4020

Експертът Иван Хиновски: Двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ са задължителни, трябват и 2 в Белене

Трябва да знаем разходите на бургаската рафинерия, може би Делян Добрев е по-прав от Асен Василев 

Никой не затваря ТЕЦ-ове, просто няма да издържат на пазара

Фотоволтаиците у нас са като Клондайк - няма планиране и мнозина ще фалират

 

 Енергийният експерт Иван Хиновски е машинен инженер със специализация „Ядрена енергетика”. Председател е на Българския енергиен и минен форум. Специализирал е в САЩ, Канада, Франция, Япония, Италия, МААЕ-Виена. Има  повече от 45 години стаж в енергетиката. Участвал е в управление на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на енергийни обекти - АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, проекти в областта на енергийната ефективност. Бивш депутат от партия "Има такъв народ".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Г-н Хиновски, новината на есента за мен, извън изборите, е решението на правителството за старт на строежите на ​седми и ​осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, коментарът Ви?

- Много важно решение, ключово за националната ни сигурност. Дори закъсняло, защото предишните двама енергийни министри бяха имитатори, те не разбираха от енергийни баланси. Оставиха нещата около тези нови базови мощности да закъснеят.

- Постижими ли са сроковете от 2033 година за първия реактор и още три за втория?  

- Да, ако се следва добре направена пътна карта, а такава вече има, и то съгласувана с международната агенция. Стига проектът да бъде воден от знаещи и можещи хора, каквито България все още има, срокът е постижим. 

- Очаквано, започнаха спорове защо ще са такива реакторите, а не от другите? 

- Не, спорове не може да има! Технологията е избрана  - AP1000, на каквато се спря и Полша.  Чехите също я разглеждаха, нищо чудно вече и да са взели решение.

- Бихте ли я обяснили накратко като за хора, които не са вътре в ядрената енергетика? 

- Това вид е реактор с вода под налягане от трето поколение, най-новото. Системите му за безопасност са пасивни ​- от най-високото ниво. По-точно. Пасивни означава независими от електрическото захранване, което е най-големият минус на ядрените реактори. Американски са, като подобна е технологията и на новите френски реактори EPR, които на по-късен етап може да разглеждаме като вариант за Белене. Има такива сигнали. Анализите показват, че на България са необходими ядрени мощности за още 2000 мегавата до 2050 година, извън тези, които се планират в АЕЦ „Козлодуй“. Това е период, в който няма да има вече въглищни централи, а само ВЕИ източници не вършат работа, защото при мъгла и липса на вятър просто не произвеждат енергия. 

- Белене ли е единственият вариант за тези последните два реактора, да ги наречем „френските“? 

- В Белене има вече готови изследвания за направа на площадка с определени плюсове. Там е зона с повишен сеизмичен риск, факт. Но съвременните ядрени технологии не се плашат от подобни явления.  

- И аз свързвам региона с трагедията от Свищовското земетресение, няма ли да издържи Козлодуй и на още два реактора?

- В Козлодуй площадката ще е вече претоварена след завършването на  7-и и 8-и блок.  Вижте Турция, тя строи 4 реактора в зона, която е с два пъти по-голяма сеизмична активност от Белене.  

- Решен ли е въпросът със съхраняването и и преработването на ядреното гориво? 

- Д​а, съхранение и посл​е преработка. Тов​а става на самата площадка при всички съвременни централи. То е в рамките на 30-40-50 години, колкото е срокът на експлоатация на реакторите. После се отива към подземно съхранение на това гориво. Има много безопасни технологии, които и сега се развиват - без достъп на хора, на вода и т.н.

- Франция май тръгна да развива мощно ядрената енергетика и я наложи като зелена за ЕС? 

- Не е само Франция, ще добавя Швеция, Унгария, Финландия, Словакия, Румъния. Цяла Източна Европа планира развитие на ядрената енергетика като безкарбонова. 

- Като споменахме безкарбонова, има ли шанс за някакво развитие на въглищните тецове, или лъжат хората, че може да се направи нещо след 2038 година? 

- Това е изключително вредна дефиниция - ще бъдат затворени. Никой не ги затваря. Просто енергията им става все по-скъпа с увеличаване на глобите за емисии от СО2. При единен пазар на борсата тези централи не могат да се конкурират ценово. Ще ви дам пример с новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“. Планира се цената на произвеждания ток да бъде грубо 280 лева на мегаватчас. Себестойността на произвежданата енергия в ТЕЦ „Марица-изток 2“ е 320 лева - с емисиите. И се покачва. Никой не затваря въглищните централи. Просто въпрос на пазар. 

- А ще може ли да се оправим без тях до 2033 година, когато стартира евентуално експлоатацията на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“?

- Не. И сега имаме голям дефицит в часовете, в които спира да се подава ток от волтаиците. Напоследък внасяме много зелена енергия, която е много по-евтина.

- Какво става  в „Лукойл Нефтохим“ според Вас? Изведнъж се появиха дължими милиарди към бюджета, други пък видяха опит за принудителна продажба на рафинерията? 

- Различни инсинуации чувам. Иначе и Асен Василев, и Делян Добрев са потенциално прави, но поради липса на обективна информация за състоянието на рафинерията не може да отсъдим къде точно е истината. Асен Василев разсъждава така​ - толкова е печалбата, толкова трябва да платят. Делян Добрев казва друго: това са данните на входа на рафинерията - калкулират на цена „Брент“, а печелят от това, че ползват „Урал“.  Ние обаче не знаем колко са разходите на рафинерията. Ето това щеше да е ясно, ако държавата имаше специален управител, подчертавам, не член на борда. Това е практика в Европа. Той просто следи паричните потоци, вижда цени, разходи. Иначе, всеки може да докара печалбата до нула. Като прави златни ремонти, като плаща на подизпълнители. Така че може би Делян Добрев е по-прав. 

- Държавата може ли да се бърка в частна фирма?

-  Държавата трябва да знае паричните потоци в енергетиката. Представителят не се бърка, просто иска информация за приходи и разходи. Както го прави парламентът на изслушванията.  

- Ще настане ли криза, ако се отмени дерогацията за руски петрол?

- Не, категорично. В рамките на месец рафинерията може да заработи на неруски петрол, вече има такава инсталация. Иначе, в момента Европа има петрол да ни залее. 

- Да не отидат масовите бензин и дизел на 4 лева, докато се пренастроят веригите на доставка?

- Не! Може да очакваме някакво поскъпване, ако петролът е изцяло „Брент“ или някакъв друг, но минимално. От друга страна, и сега цените на пазара ни са като при "Брент“! Никой не може да каже със сигурност.

- Ако войната в Близкия изток се разшири, може ли тогава цената на горивата да скочи? 

- Тук вече отговорът е "да". Ще станат по-рискови трасетата, а оттам ще се вдигнат застраховките. Определено ще има отражение.

- Темата с газа беше актуална покрай избухването на войната в Украйна, ще има ли драми тази зима?

- Не, също не очаквам. Газ има.

- Как гледате на развитието на източниците на зелената енергия у нас?

- По принцип съм за, но в момента сме в някакво ненормално състояние на пандемия. Няма баланс между регионално планиране, разумно строене и много от инвеститорите ще си изгубят парите. Много е близо денят, а може би настъпи, в който по обяд предлагането от фотоволтаици е толкова голямо, че производителите са на минус. Тоест плащат си, за да дадат енергията в мрежата. Редица инвеститори вече започнаха да се оттеглят. Трябва да се планира по региони, защото на места мрежата просто не издържа, на други няма нито един фотоволтаик. Не се мисли къде ще се съхранява тази енергия, защото инвестициите в батерии са много скъпи засега. В момента фотоволтаиците са като Клондайк - сега е моментът да направим удара.

- Гласувате ли, следите ли политиката като бивш депутат?

- Гласувах, разбира се, но нямам вече никакъв интерес да съм в политиката. Партията "Има такъв народ", в която бях, е партия менте. Тя не е демократична, а монархическа. Всички решения се вземат от един човек. Сигурно Слави се съветва със сценаристите, но той казва това да, това не. 

- Тошко Йорданов създава впечатление, че командва сега?

- А, не, той е кукла. Марионетка. 

-  Добре де, ​Вас кой Ви привлече в ИТН?

- Виктория Василева. Изключително качествен човек и опитен политик. Помнят мнозина, тя беше най-младият депутат от СДС в 38-ото Народно събрание още. Виктория има погледа и политическата култура, дипломатичност. Но влезе в едно стадо без такт, без елементарни познания за политика. Много бях ентусиазиран в началото и заради хора като Каримански, Ива Митева. Но съм страшно разочарован. Те няма какво да правят в това стадо.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Еееее!

Еееее!

03.11.2023 | 19:06

Важното е като сме на власт да си подсигурим поколението да е задоволено а народа да се оправя! 34 години ги наблюдавам как оправят България,да оправиха я те са задоволени! Народа също е доволен има много кредитни институции и могат да теглят кредит да изкарат месеца,не знам друга държава да има по вече кредитни компании от България пък и рекламите Ви насърчават да се заглобите за дълъг период от време,НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ!!!

Отговори
1 0
Ааааа!

Ааааа!

03.11.2023 | 18:57

Трябва да затворите 4 блока в АЕЦ Козлодуй иначе няма да ви приемем в Евросъюза! И да,предателите го сториха!!!

Отговори
2 0
не знаеш ли

не знаеш ли

02.11.2023 | 10:31

Белене е земетръсна зона затова отпадна като площадка какъв експерт си уж.

Отговори
0 2
Българин

Българин

02.11.2023 | 15:05

То половин България е земетръсна зона. Чудно как проектът за Белене е одобрен от МААЕ. От другата страна на Дунав е пак земетръсна зона, а румънската Черна вода е построена, че я и разширяват.

Отговори
2 0
Ааааа!

Ааааа!

03.11.2023 | 18:52

Да не би фалиралата Уестинхаус да ги строи!

Отговори
2 0
Дии

Дии

02.11.2023 | 07:20

Не 2 + 2 блока трябват. Трябват още 7-8 блока. За да може да изнасяме евтин ток и фирмите на Г. Кадиев да правят тлъста печалба, а за България да остане замърсяването и риска. То и сега изнасяме ток, лятно време по обед цената е нулева ама за производителите, не за населението. Трябва да произвеждаме много ток, фирмите на БСП да са добре. А блоковете ще бъдат платени от населението.

Отговори
8 1
Българин

Българин

02.11.2023 | 07:43

Не е важно на мен да е добре, важно е на Вуте да е зле.

Отговори
6 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?