2374

Експертът Христо Казанджиев: Саботажът с тръбите на „Северен поток” устройва най-много Москва

С руснаците винаги трябва да се говори от позицията на силата

Васил Филипов спаси газопреносната ни мрежа през 1997-а

Целта на обявените търгове за газ от служебния кабинет е да се върнем пак при „Газпром” 

 

- Г-н Казанджиев, как става така, че два подводни газопровода на "Северен поток" се оказват пробити в един и същи ден?

- Информацията засега е, че става дума за саботаж, който очевидно е насочен към възпрепятстване на доставките на природен газ за Европа. Към настоящия момент това обслужва най-вече Русия - цените вече скочиха.

Големият проблем е очертаващата се много сериозна конфронтация, която показва, че няма никакви разграничителни линии и се минава към брутални саботажни действия. Трябва да сме подготвени за всичко. 

- Руският енергиен експерт Михаил Крутихин предупреждава от доста време, че с такива действия „Газпром” реже клона, на който стои, и няма да бъде партньор на европейските страни дори в едно бъдеще без война.

- Европа многократно до този момент осъзнаваше, че газът за Русия е оръжие за въздействие. Първите симптоми бяха още през 1997 - 1998 година, когато „Газпром” заплаши България, че ще спре газа ни. Аз бях в разговорите и помня за какво ставаше дума.

Тогава имаше поредица от събития - Русия поиска да получи концесия върху българските транзитни газопроводи за 35-годишен период. България се противопостави и започнаха преговори за реализиране на инвестиционна програма и в процеса на преговорите Москва използва като аргумент за постигане на своите цели евентуалното спиране на природния газ за България.

Благодарение на Васил Филипов, който им каза буквално: „В момента, в който спрете природния газ за България, аз ще спра транзита на газ за съседните страни!”, това малко ги отрезви. С руснаците винаги трябва да се говори от позицията на силата.

В момента всякакви оправдания за това, че са спрели доставките за Европа поради необходимост от ремонтиране на турбини и неизправност в компресорна станция „Портовая” и така нататък, са несъстоятелни и вече никой не им се връзва. Така че са минали към крайни мерки.

Едно такова брутално посегателство ме изненадва много, защото очевидно се касае за саботаж. При това става въпрос за две експлозии - в двата газопровода.

- Помните ли да е имало спукване на тръба в подводен газопровод досега?

- Не съм чувал. Големият проблем са ремонтните дейности, които трябва да се предприемат. Резултатите са налице - точно преди зимния период се саботират доставките по всички възможни начини.

- Възможно ли е подводница да е взривила тръбите?

- Възможно е, въпреки че едва ли е мобилизирана цяла подводница, но очевидно е с подводни апарати. Може и подводни дронове да са. Може и да се позиционира кораб с телеуправляеми подводни апарати и да се създадат тези взривове.

Резултатът е, че  Русия ще се опита да прехвърли на някои екстремистки организации обвиненията за спиране на доставките на природния газ за Европа. Може да обвинят и украинците. Въпреки че Европа би могла да бъде захранена спокойно с природен газ през украинската система и през Полша.

Има я тази алтернатива и тя трябва да се използва. Не това е целта на Русия - тя иска да докара нещата до тотална ескалация и абсурд, за да диктува условията. 

- Служебното правителство изтрезня ли след звучния шамар, който му нанесе „Газпром” с отказа да преговаря за доставки?

- Не мисля, че е изтрезняло ​- търсят се други начини за продължаване на монопола на „Газпром”. Обявяването на търгове за доставки на тръбен природен газ, пък даже и за втечнен газ, при ликвидна криза в цяла Европа, е абсурдна стъпка. И е в посоката пак за внасяне на газ от „Газпром”.

- Да го обясним - в тази пазарна ситуация търговете винаги ще се печелят от фирми, свързани с „Газпром”, нали?

- Разбира се! Дали директно или индиректно, доставките за България на тръбен природен газ ще бъдат от името на някоя псевдозападна фирма. Вместо правителството да се обърне към доказали се страни като Катар, Обединените арабски емирства или Нигерия - това, което направи Гърция.

Има много терминали за втечнен газ, където биха могли да бъдат договорени количества за България, но ние такава стъпка не предприемаме. Тръгваме да отиваме на публични търгове, където много трудно би могл​о да се направи селекция на благонадеждните фирми.

Политиката в този момент е запазването на руския монопол с природния газ на Балканите. Публичният търг е благовидно прикритие на политиката за доставки на газ пак само от „Газпром”. Вместо да се върви пак през закона за обществени поръчки, но чрез покани до надеждни доставчици.

Това, което се изтъква, че това е „най-публичната процедура”, просто не е вярно. Това (търговете, замислени от служебния кабинет - б. р.) е една от процедурите, които най-лесно се манипулират. 

ВИЗИТКА

Инж. Христо Казанджиев е магистър от Университета по минно дело и геология с квалификация по търсене и проучване на нефт и природен газ. Има над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:17

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Дебилизъм

Дебилизъм

03.10.2022 | 12:21

Бред на един продажник:Русия сама да взриви "СП"!За какво?Тя можеше само да спре подаването на газ,без да взривява!Аман от д@билите!

Отговори
0 0
Чочо

Чочо

02.10.2022 | 09:04

На българина трябва евтин газ независимо от къде.Ако руския е най евтин добре това е пазарна икономика.За това е и търгът.А такива дъртаци да си глетат старините.Народа изнемогва че САШ и ЕС са решили да правят санкции.Да вземем пример от Унгария която гледа за народа си.

Отговори
3 0
ДаКастрирамеСулюПаситто

ДаКастрирамеСулюПаситто

30.09.2022 | 17:35

Бих ти избил зъбките,педеуас гнусен

Отговори
5 2
Западняк

Западняк

01.10.2022 | 04:58

Истински коментар на интелектуалец… с речник от 5 думи! Защо не си стоиш в пещерата бе, първобитен цървул, а си тръгнал да избиваш зъби. При тебе няма какво да се избива в беззъбата ти помийна яма. Но някой “педеуас” може да ти го избие отзад с по-дебел кол, та да ти стане хубаво и на тебе.

Отговори
4 2
User

User

30.09.2022 | 13:08

Русия държи крана, и при нужда, много по лесно е да го завърти... отколкото да се забърква в мътни операции, а пък запада само това и чака...

Отговори
14 0
лимбо

лимбо

01.10.2022 | 17:57

Така се постига отказ от плащане на неустойки, поради форсмажорни обстоятелства

Отговори
1 4
Ха  ха

Ха ха

30.09.2022 | 10:32

Пьлен глупак

Отговори
9 0
Ха  ха

Ха ха

30.09.2022 | 10:31

Пьлен глупак

Отговори
10 0
БПФ

БПФ

29.09.2022 | 16:12

Такива "експерти" утaйки и майка си ще качат на бесилото за няколко долара !!! Ти ли ще говориш с Русия от позиция на силата, бе анонимен никаквец?

Отговори
22 3
Точно така

Точно така

30.09.2022 | 10:09

Ако поискат руснаците могат за два дена да стигнат до Киев а до една седмица ще маршируват в Берлин :)

Отговори
9 2
454

454

29.09.2022 | 15:29

Само че шведите са снимали по време на експлозиите амер. хеликотер над района. Путин прави газопровод и после си го взривява за занимавка, поредната амер. подлога

Отговори
29 4
афродита

афродита

29.09.2022 | 13:39

Ей,ама голям ,,експерт'' е този,бе!Откъде се пръкна??????

Отговори
28 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?