71

Елена Поптодорова пред "Марица": Европа върви към нова ера в сферата на сигурността

Неизбежно решение ще е да вземем изтребители на лизинг или назаем

Не е добра картината с отбраната на страната ни

На правителството му остава само да стои в поза "мирно" по казуса със Северна Македония 

 

 

- Г-жа Поптодорова, ще направи ли разширяването на НАТО на север Европа по-сигурно място за живеене?  

- Да, разбира се. Със сигурност това ще направи сигурността на Европа по-завършена, по-цялостна. Това е внимателно премислено решение на страните кандидатки Финландия и Швеция, което не идва внезапно, а се катализира от войната в Украйна. Тя стана причина за огромен ръст в подкрепата за членство в НАТО особено във Финландия - от 53 процента преди февруари тази година до 75 процента сега. В Швеция подкрепата стигна 55 процента. Т.е. самите хора в тези страни усещат необходимостта от такава защита.  

Но пътят към алианса на двете страни започва още преди 8 години, още след анексията на Крим от Русия през 2014 г. и Швеция, и Финландия започнаха дискретно и последователно да засилват сътрудничеството си с НАТО.  

Подобно на двете северни държави, кандидатки за НАТО, Германия извърши историческа промяна в пацифистката си политика. Това е знак, че Европа върви към нова ера в сферата на сигурността. И на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни ще се роди един нов, много различен алианс, с основен фокус върху възпиране на външните заплахи и изграждане на много по-ефективна устойчивост срещу тях.   

- Как ще реагира Русия на тази неприятна за нея новина?  

- Това е историческо поражение за Русия в нейните представи как трябва да контролира държавите в близкото съседство. Няма да се връщаме към доктрината за близката чужбина на съветския вожд Леонид Брежнев, но Финландия е жертва на това разбиране за ограждане на Русия с кордон от контролирани държави. Така че Москва пак реагира по обичайния начин - заплаши със сила. Не си спомням друг похват на Русия в ситуации, в които тя смята, че неин интерес е оспорен.   

 И сега се случи така, но това предизвика мигновената реакция на Брюксел, който предупреди Русия да не застрашава две държави, които вече попадат под щита на мерките за сигурност на алианса.  

- В каква фаза навлиза войната в Украйна близо три месеца след началото?  

- Фазата е нова, доколкото Украйна успя да отвоюва определени райони, в които бяха нахлули руските войски. Украинската страна настоява Русия да се изтегли, да се събере в собствените си граници. Това ще сложи край на войната, но Русия очевидно няма намерение да го направи.  

Опасявам се, че това може да се превърне в една дълга война на изтощение на двете страни, за съжаление. Никакви прогнози не могат да се дадат кога биха могли да приключат военните действия. Най-добър вариант е да се сключи мирно споразумение, но за да стане това, Русия трябва да е готова да поеме отговорности, да не очаква, че ще постигне илюзорните цели, които си бяха поставили Кремъл и Путин през февруари. Но няма признаци за готовност да се преговаря, което предвещава много дълги военни действия.   

- Бойното поле ли ще реши финала на конфликта Русия-Украйна? Изчерпиха ли се шансовете на дипломацията?  

- Няма как да се водят преговори, преди всяка от двете страни да е готова да постави условията си за мирен договор на масата. Такива признаци няма. До щурма на Мариупол украински представители често настояваха за преговори. Но касапницата в Буча промени нагласите - как да преговаряш за мир след такива ужасяващи картини?!   

- Ще остане ли Путин несменяем лидер след тази война?  

- Очевидно има един силно заинтересован кръг около Путин от хора, които са с много високи залози в тази война. Загуба в нея ще означава и лична загуба за самите тях. А руската нация  е толкова тежко индоктринирана, че няма дори вътрешна енергия да предизвика промяна. Има целенасочено милитаризиране на руската нация - 77 години по-късно се живее само с драматичните спомени от Втората световна война. Такава нация няма друга версия за живота. Затова се опасявам, че няма и вътрешна енергия, която да предизвика промяна. Имаше светли фигури, но те бяха методично убити или неутрализирани. Нямам големи очаквания за светъл период в Русия в близко бъдеще. 

- Може ли Европа да си гарантира достатъчно алтернативни доставки, ако отреже руския газ? 

- С всеки изминал ден отговорът на този въпрос става все по-положителен. Очевидно Европейският съюз търси решение, което да не бъде в услуга на Газпром и да се спазят взетите досега санкционни решения. Тази седмица донесе конкретни решения за постигане на европейска енергийна независимост в срок от 5 години. Освобождаването от високата зависимост от руски газ и петрол наистина ще отнеме време. Но процесът е започнат. И със сигурност вече рязко се намалява делът на руски енергийни носители спрямо количествата досега. Съществуват алтернативни възможности, Европа съвсем не е обречена навеки да ползва само руски източници. Ще е трудно, ще има цена, но процесът е необратим.  

Всички държави в ЕС са се заели да преразглеждат енергийната си политика. И то така, че максимално да изолират Русия. Иран обмисля продажба на газ на Европа. Ще има редовни доставки от САЩ, да не забравяме арабските държави - производителки на петрол. В момента  интензивно се извършва енергийна трансформация и се гради нова енергийна политика на Европа и света. 

- Реалистично ли е да очакваме дългосрочни доставки от по-евтин газ, както ни уверяват управляващите?   

- Краткият отговор е да. Със сигурност и ние се движим в правилна посока на диверсификация, макар при нас нещата да стават по-бавно.     

- Как обаче ще се справим с охраната на небето си, докато дойдат самолетите Ф-16 от САЩ, които се бавят?  

- Отпреди войната беше ясно, че заради ковид пандемията и нарушените доставки ще получим самолетите през 2025 г. Трябва да се използва ресурсът на МиГ-овете, доколкото го има. Дано да е възможен ремонтът им в Полша, за което се водят разговори. Но без съмнение необходимо и неизбежно решение ще е да се вземат самолети на лизинг или назаем. Мисля, че премиерът спомена 6 самолета Ф-16, които да бъдат базирани у нас. Разбира се, стои въпросът кой ще лети на тях. Засега имаме само един подготвен пилот.  

Винаги се връщам повече от 10 г. назад, когато за нас в Португалия беше подготвена  цяла ескадрила употребявани Ф-16. Тогава един от коалиционните партньори в кабинета отказа да вземем самолети втора ръка. Буквално на следващия ден Румъния взе тези самолети и започна още тогава подготовката на пилотите си. При нас, за съжаление, нещата вървят бавно, половинчато, затова сега трябва да разчитаме и на съюзническа помощ за охрана на небето ни. Ако всички МиГ-ове бяха изправни, поне щяхме да имаме самолети, които пазят небето ни. Но те пък са несъвместими със съюзническата авиация. Не е добра картината с отбраната на страната ни.  

- Как да разсечем гордиевия възел на спора ни със Северна Македония? Трябва ли да отстъпим пред натиска да свалим ветото за еврочленство на съседите в името на интеграцията на Западните Балкани?  

- Не виждам как ще се постигне решение, след като правителството е постоянно заплашвано, че при най-малко отваряне към Северна Македония то пада. И му остава само да стои в поза мирно. 

А съседите очевидно няма да предприемат стъпки за промяна в конституцията и признаване статута на хората с българско самосъзнание. От толкова абстрактни заклинания сведохме исканията си до едно конкретно нещо едва сега, когато няма технологично време и нагласа в Скопие да го направи. Това ще остане замразен въпрос между нас и РСМ за неопределено време, от което България ще бъде само ощетена. А и разделянето на кандидат-членките Албания и Северна Македония не е вариант - ЕС не иска, а и да стане, това съвсем ще затлачи отношенията ни със Скопие. 

- Как ще отбележите имения си ден днес? 

- За семейството е празник. В годините човек се сраства с името, моля се то да ме пази.  Наречена съм на търновската ми баба Елена, от достоен род. Прапрадядо ми е бил депутат в първото Учредително събрание през 1879 г. Бил успешен предприемач с кантори в Европа. Забележителна в рода е и прабаба ми Мария, която доживя до дълбока старост. Изпратена заедно с четиримата <210> братя да се образова във френски колеж в началото на 1890. Помня я все с томче на Мопасан под мишница. Тайно се опитвах да прочета нещо, не ми даваха. Прабаба постоянно пееше френски шансони. Живееше в духовен свят над яденето, което все <210> загаряше на печката.

 

Елена Поптодорова е дипломат и анализатор международник. Завършила е английска и италианска филология в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Великобритания и Италия. Дългогодишен посланик на България в САЩ. Депутат с 4 мандата в парламента. Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, директор за евроатлантически дейности в българския Атлантически клуб. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
Пловдив

Пловдив

23.05.2022 | 17:11

Дали е крала кремчета в миналото или не, аз не знам. Всички хора правят грешки. В момента анализа и за Русия е абсолютно точен.

Отговори
1 2
сем

сем

23.05.2022 | 12:19

Истерично бабе!!!!

Отговори
8 2
Крадлата

Крадлата

22.05.2022 | 11:36

За какво ни е показвате бившата секретарка на Тодор Живков и крадла на кремчета

Отговори
19 2
Комунист

Комунист

22.05.2022 | 14:31

Няма ли кой да я въдвори в Сливенския затвор за държавна измяна? Издаде всички разговори на бай Тошо на които е присъствала на краварите и си заслужи 20 години посланическия пост в Америка.

Отговори
12 2
Защо бе люде,

Защо бе люде,

22.05.2022 | 05:58

Тя си е "слънчоглед - калинка" , качена на автостоп, от трабито на атлантическия форлойфер, Паси. И с тъга, заради кръвна чисто плътност. И Хубавото Наде беше такава, даже Министър.

Отговори
17 1
Харпия

Харпия

21.05.2022 | 19:15

Г-жа Поптодорова е изключителен ерудит, огромен професионалист и интелигентен събеседник! Това, че краде кремове за лице е от суета - иска да изглежда перфектно за следващото интервю, което не е укоримо!!

Отговори
11 5
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

21.05.2022 | 21:39

Да крадеш не е укоримо, кайш? И да ръсиш тъпотии също?

Отговори
19 2
Духнала е на Другаря

Духнала е на Другаря

22.05.2022 | 15:12

Както и че е била секретарка на др Тодор Живков и още нещо…..

Отговори
8 1
До ГАРВАНЪ

До ГАРВАНЪ

23.05.2022 | 17:15

Да крадеш кремчета е престъпление, а да нападаш независима държава е геройство?

Отговори
5 0
Dimana

Dimana

21.05.2022 | 17:04

Защо давате и давате думата? Търсите да провокирате читателите.

Отговори
14 1
Филибелия

Филибелия

21.05.2022 | 15:36

Какво може да ни каже една КОМУНИСТИЧЕСКА КРАДЛА ?

Отговори
18 1
Mимето

Mимето

21.05.2022 | 14:23

Митрофанова и Херо поне не крадат от българските магазини.

Отговори
15 2
Грънчалника

Грънчалника

21.05.2022 | 14:12

Ленчето с кремчето!

Отговори
19 2
Намери ли кой да ни дава съвети

Намери ли кой да ни дава съвети

21.05.2022 | 12:22

Каква сигурност при краварска зависимост.

Отговори
25 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?