1553

Евелина Славкова: Бюджетът на Асен Василев може да стане капан за ГЕРБ

.............................

- В сглобката ще хвърчат искри, но тя може да изкара и цял мандат

- Партиите разбраха, че нямат интерес от безкрайното ходене до урните

- Най-вероятният сценарий в София е Борис Бонев да бъде заменен с по-приемлив за другите партии кандидат за шеф на СОС

 .............................

- Г-жо Славкова, доколко местните избори повлияха на отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ като партньори във властта? 

- Близо месец след изборите имаме по-трезва оценка на това, което се случи. Нямаше особено пренареждане, резултатите показаха запазване в голяма степен на позициите на ГЕРБ, добро включване на ПП-ДБ, но без „уау“ ефект, запазване на позициите на ДПС.  

Нямаше осезаема драматична политическа промяна, а по-скоро потвърждаване на т.нар. евро-атлантическо мнозинство. 

Трябва обаче да отбележим и абсолютната тотална апатия, разочарование на хората, които масово се отказаха да отидат да гласуват, и то на местни избори, които по принцип се характеризират с най-висока активност. 

В Пловдив липсата на интрига  и очакванията за победа на един от най-харесваните районни кметове Костадин Димитров като че ли предопредели много по-ниската активност в сравнение с тази през 2019 г.     

Трябва обаче да отбележим, че по места, както става традиционно по местни избори, спечелиха независими кандидати, както и кандидати, подкрепени от различни партии и коалиции. Местни политически формации успяха да постигнат добри резултати през общински съветници и кметове, главно в по-малки селища.  

- В последните дни все по-често сме свидетели на игра на ултиматуми, на заплахи, които си разменят партньорите в сглобката. Така ли - с периодично припламване на искри, ще продължи управлението? 

- Не виждам по какъв друг начин може да работят тези политически партии в тази сглобка, или не-коалиция. Самото събиране на тези партии е изключително сложно. Ще бъде много интересно по какъв начин Промяната ще обяснява партньорството си с ДПС, към което се прибегна заради нуждата от приемане на конституционни промени.  

Нажежаването на страстите няма да утихне до последния момент на този кабинет, въпреки че е много трудно да направим прогноза кога ще стане това. Най-малкото заради ротацията на премиери, която предстои в началото на март. Това също ще доведе до конфликтни ситуации ​- най-малкото заради неяснотата ще има ли промяна на министри. Все още няма подписано коалиционно споразумение, в което да е изяснено в какви отношения са ГЕРБ и ПП-ДБ. И при Тройната коалиция, и в коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок, после с НФСБ и с ВМРО имаше квоти за участие на всяка от формациите в кабинета в съответствие с изборните им резултати.

 А сега, и заради пълната каша и във взаимоотношенията, всеки тълкува както си иска и своите, и позициите на политическите си партньори. Затова и непрекъснато прехвърчат искри  в сглобката. Да не говорим, че искрите ще се умножат с обсъждането на бюджета, което предстои. Към предложения от министър Асен Василев вариант вече са отправени много критики и от ГЕРБ, и от ДПС. Това са теми, които няма как да не палят страстите.

- Искрите хвърчат,  но сглобката продължава да действа. Кои са факторите, които я държат? 

- Факторите са няколко, но е трудно да се каже кой от тях действа в най-голяма степен. Международната обстановка, ситуацията в Украйна и желанието на част от международните ни партньори да има политическа стабилност в България също оказват голямо влияние.

Като спойка действа и  серията избори с един и същи резултат. Стана ясно, че

обществото не дава  толкова власт в ръцете на една партия

- така че тя да има свободата еднолично да решава по какъв начин да я използва.  Цикълът на постоянни избори през 4-5  месеца  измори хората, през 2021 г. ходихме на парламентарни избори цели три пъти. И това в един момент провокира апатия сред обществото към изборите, а и все по-голямо разочарование, изразено в наказателен вот. Така че  партиите разбраха, че нямат интерес от безкрайното ходене до урните, което обаче не води до решение на ситуацията. 

Фактор е и това, че политическите партии използваха като аргумент за съставянето на тази сглобка и президентската институция.  Особено ПП-ДБ привидяха в държавния глава злото, което не трябва да бъде пускано отново да управлява чрез служебни кабинети. Коректно е да отбележим, че съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков са бивши министри от служебни кабинети и те използваха легитимността на президента, за да създадат ПП.

- Може ли да счупи сглобката разкол по „левия“ бюджет на Асен Василев, предвиждащ прекалено големи разходи? Или все пак и тук ще се постигне съгласие със скърцане на зъби?

- Всъщност бюджетът може да се превърне в капан за ГЕРБ, тъй като ще се осъществява след ротацията, от техен премиер. Точно затова те са изключително активни  по темата с нежеланието да приемат предложения от Асен Василев вариант. Той може би е чудесен в разходната си част, но има неща, които му куцат в приходната, което всъщност е големият проблем. Със сигурност предстоят  много тежки сблъсъци по отношение на обсъжданията на бюджета. Тук можем да очакваме не искри, а горящи огньове на конфронтация. Не мисля обаче, че дори бюджетът ще стане поводът, който ще разглоби сглобката. Може  би тя ще бъде разглобена, когато всяка от политическите партии намери път за излизане от настоящата ситуация. В момента обаче подобна възможност не се вижда. 

Ако някоя от основните партии обяви, че сваля кабинета и отиваме на нови избори, ще плати много сериозна цена. Така че не мисля, че някоя ще го направи, докато няма сигурен път.

- Не се ли превръща кабинетът в заложник на влизането ни в Шенген и еврозоната?

- Влизането ни там е неизбежно, това е част от договорите, подписани през 2007 г., те са част от т.нар. интеграционен механизъм на България към ЕС. Въпросът е кога ще успеем да изпълним нужните критерии, които се изискват от европейските ни партньори. Но и ​еврозоната, и Шенген, плюс конституционните промени, са част от темите, които бяха лепило на сглобката, която изглеждаше толкова трудно осъществима, неестествена, дори нехигиенична.

Но без съмнение всяко правителство, което успее да си закачи на ревера, че е успяло да довърши процеса на влизане в Шенген или еврозоната, ще спечели позитиви. Проблемът е, че у нас тези разговори не са водени навреме, недостатъчно обяснени от политиците и дават възможност за произвеждане на фалшиви новини и спекулации. Което напряга обществото и поражда критики. Все пак "Възраждане" успяха да съберат немалко гласове в подкрепа на провеждане на референдум за отлагане на влизането ни в еврозоната.

- Къде се цели ДПС след оттеглянето на председателя Мустафа Карадайъ?

- ДПС и сега са либерална партия, част са от Либералния алианс, АЛДЕ. Те са много сложна партия и отвън само може да гадаем какво се случва. Но след кризата, която се оформи в ДПС по отношение на Местан, който създаде ДОСТ и открадна немалко гласове, беше необходимо начело на партията да застане фигура, която да може да върне силните й позиции. Такава фигура се оказа Карадайъ, при чийто мандат се стигна до затваряне на партията, в опит тя да бъде стабилизирана. Може би изключително високата активност на Делян Пеевски, обявеното от него желание да се кандидатира за лидер, подкрепата за него от Ахмед Доган ще бъде опит за разширяване на ДПС. Може би след стабилизирането на партията вече се търси друг облик на партията,  превръщането в не толкова етническа, с българин начело.

Едва ли можем да имаме съмнения, че някой друг би застанал начело на ДПС след обявеното желание на Пеевски и подкрепата от Доган.

Ще бъде интересно да видим как структурите на ДПС приемат това и може ли промяната да превърне Движението в по-приемлива партия. 

- Докато сглобката в национален план скърца, но съществува, защо на местно ниво в новоизбраните общински съвети нейният модел не се повтаря? Защо е тази непоносимост към формулата по места?

- Моделът няма как да се репродуцира именно заради конфликтите между партньорите на централно ниво. И електоратите на политическите формации, участващи в евро-атлантическото мнозинство, в голяма степен приемат, че това е нещо временно. Немалко пъти на тези местни избори видяхме битка между ПП-ДБ и ГЕРБ - във Варна, Благоевград, Пазарджик. Да не забравяме София, където в кампанията имаше немалко остри диалози между Антон Хекимян и Васил Терзиев. Формулата няма как да се възпроизведе и поради спецификата на националните отношения между партиите и местните структури. Със сигурност на места ще работят несъвместими на пръв поглед коалиции - ПП с ДПС, с "Възраждане", с местни структури. В общинските съвети борбата е да се направи мнозинство за решаване на местни проблеми. И всякакви сглобки са възможни. 

- Ще успее ли София да излъчи председател на Общинския съвет? Няма ли да се окаже пирова победата на Васил Терзиев?

- София ще е най-интересна с това как ще бъде развързан възелът с избора на председател на СОС. Ще е показателно каква ще е там сглобката. Ако ГЕРБ я направи с ПП-ДБ, това ще е в голям ущърб за тях. Ако пък ПП-ДБ я направят коалиция с общински съветници на "Възраждане" или БСП, това ще е удар по техния прокламиран евроатлантизъм. Най-вероятният сценарий по-скоро ще бъде оттегляне на кандидатурата на Борис Бонев и замяната с по-приемлива за другите политически партии в СОС. Ако не се намери председател, приемлив за всички, може да се стигне дори до ротационен вариант.  

- Има ли все пак лекарство срещу апатията на българите към политиката и изборите? Може би нов политически играч? 

- Когато се появи ПП-ДБ, социологическите агенции сгрешихме в прогнозите си. Но не защото не проведохме коректно изследванията си, а защото до урните излязоха хора, които традиционно не гласуват. Винаги когато има нов политически субект, той генерира енергия, увлича хора да подкрепят новия месия. Така беше и с ИТН. Тежката политическа апатия застрашава демократичните устои на всяка държава. Ако се стигне дотам, че едва 15-20 процента гласуват на парламентарни избори, ще се стигне дотам, че съставеният в резултат на това кабинет няма да има легитимност. Трябва да се намерят механизми за преодоляване на апатията. Това обаче е трудна и продължителна работа. Нужна е промяна в съзнанието на обществото, така че то да се чувства ангажирано в политическия процес.

Но ще са нужни усилия в продължение на години, за да се върнат хората пред урните.

- До евроизборите ли давате все пак хоризонт на оцеляване на сглобката?

- У нас временните неща се оказват най-продължителни. Затова е трудно да посочим хоризонт за това правителство. С цялото напрежение около него, този кабинет може да изкара и пълен мандат от 4 години. Обстановката е толкова нестандартна, че и такава хипотеза не е изключена. Зависи от международната обстановка. Ако например войната в Украйна приключи, то с това ще приключи и сглобката.

 

ВИЗИТКА 

Евелина Славкова е представител на младото поколение социолози в България. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Съосновател на Изследователски център „Тренд”, член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). Експерт в сферата на  маркетингови и електорални  изследвания,  политически, демоскопски и социални проучвания.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
xxx

xxx

02.12.2023 | 16:47

Уморен ли сте от обикновеното п0рно? Това е за тръба - DATXXX.COM

Отговори
1 0
Истината

Истината

23.11.2023 | 10:38

Разбира се, мръсната хибридна кремълска пропаганда постоянно дудне и търси начини да откаже хората да гласуват. "Ако от изборите зависело нещо, щели да ги отменят."?? "Всички са маскари!" "Политик ли е - не ми го хвали!" "Този не заслужава моя глас - само за себе си мисли!" И в тоя порядък мога да изброя още десетки...Тъй наречените "социолози" с една доста перфидна охота подемат тази тема..И така.

Отговори
6 1
изи

изи

23.11.2023 | 07:26

Хората не са уморени от гласуване а са ОТВРАТЕНИ от " партиите " !

Отговори
8 3
Народното Събрание

Народното Събрание

23.11.2023 | 08:02

Отвратени, отвратени, колко да са отвратени бе „изи“? Щом си гласуват хората, значи не са много отвратени.

Отговори
3 4
Че те повечето вече не гласуват

Че те повечето вече не гласуват

23.11.2023 | 08:30

Добави и тези, дето се махнаха, а като извадиш от гласуващите онези, на които са им платили и какво остава?

Отговори
4 2
Истината

Истината

23.11.2023 | 10:35

40% избирателна активност на местни избори никак не е малко..като сложиш мъртвите души в избирателните списъци и пребиваващите в чужбина (които по естествени финансови причини няма как да се върнат да гласуват, пожертвайки 500 евро пътни и загубен надник...). Та в този смисъл избирателната активност всъщност става около 50%.

Отговори
6 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?