1939

Елена Поптодорова: Европа няма лидер от мащаба на Елизабет II, който да я преведе през кризите

 

 Рано е да говорим за преобръщане в хода на войната, но Украйна вече има предимство

 Европа ще се справи с кризите, но неизбежно трябва да платим висока цена

 Заради Чарлз може да се активира антимонархическото движение в кралството

 

- Г-жо Поптодорова, може ли да се спаси Европа от студена зима с таван на цените на газа? 

- Това е непазарна, но военна мярка. Тези, които критикуват решението, а това са обикновено поддръжниците на Газпром, да си припомнят, че през Втората световна война например точно такива мерки се прилагат, за да се облекчи състоянието на населението. Мярката е временна, разбира се, и няма да се превърне в инструмент на политика.

Европа ще се справи с кризите, но неизбежно трябва да платим висока цена.

Преминавайки през този труден период, ЕС при всички случаи ще излезе след месеци с много по-добра равносметка, отколкото тази в момента.

Извънредните мерки са пътят към утвърждаването на съвсем нова стратегия на Европа - на енергийна независимост, диверсификация, ефективност. На тази база ще се гради и колективната политика на ЕС, и тази на отделните държави членки.

- Основателни ли са твърденията, че Украйна обръща войната и Киев е по-близо до победа над Русия? В каква фаза навлиза конфликтът?

- Рано е да говорим за преобръщане в хода на войната. Наблюдаваме предимство на Украйна в бойните действия в момента, свързано и с нова, различна нагласа на бойното поле.

След като не се случи очакваната от Русия бърза победа, сега за броени дни Украйна си връща обратно завзети още през март и април територии от руските сили .

Това е по-скоро нова фаза в нагласите и в решимостта и готовността за саможертва, с които украинците се опитват да си върнат това, което изконно им принадлежи.

В морален смисъл дори бих направила сравнение с героизма на българската войска по време на Сръбско-българската война преди повече от век. Тогава никой не е допускал наша победа, но я постигат българи, решени да съхранят земята си. Сега наблюдаваме същото - не сблъсък на две армии, а украинци, които се борят за земята си, за правото да ги има.

Има промяна, но не можем да предричаме бърза повсеместна победа на украинските сили.

Войната ще продължи по-дълго, и през 2023 г. Ако Русия не бъде ангажирана с конкретни отговорности, конфликтът може да прерасне в тлеещ, замразен. Нещо като този в Приднестровието в Молдова.

- При какви условия може да се стигне до примирие?

- Да, трябва да се постигне примирие между Москва и Киев, но то трябва да стъпи на конкретни условия и ангажименти, които Русия да спазва. 

Много важни са и международните гаранции за съществуването на Украйна като суверенна държава.

Показателен факт е призивът за лична отговорност, дори оставка на президента Путин заради ставащото в Украйна, отправен от общински съветници в Санкт Петербург и Москва. 

Натрупването на недоволство в самата Русия, решимостта на украинската армия и нация, както и продължаващата непропукана подкрепа на демократичния свят към Киев не могат да не доведат до наклоняване на баланса в полза на Украйна. Но за победа е рано да говорим.

- На изпитание е подложена и Великобритания, която в разгара на няколко кризи има нов премиер - Лиз Тръс, и нов крал - Чарлз Трети. Какви са най-сериозните предизвикателства пред Обединеното кралство?

- Предизвикателствата пред новото правителство и новия крал са различни. Премиерът Лиз Тръс ще трябва да се справя с енергийната криза, с инфлацията, с влиянията на войната в Украйна. Виждам у г-жа Тръс амбиция и потенциал да бъде втората силна жена начело на британското правителство след великата Маргарет Тачър. Дано да успее!

При короната проблемите са по-различни. Крал Чарлз Трети стига до заветната най-висша монархическа позиция в доста късна част от живота си. Никак няма да му е лесно.

Новият монарх вече обяви намерение да продължи по възможно най-добър начин поведението, дипломацията на майка си, умението ѝ да държи нацията заедно. Това е най-трудната му задача - да продължи да обединява  британците, тъй като има настроения за отделяне в Шотландия, съществува ирландският въпрос. За Чарлз Трети това са реални трудности.

При това той сяда на трона в съвсем различни условия от тези, при които го прави майка му преди седем десетилетия. Отсъстват много фактори, помогнали на Елизабет Втора да стане безспорно силната кралица.

А и Чарлз промени нещо, което е било абсолютен закон за поколения членове на кралската фамилия, още от времето на Виктория. Става въпрос за правилото: Не се оплаквай, не се обяснявай!

Чарлз допусна да влезе в медийно внимание, в резултат на което един лъскав слой на кралската институция е напукан. Не знам доколко новият монарх ще успее да се опази от атаки, които всъщност ще бъдат вече и срещу институцията.

Въпросът за британската монархия се поставя от известно време, но винаги досега бе приглушаван точно поради неоспоримата фигура на Елизабет Втора - възможно най-мощния символ на монархията, включително в цяла Европа.

Чарлз Трети няма да може да бъде този абсолютно неукорим символ - не само заради лични събития, а и защото вече времето е друго. Интернет владее живота ни и чрез социалните мрежи спокойно може да се стимулира антимонархическо движение.

И още нещо - Елизабет Втора имаше желязна защита, никога не се намеси в политическите спорове във Великобритания. 

Ако новият крал продължи да се изкушава да заема позиции, дори да са достойни за уважение - като тези за опазване на климата, ще се озове на хлъзгава територия, където може да бъде атакуван.       

- С какво Елизабет Втора спечели сърцата на милиони британци и хора извън Обединеното кралство, които оплакват искрено тази жена монарх?

-  По време на 70-годишното си управление покойната кралица се превърна в неизменна част от живота на цели поколения - както британци, така и поданици от Британската общност, териториите, върху които се разпростира короната.

Елизабет Втора успя да се утвърди по категоричен начин като световен лидер олицетворение на чувството за дълг. Примерът на толкова отдаден на другите човек начело дисциплинира хората, стимулира ги да стават по-добри, за да са достойни за фигурата, която стои  начело.    

За съжаление, с кралицата си отива и последната здрава връзка, спойката в британското кралско семейство. 

- Кой ще запълни празнината на тази необикновена жена след края на епохата Елизабет Втора?

- Покойната кралица беше последната от поредица лидери на Европа, които преведоха континента от 20. в 21. век, от Студената война в съвременността. Други от нейния мащаб, за съжаление, вече няма. Питам се - кой е лидерът, който ще поведе Европа през кризите. Очевидно трябва да преминем през пауза в отглеждането на политически лидери от висока класа.

- В Шотландия има центробежни нагласи, Барбадос се обяви за република миналата година, Антигуа и Барбуда планира референдум за отделяне от общността. Възможни ли са трусове в британската империя?

- Въпреки че принадлежност към Общността дава традиции, достойнство на всички тия държави, и днес има центробежни сили, които доведоха до разпада на империите. Британската империя остана единствената, която все още е мощна, към нея принадлежат 15 територии. Но знакът за центробежност поражда опасения, че е напълно възможно да се стигне и до отделяния.

Промени ще има. Няма да са революционни и бързи, но новото време неминуемо и безжалостно налага промени, включително в приказката за краля и принцесата.

- Затова ли се чуват думи, че по-подходящ за трона би бил синът на Чарлз - принц Уилям, който носи харизмата на майка си принцеса Даяна?

- Смята се, че така английската корона, монархията, би добила живителни сили. Чарлз все пак е остатък от досегашното време, а новото изисква нов поглед, нови решения.

- Доста хора у нас се дразнят от прекаленото внимание, което у нас се отделя на кончината на британската кралица. Колко важен е този факт за нас, българите?

- Възможно е да има елемент на медийно предозиране в детайлното отразяване на траурните събития.

Но значимостта на самата Елизабет Втора в световните, в европейските дела е толкова голямо, че  сбогуването с тази епоха заслужава да бъде отразено.  

За съжаление, ние нямаме подобен образ еталон. И е тъжно да се чувстваме периферия от собствения ни континент дори по отношение на такива значими събития. При това много българи живеят на Острова. А покойната кралица има роднинска връзка с династията на Сакскобургготите, далечна братовчедка е на Симеон Втори. 

 

Елена Поптодорова е дипломат и анализатор международник. Завършила е английска и италианска филология в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Великобритания и Италия. Дългогодишен посланик на България в САЩ. Депутат с 4 мандата в парламента. Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, директор за евроатлантически дейности в българския Атлантически клуб. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Лесен отговор

Лесен отговор

15.09.2022 | 16:56

Кризите в Европа ги създава самата Европа- с нейните гнусотии на гай паради,джендъри и други извратени.Кой може да оправи нещата-отговора е много лесен-вижте какво стана с Унгария откак Орбан е президент! Искате Европа да се оправи-ами Орбан! Ще изхвърли цялата тая измет от психично-болни извратени психопати! Те кризите заради това идват-заради неморалността!

Отговори
6 0
Срамота

Срамота

15.09.2022 | 16:52

Тая вместо една година поне да е подстригана нула номер, за да я знаят всички,че е долнопробна крадлива сврака, изложила България,дава интервюта! Па на всичкото отгоре и някакви тъпа.и вестникари й ги публикуват! Не че някой й чете глупостите де! Срамота! Представяте ли си да хванат например Саркози, на Тони Блеър жена му ,Урсула или кой да е да краде парфюми по летищата-дали някой ще чуе вече да тях? А тая -вине -не мине-и си изцфъка мнението...Добре,че не са се сетили и с оная национална предателка ,дет затворе АЕЦ,да ни занимават-оная смотаната...

Отговори
8 0
МИМИ

МИМИ

15.09.2022 | 12:53

ЗАЩО ДАВАТЕ ТАЯ МЕЖДУНАРОДНА КРАДЛА

Отговори
17 1
А ми тя се учи от Новите си господари

А ми тя се учи от Новите си господари

15.09.2022 | 16:03

Вижте САЩ ! Бьлгария им порьчва самолети и ги плаща ! Пичовете още не са ги почнали - дори на чертеж !!! Трябва да им порьчаме Нови и тях да платим - та тогава Пу снали са партенката , че трябва пьрво да си направим пистите по техните стандарти ! Ай,Стктир !!! Да сте видели Американец нещо да плаща ! Правят бази по света , в които са недосегаеми !Виртуални герои ! Мошеници ! Вероломци!

Отговори
5 3
Тоци

Тоци

15.09.2022 | 16:21

И Бойко е крал! Е по бг обичай....!

Отговори
5 1
Ха ха ха х

Ха ха ха х

15.09.2022 | 12:45

Преводачката на Тодор Живков пудри Британското изпрьхнало лицемерие !!!! Лицемерие ,което крие хищническо коравосьрдечие !!!!

Отговори
12 1
Вова

Вова

15.09.2022 | 11:54

Откачена плептоманка

Отговори
14 3
Док

Док

15.09.2022 | 11:36

Крадливото ленче

Отговори
18 3
Хазар

Хазар

15.09.2022 | 11:36

Изкукуригалата комунистка стана монархистка! Пази Боже, сляпо късно, ама много късно, да прогледа... в курника!

Отговори
16 3
Трън

Трън

15.09.2022 | 11:11

Поптодорова внимателно да не ви хванат пак да крадете.

Отговори
17 3
ЦЕЦО

ЦЕЦО

15.09.2022 | 11:08

Ленчето с кремчето от човек на ДС се превърна на човек на ЦРУ. Предателите на България нямат край.

Отговори
22 3
В ьв Великобритания

В ьв Великобритания

15.09.2022 | 16:16

Има бьлгари ( немного ) от Старите служби, които " пеят" коИ са Руските агенти у нас ! Никой не ,харесва предателите , даже и Американците ,Но използва " из тривалките " !

Отговори
3 0
ьььььььь

ьььььььь

15.09.2022 | 10:45

Боже,боже къде ги намирате ,такива екземпляри за коментари. Попитайте я на кой летища е лесно да се краде в Европа а не за такива капитални теми за ,който тя е просто атрофирала. Срамно е такъв ежедневник,като вашия да взима интервю от изпаднали ,криминални изкукуригали индивиди.

Отговори
28 4
разни...

разни...

15.09.2022 | 11:09

Помислета за Вашата страна България, стига объркани коментари от Моска, Киев, през Лиз-Чарлз и Кралицата. Вашите сънародници нямат нужда от Това!!!! Просто замълчете!

Отговори
10 3
Нони

Нони

15.09.2022 | 11:12

Абсолютно точен коментар !

Отговори
1 10
Иначе какво?

Иначе какво?

15.09.2022 | 11:15

Разстрел? Новичок? От 13-ия етаж? Сподели, да те чуем!

Отговори
6 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?