71
Следвайте ни

Експертът по риск Иван Савов: Фейсбук ни прави по-лоши заради алчността на Зукърбърг

viber icon

Хоугън изнесе шокиращ документ, че за компанията на първо място по приходи е дезинформацията, свързана с ковид

Този, който може да наеме фирма за микротаргениране на изборите, обикновено има и офшорна сметка

Доказано фалшиви новини на Фейсбук в Миянмар доведоха до избиването на десетки хиляди хора

 

- Г-н Савов, какво показва последната информация - наистина ли атаката срещу Фейсбук бе злонамерена?

- Засега няма такива доказателства. С напредването на времето изглежда, че става въпрос за техническа грешка - грешна конфигурация, която се прави дистанционно от служител. Остава открит въпросът доколко служителят я е направил съзнателно или несъзнателно, той като това стана непосредствено след като бяха изнесени данните за психоманипулиране от страна на Фейсбук на потребителите с цел печалба. Включително и на деца.

Тази вътрешна информация бе изнесена от продуктовия мениджър на Фейсбук - Франсис Хоугън, която извади повече от 10 хиляди документа. Онзи ден тя даде показания пред Сената на САЩ и данните са наистина тревожни. Не че са нещо ново, но още веднъж потвърждават, че съзнателно Фейсбук манипулира хората да бъдат по-агресивни, негативни, да ги радикализира, като техните изследвания са показали, че това носи много по-големи печалби.

Излезе и шокиращ за мен документ, че според техни проучвания на първо място по приходи е дезинформацията, свързана с ковид. Това означава, че те умишлено не са се борили с дезинформацията, което от морална гледна точка е пълен колапс.

- Обаче в същото време трият информация, свързана с пандемията, за която твърдят, че не е проверена научно - говоря за техните печално известни факт чекъри (проверяващи факти).

- Има два аспекта - имаш един път контрол на съдържанието и филтрирането му, но в същото време има едни алгоритми, които ти подреждат страницата. Контролът върху съдържанието, тази цензура, не е на 100% ефективен и си остава съдържание, за което те знаят, че е негативно и те радикализира, ала носи по-големи печалби.

От вътрешните документи стана ясно, че са казали: използвайте протоколите за интегритет, но не докрай, защото това ще намали печалбите. И Франсис Хоугън показа точно такъв документ, където пише: „Интегритета не го прилагайте докрай, защото губим пари”.

- Доказано бе, че фирмата „Кеймбридж Аналитика” е манипулирала изборите в 6 държави от ЕС от 2014-а насам. И ние ли сме в този списък?

- Не, ние не сме в списъка. Аз говоря за „Кеймбридж Аналитика” и държавите, на които тя е предоставила услугата. В момента има и други фирми, които правят същото нещо, защото тази фирма вече бе закрита и заличена. Има други, които се водят „​консултантски фирми за дигитален маркетинг”. Те работят със същите протоколи ​- има израелски, английски…

Чувал съм, че през 2014 - 2015 „Кеймбридж Аналитика” е имала договор с наша политическа партия, но не знам с коя. Били са в България и са работили няколко месеца. Сега основните политически партии използват скъпоплатени консултанти, които работят по същия начин. Аз съм убеден, че микротаргетирането и манипулирането с цел насочване към гласуване към конкретна политическа сила в момента си върви с пълна сила и у нас.

- Българските потребители постоянно са заливани от антиваксърска информация. Това ли е тази негативизация на населението?

- Това е част от голямата картина. Протоколите за интегритет най-добре са разработени за английския език. В другите езици те са засегнати по-малко. Създаването на негативизъм и радикализация има директна връзка с доказано фалшиви новини на Фейсбук в Миянмар, където доведе до избиването на десетки хиляди хора. Имаме 6-7 конфликта в Африка, които тръгнаха от фейк новини, които вървят през Фейсбук.

Вече не говорим за психическото здраве на хората, а за общества и държави, където избухват войни, хора се избиват помежду си заради политиката на алчност на Зукърбърг. И това вече е ясно на базата на хилядите документи, които извади Франсис Хоугън пред Сената.

- Можем ли да я сравним с уисълблоуър от ранга на Едуард Сноудън, който ни показа как Агенцията за национална сигурност следи всяка наша стъпка?

- Тя е значим уисълблоуър, тъй като има достатъчно информация за манипулацията на алгоритмите на Фейсбук с цел печалба. Ако говорим за мащаба ​- фирмите и агенциите, които засегна Сноудън - не е толкова голям. Тук говорим за една засегната фирма, която все пак е трилионна. Ако я погледнем като държава, тази фирма има 2,9 милиарда жители - както някои я наричат Фейсбукланд.

Това е реализация на утопичната идея на Айнщайн от 1947 година, ко​йто говори, че един ден трябва да има едно глобално правителство, което да управлява света - ние вече сме много близо до тази космокрация. Това е изключителна заплаха за демокрациите по света.

Тези дни Фиона Хил, съветничката на Доналд Тръмп за Русия, бе попитана: Русия или Фейсбук е по-голяма заплаха за САЩ? А тя без колебание отговори: Категорично Фейсбук!

- Защо Сенатът не подхваща и Туитър, който част от  културните хора сравняват с помийна яма?

- Една от последиците сега е, че ще се ускорят стъпките на американското правителство и на Европейския съюз за регулация на интернет. Тя трябва да се направи спешно, и то не върху това да разцепим Фейсбук и да направим по-слаба компания, а да се концентрираме в контрол върху алгоритмите, които се използват за манипулация.

- Това ли да чакаме ​- реформиран Фейсбук, но не и смален? От години се говореше, че трябва да го принудят да продаде поне по-малките си компании - Инстаграм, WhatsApp?

- При последните разкрития дори самата Франсис Хоугън каза, че няма нужда да го разделяме ​- трябва да се фокусираме върху алгоритмите. Там има machine learning и постепенно се натрупва тази информация. Тревож​ното е Фейсбук да не продава алгоритмите на данните, с които разполага. Това е важно за хората и глобално за държавите.

- В Щатите има силно партийно разделение и е много важно дали републиканци ще направят тази регулация или демократи?

- Абсолютно вярно! На демократите не им се занимава с регулацията. Ако следващият Сенат (2022 г. - б. р.) бъде доминиран от републиканците, аз очаквам тези регулации да се случат. Очаквам по-бързи действия в Европа, тъй като законодателството в момента е във фаза на редовна ревизия, свързана с управлението на дигиталното пространство.

Има дискусии и спешно да се вкара регулацията на алгоритмите на големите техкомпании. Те директно заплашват психичното здраве на хората и държавите.

- Въпросните алгоритми как влияят на българските избиратели?

- Техниката е много по-сериозна. В „Кеймбридж Аналитика” разработиха като концепция психопрофилирането. То разглежда хиляди показатели за всеки от нас с машина и дава възможност на алгоритъмът да знае как да ти промени настроението с фино пренареждане на новините и от това да гласуваш за една партия - ти да гласуваш за другата. Това е микротаргетиране и така на предишните избори обърнаха резултата за Тръмп.

Фейсбук не продава данни на клиенти, а алгоритми. „Кеймбридж Аналитика” бяха заловени и бе доказано, че обърнаха в последните три седмици марджа на резултата и Тръмп спечели. Точно тук е заплахата и когато започнаха разследванията, се оказа, че манипулиране на изборите и обръщане на резултатите са направени в повече от 25 държави по света от 2014-а до 2018-а - включително в 6 държави от Европейския съюз.

- Всички партии, които могат да си платят, ли го правят?

- Номерът е известен на всички. Въпросът е, че тук говорим за най-високото техническо ниво и най-многото пари. Обикновено нямаш пари на светло, с които да си платиш, за да използваш услугите на една фирма от ранга на „Кеймбридж Аналитика”, и тук правим връзката с офшорките. Тези, които имат много пари да наемат услугите на такива гранични на закона фирми, имат и сметки в офшорни зони.

Не е случайно това, което се случи, и аз го наричам „​черен лебед събитие” ​- излязоха „Пандора пейпърс”, появи се Франсис Хоугън и стана техническият срив на Фейсбук. И това в рамките на 24 часа! В допълнение, два часа след старта на техническия срив в даркнета излязоха 1,7 милиарда акаунта на Фейсбук за продажба. Фейсбук ви наблюдава денонощно, откакто имате акаунт -хиляди коментари, постове, лайковете, с кого говорите…

Точно това им трябва на високоплатените фирми, които ти гарантират, че ще спечелиш изборите. Тези четири събития са нещото, което разтърси цялата система.

ВИЗИТКА

Иван Савов е директор на Европейския институт за риск политика. Той е сестрински институт на Австралийския институт за риск политика. Той бе основан от правителството в Канбера през 2008 година. Иван Савов е член- кореспондент на Австралийския институт. Занимава се със стратегическа политика - използва нови модели за анализ и управление на риска. Работи със Световния икономически форум в Давос и ISO. Работи с концепцията, че всички рискове са свързани в мрежово състояние. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Биткойнър

Биткойнър

09.10.2021 | 10:29

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?