49

Емануил Йорданов: МВР шефът не трябва да е полицай, политикът нямаше да отиде на кино

Калин Стоянов е избран без опит, за да „отнесе боя“ вместо онези, които са го предложили, смята бившият вътрешен министър

Дано наказанията за полицаи побойници са реални, а не отчитане на дейност

Протестите тепърва предстоят, ако политиците продължат с тези андрешковщини   

 

- Г-н Йорданов, как оценявате поведението на полицията по време на протеста на футболни фенове вечерта на 16 ноември?  

-  Много е трудно да се даде еднозначен отговор. В социалните мрежи и медиите бяха показани редица клипове, на които видяхме очевидно действия, несъобразени със закона. От друга страна, това не може да бъде казано за всички служители на МВР, тъй като те са вършили своята работа както трябва и са допринесли с действията си за по-нормалното преминаване на протеста. 

- Вече тече вътрешна проверка на МВР с предварително установени виновни служители, очаквате ли да има наказани? 

- Ще има наказания, но въпросът е дали ще бъдат наказани тези, които наистина са виновни. Или просто ще го отнесе някой, колкото да се отбие номерът. Да се отчете дисциплинарна дейност. 

- Възможно ли е въобще на толкова мащабни протести като футболния или политическите от 2020 година с най-различни хора да се отдели мокрото от сухото? Тоест нормалните от тези, които са дошли умишлено и злонамерено да палят или провокират?  

- Възможно е, но за да се постигне резултатът, е необходимо да се обърне по-голямо внимание на подготовката на полицаите, които се занимават с масовите мероприятия.

- При вашето управление на МВР имаше ли сигнали за готвени провокации при протести и как реагирахте като министър?

- По времето, когато аз бях министър, имаше един по-сериозен протест - този на таксиметровите шофьори след убийството на малкия Пепи. Аз реагирах много бързо, защото събитията ме завариха в Белгия, но веднага отпътувах обратно и отидох при протестиращите. Шофьорите се бяха събрали пред Софийския университет, но нямаше охрана с мен, тежковъоръжени полицаи или водни оръжия. Разговарях нормално с хората и скоро протестът се разотиде. 

- Вътрешният министър има ли право в такъв момент да е на кино?

- В интерес на истината не вътрешният министър е човекът, който трябва да бъде на място. Аз отидох тогава, защото така съм преценил. Ако сегашният МВР шеф имаше повече политически опит, не би си позволил да отиде на кино, защото проблемите после са за самия него. Виждате сами какъв негативизъм се излива, въпреки че има някакво разумно обяснение. Филмът е бил с проблематика, която касае МВР, министерството е било консултант. Всичко това показва решението на спора, който се води от много години за вътрешния министър - дали трябва да е политик, или да е човек от системата на МВР. Калин Стоянов беше шеф на ГДБОП и ако се е справял добре с работата си, нормалното му професионално развитие е да бъде назначен за главен секретар, а не за министър. 

- А Вашето мнение по спора какво е?

- Категорично министърът трябва да бъде политик, защото по закон са му възложени чисто политически задачи. Министърът няма грижа да снема пръстови отпечатъци или да води следово куче. Работата му е съвсем друга. Ето последния пример - той трябва да има готовността да говори с обществото, да изложи именно становището на министерството и на неговите служители. Видя се, че министърът не е готов в това отношение. Медийните му изяви са доста спорни, включително и в сутрешното  включване по Нова телевизия, докато гостуваше Кирил Петков. Разговорът му беше доста неподходящ. Кирил Петков, каквото и мнение да има някой за него, е един от ръководителите на мнозинството, подкрепящо правителството. Тоест той е работодател на министъра. МВР шефът няма право да му каже: „Ти кой беше, бе! Нямаш право на мнение, нямаш право да говориш с мен, защото съм толкова независим професионалист, че ще си правя каквото искам“.

- Вероятно там разривът тръгва още от дните преди изборите, не толкова от насилието над мирни протестиращи миналия четвъртък?

- Едва ли ще разберем цялата истина в един момент. Продължава да е интересен въпросът по чия идея е  назначен Калин Стоянов за министър на вътрешните работи.

- Според Кирил Петков министър Стоянов е предложен от ГЕРБ.

- Няма ГЕРБ! Не може партията в един глас да викне искаме този министър. Някой го е предложил. Както се казва - всичко е персонално. 

- Уточнявам: Кирил Петков каза - от Бойко Борисов или от  Мария Габриел. 

- И тук изниква друг въпрос - защо за министър е назначен човек без никакъв политически опит. 

- Вашият отговор? 

- Поне според мен - да си измият ръцете един ден с него. Някой ще трябва да "отнесе боя" в критична ситуация и това не трябва да са тези, които са избрали министъра, а самият той. 

- Е, сега „боя го отнесе“ заместник-министърът Стоян Темелакиев.

- Не бързайте да приключвате ситуацията, протестите тепърва предстоят. Ако се реагира по същия начин като в четвъртък, доста тежки облаци ще надвиснат над главата на министъра.

- Интересно, какви протести очаквате, дано не само като през Жан-Виденовата зима, след която дойде вашето управление.

- Не и футболни. Предполагам, че ръководството на БФС ще прояви здрав разум и ще се оттегли. Но политическите протести предстоят, защото наблюдаваме нещо, което не се е случвало никога. Понеже напоследък често се използва думата "исторически", та и аз ще определя вота на недоверие към кабинета като исторически. Той се влачи една седмица, а такава процедура в Конституцията или правилника за работа на Народното събрание просто няма. Отделно, забележете какво се случва в Общинския съвет на София, където не могат да изберат председател, а столицата е една трета от България. Ако се правят подобни андрешковщини, на хората ще им писне и ще излязат на улицата отново.

ВИЗИТКА

Емануил Йорданов е роден на 10 август 1960 година в София. Произхожда от семейство, репресирано след 9 септември 1944 година. Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“ и работи като адвокат. През 1997 година е избран за народен представител от Съюза на демократичните сили в XXXVIII народно събрание. От 1999 до 2001 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. След 2001 г. и понастоящем отново е адвокат и общественик по правните въпроси. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
???

???

28.11.2023 | 06:22

Докога на този /плазмодий-безгръбначно/ ще му бъде давана думата

Отговори
1 1
Бивш

Бивш

23.11.2023 | 23:32

Мими, знаем те и тебе ква насрана проста тутка на Косттов беше като министър бе майна .Чист ибрик си ти Мими невятен, невнятен сополан в поделенията на МВР под твое лично ръководство се крадеше денонощно.

Отговори
3 1
От кол и въже

От кол и въже

23.11.2023 | 22:32

Колко стаж е имал Мими преди да поеме МВР? Ню! Това, че е юрист по образование НИЩО не значи! МВР не е училище за полицаи! За такъв пост - министър, трябват потготвени хора. А не може да се натрупа опит отвън - кучето не става касапин с гледане. И сега сипе "мъдрости". Мими, престъпноста не се бори с партийна книжка! Каква следа оставихте след вас - и ти, и Соколов, и Миков - какъв е резултата от туй, че Таскере войвода бе начело на военното м-во? Хората го запомниха като "манекена на Билла". Срамно е такива хора да поучават и дават акъл за вътрешно министерство. Срам и позор за тези многознайковци! От престоя си там нищичко не е разбрал, нито научил. Както и оня дето бе казал - егати и държавата, щом аз съм министър!

Отговори
2 1
Скромно мнение / от Мильо/

Скромно мнение / от Мильо/

22.11.2023 | 20:25

Времето на ЗКПЧ изтече преди 35 години! Какво значи "политическо" ръководство? Много малка част от престъпноста вече е политическа /ако изобщо има такава в т.н. демокрация/. Не може един министър тепърва да се учи на занят. МВР нито е училище, нито университет! Там трябват хора с ОПИТ и Възможности, а не с партиен билет! Същото се отнася и за армията. Не може тип като Таскере войвода да бъде военен министър - той е пародия и всичко друго, но не и военен министър! Та, Мими има много здраве за разбиранията си. И какъв "принос" имаха хора като другата мека китка - Йордан Соколов към МВР? Абсурд до боклука!

Отговори
2 0
ЧОВЕКА ЗНАЕ

ЧОВЕКА ЗНАЕ

22.11.2023 | 11:26

ПРАВ ОТ ВСЯКЪДЕ!!! ТОЗИ МИНИСТЪР Е БУСТАН КУРКУСУ.../БУСТАНСКО ПЛАШИЛО/ ЗА НИЩО НЕ СТАВА...ПРОСТО ТРУПА СТАЖ ЗА ПЕНСИЯ И ЛАПА ПАРИЧКИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ Е ТАКА КАТО СИ ГЛЕДА КИНО...... ДРУГИЯ ПЪТ ЩЕ ГЛЕДА КИНО С ЧИЧУЛИНА...ПОСЛЕ СЪС ОНАЯ НАШТА ТРЕТОРАЗРАДНА ПА.ЧАВ.РА ОТ МОМИН КВО БЕШЕ ТАМ КМЕТИЦАТА НЕ.ДО.ЕБ.АНА...

Отговори
3 1
Цветанка Лозанова

Цветанка Лозанова

22.11.2023 | 10:21

Точни и разумни отговори!

Отговори
4 1
Слаб беше като министър

Слаб беше като министър

22.11.2023 | 08:53

и политик. Фероятно е и такъв адвокат?

Отговори
4 3
Неанонимен

Неанонимен

22.11.2023 | 08:21

Относно протестите на таксиметровите шофьори за малкия Пепи, не се намери един таксист след това да излезе и да каже "Извинявайте, г-н Костов, вие бяхте прав!"

Отговори
7 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?