71

Ген.-майор Съби Събев: Никой няма да даде на Лукашенко кодове за атомни бомби

Генерал-майор Съби Събев е випускник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. До 25 февруари 2000 г. началник на Оперативното управление на Главния щаб на Военновъздушните сили. След това е назначен за началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб. След преминаването си в резерва в началото на 2005 г. работи като главен експерт във Военна академия “Г. С. Раковски”.   

- Ген.-майор Събев, доколко сериозна е заплахата на Путин за разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус? 

- Путин пак разиграва ядрената карта с цел да генерира страх в западните страни. Това решение създава проблеми в европейската сигурност и кара НАТО да отговори с подобна стъпка - примерно, разполагане на такива оръжия в Полша. Алиансът вероятно няма да го направи.

Но стъпката, предприета от Русия, е нарушение на договора за неразпространение на ядрените оръжия. При посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, в комюникето, което подписаха двете страни, те се ангажираха да не разполагат ядрени оръжия в трети страни. И веднага след заминаването на китайския президент Путин обяви това намерение за Беларус. 

- Говорим за ядрени оръжия, складирани някъде, за чието използване Беларус няма никаква дума, нали?  

- Путин дава на Беларус определени средства, които могат да се използват за доставка на ядрени боеприпаси. Говоря за ракетни комплекси „Искандер” и около ескадрила самолети със съответното оборудване, с което могат да се пускат ядрени авиационни бомби.

Това означава, че на територията на Беларус вече има техни носители на ядрено оръжие. Самите ядрени боеприпаси ще са под контрола на Руската федерация, което, повтарям, е ненужна ескалация на напрежението и опит за всяване на страх в западните държави. Никой няма да даде на беларуския президент Лукашенко кодове за атомните бомби.

Няма основания за страх и всички разбират това добре 

След започването на войната руснаците системно усилват ядрената риторика. Да напомнят, че Русия има ядрено оръжие и при определени обстоятелства може да го използва.

Но използването на такова оръжие съгласно руските стратегически документи е регламентирано в строго определени случаи, а войната в Украйна не е такъв случай.

- Приписвате на Русия спазване на някакви писани закони, каквито при нея те обикновено не важат. По конституция президентът им имаше право само на два мандата, а догодина Путин ще ходи на избори за 6-и път.

- Това е вярно, но всяка страна има определени стратегически документи за ядреното възпиране. Основната роля на ядреното оръжие е това - да предотврати нападение срещу страната, защото отговорът ще бъде също така силен.

Един от случаите, в които Русия може да прибегне до използването на ядрено оръжие, е, когато е застрашено самото съществуване на държавата.

- Не целят ли по този начин да заплашат и Украйна? 

- Тя беше заплашвана неколкократно досега. Имаше и червени линии, така че това е едно ненужно напрежение. САЩ и НАТО ще отговорят, ако действително се констатира разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус.

- Руският журналист Дмитрий Муратов, който взе Нобеловата награда за мир, написа, че в Русия с постоянното говорене за използване на ядрени оръжия сякаш подготвят населението за използването им. Той казва, че „говорят по телевизията за тях, сякаш са кучешка храна”. Параноя ли е това, или може би има и истина?

- Това говорене е повече с външна цел - включително рекламите на ядрените оръжия. Преди няколко дни Русия започна едно учение с мобилните ядрени ракети. Това още повече иска да покаже, че Москва притежава ядрена мощ, с която може да предизвика ядрен апокалипсис. Но подобна ядрена мощ имат и САЩ.

- Боевете край Запорожката АЕЦ продължават. Какви рискове крие това?

- Още в началото на войната около ядрената централа „Запорожие” имаше обстрели, но не са засегнати съоръженията, които може да предизвикат някаква авария по подобие на Чернобилската. Така че и двете страни са наясно с опасността.

Не вярвам Украйна да тръгне да обстрелва своята собствена ядрена централа, но Русия осъществи редица провокации и Международната агенция по атомна енергия се задейства и наскоро там имаше посещение на директора й. При инцидент и ядрено заразяване то може да засегне и руските окупационни сили.  

- В Украйна вече пристигнаха около 50 танка от Германия, Полша и Великобритания. Но на властите в Киев им трябват стотици, за да осъществят контраофанзива. Колко реална е опасността западната помощ да дойде твърде късно?  

- Прогнозите отначало бяха, че западната танкова техника ще започне да постъпва през  март и както видяхме, Полша предаде 14 свои машини "Леопард", Норвегия добави 8, а Германия - 18. В момента има около 40 танка, достатъчни за сформирането на един танков батальон. Отделно са британските „Чалънджър”.

Някои страни може да добавят определени бройки. Полша ще предаде около 60 броя модернизирани по тяхна технология танкове Т-72, чакат се и още 80 такива от Чехия. Най-вероятно 

към средата и края на април в Украйна ще има минимум 200 танка.  

Ще пристигнат и американските „Ейбрамс”, но по-късно и най-вероятно за началото на пролетно-лятната офанзива може би няма да ги има. Трябва да подчертаем, че в Украйна пристигат в ускорени темпове значителен брой бронирани машини ​- „Брадли”, „Страйкър”, а също така германските „Мардер”.

Получават се и допълнителни средства самоходна артилерия. Важното е на Украйна да се доставят нужните количества боеприпаси - от всички категории. И да завърши сформирането на тези резерви от три армейски корпуса с по 5-6 бригади.

Подготовката на всички тези сили с постъпването на техниката, която споменахме, най-вероятно ще завърши в средата или края на април. И ако се вземе решение за пролетно-лятната контраофанзива на Украйна, в началото на май всичко ще е готово.

- Руският терорист Стрелков-Гиркин, който бе осъден задочно на доживотна присъда за сваления нидерландски самолет, каза, че при Бахмут украинците са вкарали руснаците в капана, в който те така изтощиха силите на германците край Сталинград през Втората световна война. Доколко тази аналогия е удачна?

- Има основания за такова сравнение, макар мащабът да е сравнително по-малък. Битката за Бахмут продължава вече 9 месеца. Градът още не е превзет, макар по последни данни 65% от него да се намира под руски контрол.

Руското настъпление там буксува много сериозно с изключително много жертви в уличните боеве. Украйна неслучайно реши да го отбранява, защото там се е съсредоточил настъпателният потенциал, който все още е останал в руската армия. 

Най-боеспособните щурмови части на Москва са там 

В момента силите на „Вагнер” са подсилени с армейски въздушнодесантни части. Ще видим кога украинското ръководство ще вземе решение за оттегляне от Бахмут, но те продължават упорито да се отбраняват и да нанасят максимални загуби на руските окупационни сили.

През февруари и март те достигнаха до над 1000 души на ден. По украинска информация полето там е осеяно с трупове, които не се прибират от руските части. Очертава се и втора битка ​- за овладяването на Авдеевка.

Това е кулминацията на зимната офанзива на руската армия, която започна в края на януари и началото на февруари - без съществени резултати и пробиви. До края на март и средата на април руските войски ще са изчерпали настъпателния си потенциал и ще трябва да минат към отбрана. 

- Отдалечихме ли се достатъчно във времето, за да можем да кажем коя бе най-голямата грешка на руската армия - това, че в началото тръгнаха в настъпление по 9 различни колони, а не в един масивен пробив?

- Грешките на руската армия са широка тема и ще продължават да се обсъждат. Аз ще спомена това, че имаха много неадекватен оперативен план. План, който не бе базиран на достатъчно детайлно разузнаване за състоянието на украинската армия и нейните способности.

Бе подценена западната подкрепа, която евентуално щеше да бъде оказана на Киев при една такава инвазия. Разпръскването на руските войски, които бяха около 190 хиляди, на много дълъг фронт ​- около 2300 километра, попречи да се осъществят дълбоки оперативни пробиви.

Имаше липса на единно командване - във всеки оперативен окръг в Украйна имаше определен командир и нямаше един командващ на всички тези сили. Много, много грешки!

Много лоша логистика, лошо управление, липса на охрана на настъпващите части, липса на храна, боеприпаси и гориво, които ги изложиха на много капани и атаки. Много са грешките.  

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 6 оценки
3.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Тука долу само руски тролчета

Тука долу само руски тролчета

06.04.2023 | 06:57

И пишат негативни коментари. Вие сте събрали разни метачи, чистачи и дюнерджии и давате оценка. Що си не е.... п..... м....

Отговори
1 0
Стоян Тонев

Стоян Тонев

05.04.2023 | 19:49

Няма ли военни, които да правят реален анализ на събитията? Този става само за фелтфебел. Украинците били вкарали в капан руснаците при Бахмут – СМЯХ! Ако вестникът държи на реномето си, не трябва да дава трибуна на такива юнаци.

Отговори
19 23
Тонев, медията е продажна само за секунди ти поставиха десетки минуси

Тонев, медията е продажна само за секунди ти поставиха десетки минуси

05.04.2023 | 21:08

Служебно манипулират вота за коментарите! За генерала си абсолютно прав, не е никакъв генерал а мръсник! Са ви пусни ти сме от военното училище и като курсант си беше мръсник!

Отговори
11 9
ГАГА

ГАГА

05.04.2023 | 19:22

По-прост и втъпясан от тоя Зъбю Зъбев няма и не може да има. Така и не е схванал, че руско ТЯО ще се разположи ЗА ПЪРВИ ПЪТ на неруска територия. А Европата на меките китки и меките дирници е пълна с американско ТЯО. Русия така показва, че утре ТЯО може да има и в Куба или Венецуела. И то ще е руско, под руско командване. А мекият зъблив дирник такива работи не схваща. Защото кратуната му е корава.

Отговори
16 17
Зъби се чииииифута Зъби Зъбев

Зъби се чииииифута Зъби Зъбев

05.04.2023 | 18:22

Що така бе Зъбев Що да няма Лукашенко кодове Тебе Зъбеви Зъбев кой тъ направи генерал и кой тъ пуска да се зъбиш на Братска Русия Зъбичките скоро ще ти фръкнат Зъбев от злоба

Отговори
18 20
Медията е продажна само за секунди поставиха десетки минуси

Медията е продажна само за секунди поставиха десетки минуси

05.04.2023 | 21:15

Марица излагате се с тези десетки служебни минуси за секунди! Всички разбраха че манипулирате вода в коментарите! Щом сте за войната отивайте на фронта без право на връщане!

Отговори
8 8
Медията е продажна само за секунди поставиха десетки минуси

Медията е продажна само за секунди поставиха десетки минуси

05.04.2023 | 21:18

Манипулират вота на коментарите!!!!!!!!!

Отговори
8 8

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?