49

Емил Русинов: Видеокамери ще пазят подлезите на Цариградско шосе от вандали

Ако изпълнителят не завърши ремонта на ул. „Владая“ до края на май, най-вероятно ще му бъде наложена санкция, уверява кметът на "Източен"


Улица „Георги Странски“ ще отпуши трафика и ще свърже директно кварталите с бул. „Санкт Петербург“


- Г-н Русинов, в новия бюджет са предвидени средства за ремонт на ул. “Георги Странски”. Кога ще започне и кои други улици ще се обновяват в района?

- На ул. „Георги Странски” искаме да реализираме до края на тази година етап 1 - от ул. „Арх. Евтимий” до „Тодор Гатев”. Теренът още преди три години ни е предоставен от Министерството на отбраната, защото попада в регулацията на пътя. Обществената поръчка е финализирана, избран е изпълнител - фирма „Драгиев и Ко”, пространството е изчистено, през декември съм подписал възлагателното писмо до фирмата. Веднага след като се гласува и влезе в сила бюджетът на Община Пловдив, можем да започнем  поетапното изграждане на тази чисто нова пътна връзка с две ленти, тротоари и осветление. Тази улица много ще облекчи движението в търговската зона около "Метро", тъй като излиза директно на бул. „Санкт Петербург”. Оформя се втори вътрешен ринг, който ще извежда трафика от квартала. Етап 2  - връзката към ул. „Радко Димитриев” - ще се изпълнява по-късно. Предвиждаме също така реконструкцията на ул. „Славянска” от ул. „Лев Толстой” до бул. „Източен”, за която от държавния бюджет са осигурени 3,6 млн. лева. На ул. „Месемврия” с общински средства искаме да направим  заустване на канализацията, за да решим един от дългогодишните проблеми в квартала. Ще премахнем паважа, ще има нови тротоари и нова пътна настилка. Кварталът ще се облагороди и след реализацията на още един наш проект - за парк „Чайка”.

- Как върви ремонтът на ул. „Владая“? Хората, които работят в тази индустриална зона, отдавна чакат улицата да е отворена. Дали фирма „Парсек груп“ ускори темповете?

- За огромно наше съжаление, ни най-малко. Регулярно изпращаме проверки, защото живо ме интересува как се движат нещата, но на обекта постоянно се сменят подизпълнителите, работата върви много бавно и ефект няма. Миналия петък на ул. „Владая“ се случи авария на магистрален водопровод, отидохме на място заедно с кмета Костадин Димитров и неговия заместник Иван Стоянов и се оказа, че въпросната фирма, с която преди няколко години Община Пловдив е сключила договора за улицата, отново беше наела подизпълнител. Обяснението на оператора на тежката машина беше: „Както си копах, и бликна вода“. Скъсал е тръбата Ф 400 - централен магистрален водопровод, и водата беше спряла за два часа в голямата част на града. За съжаление, понякога от безотговорното отношение на изпълнителите и лоши договори страдат всички. Срокът за завършването на ремонта на ул. „Владая“ е до края на май и ако изпълнителят не го спази, най-вероятно ще му бъде наложена санкция.

- Какво ще представлява видеонаблюдението, планирано в подлеза на Цариградско шосе, на бул. “Марица-юг” и “Крайна”, в парк “Чайка”? Има ли проекти и кога ще бъдат монтирани камерите?

- В момента в парк „Чайка” няма видеонаблюдение, което е много важно за безопасност на гражданите, а и като една от мерките срещу вандализъм. Проектът е разделен на два етапа, като в първия ще възстановим детския кът. Видеонаблюдението на Цариградско шосе е предвидено за подлеза към ул. „Ландос”. В района има седем пешеходни подлеза и в годините назад тези съоръжения периодично бяха засягани от вандализъм. Правени са много опити да се възстановят, но веднага на следващата седмица те отново се рушат. Сега имаме по-широка концепция за обновяването и поддръжка на подлезите, като искаме да започнем от пилотен проект за съоръжението на Цариградско шосе и „Ландос”, където освен ремонт ще изградим осветление и видеонаблюдение. Камерите ще бъдат свързани с Районното управление на МВР с цел да се извършва сериозен мониторинг. Идеята е всички подлези да бъдат с еднаква визия. Ако съоръжението на Цариградско шосе заработи добре, значително ще намалее рискът за пешеходците, защото входно-изходната артерия е изключително натоварена.

- Как ще опазите видеокамерите?

- Идеята ми е камерите и осветлението да са вградени в самите стени и зазидани. Лампите няма да са от стария модел - тип пури, и също ще са вградени. Отгоре ще имат прозрачно покритие от плексиглас 3-4 см и ще ви трябва хилти, за да се разбият.

- Приключихте ли с благоустрояването на пространствата на ул. “Богомил”?

- И двата етапа - между блоковете от № 112 до 122, и  от 100 до 110, вече са завършени. Изградено е ново осветление, пътеки, поставени са нови пейки, за което благодарим на ОП „Градини и паркове” и на фирмата, която успя да изпълни договора в срок. Предстои допълнително озеленяване на тези пространства, които вече се ползват от гражданите за отдих и съвсем скоро ще открием обекта.

 - Район “Източен” е с най-малко зелени площи за обществено ползване на жител в Пловдив. Имате ли план как да ги увеличите?

- Продължаваме да работим с ОП „Паркове и градини” за повече озеленяване и развитието на съществуващата зелена система, за повече и по-приятни места за почивка, както и за изграждане на повече поливни системи. Тази година предвиждаме асфалтирането на пешеходни алеи, така например от ул. „Босилек” до ул. „Златорог”, където старите плочки са разместени и компрометирани. След като асфалтираме алеята, ще сложим антипаркинг колчета, за да могат хората спокойно да преминават от ул. „Преспа” към Цариградско шосе. С цел за благоустрояване на зелена среда кандидатстваме за финансиране в ПУДООС със седем проекта и се надяваме да получим одобрение.

- Район „Източен“ е с най-много жилищни блокове - 11 на брой, одобрени от МРРБ за саниране в Пловдив. Кога хората да чакат строителите?

- Одобрени са сградите на ул. „Лотос“ 1, на ул. „Славянска“ 93, „Ген. Радко Димитриев“ 13-17, „Ландос“ 5-15, „Източен“ 80, “Буная“ и „Босилек“ 2. Община Пловдив ще провежда процедурите по обществени поръчки, защото това са крупни обекти и е добре да се контролират от един екип и по еднакви правила. 

- Как според Вас може да се подобри общественият  ред в „Столипиново“ и възможно ли е обитателите на този квартал да се научат да пазят чисто, да не палят гуми и да не строят незаконно?

- В „Столипиново“ изчистихме 1556 тона битови и промишлени отпадъци, които бяха натрупани на брега на Марица. След като изчистихме това сметище, започнахме да правим 4-метрова дига, за да спрем достъпа на превозните средства, с които докарват и изхвърлят на брега боклука. Освен че това е незаконно, има опасност от екокатастрофа, ако нивото на реката се повиши. Напролет съоръжението с дължина 250 метра ще бъде завършено и значително ще ограничи незаконното изхвърляне на отпадъците. Ежедневно се изпращат екипи на проверка, включително от Общинския инспекторат, Общинското предприятие „Чистота“ регулярно почиства, пишем констативни протоколи и актове, но за съжаление, там се е оформила зона, в която отпадъци се изхвърлят от целия град.

Другата мярка, която искаме да предприемем, е видеонаблюдението. В тази връзка получаваме сигнал от жилищния блок в квартала, че пространството до него е замърсено. На това място имаме камери, връщаме записите и се оказва, че хората от блока хвърлят отпадъците навън от терасите, а след това казват: „Кмете, ела да ни почистиш!“. Да, чистотата на обществените територии е задължение на администрацията. Но трябва да се промени съзнанието на гражданите, да имат съвест.

В района предприехме акция срещу стари автомобили без технически преглед, които заемат паркоместа. Правим оглед на място, съставяме заповеди и в скоро време ще започнем да ги вдигаме.

- Ще давате ли калните петна на ул. „Ландос“ на търговците срещу условието да поддържат територията?

- Ако е възможно, защо да не дадем тези петна, като се съобразим със закона. От една страна, ще се облагороди средата, от друга, ще плащат и наем на Общината.

-  Какво ви остави в наследство Вашият предшественик Иван Стоянов?

- Добре работеща администрация, за която съм благодарен. Направил съм само леки козметични промени. И тримата ми заместници са млади, с перспектива занапред да се развиват - Станислава Лулчува, която ми беше колежка в предходния Общински съвет и отговаря за устройство на територията, Цветина Кашилска - по екология, и Николай Мадански - по обществен ред, сигурност и социални дейности от „Браво, Пловдив“. Не съм съкратил нито един служител, има добра атмосфера за работа и не смятам да я нарушавам. Кметството разполага с фронт офис в партера на сграда, удобен за граждани, и засега нямам нито едно оплакване от администрацията.

- Коя работа повече Ви харесва - на общински съветник или на районен кмет?

- Като кмет се чувствам много по-полезен. В район „Източен“ съм роден, тук израснах и учих, тук и сега живея. По време на предизборната кампания непрекъснато ходих пеша, за да се срещам с хората, изминавах километри, отслабнах 14 кг, но познавам всяка улица, всеки блок и проблемите, които вълнуват гражданите. И сега, когато съм кмет, всеки ден вървя по 1-2 часа пеша из района, включително в събота и неделя. Доколкото имаме възможност, ще се стараем да решаваме проблемите.

 

Емил Русинов е роден на 29 януари 1974 г. в Пловдив. Завършил е две висши образования - икономика на туризма и магистратура по маркетинг. Три последователни мандата - от 2011 до 2023 г., е бил общински съветник в Пловдив, издигнат от ГЕРБ. На последните избори е избран за кмет на район "Източен". 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Жоро

Жоро

19.02.2024 | 09:01

В предизборните обиколки обещахте да обърните внимание на междублоковото пространство около ул. Славянска 95. Знаете за проблемите тогава си записвахте. Чакаме решение.

Отговори
1 0
Панайот

Панайот

16.02.2024 | 19:37

Т.н. Наско тъпото нали беше гадже на Ас.Василев? Кога пък стана кмет на Южен? Или става дума за друг герой Наско Тъпото?

Отговори
1 0
ЧОЧО

ЧОЧО

16.02.2024 | 16:12

Верно е тъп.Мое се сравни само с кумета на Южен- Насо Тъпото. А за заместничките- млади и съблазнителни, което ги прави незаменими за кметици. Бая им се радваа некои ора.Пети герб-ешалон. Следва закриване! Браво на Пловдив!

Отговори
3 0
живеещ в "Гладно поле"

живеещ в "Гладно поле"

15.02.2024 | 11:03

Зелените площи в "Гладно поле" се нуждаят от грижа . Изсякоха се много дървета . Много от тях можеха само да бъдат пооформени или да им се отрежат някой клони , но не . Идваше се с камион , даже камион с ремарке и се пълнеха с отсечени дървета . Вместо да се засадят нови дръвчета , лятото се донесоха три палми , които нито за сянка ставаха , нито за красота . Дано новата администрация има по-добра визия за състоянието на зелените площи и местата за почивка на възрастните и игра на децата .

Отговори
3 0
Р.М.

Р.М.

15.02.2024 | 09:51

КОЙ ЩЕ ПАЗИ КАМЕРИТЕ ОТ ВАНДАЛИ ? Имаше камери , имаше хубаво осветление , но всичко беше разбито и окрадено . Вижте състоянието на стълбите , парапетите , таваните , стените ....

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?