71

Експерт: Износа на нефтопродукти от "Лукойл" ще ни скара с Брюксел

Енергийният експерт инж. Христо Казанджиев подозира опит за корумпиране на цялото българско правителство с плановете на „Лукойл Нефтохим” да премести регистрацията си от Швейцария и Нидерландия тук. 

Самите надежди на кабинета, да вземе тази година 100 милиона лева, а догодина 700 милиона лева данъци, според него, са „краткосрочен интерес” и това ще ни скара с Брюксел.

„България би имала краткотраен интерес да осъществява износа на петролни продукти от руски нефт, дотолкова, доколкото ще повиши приходите си в бюджета, но това ще доведе да определени действия на Европейския съюз за прекратяване на финансовата подкрепа за страната ни”, каза за Марица Казанджиев. 

Убеден е, че в момента се разиграва карта, която наподобява активно мероприятие за корумпиране на българското правителство. 

„Не персонално – а като цяло. Хората, които управляват в момента не са глупави, дават си ясна сметка какви ще бъдат последствията за България от едно такова искане, което е в нарушение на европейските принципи”, добавя той.

Цялата история с „Лукойл” е насочена към това да може да се продават петролопродукти от руски нефт в Европа и в трети страни. А това торпилира санкциите срещу Русия.

Икономистът Калоян Стайков подчертава, че никой не е казал, че бургаската рафинерия трябва да спре да изнася нефтопродукти на трети пазари. Може да прави това, ако съответните количества са обезпечени с неруски петрол.

„Ако приемем, че 50% работи за вътрешния пазар и 50% са за чужбина. За първите количества може да внася руски петрол, а за вторите 50% да си намери алтернативни доставки. Дерогацията до 2024 ни разрешава да внасяме руски петрол, но само за наши нужди, а не са за преработка и реекспорт. Този казус отдавна е затворен и май само на служебното правителство не е станало ясно каква е ситуацията”, казва Стайков.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
УФО

УФО

23.11.2022 | 19:47

ДАЙ БОЖЕ ОТ НЕГОВИТЕ УСТА В БОЖИЙТЕ УШИ!!!

Отговори
3 1
999

999

23.11.2022 | 18:54

Този плазмодий грандажия на козяк не знае ли, че не ни пука брюксел какво иска

Отговори
3 2
майната им

майната им

23.11.2022 | 17:52

НА ЕВРЕЙГЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Отговори
6 3

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?