Следвайте ни

Експерт: Може да плащате тока и веднъж на два месеца

viber icon

Красимир Живачкиизпълнителен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България /АТЕБ/

 

-  Г-н Живачки, ако аз съм собственичка на фризьорски салон например, каква е първата стъпка при преминаване към свободния пазар на енергия? Чакам търговец да се свърже с мен и съответно да ми предложи варианти или топката е в мен?

- Ако имате много малък обект - фризьорски салон, магазинче, автосервиз, по-скоро вие ще трябва да си намерите търговец, който да ви доставя енергията занапред. Той ще иска от вас няколко неща - клиентски номер и информация за титуляря, данни за обекта, и най-важното - справка за потреблението през изминалата година.

 Така ще е ясно какъв тип потребител сте

- фризьорските салони потребяват повече ток през деня, пекарните и фурните - точно обратното, активното им време е през нощта.

- А ако не съм съхранила фактурите си за година назад? На база на последните може ли да се прогнозира?

- Не е удачно, защото консумацията на различните обекти варира сезонно. Ето защо годишният профил е много важен. В България много от малките клиенти се отопляват с електроенергия - климатици, конвектори, радиатори, и през зимните месеци потреблението им скача до 2.5 пъти.

- Какъв договор мога да сключа с търговец на енергия?

- Единият вариант е

договор с фиксирана цена

за някакъв период, обикновено една година. Ако цената не е вписана в самия договор, то тя е в приложението, което е неизменна част от договора. В този вариант търговците се стремят максимално да се доближат до това, с което са свикнали крайните клиенти, и малко наподобява ситуацията на регулиран пазар. При този тип договори ще има по-малко объркване и по-лесна прогнозируемост за разходите на малкия бизнес.

Популярни през последните две години обаче са договорите тип „Борса плюс”. В тях няма фиксирана цена на тока, а за всеки един час и всеки един ден цената е такава, каквато е на Българската енергийна борса. „Плюсът” всъщност е таксата, която взима търговецът, за да купи енергия от борсата и да я достави до вас. Въпреки че звучи далеч по-сложно, този вариант е приложим и за малките клиенти. Всички по-активни търговци предлагат и двата типа договори.

Голямата разлика с регулирания пазар е, че като получите оферта от търговец, вие

:можете да преговаряте и за цената, и за другите клаузи по договора

- условия на доставка, условия на плащане. Има вариант клиентът да плаща фактурите си и веднъж на два месеца например. Обикновено такива практики се използват за по-големи клиенти, но могат да се договорят и от по-дребния бизнес.

- Договорът с фиксирана цена на енергията, който много прилича на досегашната ситуация, вероятно ще бъде по-неизгоден, отколкото този с борсовата? Мисълта ми е, че на борсата цената както може да се вдигне, така и може да падне вследствие на различни фактори.

- Има нещо, което остана незабелязано от широката общественост.

 От 1 юли 2020 г. КЕВР повиши цената за бита средно с 2.7%,

но за небитовите клиенти с доста повече - между 7 и 13 процента. Най-чувствително беше увеличението на нощната тарифа. И към момента излиза с 10% по-изгодно да купувате ток от свободния пазар, отколкото от регулирания. Една от причините КЕВР да повиши цената за небитовите абонати е да ги откаже от регулирания и да има естествен преход към свободния пазар. Втората причина за по-евтиния ток на свободния пазар е пандемията. Заради намаленото потребление борсовите цени на електроенергията се сринаха и в момента търговците могат да предложат наистина изгодни договори. През април и май, когато голяма част от предприятията не работеха, цените паднаха драстично, сега лека-полека се възстановяват към по-нормални нива.

- Казват, че малкият бизнес може да сменя доставчика си на енергия буквално всеки месец. Но възможно ли е на практика това, след като казвате, че стандартният договор е за период от една година?

- Да, така е. Затова внимателно

трябва да четете договора си за възможни неустойки,

ако партньорството се прекрати едностранно. Повечето договори изискват прекратяването да е от двете страни, "по взаимно съгласие". Някои търговци имат опция за тримесечен тестов период. Това е удачно, за да прецените коректността и условията на търговеца и да можете да се откажете от него, без да дължите неустойки. 

- Трябва ли малкият бизнес да прави някакви предварителни разходи при преминаването към свободен пазар?

- Не е задължително, но е добре клиентите да имат електромер с дистанционно почасово отчитане. Струва между 250-400 лева и дава ясна представа за реалното потребление на енергия.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?