Следвайте ни

Ген.-лейтенант Димитър Илиев: Гарантираме на войника стабилни доходи и социална сигурност

viber icon

- Генерал Илиев, колко млади хора запалихте по идеята да станат кадрови войници с кампанията „Бъди войник”?

- От началото на годината вече сме назначили 600 души на служба. Самата кампания е привлякла вниманието на хиляди. Има много конкурси, които вървят в момента. Над 1500 души са изявили желание да станат кадрови войници. Сега текат два големи конкурса на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили. В сравнение с първите 9 месеца на миналата година имаме завишен интерес. Отдаваме това на кампанията. Ние гарантираме стабилни доходи, дългосрочен ангажимент и социална сигурност.

- Постоянно се оплакваме от младото поколение. По-слабохарактерни ли са сегашните младежи?

- Аз не бих използвал такъв термин. Каквито и да са промените в здравословното и в психическото им състояние - това е поколението, с което разполагаме.

- Имате и един нов проблем - при първите трудности кадровите войници може да се откажат от службата.

- Наистина службата навремето бе задължителна, а сега живеем при други условия. Думата си казва и демографският фактор ​- всички данни сочат, че като относителен брой младежите сега са по-малко. Всички фактори оказват влияние при набирането на кандидати за войнишка служба. Има и много други обстоятелства, които привличат младите хора - учене и работа в чужбина. Всичко това оказва влияние. Но не бих казал, че поколението е по-нездраво или по-лошо. Това са относителни неща. Ние не искаме да правим такива анализи.

- Ваш колега даде пример с млад войник, в който държавата инвестира само в дрехи около 1000 лева, който след месец решава, че това не е за него. Дават му две заплати и го пускат. Много ли такива случаи има?

- Има такива случаи! За радост не са толкова много. Ние се развиваме и също търсим методи и начини да сме по-добри. Ако този феномен се окаже сериозен и масов - ще вземем мерки срещу него.

- При всяка работа има неустойки в подобни ситуации. Предвиждате ли такива?

- Досега не сме се сблъсквали с толкова много проблеми като този. Ако подобни ситуации станат много, ние ще вземем мерки - бъдете сигурни.

- Голяма част от кандидат-войниците се провалят на прегледите за здравословно състояние и особено на очния преглед. По неофициална информация става въпрос за форми на далтонизъм.

- Страхувам се, че не мога да кажа дали е точно това. Аз знам само, че голям процент от хората наистина отпадат поради очни заболявания. Но от какво естество са, и на какво се дължат - не знам. Със сигурност не става въпрос за хора с очила, които страдат от късогледство. Ние изискваме нашите кандидати да бъдат здрави, но очевидно тези прегледи са едно сериозно препятствие за голяма част от тях.

- Болни ли са младите ни хора, които кандидатстват за военна служба?

- Не бих казал така - в крайна сметка тези, които идват да кандидатстват, имат някакви здравословни проблеми. Трябва да кажем, че медицинските прегледи при нас са доста обширни. Ние даваме възможност на кандидатите първо да минат здравните прегледи, а чак след това да отиват на изпит по физическа подготовка и теста за интелигентност.

- Как се справят бъдещите войници с физическите изпити?

- Около 20% се провалят на тях. Това пак е условно казано, защото всяко място за провеждане на изпитите е различно. Ние ще анализираме данните и към края на годината ще имаме една пълна картина. По общи сведения ​- една пета от кандидатите за наборни войници отпадат на изпита за физическа подготовка. Вероятно това са хора, които не са <210> обърнали внимание. Нашите физически нормативи не са някакви извънредно завишени - те за предвидени за хора със стартово ниво от училище.

- Министър Красимир Каракачанов каза преди година, че недокомплектът в армията е около 5000 души. Кампанията „Бъди войник” може ли да реши този проблем?

- Само за тази година - не! В началото на 2019-а ние посочихме, че искаме да наберем около 800 военнослужещи. Не сме казали, че ще наберем 5000. Това е нереалистично! То е свързано с допълнителни финанси и т. н.

- Има ли разлика между кандидатите от големия град и тези от малките населени места?

-Такъв тип анализ не сме в състояние да направим. Естествено в по-големите градове има повече кандидати за кадрова служба.

- Преди време един от пловдивските гарнизони проведе подобен конкурс и се оказа, че повечето от кандидатите за него бяха младежи от Северозападна България, а не от града. Какво говори това?

- Вероятно има такъв момент. Целта ни е да обиколим с кампанията цялата територия на държавата и младите хора да си изберат информирано къде да служат. Няма проблеми откъде са - от Северозападна България или от Варна. Ние осигуряваме както заплащане, така и допълнително плащане за настаняване и за пътуване. Има ангажимент тези пари да се увеличат следващата година.

- Преди година и половина един кадрови войник започваше с 608 лева нетна заплата. Колко е заплатата сега? 

- В момента новопостъпил войник взима нетна заплата от 900 лева. 

 

 

Ген.-лейтенант Димитър Илиев е випускник на артилерийското училище в Шумен. Службата му започва в 49. мотострелкови полк в Симеоновград. Там е командир на противотанкова батарея. Бил е началник на реактивен дивизион към 4-а артилерийска бригада. Завършил е военната академия в София и колежа по отбраната на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания. От миналата година е заместник-началник на отбраната. 

През октомври 2018 година стартира националната кампания „Бъди войник”. Събитията, свързани с нея, започнаха през февруари в Стара Загора. На тях на специални щандове всеки вид въоръжени сили представя възможностите си за кадрова военна служба. Преди това се правят демонстрации на военна техника и екипировка. „Бъди войник” трябваше да се проведе тази година в 29 града, но интересът бе толкова голям, че към тях се присъединиха още два града. Днес кампанията е в Пловдив.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?