49
Следвайте ни

Елена Поптодорова: Патриотизмът не е да мразиш, а да обичаш своите

За Путин Украйна е инструмент, с който да обезсили НАТО, казва анализаторът

viber icon

- Г-жо Поптодорова, видяхте ли светлина в тунела по спора ни със Северна Македония след Консултативния съвет по национална сигурност по темата при президента?

- Никой не е очаквал там нещо да се случи, това беше по-скоро конюнктурно съвещание. Далече по-важно е да има Консултативен съвет за сигурността на Черноморския регион, по отношенията с Русия. От години не се случва такава дискусия, затова се получават разнопосочни сигнали от България. Очевидно тази тема е много по-гореща, по-политически рискова, може би поради което такъв КСНС досега не се случва.

В замяна се състоя заседание по тема, която вече е утъпкана пътека. Няма политическа партия, която да представи, макар нюансирано, предложение за промяна, защото това ще носи негативи. Ние успяхме така да напомпим общественото мнение, че то вече не може да чуе аргументи. Чуваме само: Долу македонците, няма да отстъпваме!

Няма и дума за това каква отговорност имаме и ние в този дълъг и мъчителен процес.

За съжаление, към момента не можем да излезем от улея, в който сме се вкарали от  години насам.  

- Наблюдаваме засилена активност в началото на 2022 г. - трудна среща САЩ-Русия в Женева, среща на Съвета НАТО-Русия в Брюксел. Ще има ли реален резултат за намаляване на напрежението? Ще се избегне ли военен конфликт?

- Няма изненади, а и никой не е прогнозирал пробив. Нито САЩ, нито Русия дадоха знаци за готовност да свият несъгласията около Украйна и въобще по въпроса за европейската сигурност. Независимо че в Женева разговаряха  делегации на две държави,  всъщност целта на руския президент Владимир Путин е да пренесе разговора за  НАТО. Украйна е само поводът, за да постави в следваща фаза настоятелните си искания за обезсилване на Алианса. Това е голямата цел. И Украйна е един от инструментите, чрез които Путин се надява да постигне такова постепенно обезсилване на НАТО.

Но самият факт, че тези разговори се провеждат, означава, че въпреки различията двете страни имат готовност да търсят зони, в които може да имат  допирни точки. Това много напомня разговорите по ограничаване на въоръженията  по време на Студената война.  

И преди съм казвала, че това, което трябва и ще се случи в някакъв момент, е страните да се съгласят по какво могат да говорят. И това няма да е общата европейска сигурност, независимо от желанията на руската страна. В никакъв случай нито  САЩ, нито Алиансът няма да позволят да се коригира архитектурата на европейската сигурност и да се връща в някакви граници към 1997 г., което иска Путин.

НАТО е доказала като организация не просто жизнеспособност, но и ползата от себе си.

Над 70 години Европа не се е ангажирала в горещ сблъсък

 За съжаление, същото не може да се каже за Русия - Кремъл нахлува през 1956 г. в Унгария, през 1968 г. в Чехословакия, след 1990 г. имаме Грузия, Молдова, Украйна. Т.е. няма как да се оспори очевидният факт - НАТО допринесе за това Европа да живее в мир.

И няма как да се приеме искане за разбиване на Алианса, нито да се налага на трети държави като Украйна какъв избор да направят. Йенс Столтенберг потвърди непоколебимия принцип за политика на отворените врати.  

Невъзможно е да има идилични отношения Русия-НАТО. 

- Възможно ли е Путин да пристъпи към военен конфликт?

- Смятам, че не. Въпреки че Русия започна нови учения в близост с Украйна, където продължават да са разположени войски във фактическа бойна готовност. Но на Путин не му трябва още територия.

- Доколко сериозни обаче са опасенията, изразявани у нас, за засилено американско присъствие? Заговори се за военни бази. Нужно ли е това за нашата сигурност?

- Разбира се, че е нужно. България не е способна да се защити сама. Тази драма с модернизацията на българската армия продължава. Никъде нямаме пълно комплектуване на военна техника и военни сили. Но смисълът на една национална сигурност е държавата да развие капацитет за самозащита, какъвто България няма.

Да не говорим за важните ни съюзнически ангажименти в НАТО, където се разработват общите отбранителни  планове.

Изграждане на военноморска база във Варна или Бургас, и увеличаване на военния контингент с 1500, не с 15 хиляди души не е самоцелно еднолично хрумване на някого.

Но фактическо разполагане на допълнителни сили ще се случи само при руско нападение над  Украйна

А критиците на подобна възможност, която още не е сложена на масата като предложение, са всъщност критиците на членството на България в НАТО, макар и критиките да са завоалирани с желанието за вземане на автономни решения.

Подобни терзания няма в нито една друга държава от региона - нито в Румъния, нито в Полша, нито в балтийските държави. Това означава, че тук сме минали на идеологическата плоскост.

-  Колко различна ще е Европа след оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел? Ще запази ли Германия лидерството като локомотив на Европа, или Франция ще се възползва от промяната в Берлин?

- Това е много интересен момент и за ЕС, но и за НАТО, разбира се. Германия е най-мощната държава в съюза. Много симптоматично оттеглянето на Меркел съвпада с френското председателство на ЕС, както и с президентските избори във Франция. Много последователно президентът Еманюел Макрон работи за това да изземе водещата роля от Германия.

Правят се сравнения с времето на президента Шарл дьо Гол и виждането му както за Франция, така и за Европа. Това е политически много притегателно за френската аудитория.

Франция, разбира се, ще играе и с ядрената карта,

тъй като е една от малкото ядрени държави. Влизат в действие и идеите на Макрон за европейска автономност, което е демонстративна цел за европейско лидерство.  

Едва ли обаче Германия ще приеме това безучастно. В арсенала на мерки за възпиране на Москва влиза и газопроводът „Северен поток“ 2. Германски министър заяви, че при непремерени действия на Русия трасето няма да заработи. Така че Германия има свои лостове, с които може да продължи да бъде много силен играч както в Европа, така и в трансатлантически контекст.

- Има ли обаче ЕС потенциал да бъде ключов световен играч, или изостава в конкуренцията между суперсилите САЩ и Китай?

- Разбира се, че ЕС изостава. Амбицията да стане трети или четвърти световен фактор заедно с Китай, САЩ и Русия минава и през изграждане на една много по-силна икономика от тази, която е в момента. Истината е, че ЕС сега не може да съперничи на Китай.

Другата горчива истина е, че поради недобра преценка ЕС допусна Китай да навлезе твърде дълбоко в европейската икономика. Брюксел не се вслуша в предупрежденията от Вашингтон и попадна в по-голяма финансова зависимост от Китай. Това е още един фронт, в който ЕС ще трябва да изтръгва обратно самостоятелността си.

- Кое е по-важно - да отстояваме тези, свързани с национална кауза, или да направим компромис в името на това съседите да влязат в преддверието на ЕС, където да бъдат по-контролируеми?

- Ето отстояваме, но какво печелим в среден и далекосрочен план? Не става дума да се забрави или да се зачеркне историята, а за това как най-добре може да се мине през сложно и компромисно и за двете страни договаряне по историческите теми.

И как точно са ни натиснали отвън? Те просто ни казват: оправете се! Но този вид политически превод - отстояване, натиск, се използва от тези среди, на които иначе ще им пресъхне коренчето и затова нямат интерес да се постигне разбирателство.

Оттам идват тези непрекъснати аларми за ужасния натиск, на който била подложена България

Тревогата ми е, че продължаваме да бъдем неинформирани, абсолютно тясно фиксирани българи, които не разсъждават по по-сложната схема на политиката, а си стоят при събития, които наистина са се случили, но много десетилетия назад.

 Да, фактите са такива, но можем да ги използваме като плюс, не като минус. Да накараме Северна Македония да поиска тази споделена история. Докато върви тази неистова на моменти омраза и в двете посоки, възелът няма да се развърже.            

Има надежда с влизането на нови лица. Скопие смени своя главен преговарящ с България. Това е важен знак. 

И в Скопие, и при нас има нови премиери, нови действащи лица. Това е възможност, това дава шанс, независимо от всички заклинания на всякакви патриотични организации. Патриотизмът не се измерва във войнственост, той не носи само знаци минус, а и знак плюс. Досега сме видели патриотизма само в агресивни проявления и атаки срещу външния свят. Но патриотизмът не е да мразиш другите, а да обичаш своите.

 

Елена Поптодорова е дипломат и анализатор международник. Завършила е английска и италианска филология в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Великобритания и Италия. Дългогодишен посланик на България в САЩ. Депутат с 4 мандата в парламента. Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, директор за евроатлантически дейности в българския Атлантически клуб. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

16.01.2022 | 21:11

ТЕБЕ, НЕМА ДА ТЕ ТУРЧАМ.

Отговори
0 0
МАЙМУНО ДОЛНА,

МАЙМУНО ДОЛНА,

16.01.2022 | 21:09

ТИ СЛЕД ОНАЯ КИРТАШКА ПОСТАНОВКА С ПАРФЮМА ЛИ НАХИТРЕ ТОЛКОВА? АЗ НЕ ЗАБРАВЯМ!

Отговори
5 0
голям резил...

голям резил...

16.01.2022 | 13:21

горката жена .............лапа по комунистичесто с големия черпак после като й спаднаха доходите си помисли че ще ги компенсира като си взема всичко безплатно от където пожелае ама тия поляци дебнатттт ленчее.. тъпо и г.нусно й е поведението . отдавна трябваше да не се изказва и да не я търсят за мнение....тя е бита карта...окипазена като циганите които изядоха черните лебеди в английските езера..... Горката ни дипломация с такива като Ленчето -.като Александър Йорданов като Пламен Георгиев като Тафрав като Сугарев....като оная тъ.пъта ов.ца Румяна Бъчварова тя май креватно се издигна... Г-н премиер прибирай ги бързо тези версии че вече нямаме сили да йм берем срама...

Отговори
8 0
комунист

комунист

15.01.2022 | 20:44

Преводачка на Тодор Живков.Предаде на американците всичко секретно което знаеше и я държаха 20 години посланик там.Тя ще ми дава акъл?

Отговори
9 0
DEDOTO

DEDOTO

15.01.2022 | 20:15

Аман от присвоители на неплатени стоки!

Отговори
7 0
DEDOTO

DEDOTO

15.01.2022 | 20:14

Аман ат крадци и тъпоумници!

Отговори
9 0
Бай Тошо

Бай Тошо

15.01.2022 | 14:37

Тая ми беше преводачка едно време, а сега Ленчето с кремчето -само "умни, млади и красиви"!

Отговори
12 0
ПАТРИОТИЗЪМ Е И ДА КРАДЕШ СКЪПИ ПАРФЮМИ

ПАТРИОТИЗЪМ Е И ДА КРАДЕШ СКЪПИ ПАРФЮМИ

15.01.2022 | 10:05

КРАДЛА-КРАДЛА -КРАДЛА

Отговори
17 1
obratno pisane

obratno pisane

15.01.2022 | 09:54

Kлептоманията е болест,и кражбите и не са подсъдни.Може да си краде колкото иска.Но приказките и са непростими като американски назначенец на територията ни.Прави се,че не знае какво е патриотизъм.Дано при един горещ конфликт първи се запишат да участват с Паси,тя може да е преводач на американски генерал как да воюваме с/у Русия.

Отговори
14 0
От лудницата в Раднево

От лудницата в Раднево

15.01.2022 | 09:16

Защо неприкъснато ни се набива, че НАТО и миротворческа "организация" ? Всъщност това е инструмент на янките да си равяват байряка под знамето на НАТО. Къде отидоха като миротворци - във Виетнам или Ирак, във Сирия или Афганистан? Където са стъпили - след тях трева не никне, изчезват държавност. И никъде не намериха доказателства за агресията си. Със закриването на Варш. договор, трябваше да се ликвидира и "алианса", защото в момента янките придърпаха ЕС и играят ролята на мироопазваща сила, защитавайки задокеанските интереси. А настоящото интервю го приемам като опит на бившата посланичка и нейния "бос" - антибългарина Паси да си "заслужат" заплатите - знаесе на кого поднасят бидето - към "козяк"....

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?