Следвайте ни

Емил Кабаиванов: Откриваме третото кръгово кръстовище в Карлово

Предстои мащабна реконструкция на площад „20 юли“ с възстановяване на мозайката на Йоан Левиев и изграждане на нови водопроводи в цялата община

viber icon

Емил Кабаиванов е кмет на Карлово, избран през 2015 година за втори пореден мандат, след управлението му през 2011-2015 година. Роден е в Стара Загора на 12 януари 1961 г. Завършва  медицина във Висшия медицински институт в Пловдив през 1987 г.  Работи като ортопед-травматолог в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Специализира в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград от 1999 до 2001 г., където завършва магистратура по икономика. По същото време специализира и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София.  

Емил Кабаиванов е заместник-председател на Националния съвет на СДС, преди това през 2012-2013 година оглавява синята партия. Член е на УС на Националното сдружение на общините в Република България.

 

- Господин Кабаиванов, пред празника на Карлово сме. Какви нови придобивки ще зарадват хората в общината?

-  На 18 юли, рождената дата на Апостола, е и празникът на града. Този ден, освен че е посветен на честване на годишнината от рождението на Васил Левски и памет за неговото безсмъртно дело, е повод и за равносметка какво правим днес. Утре, на 18 юли, редом с културните и родолюбиви прояви, ще открием още един обект, който карловци и жителите на региона отдавна чакат. Това е третото кръгово кръстовище край града на изхода в посока София. Първата копка на това съоръжение бе направена на 20 март. Проектирането и финансирането на обекта са на Изпълнителна агенция Пътна инфраструктура. Новото кръгово кръстовище ще осигури по-добра пропускливост на автомобилния трафик, по-голяма безопасност и удобство при придвижване по Подбалканския път и най-вече на хилядите хора, които ежедневно пътуват между двата съседни града - Карлово и Сопот. Стойността на съоръжението е около 900 хиляди лева. 

Официалната церемония за откриване на обекта е в 12.00 часа на 18 юли. На нея ще присъстват вицепремиерът Марияна Николова, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, изпълнителният директор на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, народни представители. В ход е изграждането на още един транспортен обект - пътя Карлово-Дъбене-Войнягово.

 

- На какъв етап е и кога се очаква да бъде завършен?

- Пътят трябва да бъде завършен през септември

Той е около девет километра. Заедно с рехабилитацията на шосето се изграждат и крайпътните съоръжения и трасе за широколентов интернет. Но сега в Дъбене и Войнягово започва изпълнението на друг голям проект за общината за подмяна на водопроводи в девет кметства. Общата дължина на трасетата в тези населени места е 30 километра. Проектът стартира от Дъбене и Войнягово в зоните, където има пресечни точки с пътя, който се изгражда сега. Двата проекта вървят едновременно, това е технологично решение на строителите, за да се решат пресечните точки на водопроводите с пътя и другите подземни комуникации. Общо пет километра нови водопроводи ще бъдат положени в Дъбене и Войнягово, а в останалите седем населени места - още 25 километра.

 

- Ще има ли нови водопроводи в Карлово и другите населени места?

- Община Карлово заедно с ВиК асоциацията спечели проект за подмяна на водопроводи на 27 улици в Карлово, както и за подмяна на довеждащия водопровод от Дъбене. Освен това имаме проектна готовност за подмяна на около 50 километра водопроводи във всички населени места в община Карлово. Това ще осигури много по-добро качество на питейната вода, ще реши проблема с непрекъснатите ВиК аварии, а това ще намали загубите на водата и съответно сметките за питейна вода, в които се калкулират и тези загуби. Старите тръби са на по 50-60 години и са вредни.

 

- В продължение на няколко месеца общината подготвяше проект за реконструкция на площад „20 юли“. На какъв етап е той?

- На следващото заседание на местния парламент ще внеса  този проект за одобрение от съветниците. С реализирането му

ще се промени обликът на централния площад на Карлово.

Водните съоръжения ​- фонтаните и каскадата, ще функционират по нова система с икономичен режим и след като реконструкцията приключи, ще работят през целия летен период от май до септември. Сухият фонтан ще остане в същия вид. Изцяло ще бъде възстановена мозайката с розите, върху която е реализиран фонтанът. Тя е дело на големия пловдивски художник Йоан Левиев. Това блестящо произведение на изкуството ще бъде възстановено в пълния му вид - центърът на фонтана и пътеката, която изобразява, от алеята пред хотелския комплекс до паметника. Долу на каскадата ще има мостче, по което ще се преминава над водата.

Площадът ще се отвори, ще стане по-достъпен  от всички страни, включително и откъм улица „Ген. Гурко“. Ще се оформи една голяма зона, където  през топлите месеци да се провеждат концерти, спектакли и там да има около 400-500 места за публиката.

Сцената  ще стане по-широка и по-достъпна, като изцяло се запазват керамичните елементи, които я украсяват. Те ще бъдат вградени отново и ще бъдат съществен елемент от украсата.

 

- Миналия ден получихте доклада от одита на Община Карлово на Сметната палата. Какъв е резултатът?

- Да. Проверката на Сметната палата приключи.

Одитът е заверен без забележки

Това е добър атестат за общината и е показателно как е изпълняван бюджетът в предходната година. Този доклад означава, че счетоводството и подразделенията на общинската администрация са работили, спазвайки приетия бюджет в рамките на закона. Това е добър атестат за финансовия сектор на общината.

Общината няма запори, бюджетът се изпълнява. Предстои отчетите за бюджет 2018 и за шестмесечието на 2019 година да бъдат внесени в срок в Общинския съвет

 

- Общината спечели проект за изграждане на система за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Готови ли сме обаче като граждани да отвърнем на внедряването на тази система с по-висока култура, като използваме максимално тази придобивка?

- Проектът не е голям като стойност, но е значим и важен с това, че неговата крайна цел е да възпитава отношение към опазване на околната среда чрез изграждане на отношение към отпадъците, които генерираме в ежедневието си. Този проект ще учи децата и младежите какви са видовете отпадъци, къде трябва да бъдат поставяни, кои от тях и за какво могат да бъдат рециклирани, как да се управляват отпадъците. И какво е мястото на всеки един от нас ​в този процес. Проектът включва възпитание и образование по въпроса от най-ранна детска възраст, от 5-годишни до 12. клас. Всички деца от всички детски градини в общината от селищата от Калофер до Клисура и Баня и всички ученици от всички училища на територията на общината ще преминат през този център за обучение. Проектът е интерактивен, в него ще работят експерти по отпадъците, филми, игри, занимания за различните възрасти.

Целта е да няма нито едно дете от Карловска община, което да не е преминало през това обучение и да не е запознато с темата, за да придобие съответната култура и отношение към отпадъците. Отпадъците са и проблем, но са и суровина и тяхното правилно оползотворяване ще ни запази чиста околната среда и ще ни даде възможност да привличаме повече туристи и инвеститори, защото всички искат да инвестират там, където е решен въпросът с организацията и управлението на отпадъците, ще реши въпроса с нерегламентираните сметища. Ще внеса този проект за одобрение на заседание на Общинския съвет и след това в Норвежкия фонд за одобрение и финансиране. След около шест месеца ще започне неговата реализация. Когато обединим усилията на семейството, училището и общината да възпитаваме заедно в правилно отношение към отпадъците, тяхното оползотворяване, резултатът ще бъде много по-добър. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Информиран

Информиран

18.07.2019 | 01:03

Поради своята ангажираност Бойко Борисов няма да участва в откриването на новото кръгово кръстовище. По телефона е наредил на председателя на ОбС Карлово Теодор Шойлеков като кандидат за кмет на Карлово от ПП ГЕРБ, заедно с областния управител на Област Пловдив и също кандидат за кмет на град Пловдив от ПП ГЕРБ Здравко Димитров да прережат лентата на новото кръгово кръстовище.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?