напълно да изместят авиацията. Това е ниша и ние трябва да се ориентираме като страна и като армия с насищане на нашите въоръжени сили с такива средства.

- Защо касетъчните боеприпаси, предоставени от САЩ на Украйна, станаха пропагандна тояга, при условие че Русия ги използва от първия ден на войната?

- Има международна конвенция за забраната на касетъчните боеприпаси, защото те имат неблагоприятен страничен ефект. Процентът на неизбухналия сух боеприпас при американските бомби е много малък - около 2,5 - 3%. При руските касетъчни бомби обаче е между 30 и 40%. 

Тази конвенция не е подписана от САЩ, Русия, Украйна и някои други страни, които не се съобразяват с нея. Русия от самото начало използва тези боеприпаси и не би трябвало да има претенции, че и Украйна ще ги използва.

Предвид недостига на снаряди, касетъчните боеприпаси може би ще облекчат положението на украинците. Те са много ефикасни против отбранителни съоръжения и ще помогнат за по-бърз пробив в Запорожка област.

- Руснаците имаха 7-8 месеца да изградят отбраната си и затова украинското контранастъпление не върви както си го представяха всички. Какви са възможностите на Киев за въздушен десант?

- Въздушен десант зад силно укрепени линии не е ефикасен, тъй като това увеличава вероятността за неговото унищожаване. Такъв десант се прави, когато се провежда гарантиран пробив на отбранителните линии, с което се овладяват ключови обекти - мостове, железопътни възли и други такива.

Има обаче определени плацдарми, където се осъществяват малки речни десанти. Възможни са и малки морски десанти с ограничен характер.

- Американският геополитик Питър Зейън казва, че в един момент Украйна - иска или не иска - ще трябва да удари руските логистични хъбове, като Белгород и Ростов на Дон - дълбоко в територията на федерацията, където преминава цялото снабдяване на армията й.

- Това е напълно възможно. Сега Украйна провежда един специфичен етап от своята контраофанзива, който според натовската терминология се нарича „Изолация на района на бойните операции”.

Нанасят се удари по складове за боеприпаси, за горива, по командни пунктове в дълбочина, по резерви на противника, където са съсредоточени. Преди имаше удар в Бердянск, където бе унищожен щабът на 58-а общовойскова армия. И бе убит зам.-командващият на Южния военен окръг.

Тези действия ще намалят огневото превъзходство на руската армия. Това, което не позволява на Украйна да развие темп на своята контраофанзива, е липсата на въздушно превъзходство. Численото превъзходство при контранастъпление трябва да е 3 към 1 в полза на настъпващия.

И трябва да има огнево превъзходство​ - затова трябват много боеприпаси. Макар и бавно, това контранастъпление се развива и вече овладява отбранителните линии. На много места те са пробити и се отива към втората отбранителна линия.

За това се иска изявено военно превъзходство и в това отношение касетъчните боеприпаси ще помогнат на Украйна. Веднъж пробита, отбраната в дълбочина 25-30 километра вече се излиза в т.нар. оперативен простор, където може да се провеждат по-сериозни маневри и дори излизане на брега на Азовско море. 

ВИЗИТКА

Генерал-майор Съби Събев е випускник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. До 25 февруари 2000 г. е началник на Оперативното управление на Главния щаб на ВВС. След това е назначен за началник на Главното оперативно управление на Генщаба на Българската армия. След преминаването си в резерва в началото на 2005 г. работи като главен експерт във Военна академия ​"Г. С. Раковски"  в Института за перспективни изследвания за отбраната. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
25 коментара
Само да кажа

Само да кажа

23.07.2023 | 16:45

Прехвалената западна техника гори като съчки. Само за един бой вчера,не за цял ден ,са унищожени 15 Леопарда, 20 БМП Брадли. Що не викате Слава на Украйна??? Щото я няма.

Отговори
3 3
аноним

аноним

23.07.2023 | 08:50

И насреща отново-хартийки-но срещу платени милиарди!!!!!

Отговори
3 1
Съби майкопродавеца

Съби майкопродавеца

20.07.2023 | 23:36

Тоя ще каже каквото му наредят за пари

Отговори
13 3
Какъв мръсник

Какъв мръсник

20.07.2023 | 12:42

Продажник.

Отговори
15 6
1234

1234

20.07.2023 | 07:23

Касетъчните бомби щели да помогнат. А знаеш ли те какво ще изкарат? Конфликта няма да се реши с оръжие.

Отговори
14 6
Иван

Иван

19.07.2023 | 14:42

Отбраната на източната ни морска граница трява да се укрепва,защото агресорът/Русия/ е само на 400-500 км. през морето. Повтарям-ОТБРАНАТА-не някакво въображаемо настъпление!!През Първата световна война сме били противници на Русия и съюзници с Турция,например,ако и на някои да не им се иска да е било така.Тогава Русията е стреляла с оръдия от техни кораби по Варна,Каварна и Балчик.Имало е разрушения и убити БГ.Така че,прецедент в историята ИМА!!! Укрепвайте източната граница!!!!АГРЕСОРЪТ Е РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА БЕЗ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!!!Правото на Украйна да се отбранява и нашето право да и помагаме в ОТБРАНАТА е уредено в чл.51 от Устава на ООН.Отворете го в Гугъл и внимателно четете.

Отговори
17 15
Гошо

Гошо

19.07.2023 | 07:54

Не е ли по важно улиците на града да са направени и отворени отколкото да дават милиони за ракети стоящи в складове.

Отговори
16 9
И двете са важни!

И двете са важни!

19.07.2023 | 18:14

Ако крадете по-малко, ще има и за двете неща!

Отговори
14 4
1001

1001

19.07.2023 | 07:53

Жалкото е че тия всички са били членове на БКП ,а сега са най-големите евро атлантици. Не е ли по-добре да си гледа старините без да говори глупости.

Отговори
20 10
Пловдив

Пловдив

18.07.2023 | 19:24

По същата логика трябва да си купим една сувалка да ви натоварим всички който говорите за война, бази, ракети и да ви изстреляме в космоса да си летите на воля.

Отговори
26 19
Липсва ви нящу

Липсва ви нящу

18.07.2023 | 18:36

Като купим от Хамериката много оръжие Първо От нашите чешми мед и масло ще потече Ама вие ко разбирате от колонизация Опааааа Обърках се Канализация Второ Ша помогнем на братския Хамерикански народ да се труди Да работи Да си храни дечицата Тва са все Христолюбиви неща Ама вие ко разбирате от Християнство Я вземете питайте оня дето Сопола му Виси къде ви захвърли от душите Християнството Даже го помолете да ви го върне в душите Та да разберете що трябва да се въоръжите със Християнско търпение и Хамериканско най най оръжие

Отговори
18 9

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?