46

Фредрик Окесон, китарист на Opeth: Атмосферата на Античния е от друго измерение

Шведите от Opeth ще свирят на Античния театър в Пловдив точно след две седмици - на 24 септември. Концертът се пренасочи от столичната зала “Универсиада“, като причината е сигурността на събитието и феновете, а решението бе взето единодушно от групата и българските организатори. Античната локация ще добави допълнителна стойност към спектакъла, който ще бъде открит от исландците "The Vintage Caravan". Концертът на групата е част от европейското им турне. Музиката на шведските виртуози ще стигне до публиката с перфектен звук, осветление и заслужено възторжена празнична енергия. Събитието се осъществява с подкрепата и партньорството на Община Пловдив, организатор Blue Hills Events. Вече закупените билети за концерта ще важат без презаверяване за Пловдив, като ще дават достъп до най-добрите сектори на Античния театър - C и D, където са местата от най-високият ценови клас. Цените за вход са 50, 55 и 65 лв. Дни преди концерта "Марица" разговаря с китариста на групата Фредрик Окесон по куп интересни теми, като например какво обича да прави, докато не вилнее на сцената, или пък дали си има любима песен на бандата. 

 

 


- Идвате в Пловдив за втори път, и то точно на магичния Античен театър. Нека първо да попитам с какви впечатления си от нашия град, как усети атмосферата при първото гостуване на Opeth? Помниш ли още този концерт в Пловдив?

 - Не видяхме голяма част от града, но направихме репетиции със симфоничния оркестър в операта два дни преди шоуто. Никога няма да забравя концерта, публиката беше фантастична и никога преди не бяхме изживявали изпълнение със симфоничен оркестър. Брилянтни музиканти, свършиха невероятна работа. Освен това атмосферата в римския амфитеатър беше от друго измерение.

 - Феновете ви в Пловдив и цяла България очакват концерта вече доста дълго време. Причина за отлагането стана COVID-19  и цялата ситуация покрай него. Какво ще предложите на зажаднелите си за шведски метъл почитатели?

 - Това е последното турне за последния ни албум "In Cauda Venenum", така че ще има 2 или 3 песни от него, а останалите ще бъдат микс от по-стари парчета. Това е много различен сетлист в сравнение с последния път в България и голямо предизвикателство за нас.

 - Между другото, как лично ти и групата преминахте през този период, в който вирусът завладя общо взето целия свят? Имахте ли повече време, за да творите в студиото?

 - Е, това беше ужасно време, в което не можех да видя баща си. Covid правила за 2 години и след това баща ми, за съжаление, почина по време на операция. Така че мразя Covid за това. Работейки усилено, Микаел беше зает да пише музика за сериала на Netflix "Кларк", a aз записах китари за последния албум на "Ghost". 

 - Какво предстои след турнето? Работите ли върху нов албум?

 - Имаме още 2 турнета след това, но след февруари следващата година ще започнем да работим по следващия албум.

 - Да те върна в детските години. Кога музиката те откри, кога започна да свириш и помниш ли първите си изяви на сцена?

 - Започнах да свиря на цигулка на седем години, но се запалих по рок музиката от ранна възраст. Баща ми ми показа първите акорди на китара. На 8 открих новата вълна на британския метъл и героите на класическата китара като Блекмор, Ули Рот, Еди ван Хален, Гари Мур, Микаел Шенкер и... списъкът е безкраен. На 13-годишна възраст започнах да тренирам много усилено.

 - Със сигурност една от най-любимите и съществени части от едно парче е китарното соло. Лесно ли се раждат идеи за соло, което да влезе под кожата?

 - Е, понякога просто импровизирам, а друг път композирам солото. Най-важното за мен е, че пасват на песента и доставят правилната енергия.

 - Успяваш ли да си откраднеш малко време за себе си сред ангажиментите, свързани с музиката и сцената? Какво обичаш да правиш, имаш ли хоби освен китарата?

 - Бих искал да спортувам, отглеждам люти чушки и домати, ха-ха.

 - Много от феновете споделят, че са пораснали с вас, че сте били техният най-верен спътник в живота. Първо, как стана така, че променихте звученето? Второ, как се чувствате от този факт - че наистина сте важна част от живота на милиони хора из целия свят?

 - Постоянно се променяме. И кой знае как ще звучим в следващия албум. Но на живо ние много държим да изпълним по-старите дет ориентирани песни с пълна сила и все още обичаме да свирим тези неща.

 - Със сигурност имаш много спомени, свързани със сцената и пътуванията. Сещаш ли се за някой забавен или трогателен епизод, за нещо, което те е докоснало и никога няма да забравиш?

 - Толкова много спомени, че е трудно да се избере един. На ​концерт в Канада много назад в публиката имаше човек в инвалидна количка. Тълпата му съдейства, за да бъде отпред и да се радва на концерта. Всичко мина добре.

 - Имаш ли любимо парче на Opeth?

 - "Heir Apparent" е едно от тях, но аз се наслаждавам на разнообразието в нашата музика.

 - Имате ли ритуал преди излизане на сцена или просто излизате и завладявате публиката?

 - Обичаме да загреем поне час и преди да излезем на сцената, да си стиснем ръцете.

 - За какво мечтаеш?

 - За свят без войни.

 - Какво ще пожелаеш на читателите на в. „Марица“?

 - Очакваме с нетърпение концерта и искрено се надяваме да ви видим там! Всичко най-хубаво!

Шведският китарист Фредрик ​Окесон е роден на 18 юли 1972 г. Свири на китара от 12-годишна възраст. Неговите ранни музикални влияния включват Michael Schenker, Uli Jon Roth, Yngwie Malmsteen, John Norum и George Lynch. Окесон прекарва почти четири години като китарист на групата Talisman. След това заедно с други трима музиканти сформират група, наречена Eyeball, която по-късно променя името си на Southpaw.

През май 2007 г. прогресив/дет метъл групата Opeth обяви, че той ще замени напусналия китарист Peter Lindgren. Първото турне на Окесон с групата е „Progressive Nation Tour“ с Dream Theater и „Between the Buried and Me“. Първият албум с Opeth е Watershed (2008), в който той е съавтор на песента "Porcelain Heart" с Mikael Åkerfeldt. Акесон работи и с групите Tiamat, Arch Enemy, Clockwise и други.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?