Следвайте ни

Елена Поптодорова, бивш посланик в САЩ: Пътят за падане на визите ни за Америка е през ЕС

viber icon

- Ще върне ли Байдън блясъка на американската мечта, помрачена и от щурма на Капитолия?

- О, навсякъде има кръгове, заинтересовани да видят срутена тази мечта, да видят срутена представата за Америка като демократична уредба. Всичко, през което се премина при тези избори,  води до единствено заключение - демократичните органи в САЩ работят. Това трябва да бъде напомняно постоянно, защото в това се корени и образът на Америка - първенствуваща роля на закона и взаимен контрол на институциите. 

И наистина Байдън е надеждата за връщане към американската мечта. Може би е добре да заеме лозунга на нашия президент Петър Стоянов - Той е! Кратко и силно внушение, подходящо за мандата на Джо Байдън.

--------------------------------------------------------------------

Само най-обладаните от Тръмп привърженици отричат неговата отговорност за щурма срещу Конгреса.

Байдън ще има персонализиран подход към държавите в нашия регион. 

 Възстановяването на отношенията с ЕС няма да е със същите показатели като преди.

--------------------------------------------------------------------------

 

- Новият президент Джо Байдън  започна  мандата си ударно - отмени дузина укази на предшественика си. Започва ли преформатиране в американската политика?

- Може да се нарече и преформатиране ​- доколкото няма да се върне като под индиго политиката на двойката Обама-Байдън - по много причини. Това, което е голямата разлика при президента Байдън и ще означава своеобразно възвръщане към обичайното, е възстановяване на отношенията на САЩ в международен контекст.

Вече имаме заявеното връщане на САЩ в СЗО, към Парижкото споразумение за климата.  Ще се правят усилия за възстановяване на договорености с Иран, което е много трудно, тъй като ислямската република вече произвежда 12 пъти повече обогатен уран, отколкото е максимално разрешената граница от ОЗХО. Тази щета, която е наследство от президента Тръмп, трудно ще бъде поправена.

И възстановяването на отношенията с ЕС няма да е със същите показатели като преди. Но най-важното е, че т.нар. трансатлантически диалог ще бъде оздравен.

 

- Тръмп остави тежко наследство - разделена, настръхнала Америка. Доколко  Байдън ще успее да потуши напрежението, ще стане ли обединител на нацията?      

- Байдън има най-доброто желание за това. Той е човек на съгласието, във всичките си почти 50 години в политиката винаги е търсил мостове и диалог. Затова има толкова добри контакти в средите на Републиканската партия, които се надявам ще бъдат възстановени.

Задачата на Байдън е много тежка. Би трябвало да брои за успех, ако успее да стане неутрализатор на напрежение. Ако постигне това да няма активни пречки на политиката му,  ще е голям успех.   

Ако някой може да постигне нещо подобно, това е именно Байдън.  За разлика от Обама - бляскав оратор, най-добрият след Кенеди, новият президент на моменти дори е леко скучноват. Но точно това й трябва на Америка сега. Оттук трябва да се почне нормализирането  на Америка - от непретенциозност, благост, доза смирение дори.  

Важен тест ще бъде, разбира се, изкушението от овладяването на всички власти от страна на демократите. Това ще е изпитание и за самия Байдън - той ще трябва да маневрира между целите на политиката си и страстите за реванш в някои среди на съпартийците си.

 - В последните си изявления Тръмп спомена за създаване на Патриотична партия. Ще подрива ли тръмпизмът спокойствието в САЩ и занапред?

- Тръмпизмът е жив именно защото не е идеология, а гняв и фрустрация заради   несбъднати надежди. Това е гневът на лишените от житейски възможности хора, затова ще го има винаги. Натрупването на гняв не започна сега, а още от времето на срутването на Уолстрийт, когато антиглобалисткото движение „Окупирай Уолстрийт” от 2008-2009 г. се разпростря в цяла Америка. 

Там нямаше бели-черни, републиканци-демократи, само силно разтревожени хора, губещи препитанието си. Всеки разочарован и гневен от това, че лелеяната американска  мечта му се изплъзва, може да бъде определен като потенциален кандидат за тази нова партия на Тръмп.

Но тук има много по-сложна конфигурация. Това ще си проличи при започването на процедурата в Сената по импийчмънт на Тръмп за подбуждане към бунт. Въпросът е ще се намерят ли тези подкрепящи 17 републикански гласа, за да бъде осъден Тръмп и да бъде пресечен политическият му път напред.

Отцепване на формация на Тръмп обрича Републиканската партия на опозиция в продължение на много години. Ще стане това, което сме виждали в провинциален вариант у нас - отцепническа партия, която избухва и пада като изгорял метеор, но междувременно ще е разбила шансовете на партията майка.

Така че е много интересно гласуването в Сената при вече направена заявка от Тръмп, че има намерение да прави партия, която би дърпала гласове от Републиканската партия.  

- Струва ли си Тръмп да бъде удрян, след като вече си е тръгнал?

- Демократите няма как да спрат по средата, особено след като получиха и тези 10 републикански гласа в Камарата на представителите. А и истината е, че само най-обладаните от Тръмп привърженици отричат неговата отговорност за щурма срещу Конгреса. Този грозен вандалски акт разтърси основите на системата с далече стигащи последици.

- Колко ключова е ролята на вицепрезидента Камала Харис в сегашната драматична ситуация?

- Безспорно тя е исторически случай на влизане на жена от малцинствата на Америка на такъв висок пост. Като прокурор на Калифорния Камала Харис демонстрира силен характер, но невинаги е вземала безкритични решения. Идентифицирана е с крайната левица в САЩ, но Елизабет Уорън, да речем, е още по-лява.

Да, Харис е с по-социално разбиране, но влизането във властта омекотява острите ръбове. Смятам, че в САЩ ще се отиде към по-социална политика, но в никакъв случай не можем да говорим за социализъм, с който плашат.

- Идва ли наистина нов етап в трансатлантическото партньорство, след като Европа вече приветства Байдън като „приятел в Белия дом”?

- Разбира се, че е така. Нека не забравяме, че Тръмп някак екстремно уважава силата и в неговите представи ЕС е слаб. Беше стигнал дори дотам да определя като слаби държави като Германия, Франция.

Байдън ще разсъждава чисто политически в тая парадигма. Разбира се, ще бъде възобновено трансатлантическото партньорство в нови условия. Затова можем да говорим за преформатиране.

Европа вече си научи урока, че инерционното безгрижие по отношение на отбранителните разходи свърши -  и то правилно. Това беше една напълно логична стъпка на Тръмп. Но не само това - в много други сфери ЕС вече трябва да започне да осъзнава себе си. 

Ако има претенции за най-големия обединен пазар, това води към утвърждаване на автономност на база на съпричастие в ангажименти, отговорности. На тази основа, но много добронамерено, ще има развитие в отношенията Европа-САЩ, след като и в двете страни усетихме по най-тежкия начин колко взаимна нужда имаме едни от други.

- Джо Байдън има специално отношение към Балканите, как ще се отрази това на нашия регион?

- Огромната разлика с Тръмп е това, че Байдън ни познава още от 1990-те, дори беше на посещение в България през 1999 г. Той е единственият политик в Америка, който може да вдигне телефона на всекиго - познава всички и това е огромно предимство. Така че Байдън ще има персонализиран подход към държавите в нашия регион. Разбира се, това ще бъде в духа, в линията на американската външна политика, каквато винаги е била и на Балканите, още от разпада на Югославия, където Бил Клинтън имаше водеща роля.

Ще имаме много по-видима и много по-ангажирана Америка. Но това не означава натиск по въпроси от компетенциите на европейското ни членство.

По болния въпрос - спора със Северна Македония, Америка винаги е била с ясна позиция, изразена и от вече бившия държавен секретар Майк Помпео. Америка винаги ще иска да види Северна Македония като част от ЕС, но лостовете за въздействие са в ръцете на Брюксел.

- Да очакваме ли решаването на друг сериозен проблем - падане на визите за САЩ?  

- Този проблем се решава не от администрацията във Вашингтон, а в Сената. Да, сега демократите имат мнозинство, но и при предишно демократическо мнозинство въпросът не се придвижи напред заради прословутия процент на откази. Той стъпва на преценка за ниво за върховенство на закона, корупционни практики, обвързаност с Русия, връзки с  незаконен трафик на наркотици и оръжие. 

Пътят за падане на визите трябва да е през ЕС, да се използва идването на Байдън в Брюксел, за да се включи в дневния ред темата за тези оставащи пет държави, които трябва да получат безвизов режим за Америка.

Има и указ на Байдън по миграцията - трябва да се използва този прозорец и да бъде призован президентът в духа на разбирането му за отворена държава и миграция. На ход е националната дипломация. 

 

Визитка  

Елена Поптодорова е дипломат, политик и анализатор международник. Завършила е английска и италианска филология в СУ, дипломация в УНСС. Специализира във Великобритания и Италия. Депутат 4 мандата в парламента. Била е два мандата български посланик в САЩ. Вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, директор за евроатлантически дейности в българския Атлантически клуб. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Иво

Иво

25.01.2021 | 13:30

Тая не разбра ли, че колкото и да се пъне, ще я запомнят само и единствено с откраднатия крем от летището!

Отговори
12 0
Срамота

Срамота

24.01.2021 | 14:51

-Муцка, въж какъв парфюм на промоция си купих ...Отг-.Ти пък, на летището във Варшава ги има безплатни.....Щом държавата ни се представлява от една крадла,която кой знае преди колко още е крала, то...ега ти и държавата....

Отговори
13 1
Отдел Чистота

Отдел Чистота

22.01.2021 | 20:24

Ми то краставите магарета през девет планини в десета Херниета еврейката разбира се ша търси Крадлата еврейка А да се изс.......ре по въпроса за износа на магданаза Разбира се в СиВиТо на компетентно крадливата еврейка за токъв момент няма Тази нейна геройчна еврейска постъпка с която се гордее всеки родил се еврейн старателно е изпранаот Другарката Херниета Както е изчезнал и другия факт че Крадливото Ленче като комунистка е била в близкия кръг и част от антуража на Правешкия Крадец и то като личен негов преводач А последващата и дейност все в сферата на Атлантизма и Глобализма отново говори за нейната двойнствена същонст еврейска или директно Юдейска Кога Крадливото Ленче е била честна със себе си и с другите Когато е била върла комуниска на която съмняващия се във всички от антуража му Правешки крадец е поверил превода или днешната Глобалиска и Антлантичка Ако не забелязвате този факт обърнете внимание на другия Кое е обединяващото в любовта на Крадливото Ленче един път с изнасящите по света революций поради липса на друга конкурентна пазарна стока и Глобалистите от Демократическата партия на ФАЩ който много обичат да изнасят Демокрация по света и в.чието ръководство са най вече еврей Хилъри Клинтън е само началото на дългото еврейско хоро в тази партия Вие добавете другите Типична Юда цапащо името на България размахвайки Български Дипломатически Паспорт А що се касае за приятелката и и верна еврейска Другарка Херниета То нейната задача е постояно да ви промива мозъчето и да ни представя крадливи нагли еврей все в бяло А всички вкупом би трябвало да бъдат изхвърлени на бунището като непотребни вещи

Отговори
22 1
Да питам

Да питам

22.01.2021 | 12:19

Къде е крадливото Ленче кремче

Отговори
25 4
Да питам

Да питам

22.01.2021 | 12:18

Аха, къде е Крадливото Ленче кремче

Отговори
22 3
Еееее

Еееее

22.01.2021 | 12:14

Хенриета и ти харесваш крадците май.Как може да и давате думата на тая доказана крадла.Дето ни изложи пред целия свят

Отговори
34 3
Чекист

Чекист

22.01.2021 | 12:12

Гепи патрул

Отговори
20 4
Чекист

Чекист

22.01.2021 | 12:12

ГЕПИ

Отговори
15 4
Продава се лаптоп

Продава се лаптоп

22.01.2021 | 10:42

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/2021/01/21/0560191001611230371_big.jpg

Отговори
3 3
Гепи

Гепи

22.01.2021 | 10:28

Лява ръка - десен джоб. Ленче - кремче.

Отговори
35 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай