Следвайте ни

Eксперт: В града няма работа за ромите, оцеляват с розите

И досега не мога да ви кажа кой взе парите и какво направи с тях за социализацията на общността

Асен Колев е асеновградчанин от ромски произход, доктор по философия, член на Националния съвет по етнически и демографски въпроси.

- Г-н Колев, защо периодично избухват сблъсъци, подобни на тези в Розино?

- Трудно мога да коментирам конкретно случая в Розино. За двата рода съм чел. Причините можа да са семейни, икономически, може да са и с други характеристики, като религиозни, етнически. 

- В Подбалкана се заселват все повече роми. Някои не само работят в розовите градини, но и вече са собственици на такива... 

- Имайте предвид, че последните 10 г. общността почти е елиминирана от възможностите за икономическа реализация. В големите градове вече не може да се намери работа, както лансират идеите бюрата по труда. Работа в розите и отглеждането им е един добър бизнес и едно оцеляване на семейството. Освен това в малките населени места все още са запазени традиционните междуетнически отношения на уважение, на търпение и взаимно разбирателство. В големите градове, като Пловдив, София, Стара Загора, Бургас, нещата не стоят така.  

- Т.е. подкрепяте тезата за тази ромска миграция в търсене на възможности за работа? 

- Не само възможности за работа, но това е и възможност за по-спокоен живот. Защото няма тази острота в междуетническите отношения като в големите градове. В тях вече има неприязън между етностите, общностите, включително в градския транспорт, на улицата, в училището, навсякъде.

- Провали ли се декадата, с която трябваше да бъде постигната интеграцията на ромската общност?

- За съжаление наистина се провали. Още от началото съм запознат с тази програма, със стратегията на правителството, с декадата на ромското включване. Доста пари се дадоха за тази декада, според мен се провали, и то причините са няколко: първо - липсват експертите, които да очертаят проблемите и тяхното последователно решаване; второ - и досега не мога да ви кажа кой взе парите и какво направи с тях. Третият момент е, извиняваме се за израза, но това лицемерно отношение на Европа към този проблем.  

- Как може да се постигне социализация на ромите според вас и възможно ли е това да се случи оттук нататък?

- Закъсняваме с всеки изминал ден за нормалните отношения. Аз съм възрастен човек, но в живота си не помня по-изострени отношения между "малцинството" и "мнозинството", както са в момента. Основната вина е на политическата класа в България. На второ място идват икономическите групировки и не на последно място е отговорността на медиите, които абсолютизират инцидентите, които се случват и в бъдеще ще се случват. Извинявайте, че ще го свържа с Войводиново, но това, което се случи в селото, се отрази в негативен план и на двете общности - и на мнозинството, и на малцинството. Разговарях преди няколко дни с хората от Войводиново, включително от Червения кръст са им отказали да им помогне. Децата не ходят на училище, социалните не се занимават с тях. И в момента хората се чудят какво да правят с Войводиново. Такова нещо никога не се е случвало в нашата страна. Такова изострено отношение не е имало. Вината е на политиците, че използват етническите отношения, за да печелят избори.

- Как може да бъде преодоляно това? 

- Първото нещо, което трябва да бъде направено, е правителството да направи реална стратегия или програма за работа с различните етнически общности. Второ, медиите да започнат позитивно да работят, защото ще изгубим държавата. Необходимо е медиите да започнат да изграждат междуетнически отношения, а не да ги противопоставят. На трето място, сериозен проблем имаме в държавата със затворите. Премиерът, като беше в Любляна, каза по повод на Габрово: Когато има конфликти между циганите и българите, винаги циганите излизат виновни. От 10 000 затворници в България около 8000 са цигани или роми. Това изказване на премиера се скри и никога повече не се коментираше.

Бих помолил областният управител Здравко Димитров още веднъж да свика при себе си всички заинтересовани страни във връзка с Войводиново. Необходимо е за държавата ни, а не за циганите. Необходимо е за всички в държавата. Той е реалният представител на изпълнителната власт в Пловдивска област.

- Има ли успешен модел от чужбина, който би работил добре у нас?

- Да, от Испания. Благодарение на това,  че там всяка година влага по 130-140 000 евро, в момента около 85 процента от ромите са работещи, а 94 процента от децата са реално обхванати в училище. Около 80 процента от населението е с трайно решен жилищен въпрос. Това е модел, но имайте предвид, че всяка страна си има своите особености. Затова моделът може да се използва, пречупвайки го в ситуацията, в която се намира нашата държава. Тук не можем да говорим за интеграция, когато 25-годишни хора не знаят български, не могат да четат и пишат. За каква социализация да говорим! И не на последно място - защо министерството на труда и социалната политика не дава реалната представа за безработицата в общността. Отчитането на 6-7 процента безработица в нашата страна и прикриването, съзнателно или несъзнателно, на безработицата в общността и обособените квартали не решава проблема. 

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?