4232

Евелина Славкова, анализатор: Българите търсят нова партия и скоро може да я получат

  • Пресоляване с евроатлантиза и протестен вот изстреляха "Величие" 
  • Експертен кабинет  без ключови политически лица може да спаси положението за година и нещо  

 

 

- Г-жо Славкова, с какво тези избори изненадаха анализаторите?

- Няколко са изненадите, които можем да отбележим. На първо място е ниската избирателна активност - в исторически план от демократичните промени у нас до този момент това е наистина дъно. 

Другата изненада, разбира се, е появата на "Величие", която ми е трудно да определя като партия на този етап. Появата й е симптом на протестен вот и търсене на нещо друго.

Като исторически момент на тези избори можем да посочим и второто място за ДПС - те основно са били на трето място, в т.нар. балансьорска роля, докато сега имат втора позиция. 

А първата политическа сила ГЕРБ-СДС, която трябва да направи правителство, ще го направи с доста по-малко гласове, отколкото на миналогодишните избори.   

Има спад при всички партии ​- ГЕРБ могат да имат под 500 000 гласа, ПП-ДБ ще изгубят около 300 000 гласа, а може би и повече.

Данните са червена лампа, дори червен картон за политическата класа. Ситуацията не изглежда никак розова. Разочарованието по отношение на тези изборни резултати е всеобщо. Който и да обяви победа, тя ще е пирова.  

 


- Само на протестен вот ли се дължи пробивът на партия "Величие"?

- Социологическите изследвания не улавяха тази партия, докато в рамките на изборния ден в т.нар. екзитполове започнахме да ги локализираме от рано сутринта. Със сигурност роля за успеха й има протестен вот, има част избиратели, която наказва, но и хора, които виждат и припознават визията си за развитие и политическо представителство през призмата на "Величие". Трябва да отбележим, че това е партия, която намери представителство в 50-ото НС, "счупвайки" традиционните медии. Те направиха кампанията си както чрез срещи с електората по места, но и през социалните мрежи, през Ютюб, през подкасти. 

На тези избори хората казват и нещо друго на политиците: ​Не харесваме никой от вас и търсим нещо ново! Смятам, че това е основното послание, което изборните резултати ясно ни дават - с ниската избирателна активност, загубата на подкрепа при всички партии.

 


- Нов носител на промяна ли търсят българите?

- Думата "промяна" девалвира в последните години, но да кажем, че хората търсят нов политически субект, който да легитимират. Дали ще го намерят ​- нека да припомним изказването на президента Румен Радев в изборния ден. Перифразирано, то може да прозвучи така ​- ако искате президентска партия, ще получите такава партия. Така че такава заявка беше дадена. Може да се роди нещо ново - много зависи от ситуацията, от това дали ще се състави кабинет, как ще изглежда той, колко време ще издържи. Тепърва ще получаваме отговори, които могат да ни дадат по-голяма яснота за разсъждение.

Но с продължаващо ниска избирателна активност, с все повече хора, които не могат да намерят политическа формация, която да подкрепят, да легитимират -това показва наистина, че хората са разочаровани от това, което присъства на политическия терен, и са в очакване и търсене на нещо ново.

 


- Не се ли оказва, че евроатлантизмът като основен акцент на предизборна кампания по-скоро нанася щети, отколкото да мобилизира избирателите? 

- Наистина имаше пресоляване по темата с евроатлантизма, но нека да отбележим, че дори дебютантите от "Величие" обявиха в ефир, че не са против НАТО и ЕС, а просто имат по-различна позиция - на неутралитет, към войната в Украйна.

Тази посока най-вероятно ще продължи, но не съм сигурна, че ще е лайтмотив на коалиция, която ще бъде създадена след тези избори евентуално.

 


- Има ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов полезен ход за съставяне на кабинет? 

- Ситуацията изглежда трудна. Тепърва ще текат разговори в тази посока, със сигурност и на политическия терен жегата ще продължи. Политическата криза остава, обществото не даде решение на партиите, а им каза: Пробвайте някакви други варианти, да видим дали после пак няма да се наказваме!

Може три варианта, които вече сме обсъждали,  продължават да бъдат валидни и след тези изборни резултати. Първият е кабинет, в който влизат ГЕРБ, ДПС и трета формация, например ИТН. Възможен е и вариант на кабинет на ГЕРБ с коалицията ПП-ДБ, при която впрочем е възможен и разрив в определен момент. Неслучайно наблюдавахме в кампанията, че партньорите ПП и ДБ се движат на различни скорости. Разделението там е на крачка, както се казва. Трябва да имаме предвид и това, че и в  ПП, и в ДБ се чуват гласове и в една, и в друга посока за евентуалното им включване в правителство. Още по времето на сглобката имаше хора, които я искаха, и такива, които бяха против. Там ще е интересно - дали пак нещо може да се сглоби.

Има и трети вариант - ако нищо не може да се договори, да се отиде на избори. Той обаче е най-рисков, предвид повишаването на гнева на избирателите и раждането на нов политически проект, който може да обере недоволството.

Така че със сигурност ще се правят опити да се случи нещо в различни конфигурации в посока съставяне на кабинет - с по-явна или по-дискретна подкрепа.

Но е факт, че политическите партии направиха каквото можаха, така че обществото да ги постави в такава шахматна ситуация на цугцванг.

 

- Добре ли е Борисов да стане премиер?

- Твърде сложно ще бъде, не казвам невъзможно. Но в зависимост от това кой ще вземе мандата, ще разберем дали вече са водени разговори за съставяне на правителство и в каква посока. 

 


- Ако ГЕРБ не успее да състави кабинет с първия мандат, възможно ли е вторите - ДПС, да успеят да съставят експертен кабинет, както много пъти са препоръчвали? 

- По конституция при провал на първия втората политическа сила получава мандат за съставяне на кабинет. Така че можем да видим момент, в който ДПС да получат мандат за съставяне на кабинет. Може да добавим и четвърти вариант ​- да се обединят повече от три партии в името на бъдещето на страната и да оформят експертен кабинет,  без ключови политически лица, който да зададе хоризонт за управление в рамките на 9, на 18 месеца.

С надеждата в това време политическите сили да натрупат капитал, който да позволи да се размине бурята на обществения гняв над главите им. Това също е някакъв вариант, който може и да се реализира. 

 


- Отварят ли тези избори, които усложниха политическия пъзел, вратата към прословутия политически проект на президента, за който слушаме от доста време? Може ли при евентуални следващи избори проект на Радев да обере много гласове? 

- Прогнозата е много трудна. Първо, зависи кога и дали скоро ще има нови предсрочни избори.  Не е изключено да се появи и друг политически субект. Но със сигурност смятам, че ако Румен  Радев участва на евентуални избори наесен, то тогава може наистина да събере немалка подкрепа - лично той, подавайки оставка като президент, с посланието: Така повече не може, трябва нещо да бъде направено за държавата и аз ще го направя!

Не мога обаче да се ангажирам в какви стойности би била тази подкрепа. Но заявката, дадена от президента в изборния ден, може да бъде определена и като допълнителна сплав, която политическите партии ще използват в аргументите си за сглобяване на кабинет. 

При това наистина не знаем в каква посока ще се излеят гласове, ако българското общество бъде накарано да отиде пак на избори след 3-4 месеца.

 

Евелина Славкова е представител на младото поколение социолози в България. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Съосновател на Изследователски център „Тренд”, член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). Експерт в сферата на  маркетингови и електорални  изследвания,  политически, демоскопски и социални проучвания. 

Оцени новината

Оцени новината
2.1/5 от 7 оценки
2.1/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
37 коментара
Красива водеща на БНТ показа изобличителна СНИМКА на лидер на "Величие

Красива водеща на БНТ показа изобличителна СНИМКА на лидер на "Величие

15.06.2024 | 11:13

Красива водеща на БНТ показа изобличителна СНИМКА на лидер на "Величие" и Радев Троянски кон - заяви Карина Караньотова по адрес на кадъра, който е от церемония по връчването на Седмите годишни награди в туризма през 2022 г. и е на президентството Журналистката от БНТ Карина Караньотова сподели във Фейсбук любопитна снимка. На нея се вижда как президентът Румен Радев връчва награда на Ивелин Михайлов - един от основателите на партия "Величие", която влезе изненадващо в парламента на последните парламентарни избори. Снимката е от церемонията по връчването на Седмите годишни награди в туризма през 2022 г. и е на президентството. Радев връчи голямата награда в категория "Изборът на българите" на "Исторически парк" – село Неофит Рилски, община Ветрино, като наградата прие създателят на проекта Ивелин Михайлов, се казва в официалното прессъобщение от тогава. Както БЛИЦ съобщи, непосредствено след изборите НАП започна проверка на фирмите на Михайлов именно за Историческия парк заради натрупани данъчни задължения. "На това му се казва класически “Троянски кон”, написа Караньотова във Фейсбук. Партия "Възраждане" обвини "Величие", че е проамерикански проект, но мнозина припомниха тесните връзки на Михайлов с хората на Костадин Костадинов. Други директно сочат, че партията е проруска. "Това е президентската партия", пише в коментар под поста на журналистката. "Сигурна бях, още когато за първи път чух за тази партия в неделя вечер, няма кой друг", заявява самата тя. Блиц

Отговори
8 0
Вежди Рашидов разтърси ефира със съвет към Борисов: Не си взимай тая б

Вежди Рашидов разтърси ефира със съвет към Борисов: Не си взимай тая б

15.06.2024 | 10:54

Вежди Рашидов разтърси ефира със съвет към Борисов: Не си взимай тая беля! Асен Василев е опозиция, има да говори много глупости, такава е ролята на опозицията, смята политикът На последните избори спечелиха две партии – ДПС и ИТН. Това заяви в студиото на „Събуди се” скулпторът, бивш депутат и министър на културата Вежди Рашидов. По думите му другите формации са загубили, без значение на кое място са. „Правителство трябва да има – ако ГЕРБ не подари на ПП-ДБ победата си”, смята бившият политик. Според него мнозинство между ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН може да се сформира. „Бойко Борисов е опитен човек и беше добър премиер. Той взе правилното решение да не се кандидатира за министър-председател, за да не дразни останалите”, твърди Рашидов. "ПП-ДБ изядоха с бездарие три години живота на българина. Страхът от ДПС дойде много отдавна. ДПС е българска партия, не виждам защо да не може да се направи правителство с тях“, каза Рашидов. „Обадих се на Борисов, но му написах смс за рождения ден. Аз вече обаче не съветвам никого, освен това не давам непоискани съвети“, уточни Рашидов. „Не му трябва тая беля пак да е премиер, нека сега да са други хора. Борисов може да дава наставления и да помага. Именно това, което прави Доган“, заяви той. „Асен Василев е опозиция, има да говори много глупости, такава е ролята на опозицията“, заяви Рашидов на въпрос, че съпредседателят на ПП е заявил, че Борисов ще се бори за президентския пост и добави: „Защо не Борисов да не е президент, а Пеевски премиер? Ако обществото го иска, защо не? Те не са сатанизирани, защо ги третират като прокажени? ДПС има един от най-качествените електорати от български граждани, какво като са приели исляма?“ „Какво става от „Магнитски“? Получи ли се нещо? Американски плюнки, за да разединят обществото. САЩ да си оправят техните проблеми, хот-дог културата и макдоналдс културата си имат своите проблеми“, отсече скулпторът. Блиц

Отговори
2 0
Радев копира Путин за властта и парите! Снимките проговарят!

Радев копира Путин за властта и парите! Снимките проговарят!

14.06.2024 | 14:03

Ето какво двамата държавни глави се опитват да превземат властта в страните си Агресорът Владимир Путин създава ново поколение руски олигарси. Откакто застана начело на властта в Русия в първите дни на 2000 г., руският президент първо потули милиардерите в страната от ерата на 90-те години на миналия век, след което извади на показ ново поколение магнати, често избирани сред старите му колеги в руските разузнавателни служби. Сега се появява трета вълна от бъдещи олигарси - клептократи, избрани от Путин да притежават и управляват активи, конфискувани от западни компании. Те може и да са по-ориентирани към бизнеса, но ще си останат също толкова подчинени, колкото и предшествениците им. Първата вълна олигарси в Русия натрупа богатството си от приватизацията в началото на 90-те години при тогавашния президент Борис Елцин. На някои им беше позволено да продължат да управляват богатството си, стига да спазват правилата на Путин, който смени Елцин на президентския пост. Такъв е случаят с Владимир Потанин, собственик на металургичния гигант Norilsk Nickel на стойност 24 млрд. долара, и Олег Дерипаска, ръководител на огромна индустриална империя с преобладаващи алуминиеви активи. Някои от това първо поколение олигарси платиха висока цена за противопоставянето си на Путин. Борис Березовски, който натрупа богатството си от петрол, автомобили и медии, преди да емигрира във Великобритания след разрив с Путин, е мъртъв. Михаил Ходорковски, основател на бившия петролен гигант „Юкос“ и някога най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в сибирски затвор, защото се опита да се занимава с политика. Други прехвърлиха по-голямата част от богатството си в чужбина, но поддържат добри отношения с Кремъл, като бившия петролен магнат Михаил Фридман, чиито активи сега се управляват от неговата базирана в Люксембург холдингова компания LetterOne. Путин има малко причини да се тревожи за втората вълна милиардери, които той издигна, след като стана президент. Те са негови приятели и бивши колеги от дните му като агент на КГБ и местен бюрократ в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия. Те са известни още като „силовики“ (силни мъже) и се облагодетелстваха от преразпределението на държавните енергийни активи. В тази група е Игор Сечин, когото Путин назначи за вицепремиер, преди да го постави начело на държавния петролен гигант „Роснефт“. Николай Токарев, друг агент на КГБ, стана президент на „Транснефт“, най-голямата тръбопроводна компания в света, през 2007 г. Алексей Милер е дългогодишен ръководител на руския газов гигант „Газпром“. Въпреки че по-старите поколения не са загубили влиянието си, изглежда е дошло времето за смяна на караула. Преди няколко месеца малцина извън Русия бяха чували за бизнесмените Александър Варшавски или Александър Говор. Първият, собственик на представителствата на Volkswagen, сега е собственик на завод, който германската автомобилна група управляваше, в северната част на Русия. Той пое и активите на корейския производител на автомобили Hyundai в Русия. Конфискуваните активи, които той сега управлява, са донесли близо 7 млрд. долара приходи през 2021 г., според руския независим новинарски сайт The Bell. Говор беше собственик на франчайзите на McDonald’s в Русия. Заедно със своя партньор Арсен Каноков, той наследи заведенията от веригата Starbucks и Domino’s и отваря нови обекти. Тези активи са генерирали около 3 млрд. долара годишен приход преди войната. Какво е общото между президентите Владимир Путин и Румен Радев? Оказа се, че Радев копи-пейства своя колега в нещо много любопитно, а именно сближаването с известни бизнесмени, които придобиват несметни богатства, а в замяна помагат на президента със своите връзки и контакти по високите етажи на страната си. Така например на 10 юни Радев награди с орден „Стара планина“ първа степен босът на "Минстрой холдинг" проф. Николай Вълканов, Красимир Дачев, който пък придоби "Свилоза" и Цоло Вутов. Вълканов е бивш вицепрезидент на групировката "Мултигруп". От години той строи огромни кооперации, който след това отдава под наем на мощни фирми, от които в активите му се трупат колосални наеми. Тунингованият господин винаги е гледал да се навърта около силните на деня и след това да парадира с познанствата им. Охотно позира за общи снимки с политици, на които демонстрира новата си подмладена коса. В поредица от скандали е забъркано и името на милионера Красимир Дачев. Съмнения за начина, по който е придобил едно от най-апетитните държавни предприятия "Свилоза" има в медии и до днес. Орден "Стара планина" получи и един от най-богатите българи Цоло Вутов, който е начело на "Геотехмин". А сега приликите с Путин и Русия. С основание се казва, че една снимка казва повече от 1000 думи. Предлагаме ви кадри на някои от най-известните олигарси, които предводителят на Кремъл вербува с награди и почести, а всъщност те са сериозно компрометирани в обществото. Вижте снимки и на отличените с най-високото звание у нас, което все повече се използва за разменна монета. Путин с руския олигарх Игор Сечин. Владимир Путин и Аркадий Ротенберг, който беше обвинен в пране на пари. Чекмезов е главен изпълнителен директор на „Ростех”. Генадий Тимченко е част от тайния кръг около Путин, който дърпа конците на войната с Украйна. "Уолстрийт джърнал" твърди, че олигархът Ковалчук убедил Путин да нападне Украйна. Радев награждава с орден "Стара планина" бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Собственикът на "Геотехмин" проф. Цоло Вутов също е удостоен с голямата част. В поредица от скандали е забъркано името на Красимир Дачев. Награждаването на българските богаташи съвпада по странен начин с намерението на Радев да създаде прокремълския си политически проект "Трети март". Затова в обществото се появиха обосновани предположения, че с ордените, които раздаде на тримата, Радев иска да си осигури мощен финансов поток, който да захрани новата му партия. В службите има сериозен обем от информация, че Радев иска да подкрепи колегата си от Кремъл, който от своя страна цели няколко европейски държави да излязат от ЕС и НАТО. Предстои да разберем дали прясно наградените със "Стара планина" няма да се окажат кукли на конци в ръцете на Радев, по времето на когото се заговори, че президентството е пълно с кеш! Развръзката предстои! Вижте снимки в Блиц

Отговори
10 0
Георги Марков извънредно пред БЛИЦ: Този никаквец е виновникът за поли

Георги Марков извънредно пред БЛИЦ: Този никаквец е виновникът за поли

14.06.2024 | 13:12

Георги Марков извънредно пред БЛИЦ: Този никаквец е виновникът за политическия апокалипсис, той разруши България Няма алтернатива на Бойко Борисов за премиер в момента, който този път да не отстъпва на химици и физици, посочва бившият конституционен съдия Пълен политически апокалипсис. Така бившият конституционен съдия Георги Марков определи пред БЛИЦ изборите за 50-то Народно събрание (НС) на 9 юни. В първата част от интервюто пред медията ни той направи подробен анализ на изборите за европарламент, след което се фокусира върху парламентарния вот в България. "Ние сме парламентарна демокрация. Партиите изпуснаха въздух, единствено ГЕРБ със сетни сили се задържа над критичните 500 000 гласа. България е на път да изчерпи модела на парламентарната демокрация, след като едни загубиха страшно много гласове, а други напълно се срутиха. Поставя се под съмнение въпрос, дали сме способни да сме парламентарна държава", заяви Марков. Конституционалистът обвини директно за всичко случващо се в политиката Христо Иванов. "Позволихме на един никаквец - някакъв никакъв юрист Христо Иванов, натрапен на президента Плевнелиев от "Америка за България", да разсипе конституционния ред в България. Днес имаме два парламента с общо 480 депутата, като този новия е още по-нелегитимен от предишния, имайки предвид гласовете на хората. Имаме служебно правителство, което не е отговорно пред никого. Главчев отговаря само пред Господ. Разрушихме правовия ред, защото Народното събрание иззе функциите на Велико народно събрание. Забранихме референдумите и се докарахме до тук", категоричен е той. По думите му, оставката на Христо Иванов като председател на ДБ няма да промени абсолютно нищо. "Христо Иванов си свърши работата, за която беше пратен. Останахме без нормална конституция, без главен прокурор. Той беше пратен от Сорос да разруши България и го свърши и дали е в оставка или не е - той е една нула", каза още Марков. Бившият конституционен съдия отправи тежки обвинения към "Продължаваме промяната-Демократична България". "Така наречените ПП-ДБ са партизани на Сорос. Специално ПП са НПО-та, те партия нямат. ДСБ пък са убиецът на СДС. Онзи ден беше 10 юни - на тази дата станах депутат във Великото народно събрание. Тогава гласуваха над 92 процента от българите. СДС и БСП имаха над 5 милиона гласа. Сега СДС няма, а вече може да се каже, че няма и БСП. Няма и гласове. Дотук се докарахме за 35 години демокрация", добави Георги Марков. Той отбеляза и причините за ниската избирателна активност. По негови думи, българите всъщност живеят добре. "Може да се учудите, но за мен българите живеят добре - това е едната причина. Ако не живеем добре - поне ще гласуваме за Бойко Борисов, защото той нещо направи, другите нищо. Пълни са кръчмите. Защо живеят добре? Сивата икономика и контрабандата цъфтят на най-високо ниво. Толкова се раздуха заплатите, специално администрацията, че без да съм финансист - мога да го кажа със сигурност - България харчи за заплати повече, отколкото произвежда. Това, което могат да направят в един момент, е да пробият и валутния борд. Другото важно нещо - с малки изключения на някои, телевизионните предавания въведоха цензура по-голяма от комунистическата. Българинът е лишен от правото си на информация. Той не знае какво се случва, живее във вчерашния ден. Освен това голяма част от българите разбират, че нищо не зависи от тях, а всичко се определя от посолството на Сорос. И да паднем и да бием - пак ще се напием. "Нищо не зависи от нас, ние сме обречени да сме колония, дали съветска, дали на европейския съюз или Вашингтон - все тая", смята Марков. Шансовете за съставяне на редовно правителство ги свързва единствено с Бойко Борисов. "Избори до дупка, че ще има, предрекох още 2020 г. И познах. Ще има и още. В крайна сметка обаче сега има резултати, според които първа политическа сила безапелационно е ГЕРБ. Борисов е призван от тези 500 хил. души, този път без да отстъпва на някой си химик или физик, да вкара в НС състав на правителство и програма. Който иска да я гласува, ако не - да влиза в опозиция и да оставя другите да се оправят. Ако толкова не са разбрали останалите, след три вота, че Борисов е победител и е единственият способен да бъде премиер в тази ситуация, направо да си взимат торбичките и да слагаме кръст на парламентарната демокрация. България отива в небитието", подчерта конституционалистът. Според Георги Марков, единствено нова интересна политическа фигура може да направи силен наказателен вот, с който да промени политическата картина. "Такива личности бяха Костов, като алтернатива на Виденов. Царя, като алтернатива на Костов и Бойко Борисов - на тройната коалиция. Сега алтернатива на Бойко няма. Той е най-добрият, по-добър няма. Трябва да му дадат шанс, ако обичат България", завърши Георги Марков. Николай СПАСОВ, БЛИЦ

Отговори
7 2
Човечецът винаги си е бил свръх-свръх-емоционален.

Човечецът винаги си е бил свръх-свръх-емоционален.

17.06.2024 | 01:30

Затова, много да НЕ се обръща внимание на думите му!!! Посещения при добър психолог биха успокоили гневната му душа!!! Боко - крайно време е за пенсия!

Отговори
0 2
Пенсионирай се ти първо,пък после раздавай акъл на другите кой и кога,

Пенсионирай се ти първо,пък после раздавай акъл на другите кой и кога,

17.06.2024 | 21:21

И защо и как да се пенсионира.Гледай си в твоята купа,всезнайко.

Отговори
2 0
НИКОЛАЙ РАДУЛОВ: СРАМ МЕ Е, ЧЕ ГАРАНТИРАХ ЗА НИКОЛАЙ МАРКОВ И ГО ВКАРА

НИКОЛАЙ РАДУЛОВ: СРАМ МЕ Е, ЧЕ ГАРАНТИРАХ ЗА НИКОЛАЙ МАРКОВ И ГО ВКАРА

14.06.2024 | 12:49

НИКОЛАЙ РАДУЛОВ: СРАМ МЕ Е, ЧЕ ГАРАНТИРАХ ЗА НИКОЛАЙ МАРКОВ И ГО ВКАРАХ В НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ! СТРАШНО МЕ ИЗЛОЖИ ПРЕД ХОРАТА, ПРЕД КОИТО ГАРАНТИРАХ ЗА НЕГО! Николай Радулов: „… Добре го познавам Николай Марков. Запознахме се тука в това студио /на тв ON AIR/ преди шест – седем години, направи ми много добро впечатление тогава, говореше въздържано, умно, премислено и един ден реших да го поканя да преподава като специалист от практиката в моя депертамент. Аз тогава бях шеф на департамент „Национална и международна сигурност“ в Нов Български Университет. Същевременно го бях амбицирал да започне да прави докторантура, и затова не ми се ще оттук нататък да говоря, защото той не само ме разочарова, но ме изложи, изложи ме страшно пред хората пред които гарантирах за него. Нито направи доктарантура, не представи нищо написано, освен една част с която го зачислих, но тя беше чисто формално събрана. Аз самият изгубих връзка с него веднага след като бе назначен там на работа по мое настояване за четири години, сега му изтича през септември договора като преподавател в Нов Български университет. Този човек не е от академичните среди, както твърди. А доколкото разбирам относително е представянето му като човек от военните среди, защото излязоха неща, които и аз не знаех, че той е бил съден от военен съд, че има граждански дела, които е загубил, че се е криел да не плаща, това, което е присъдено… Тези неща не ги знаех, ако ги знаех, нямаше да рискувам. Т.е. мен ме е срам, че аз гарантирах за него и го вкарах в една среда в която може да влияе върху ума на младите хора. Има оплаквания срещу него и студентите усетиха, че има нещо нездраво у него и се отдръпнаха. По-скоро се оплакваха, че не идва, когато има часове, моите колеги пък се оплакваха, че изобщо не участва в живота на департамента, а там всеки се събира за гласуване… Просто не искам да говоря повече за него, защото ме е срам!“ Още за Марков и „Величие“ от Николай Радулов гледайте във видеото: ..в Афера

Отговори
9 0
Новият брат

Новият брат

14.06.2024 | 12:50

„… и студентите усетиха, че има нещо нездраво у него и се отдръпнаха“. Браво! Радулов, Радулов иди в пенсия, щом Николай Марков те е заблудил и излъгал. И това след 4 години във факултет Държавна сигурност Академия на МВР, че и аспирантура. После дисертация във Военна академия София. Ми провери го този човек, ти ли Радулов не знаеш как, с многогодишен стаж в топ службата на България – Държавна сигурност? ….. С осветяването на Марков, май ще наблюдаваме „Ефектът на Дънинг–Крюгер“. Когнитивна склонност, при която неквалифицирани за нещо индивиди имат илюзия за превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности и подценяване от тях на други, които може да са и много по-компетентни от тях в същата сфера. Приписва се на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си.“ Идеално пасва на тенденцията описана от г-жа Томова: Но опростейшън!

Отговори
9 1
50 МИЛИОНА ЛЕВА ИЗПРАНИ ОТ ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ

50 МИЛИОНА ЛЕВА ИЗПРАНИ ОТ ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ

14.06.2024 | 12:43

Над 12 МИЛИОНА ЛЕВА дължи на българският фиск, Ивелин Михайлов и дружеството в обръча от фирми около него. ☝ Ето как, ИвелинМихайлов, големият “предприемач”, бизнесмен и “създателЪ”, построи ИсторическиПарк, “Историческо селище”, както и създаде цяла секта. Придоби и близо 50 % от земята на Община Ветрино. Вкара и партията си в НС. ☝ Заръчахме на независим счетоводител, одитор, да направим пълна “ревизия” по така представените отчети пред Агенция по Вписаванията на конкретни дружества около ИвелинМихайлов. Всичко, като информация, е на база справка за конкретни дружества – “бушони”, “кухи” или т.нар. “буфери”, към дата 31.12.2022 година, защото отчета на дружествата за 2023 година, все още не е публикуван. И така, г-н РуменСпецов, ⚜️ “Исторически парк” АД Загуба 6.108.000 млн. лева Задължения 15.337.000 мнлн. лева Заеми 1.809.000 млн. лева Приход / Печалба 0.00 лева ⚜️ “Триста” ООД Задължения 2.910.000 млн. лева ✅ Печалба 0.00 лева ⚜️ “Обоз” ЕООД Загуба 1.207.000 млн. лева Задължения 7.266.000 млн. лева Други з-я 578.000 хил. лева ✅ Печалба 0.00 лева ⚜️ “Задружно” ЕООД Други з-я 1. 830.000 мнл. лева ✅ Печалба 166.000 хил. лева ⚜️ “Тугедър академи” ЕООД Загуба 253.000 хил. лева Задължения 592.000 хил. лева ✅ Печалба 0.00 лева ⚜️ “Факла” АД Загуба 122.000 хил. лева Задължения 1. 225.000 млн. лева ✅ Печалба 0.00 лева ⚜️ “Наедно” ЕООД Загуба 238.000 хил. лева Други з-я 833.000 хил. лева ✅ Печалба 0.00 лева ⚜️ “Българска парична група” АД – в НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ Задължения 4. 743.000 млн. лева ✅ Печалба 4. 811.000 млн. лева ❗️50.800.000 млн. лв. изпрани през конкретни “кухи” дружества, фактурирани като “задължения”, разходи, други разходи и заеми, за които не е платена стотинка на държавата. Ако като изчислим, това са данъци в размер на 10. 160. 400 млн. лева Щета за държавата, която ще плати субсидия на партията на Михайлов, в която той документално не фигурира, но представя пред медиите. ☝ Схема за точени на пари. Правиш дружество, генерираш му разходи, теглиш ги през кухи фирми на каса. Вече знаете коя банка. И така, Вася Михайлова си купува имоти, апартаменти, земя, мотори, джипове и прочее. Едно дружество, ако е на печалба следва да плати 10 % налог върху печалбата, като същото важи и за загубите. ❗️Извод: ☝Единственият човек, който дължи повече пари на държавата от Ивелин Михайлов, е Румен Спецов. Благодаря! ПП: Не търсете конспирации. Убедете се сами. Данните са достъпни и публични в Търговският регистър, за всеки човек с елементарна обща култура. Симон Милков Вижте в Афера

Отговори
9 0
Показаха ужасяващи кадри с гаврите на прокурорския син от Перник, жерт

Показаха ужасяващи кадри с гаврите на прокурорския син от Перник, жерт

13.06.2024 | 23:24

Показаха ужасяващи кадри с гаврите на прокурорския син от Перник, жертвите му пищят и молят за помощ! Някои от гнусните клипове са открити в телефона на Михайлов, но все още не е ясно дали са заснети с това устройство Ужасяващи видеа заковават Васил Михайлов в брутално издевателство и жестоко насилие. Прокурорският син уринира върху жертвите си, след като ги пребие. Това стана ясно на вчерашното заседание по делото срещу него, на което бяха показани потресаващите видеа. Някои от гнусните клипове са открити в телефона на Михайлов, но все още не е ясно дали са заснети с това устройство или някой друг ги е снимал и после ги е изпратил на прокурорския син, за да може да се наслаждава на потресаващите си подвизи. Видеата, които бяха показани в съдебната зала в Районния съд вчера, бяха чудовищни. Освен уринирането върху жертвите си се вижда как някои от тях плачат и го молят да спре, викат за помощ, а Васил Михайлов ги рита, бие, плюе и се гаври с тях. Докато жертвите му пищят от унижение и болка, прокурорският син ги налага с различни предмети, кара ги да му целуват обувките и всякакви подобни извращения. Бяха разпитани няколко свидетели, които са на самите видеа, и потвърдиха истинността на клиповете. В момента се очаква да станат готови експертизите на вещите лица, които касаят именно тези видеа. Ще се нищи дали са заснети с телефона на Михайлов, или с телефона на негов приятел. Ако някой друг е заснемал видеата, то той ще бъде подведен под отговорност като съучастник в тези престъпления. Съдът изиска да бъдат направени стопкадри от видеата, за да бъдат разпознати и други жертви, които до този момент не са разпитвани. На следващото заседание се очаква да се яви свидетелят Едуард Крушовски, който в момента е в Германия, а е жертва на прокурорския син и показанията му са от изключително значение за процеса. Общият брой на свидетелите и на вещите лица е към 100 човека. Повечето вече са разпитани, остават още няколко свидетели и вещите лица да бъдат изслушани от Темида. В момента срещу Михайлов-младши има няколко дела, които се гледат в Софийския районен съд. Едното е за заплахата за уб’ийство и побой над бившата му. Другото е за зверския мариз над футболния треньор Румен Андонов. Към него са приобщени няколко оплаквания от затворите в страната, както и два други случая, но може да се окажат и повече от два, както е тръгнал процесът. Единият от тях е за побой над мъж на детска площадка, а другият е за зверско меле в заведение в Перник, където става екшънът с пис’толета и ножа. Очаква се делото да приключи до месец. Процесът обаче изглежда доста по-комплексен, отколкото се смяташе до този момент, защото жертвите на прокурорския син се оказват десетки. На предишното заседание по делото за побоите бяха разпитани двама свидетели, които заковаха Васил за това, че е имал нож в себе си при един от случаите, в които е обвинен. Единият свидетел разказа пред Темида, че е намерил даденото оръжие в храсти до болницата в Перник. Свидетелят просто е бил на правилното място в правилното време. Когато излиза след свиждане с роднина в пернишката болница, се натъква на нож в храстите. Това става, след като Михайлов заформя бой в Перник и вади нож на опонента си. Оказва се обаче, че съперникът на прокурорския син има пис’толет и прострелва Михайлов в крака. Затова и Васил ходеше с патерици известно време. На мястото идват полицаи и линейки и откарват застреляния побойник в пернишката болница. Именно там прокурорското синче изхвърля ножа, а свидетелят го открива малко по-късно и го предава на ченгетата. Тази версия бе подкрепена и от един от парамедиците, който бе и вторият изслушан свидетел вчера. Лекарят твърди, че е видял нож в кания да виси от кръста на Михайлов, когато са го качили в линейката, но после в болницата ножа вече го нямало. Следващото заседание ще е най-вероятно на 20 септември, защото Темида скоро излиза в лятна ваканция. Прокурорският син не спира да изправя косите на надзирателите в Софийския централен затвор. Той чупи стъклото в залата за свиждания при едно от посещенията на негов близък, твърди „България Днес“, като се позовава на свои източници в столичната пандела. Освен потрошеното стъкло, през което се гледат затворник и посетител, Михайлов не спира да се бие и да напада други затворници. В последните месеци прокурорското синче няколко пъти е изолирано в карцера и е ограничавано свободното му придвижване из затвора, защото винаги стават някакви ексцесии. От Софийския централен затвор и от кауша в Бобов дол вече има няколко оплаквания срещу Михайлов в различни съдилища. Те предстои да бъдат разгледани и да се вземат по-сериозни мерки. Припомняме, че синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов беше преместен в Бобов дол от Софийския централен затвор през февруари миналата година заради нападения, заплахи и арогантно поведение. През юни обаче Михайлов отново бе върнат в затвора в столицата. Почти веднага след пристигането му пернишкият бабаит налетя на бой на един от временно задържаните в пандиза. Михайлов издълбава дупка в стената на килията си в затвора в Бобов дол, а миналата година Васил надрасква и два надписа – единият нацистки – свастика, под която пише „HEIL“, а другият е име и прякор, гласящ „Васил Ламята – Прокурорския син“. Източник: bgdnes. bg

Отговори
10 0
Прокурорски син, Нотариус, Осемте джуджета,

Прокурорски син, Нотариус, Осемте джуджета,

17.06.2024 | 01:36

Трактора, Чували за магистрали, Къщи за тъщи, Къщи барселонски стил, Златния гьол, и още много реални сюжети за холивудски сценарии!!! Докога?

Отговори
0 0
Боко тиквата

Боко тиквата

13.06.2024 | 13:37

Важното е, че кремълските партии спечелихме и ще строим комунизма начело с другаря Путин!

Отговори
3 7
Quo vadis, Христо?

Quo vadis, Христо?

12.06.2024 | 23:42

Самоувереният бивш лидер на „Да, България“ хвърли оставка, за да не отговори какво се случи с кампанията „Нито глас за Пеевски“ Quo vadis*, Христо? Този въпрос със сигурност вълнува не само жълтопаветният електорат, след като още в първия ден след изборите самоувереният лидер на олигархичния политически проект „Да, България“ Христо Иванов театрално хвърли оставка от поста си в партията. И от мястото си в 50-тото Народно събрание. Какво обаче се крие зад тази жертвоготовност на Иванов, чийто партиен стартъп от години трудно печели доверието на избирателя и обичайно (ако не се обедини с други олигархични проекти) остава извън рамките на парламента? Едва ли пионката на Прокопиев внезапно е придобил гражданска съвест и лидерски гръбнак, на който да понесе отговорността за поредния изборен провал. Иванов, който вече над десетилетие е на пряко подчинение на бизнесмена Иво Прокопиев, обичайно прибягва до подобни жестове по две причини (които не са взаимоизключващи се) – бяга от горещи въпроси и се готви за нов, по-уютен пост, от който да изпълнява поръчките на шефа си (Прокопиев). Кое е от двете се е оказало мотивиращият спусък сега, предстои да разберем. Отсега обаче е ясно едно – Иванов много го е страх от това да отговаря на въпроса какво се случи с обявената от него кална кампания „Нито глас за Пеевски“. Още преди 2 години – при поредните предсрочни парламентарни избори Иванов&Co се пробваха да трупат политически дивиденти, организирайки очерняща кампания срещу лидера на ДПС Делян Пеевски. И още тогава получиха шамар от избирателите, които дадоха доверието си на Пеевски, а едни от най-верните хора на Христо – като Антоанета Цонева, се наложи да влязат в парламента през задния вход. В този случай – като парламентарен сътрудник, след като не успя да получи електорална подкрепа за депутатско място. Сега историята се повтаря – освен Цонева, в 50-тото Народно събрание място не получава и друг виден съратник на Иванов, спряган за негов наследник на лидерския пост – Ивайло Мирчев. И всичко това се дължи не просто на разочарованието на хората от видимо неуспешното управление на ПП-ДБ през последните няколко години, но и на погнусата от черната кампания, която водеха. Защото българите не обичаме безпринципната игра, още повече от хора, които допреди няколко месеца не просто нямаха проблем да седят в скута на Пеевски, за да се задържат на власт, но и да разчитат на управленските му качества при решаването на различни държавнически казуси. От геополитическите позиции като ЕС, НАТО, Шенген и Еврозоната до вътрешнодържавни проблеми като драмите с енергетици и земеделци – все теми, по които ПП-ДБ се гънеха от немощ. Нито едно знаково решение на 49-тото Народно събрание не се е случило без подкрепата на ДПС и нейния лидер Делян Пеевски и това дори жълтопаветните лидери не отричаха. Поне първоначално. Обърнаха палачинката и се върнаха към обичайната си негативна реторика едва когато им замириса на избори. Преди това нямаха проблем нито с Пеевски, нито с подкрепата на ДПС, на която разчитаха. И това хората го знаят. И го помнят. За разлика от тях Пеевски проведе съвсем друга кампания – обърната към хората. Не през ТВ студиа и фейсбук реклами, а сред хората. Лидерът на ДПС остана верен на себе си и не заложи на черен пиар и грозни политически закани, а на кампания по места и това даде очаквания резултат – в сравнение с миналите парламентарни избори от 2 април 2023 г. ДПС и Делян Пеевски са привлекли доверието на близо 20 000 души. И това въпреки обидно ниската изборна активност на вота на 9 юни. Затова сега ДПС съвсем заслужено е втора политическа сила в парламента, с 11 депутата повече от предишното Народно събрание. А Пеевски отново ще бъде двигател на държавността. На този фон, решението на Христо Иванов да избяга напълно от политиката, изглежда още по-логично. Просто, защото след изборите идва конституирането на парламента, където Иванов ще трябва да застане очи в очи с Пеевски. А в последните месеци вече бившият лидер на „Да, България“ удобно избягваше подобни срещи, защото не веднъж си позволи да изрече куп лъжи по адрес на Пеевски. Лъжи, които бяха бързо разобличени от лидера на ДПС. Пеевски показа, че не се страхува да казва болезнената истина и много мрази задкулисните игри. Затова днес въпросът „Quo vadis, Христо“ има нужда от бърз и категоричен отговор. Защото където и да отива Христо Иванов е ясно едно – той ще остане верен само на две неща – личната си амбиция за власт и обслужването на олигархичните интереси. А и двете са много опасни както за хората, така и за цялата държава. *От латински: Къде отиваш? Блиц

Отговори
9 0
ГЪРМИ СКАНДАЛ!Спецов рови в партия”Величие”,но мяма намерение да се

ГЪРМИ СКАНДАЛ!Спецов рови в партия”Величие”,но мяма намерение да се

12.06.2024 | 23:17

Се занимава с”кеша” на ПП. Вижте в ПИК

Отговори
12 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?