Следвайте ни

Емил Елмазов: Страдаме от безсъние заради студените салати

Пречиствайте въздуха у дома със здравец, индрише и мушкато Българската природна медицина води началото си от Орфей

viber icon

На 24 юни 1949 г. във Велико Търново се ражда големият български лечител и писател Емил Елмазов. Неслучайно, идвайки на бял свят на Еньовден, съдбата го орисва да лекува с билки. Почти целия си житейски път, до внезапната му  кончина на 11 август 2019 г., той посвещава на лечебните треви, прилагайки древна народна медицина и ирисова диагностика. Основател е на резерват „Билкария” в Боженския  Балкан. Дълги години ръководи Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни. Член-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва. Автор на книгите „Мелодия за обой и китара”, „Изпитателят и гравитацията”, „Златният град”, „Юнашка дреха”, „Жертвата”, „Луна в кладенеца”, „Щастливи скитници”, „Изначалният хляб: Лимец - дивото жито на древността”, "Възкресението на лимеца” и др.   

 

Малко преди смъртта си Емил Елмазов даде интервю за „Марица“.

 

 

Г-н Елмазов, освен билкар и лечител, вие сте и ирисолог. Разкажете за диагностиката по ирисите на очите.

 

Тази наука съм учил 4 години в Полша и практикувам повече от 30 години. В ириса на окото се разчитат знаци, които показват различни заболявания. Този вид диагностика е много стара наука - в Хеопсовата пирамида са открити папируси със схеми на ириси.

 

Богомилските врачове са носили в торбата с билките и един зелен кристал, с който са оглеждали ирисите и после са подбирали въздействията си. През вековете методът, познат и на траките, сякаш е позабравен от хората, както се е случило и с много други постижения на нашите предци. Ала ирисологията не е само диагностика, а и прогностика.

 

Ирисът е като грамофонна плоча, на която може да се види здравословното състояние. Техниката вече е много напред и от лупичката на Димков и апаратурата, с която разполагам, има 2000 г. разлика. Днес имаме камери, които могат да увеличат многократно ириса, да го снимат и допълнително да го увеличат чрез компютърна обработка. Така че съвременната ирисова диагностика прилага камера, компютър, принтер. 

 

След 20-годишна практика, изследвайки звуковия резонанс между вселената и човека, между образите и човека и околния свят и човека, създадох свой метод - елма, в който реалното око на човека и увеличеното му око влизат неизбежно в резонанс поради това, че имат еднакви форми, цветове и пигментации.

 

Защо народната и традиционната медицина непрекъснато "кръстосват шпаги"?

 

Така е, но все по-често има лекари, които казват - идете търсете билки, медицината е дотук. В Индия например има създадена социална мрежа от институции -  университети, клиники по природна медицина. В Китай още по времето на Мао бяха създадени институции за народни лекари, за да не се загуби природната им медицина, и благодарение на нея те разпространяват китайските билкови продукти по целия свят.

 

А българската природна медицина е толкова богата, като се започне от древните тракийски умения - от Орфей, и се мине през богомилските врачове, средновековните лечители и онези, от началото на 20. век, пък и днешните.  Цялото тяхно богатство от знания можеше да се превърне в една много полезна и уважавана в света практика.

 

Сега от половината свят идват да се лекуват при нас с билки. В същото време няма държавна подкрепа, която да превърне тази природна мъдрост, която съчетава диагностика и лечение с природни субстанции в държавна политика, а България е на трето място в света по лечебна флора.

 

Имаме ли билки, които са застрашени от изчезване?

Голяма част от ендемитите (видове, които се срещат в определен район), които растат в горите и покрай горите, започнаха да изчезват, най-вече заради пожарите. Затова в Съюза на билкарите и производителите на живи храни решихме, че трябва да инициираме създаването на резервати. Така изградихме резерват Билкария в Боженския Балкан, където заварихме много диви билки, но и създадохме нови насаждения. На площ от 300-500 декара отглеждаме  различни видове билки, които са сертифицирани като биологични.

 

Интересно е, че в близката до нас гора открихме лечебната зеленика, известна и като зимзелен ​- растение, което прогонва болката. Среща се и в града под всяка тераса, но друго е, когато се гледа на чисто сред природата.  Там засадихме също лавандула, градински чай, роза дамасцена и много др. В този резерват възродихме и лимеца. Тъй като изнасяме почти цялата си хлебна пшеница и ядем фуражна с добавки, някой трябваше да освободи българина от тази тежка повинност да яде синтетичен глутен - и това е древният лимец.

 

А как да разпознаем кой е истинският хляб от лимец?

Това е много хубав въпрос. Тук въвеждаме едни стари прийоми за доверие. Създадохме задруга „За чисти храни“, където каним всички, които пожелаят, да извършат посещение на земеделските участъци, на нивите на съответните производители, да дегустират и да видят производството от А до Я.

 

 

В едно ваше изказване твърдите, че българите боледуват заради своите сурови вечерни салати. Какво имате предвид?

 

В древната фитотерапия лечителите са намирали различните качества на растенията. Така са се оформили топло, студено, влажно и сухо растение. Голяма част от продуктите, които участват в салатите, са хладни - домати, краставици, марулята, различните зелета и др., с изключение на червеното цвекло. Вечер преди лягане, когато черният дроб постепенно заспива, със суровите салати е внесена хладина в организма, а за метаболизма, той трябва да осигури топлина. Енергията, която организмът влага, за да стопли студената салата, е свръхзадача и това вътрешно преобразуване изчерпва силите на храносмилателната система.

 

Дайте пример за здравословна салата.

Ако ще е салата с ракийка, както българинът е свикнал, особено през зимата, трябва да се използват само топли салати, например да са бланширани. Всеки зеленчук може да бъде бланширан и така да преживее стоплянето вън от стомаха. И когато се приеме от организма, веднага да започне да метаболира. За да спиш добре, организмът трябва да отдели определена топлина. А когато си го изстудил отвътре и  черният дроб тепърва ще спи, а  след 3-4 ч. сутринта ще се занимава с това, което ще се вкисне в нашата храносмилателна система, това е едно тихо самоубийство.

 

Голям проблем на българите  е безсънието - всеки втори човек страда от него. Това се дължи основно на студените храни, които се консумират вечер. През зимата имаме оскъдица на природни субстанции. Марулята на 100 г зелена тъкан има 40 милиграма витамин С. А пачата трева, която навремето българите са консумирали, има 450 единици витамин С. Тази разлика е жестока и ако ние се обърнем към диворастящите растения, може да имаме невероятни успехи в зимното хранене. Руколата, която е близка до глухарчето, трябва да се консумира, също и тученицата, която иначе изхвърляме като плевел, а тя е ненадмината на витамин С. Ако се съчетае с бланширано цвекло и гъби, има сериозен принос за здравето на човека.

 

В Билкария учим хората как да си произведат слънчева захар. В дните преди Еньовден, на специално устройство с голяма лупа насочваме слънчевите лъчи към бучки кафява захар. Те започват да карамелизират, но получават и информация, защото слънчевият лъч минава през всички кръгове около земята. И когато той се отпечата върху захарта, той предава информацията с всички енергийни стойности, събрани от цялото пространство.  А в древния богомилски Зелейник, който наскоро открих, пише, че листата на ряпата помагат при проблеми с простатата. Те се сваряват, полагат се на стомаха и помагат при уриниране. Ако това не помогне, решението е пача трева.

 

Препоръчайте една домашна аптека в саксия.

 

Добре би било в стайни условия да се отглежда седефче. То се слага във вино и с него може да се лекува дори епилепсия. Подходящи са също градинският чай и розмаринът. Розмаринът е единственото растение, което, поставено в ястие или приготвено на чай, отивайки в червата, не позволява захарните молекули да минават безогледно и да увеличават кръвната захар. Това е много важно за диабетиците, затова всеки от тях трябва да има в дома си саксия с розмарин и да слага листенца или в супата, или в чая. Блатният тъжник и маточината пък помагат при хипертония. Запарка от тях поотделно или в комбинация може да замести половината лекарства за кръвно. А от Средновековието е известно, че трите саксии, които освежават и пречистват въздуха у дома, са здравец, индрише и мушкато. 


 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хисарския лечител

25.08.2019 | 15:11

Беше голям лечител, беше голям Човек. Розмарин,градински чай и дебела мара са билките които трябва да има във всеки дом

Отговори
0 0

Върбан Акациев

25.08.2019 | 13:11

То нека да е мръсен въздуха, па ти си сади мушкато на балкона колкото искаш

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?