Следвайте ни

Андрей Ковачев: Неусвоените пари от Европа отиват за борба с коронавируса

viber icon

След проведената на 10 март видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви допълнителни мерки по повод на разпространението на коронавируса и икономическите последици от него. Тя призова да се действа на макроикономическо равнище, като се инвестират 25 милиарда евро за справяне с кризата. По нейно предложение към Съвета и Европейския парламент трябва да се освободи ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. По този повод разговаряме с евродепутата Андрей Ковачев. 

 

- Г-н Ковачев, Eвропейската комисия лансира инвестиционен план за 25 милиарда евро за борба с коронавируса. По какъв критерий ще се разпределят тези средства между държавите членки и какъв процент от тях може да очаква България?

- Действително това е план, който бе лансиран от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той има за цел да подпомогне европейската икономика, която вероятно доста ще пострада от последиците от кризата с коронавируса. За сега единственото, което стана ясно, е, че Европейската комисия няма да иска от страните членки неизползваните средства от оперативните програми да се връщат обратно в европейския бюджет, каквото предложение имаше. Така всяка страна членка може да запази свободния финансов ресурс от оперативните програми за нуждите, които има, за да покрива последиците от коронавируса. Очакваме ЕК да излезе с предложение относно другите средства. Никой засега не може да каже откъде ще дойдат те, защото все още не са налични в европейския бюджет. Това, което се прави, е да има общ координиран отговор с общи стандарти за борбата с разпространението на болестта, като във всяка страна да се приложат най-добрите практики и научни постижения.

- Как трябва да се инвестират тези средства, тъй като приоритетите освен за здравеопазване, са за публичния сектор, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори?

- Това е отговорност и на самите държави, но и готовност за подпомагане от страна на Европейския съюз. Все още сме в началото на тази криза и всички се молим по-бързо да отмине и да не засегне визираните от вас сектори, включително и транспорта. Необходимо е да се намерят и законодателни решения, за да могат да се подпомогнат всички сектори. На този етап обаче не може да се даде конкретика по браншове как и с какви пари ще бъдат подпомогнати частните и държавните компании. Но пък има добро решение за въздушния транспорт. Самолетите в момента не могат да изпълняват всички полети поради намаления брой на пътниците. Според европейското законодателство, ако една авиокомпания не обслужва определен слот, може да го загуби. Сега, при намаляване на пътниците и загубите, които търпят частните авиокомпании, това изискване ще бъде временно отменено.  

- Все пак кога се очаква да бъде създадена работна група, която да координира насочването на средствата?

- Инициативата е на Европейската комисия и очаквам много експедитивно и бързо да се реагира. Защото две са основните направления - как да се спасят човешки животи и да се редуцира разпространението на вируса, но и как да се осигури най-ефективно и бързо възстановяване на заразените хора. Другият аспект е възстановяването на икономиката и последиците от тази безпрецедентна криза.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?