4020

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Оказва се много опасно да реформираш службите у нас

 

- В състоянието на службите ли е сериозният проблем отвъд жълтината на пудела и пачките? 

-  Проблемът е в държавното управление като цяло. В това, че при назначаването на хора се търси нашият човек, а не човекът, който може да свърши работата. Когато се назначава някой, който може да ти говори небивалици, да създава грандиозни скандали и накрая иска да е национален герой. 

 

- Г-н Йорданов, как ще се развие грозният скандал около МВР и митниците?

  - Както е традиция в България, грозният скандал ще затихне с времето. Не виждам някаква перспектива за развитието му. Да си припомним, че не е първият от този вид - не за първи път се появяват снимки на пачки. Просто за първи път се появява пудел. 


- Т.е., твърде малко вероятно е да бъде доказана вина на бившата шефка на митниците, както и да се окаже обвиняем главният секретар на МВР Живко Коцев?

- Трудно ми е да прогнозирам. Практиката обаче показва, че този тип дела, които имат пропаганден привкус в себе си, първоначално започват много шумно, а след това затихват. Накрая в доста случаи катастрофират, не се доказва нищо. Но дори да имаме някакви присъди за измиване на очи, казано на разговорен език, едва ли ще срещнат одобрение и разбиране от страна на обществото. Просто самото дело тръгва зле. 

- Какво имате предвид? 

- Зле е, че имаме контролиран теч на информация. Появява се един протокол, който на практика не носи в себе си нищо, което да може да ползва едно грамотно наказателно производство. Снимките не са доказателствен материал - в никакъв случай те не доказват нищо. Снимките могат да бъдат използвани от жълтата преса, и то убедително. Но нищо повече. 

Сценаристът на скандала се е объркал, има много време до изборите 


Гледах в една телевизия бившия министър (на електронното управление Александър Йоловски - бел.ред), който бил заплашен. В неговия разпит също не се съдържа информация, която да позволи да се проведе нормално наказателно производство. В същото време така и не можах да разбера до края на интервюто на ексминистъра защо той не е напуснал поста, ако някакъв злодей, който на практика му се явява началник, го е заплашвал и принуждавал да върши престъпления! Премиерът можеше да ме смени, но не го направи, беше обяснението на вече бившия министър. Ако питате мен - никой не може да ме принуди да работя с хора, чийто морал драстично се разминава с моя и които искат от мен да върша престъпления. Няма как да стане! Нормалният човек в такава ситуация си взема шапката и си тръгва. 

- Излиза, че няма никакъв шанс след скандала да се разплетат зависимости, да се бръкне дълбоко в проблемите?

- И при тоя скандал въпросите се оказват повече от отговорите. Има и нещо друго - струва ми се, че моментът за контролираното изтичане на информация беше подбран грешно, защото до изборите нещата ще са доста затихнали. Не виждам какво биха могли да извадят повече от това дело. Да не говорим, че става въпрос за нарушение на закона с изнасянето на тази информация. Така че, който разчита много на случая да разплете нещата, да не разчита. 

- Кой е режисьорът на този скандал? 

- Естествено, че има режисьор. По време на социализма имаше виц за обяснението на лозунга "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека". Малкият Иванчо вдигнал ръка и казал: Другарко, аз знам и името на човека. Така че името на режисьора го знаят всички, излишно е да се казва. 

- Част ли е този скандал от политическа кампания, целяща дискредитиране на политически противник - в случая ПП-ДБ?       

- Разбира се. Но вероятно сценаристът се е объркал, подбрал е грешно момента - има още доста време до изборите. А че става въпрос за политическа употреба на едно наказателно производство, е видно и с просто око. 

- Доколко сериозно скандалът ще засегне МВР? 

- Мисля, че следващите ръководства на МВР ще имат задачата да преодолеят последствията от скандала. Това може да стане единствено с качествена работа на министерството и отделно от това да има много ясно говорене. Защото тук се вижда, че поредица от скандали беше много зле отразена в публичното пространство и нямаше абсолютно никакво адекватно противопоставяне и обяснение на случаите. 

И в бъдеще ще има хора, които ще се изкушават да сложат нещо в джоба

А иначе проблеми в дейността на министерството ще има винаги. И в бъдеще ще има хора, които ще се изкушават от това да сложат нещо в джоба. Въпросът е как се реагира в една или друга ситуация. 

- Твърде много ли са неподходящите хора в МВР и в митниците? Това ли е причината периодично да избухват скандали? 

- Как става подборът на кадрите, би следвало да питаме тези, които сега се изживяват като най-ярките критици. Не би трябвало да забравяме кой е управлявал държавата в последните години и кой е извършвал всички видове назначения, включително и на чистачките, в ключови ведомства. Така че начинът на подбиране на кадри, начинът на управление, който възпитава тези кадри, са факторите, които ни водят до сегашната ситуация. И ако някой мисли, че за месец-два всичко това може да се преодолее, е много наивен. Трябват години последователна и качествена работа, за да може нещата да стигнат до състояние, което да удовлетворява обществото. 

- Може ли изобщо да бъде прекратена практиката хора от МВР да контактуват с лица от криминалния контингент, дори с благовидния мотив за получаване на информация? 

- В МВР има дисциплинарна практика. Навремето, когато бях министър, получавах периодично бюлетин за това какви нарушения са констатирани. При всяко нарушение, което според мен имаше белези на престъпление, съм изисквал материалите да се изпратят и в прокуратурата, паралелно с продължаването на дисциплинарното производство.

Така че министерството си има контролни органи и тяхната работа трябва да бъде на значително по-високо ниво от това, което е сега. 

- Със сигурност министерството е потърпевшо и от кризата, в която държавата се намира последните години... 

-  Вътрешното министерство е потърпевшо от дълги години неглижиране на проблемите му. Припомнете си колко протести на полицаи  имахме - с пиене на студена вода, пушене, извършване на символично погребение на министерството и какво ли не още. И какво се направи след тези протести? Отговорът е прост и тъжен: Нищо! 

- Какво трябва да се направи, за да тръгнат нещата на чисто и да не стигаме до следващия подобен скандал? 

- Да се подобри кадровата политика, подобряване на вътрешния контрол в министерството, подобряване и на взаимодействието с прокуратурата по отношение на наказателни производства, заведени по отношение на деяния, извършени от служители на МВР. Да има много по-голяма откритост към обществото и ясно посочване на проблемите. Никой няма полза от това при възникване на тежък проблем всички да си заравят главите в пясъка. 

- ПП-ДБ имаха амбиция да сменят ръководствата на основните служби. Наказание от страна на тези ведомства ли им се стоварва сега?   

- В наказателното право има термин "неизбежна отбрана", който признава възможността на нападнатия да отговори. Има случаи, когато човек тръгва с идеята да реформира едни много закостенели структури, които от години се развиват по един и същи начин. В такива случаи не е далеч от мисълта, че ще последва ответен удар. И тръгвайки в тази посока, човек трябва да бъде готов и за такъв удар.    

- Оказва се много опасно да реформираш службите у нас? 

- Разбира се! Аз самият съм го изпитал на гърба си. Зная какво представлява. В един момент излиташ от политиката, но това не би трябвало да спира хората, които искат да направят нещо. По-добре да си една година на някакъв пост и да направиш нещо, отколкото да дремеш 15 години и да закопаеш държавата.

МВР е потърпевшо от дълги години неглижиране на проблемите му​

Но по нов път може да се тръгне с нови хора. Очевидно те ще дойдат от следващите поколения, защото се вижда, че поколенията, които досега сме управлявали държавата, не сме успели да се справим докрай. 

- Може ли да ни изненада нов скандал в следващите предизборни месеци? 

- Явно има хора, които не могат да направят нещо свястно, но да направят грозен скандал, имат невероятен талант. Не бих се изненадал, ако се извади и някакъв друг сюжет. Но в крайна сметка, всяко нещо трябва да се дозира. И ако се премине една определена граница, ефектът може да бъде обратен. Ако цитирам един класик: Който вади пачки, от пачки умира. Противно на максимата, че развалянето е условие за ново начало, нещата у нас се развалят от години, но все не стигаме до верния път. 

- Доколко този скандал два месеца преди изборите ще има политически последици? 

-  Това, което мисля, че ще се случи като реален политически ефект, е допълнително намаляване на избирателната активност на изборите на 9 юни. Не е трудно да се чуе как хората говорят: Такива ли ще ни управляват?! Всъщност под "такива" се разбират всички политици. И се връщаме 130 години назад към думите на Алековия герой Бай Ганьо: "Всички са маскари!".   

Визитка 

Емануил Йорданов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. е избран за народен представител от СДС в  XXXVIII Народно събрание. Член е на Комисията по местно самоуправление и регионална политика и Комисията по правни въпроси и законодателство срещу корупцията. От 1999 до 2001 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. След 2001 г. и понастоящем е адвокат и влиятелен общественик.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

15.04.2024 | 18:48

Не ми се влиза в затвора и няма да го позволя!

Отговори
7 0
Гочоолу

Гочоолу

15.04.2024 | 14:35

В цялото интервю има две линии - първата е, че тези, които ни управляват 15 години НИЩО положително не са свършили. Дори Йорданов има наглоста да нарече Боко Шарлатанина "класик" - може би класик шарлатанин?! Такава идиотщина за първи път чета. Още повече, изречена от индивид, попаднал с парашут в МВР. Втората линия, очертаваща се е кадровата политика на всички управляващи - да се инсталират верни на партията хора, без значение че са некадърни. И още нещо, което вече е доста притеснително - всеки опит за изхвърлянето на калинките ще бъде съпроводен със скандали и съпротива. Няма що - богато наследство от ОПГ ГРОБ и Боко Шарлатанина. Тежко му на суверена.

Отговори
9 3
Мильо

Мильо

16.04.2024 | 14:33

Предлагам редакцията да покани Таскере войвода за разговор на тема " Физическото възпитание и проблемите в армията и "държавата" от гледната точка на Галя и Била". Интересно ще бъде.

Отговори
1 0
Пешо

Пешо

15.04.2024 | 08:50

Шиши и биби (герб-дпс) ще позволят реформи и промяна знаеш кога, но т.ъпаците си гласуват всеки път за тях (или не гласуват въобще), споко, децата и внуците ви стягат куфарите - ще си стоите тука сами като кучета благодарение на т.ъпотията ви.

Отговори
16 2
Батко

Батко

15.04.2024 | 08:27

Докато в БГ има хора верни на Русия, никога няма да бъдем независими от нея. Не просто верни хора в службите, а верни поданици. А то има много руски поданици тука. Наздорове, товарищи.

Отговори
12 12
Батко

Батко

15.04.2024 | 08:23

Ами нашите служби не са български, а съветски. Ехо, има ли нещо в главата?

Отговори
12 9
Гочоолу

Гочоолу

15.04.2024 | 14:38

Не виждам как в службите, подреждани от Галя, ще бъдат "съветски". Изтичай и си измий очите! Още не си се събудил и бълнуваш.

Отговори
6 7
Здрасти

Здрасти

15.04.2024 | 16:18

Измий си твойте очи!

Отговори
3 4
Чочоолу

Чочоолу

15.04.2024 | 17:18

До Гочоолу - Галя или Елена?

Отговори
4 1
Криво седи, право съди

Криво седи, право съди

15.04.2024 | 18:00

Престъпноста няма цвят! И борбата с нея се води от професионалисти. Защото да работиш в тази сфера си е занаят и той не пада от небето. По този начин - с чистки по времето на патладжана Костов започна обезличаването на МВР. Изгониха се опитните специалисти, за да дойдат калинките. Още берем плодовете на тази идиотщина. Не е необходимо , но ще напомня - интервюирания "Мими", солташака на Боко Шарлатанина - Цецо Ушев, лявата китка на СДС, Начв, дето бе казал - егати държавата, щом аз съм министър. Не е по-различно и в армията, където се изживяваха като "специалисти" и Таскере войвода, и "професор" Луджев, че и земеделец, че и Магарев за капак.

Отговори
4 3
Криво седи...

Криво седи...

15.04.2024 | 18:09

Пропуснах - ще отбележа за министрите на МВР - лявата китка е Йордан Соколов, имаше и една жена - личния ПР на Боко Шарлатанина - Румяна Бъчварова, която след фиаското бе изпртена на почивка като диплпмат в Израел. Още ли говорите за руски служби? Като нямаш капацитет - дърпаш всичко надолу - към твоето ниво.

Отговори
5 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?