Следвайте ни

Елена Поптодорова пред "Марица": Свикнахме всичко у нас да става под натиск отвън

viber icon

- Отдалечават ли ни US санкциите от Шенген и от безвизово влизане в САЩ?

-  Ако покажем, че можем да оползотворим тая възможност за промяна, можем да разчитаме на решения в наша полза. Не го ли направим, остават еднакво далеч и Шенген, и безвизовото влизане в САЩ. Нямаме алтернатива.

Жалко е да правим промени под натиск. Но опитът ми показва, че нищо в този наш мъчителен преход и движение към ЕС и НАТО не е станало без външен натиск.

Свикнали сме така - с натиск отвън, със сол, тояга и жълтици. Мислим си, че е много лесно да изближем солта, после избираме сто тояги на голо. Не издържаме и накрая си плащаме висока цена, плюс страданието. Вършим нещата по най-трудния начин, и то половинчато. И винаги гледаме да е с минимално усилие - не можем да се отървем от андрешковския комплекс.

 Това е огромната разлика - и в САЩ има корупция, но няма недосегаеми

 Тръмп беше склонен на лични договорки, но стилът на Байдън е съвсем друг 

 US санкциите са шанс да си подредим най-после държавата

----------------- 

- Г-жо Поптодорова, трябва ли да ни изненадват санкциите, наложени от САЩ върху Васил Божков, Делян Пеевски и още четирима българи?

- Санкциите не би трябвало да ни изненадват, защото темата е в публичен оборот много отдавна. Когато самият закон беше приет през 2012 г. по повод смъртта на адвоката Магнитски, се отнасяше за обстановката само в Русия. В отговор Москва прие закон "Анти-Магнитски". През 2016 г. САЩ внесоха поправки по волята на Конгреса да се разшири действието на закона "Магнитски". Така той стана глобален закон "Магнитски", който може да бъде приложен навсякъде. Нашият казус е фактически в този нов, осъвременен закон.

Истината е, че

толкова масирано прилагане на закона, толкова широк ефект не е имало до този момент.

Може би с изключение на Русия, където бяха санкционирани няколко души. Но във всички случаи това е прецедент и единствен случай в рамките на ЕС и Източна Европа. Затова обявяването предизвиква такъв гръмовен ефект.

За разлика от предишния случай, когато Държавният департамент оповести името на български съдия, което беше еднократно действие, сега има позоваване на закона "Магнитски".

Това означава, че има двупартиен консенсус в САЩ - законът може да бъде вкаран в действие само с предложение, подписано от конгресмени и/или сенатори от Демократическата и Републиканската партия.

- Какъв знак е фактът, че санкциите се обявяват точно преди изборите?

- Безспорно това е най-гръмкото оповестяване на санкционни мерки, въпреки че проблемът съществува, откакто е започнал нашият труден преход преди 30 години. Винаги въпросът за върховенството на закона е бил на масата при преговори за всякакъв вид членство на България - и в Евросъюза, и в НАТО. „Правосъдие и вътрешен ред” бе една от най-тежките глави при преговорите ни за членство в ЕС.

Така че

проблемът въобще не е нов и претенциите към нас са били винаги едни и същи

Няма разлика в това, което все по-настоятелно се иска от нас, между Венецианската комисия и Механизма за проверка и контрол на Евросъюза, плюс годишните доклади на ЕС. Следващия очакваме през юли - пак ли ще кажем тогава, че имаме избори и са го пуснали нарочно.

Истината е, че САЩ са взели мерки максимално да изчистят този акт на санкциониране от политическа конюнктура. Лицата са с различни занимания, с различни политически обвързаности.

- Могат ли тези санкции да хвърлят сянка върху международния имидж на страната ни?

- Има тревожни последици, които опират до начина, по който България участва в европейското и евроатлантическото семейство. Основанията за налагането на тези санкции са силно рискови и за ЕС, и за НАТО.

Как например ще изглеждат свръхсекретни заседания на алианса, свързани с черноморската сигурност, руска агресия, хибридни атаки, при положение че България вече публично е поставена под съмнение относно способността да пази себе си, а оттам и съюзниците?!

Най-тежката щета тук е съмнението в способността на страната да функционира без корупционни зависимости.

Една от констатациите е за трайно подкупване на партиен лидер, да не говорим за подкупването на държавни служители.

Държава, в която това може безнаказано да се върши години наред, представлява риск

Веднага след положително изявление за приемането ни в Шенген на еврокомисаря по вътрешни въпроси Сесилия Малмстрьом се появи информация за държави, които са против. Т.е. на равнище Европейска комисия се отчита техническо изпълнение на критериите. След тази оценка обаче идва политическото решение на Европейския съвет, което е отрицателно - вече десет години.

И ще си изкривим душите, ако кажем, че не знаем защо става така. И защо още не попадаме в групата на безвизовите държави със САЩ.

Това са тежките ефекти. И докато не се осъществи коренно преобръщане на порядките в сферата на върховенството на закона, България винаги ще търпи щети в международен и регионален план.

- Кой е на ход оттук насетне?

- Разбира се, нашата прокуратура трябва да започне разследвания. Толкова свикнахме да четем за какви ли не злоупотреби, прегъване и неприлагане на закона, че приехме това за норма. Вече като че ли решихме, че не ни се полага един по-гарантиращ право и справедливост за всеки българин живот.

- Очаквате ли продължение на мерките?

- Да, а и това беше обявено от посланик Херо Мустафа. САЩ захапаха издълбоко и здраво. Със сигурност имат информация за много повече подобни случаи.

- Резултат от променената американска политика при администрацията на президента Джо Байдън ли са тези санкции? 

- За мен - да. Имаше утеха у хора, които не познават американската система, че едва ли не с предишния президент някак си можем да се разберем. Да, г-н Тръмп показваше, че обича личните договорки. Но само месеци след встъпването на новата администрация вече идва това действие по закона "Магнитски", подготвено от специалните служби на САЩ. Да, тази администрация ще е по-непримирима към такъв тип поведение. И самата Херо Мустафа обяви нетърпимостта към корупцията за свой приоритет.

Със САЩ имаме и предходни договорености. През 2016 г. подписахме пътна карта, в която основен дял заемаше върховенството на закона и борбата с корупцията. През 2019 г. лидерите на двете държави подписаха меморандум в същия дух.

Явно имаме тежък национален дефицит -

лесно поемаме ангажименти, но смятаме, че остават на хартия.

Докато в англосаксонската култура подписването на документ е равносилно на закон. Оттук идва сблъсъкът не само със САЩ, но и с ЕС - най-важния ни икономически партньор.

- Ще можем ли да използваме хода на САЩ, за да започнем да въвеждаме ред в държавата си?

- Това е огромната надежда на хората у нас, но и очакването на САЩ. Те подсказаха, че това действие цели да стимулира съюзник към действие. Такава е и целта на серията европейски доклади, които не доведоха до резултат. Санкциите обаче разбуниха духовете.

- Чуха се гласове, че американците показват лошите навън, а самите те също имат сериозни проблеми. Как коментирате подобни тези?

- Връщате ме към един стар виц: А вие защо биете негрите в Америка?! Тук сме в абсолютно същата хипотеза. Истината е, че американците никога не са отричали расовия проблем, нито корупцията при тях. Огромната разлика е, че корупцията в САЩ стига до съдебна зала. В последните години излизаха доста имена, сред които осъденият на 150 години затвор за измами известен финансист Бърнард Мадоф, който почина в затвора.

Сред дългия списък от подобни примери е и компанията "Бехтел", много близка до фамилията Буш, срещу която имаше тежки обвинения около кампанията в Ирак. "Бехтел" беше осъдена, плати много тежки обезщетения. И съвсем пресен пример - никой от назначените от самия президент Тръмп републикански съдии, включително председателят на  Върховния съд, не се поддаде на натиска да присъди фалшификация на изборите. Отидоха срещу Тръмп, защото правото не беше на негова страна. Ето защо Америка е чувствителна на пренебрегване на правовите норми другаде.

Това е огромната разлика - и в САЩ има корупция, но няма недосегаеми. Стига се до осъждане.

 

Визитка

Елена Поптодорова е дипломат, политик и анализатор международник. Завършила е английска и италианска филология в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Великобритания и Италия. Депутат с 4 мандата, включително във Великото народно събрание. През двата си мандата на български посланик в САЩ  осъществява и основното лобиране в Конгреса и US администрацията  за българското членство в НАТО и ЕС.

Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, директор за евроатлантически дейности в българския Атлантически клуб. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?