49

ДПС ще играе важна роля, ако се стигне до третия мандат

Бойко Борисов и ГЕРБ бяха подложени на силен външен натиск да съставят правителство, казва социологът Кольо Колев

Геополитическото значение на България става все по-голямо

Евро-атлантическо правителство не значи, че то ще управлява Атлантида и Европа, а България  

 

- Г-н Колев, последните седмици се създава впечатление, че България сякаш се разпада на различни властови центрове - прокуратура, президентство, ДАНС, парламент… Док​ога ще ерозира самата власт, която според Конституцията трябва да е в парламента?

- Едно е как е според Конституцията, а съвсем друго е реалността. На пръв поглед картината изглежда сложна, едва ли не ​- хаос, но не бих казал, че е чак толкова сложна и има чак такъв хаос.

Без всякакво съмнение, в основата на това, което виждаме като хаос, са неистовите действия на Гешев да спаси главата си. След като бе поискана оставката му, след като имаше политически консенсус в това отношение ​- малко или много, Гешев се почувства силно застрашен и реши да се бие.

Виждате какво се случва ​- изравят се някакви стари сигнали, ще даде на прокурор тези, които му искат оставката, инициира разследвания и изведнъж дълбоко заспалата „Барселонагейт” изплува и едва ли не стана суперактуална. Историите с кюлчетата и всякакви такива неща -неистови движения на Гешев с цел да си спаси главата. 

- Ще успее ли битката на главния прокурор? 

- Според мен няма да се случи това, по простата причина, че той вече става неудобен не само за бившите му съиграчи, но става неудобен и за самата правораздавателна институция като цяло.

Той маха и удря във всички посоки, в резултат на което се съмнявам, че ще му простят всички тези телодвижения. Това е единият от основните моменти в сценката, която се вижда.

Другият основен момент е играта около съставянето на правителство. Без всяко съмнение, Бойко Борисов и ГЕРБ бяха подложени на силен външен натиск да съставят правителство - до голяма степен неестествено.

При което първата политическа сила се отказва от своя мандат, за да подкрепи втората, но нямало да участва във властта, а след това излизат записи как вторите точат ножове да отрежат главите на първите.

В общи линии това е сцената, която се играе на втори план, който се разиграва на фона на битката с прокуратурата. В резултат на това се появяват тези колизии, при които всички се бият с всички.

Основното не е това - основното е битката с прокуратурата и битката за съставяне на правителство, което до голяма степен става под външен натиск. Той, от една страна, се тълкува като естествен натиск, а от друга, като национално предателство.

- Искането на имунитета на Бойко Борисов може ли да породи някакви правни последици в условията на тази разделена прокуратура?

- Това е част от първия аспект, за който говорихме, а именно - бурните движения на Гешев в опит да се спаси. В този смисъл да нанесе ответен удар. Това едва ли ще постигне търсения от него ефект, тъй като става прекалено неудобен за всички страни.

 - Евентуална подялба на министерски кресла между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ​в светлината на изтеклите записи може ли да породи вътрешно напрежение в ГЕРБ? 

- Представете си, че сте родови член на ГЕРБ и слушате как се сговарят да ви отрежат главата. „Ще изчистим държавната администрация” - и това ако не е сговаряне - как ще ти отрежат главата, не знам какво е!

Тук се подлага на съмнение и т.нар. „джентълменско споразумение”. Асен Василев казва: "Ще изкараме 9 месеца, ама може да се добута и до 12 месеца. А ние през това време ще свършим нашата работа".

Идеята е как тяхната полиция ще прави местни избори. Всичко това би трябвало да постави на тръни симпатизантите на ГЕРБ, а и не само тях - и тези от другите партии. Появяват се сериозни съмнения дали трябва и дали е възможно да овластиш тези хора, които разсъждават по този начин.

Което, между другото, бе огласено и от г-н Карадайъ също в прав текст. Както и от президента Радев. Напълно е възможно да има силна съпротива от страна на ГЕРБ да се формира управление с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

По-специално с "Продължаваме промяната", защото видяхме как г-н Томислав Дончев направи съществено разграничение и подчерта разликата между ПП и ДБ. 

- Каква роля може да изиграе ДПС в следващите седмици? Може ли да станат следващата сила в един нов кабинет? 

- Без всякакво съмнение, напълно е възможно ДПС да имат много съществена роля. Тук непрекъснато се повтаря, че третият мандат е безперспективен. Тук се предпоставя, че президентът Румен Радев е едва ли не обвързан с БСП да им даде мандата, защото преди го е давал.

Да, обаче БСП преди бе трета политическа сила, а сега е пета. Определено мандатът може да се падне на ДПС, които многократно са декларирали, че са готови на диалог, че трябва да се търси т.нар. „заедност”, за търсене компромис за постигането на относителна политическа стабилност.

Това е нещо, което г-н Карадайъ вече каза и което отговаря на техните интереси - да участват под една или друга форма в управлението на страната. Било с експерти, било под някаква друга форма, като отново се легитимират като една нормална партия, с която може да се играе.

ДПС определено може да изиграе една много сериозна роля, ако се стигне до трети мандат. 

- Какви са шансовете за експертен кабинет като този на проф. Любен Беров от началото на 90-те години?

- Определено това е един от малкото шансове да бъде съставено правителството сега. В противен случай ще отидем на избори. 

- България заприлича на Западен Берлин от времето на Студената война. Наистина ли сме пропити толкова много от чужди влияния?

- Тя винаги е била пропита и е нормално. Една относително малка страна, на доста важен геополитически кръстопът, е съвсем естествено да е обект на опити за прокарване на влияние, на установяване на надмощие на едни или други геополитически сили.

Още повече сега ​- на фона на конфронтацията „Изток - Запад”, „САЩ срещу Русия”, доста уклончивото и независимо поведение на Турция, която се разглежда като основен фланг на една от силите.

При това положение геополитическото значение на България става все по-голямо, изразено в такива думи като „Укрепване на Източния фланг на НАТО” и всякакви такива нещо. Ние сме в турбуленцията на един променящ се и пренареждащ се геополитически свят, което ни прави обект на много външни интереси. 

- Обект на ухажване от двете страни ли ще сме, или говорим за нещо друго?

- Далеч не става въпрос за ухажване. Става въпрос по-скоро за изнасилване.

- Политическите наблюдатели считат Унгария за „неуправляемото звено” в Европейския съюз и НАТО. Ние сме под радарите на наблюдателите, но превръщаме ли се в най-слабото звено? 

- Не бих казал, че Унгария е „неуправляемото звено”. Напротив - то е управляемо, но не е толкова послушно, колкото се иска на някои.

Без всякакво съмнение, в Унгария следят не толкова и не само интересите на Съединените щати, на НАТО, на всякакви международни структури, а се интересуват до голяма степен от интересите на страната.

За разлика от България, където българските национални интереси са едва ли не заметени някъде, а на преден план излиза нашата евро-атлантическа, не знам каква си организация. Идеята, че трябва да се прави някакво евро-атлантическо правителство, извинявайте, сякаш то ще управлява Атлантида и Европа!

Ще управлява България и трябва да бъде българско правителство. Дали България се оказва най-хаотичното звено, се прави ясен опит да бъде направена и най-слабото, най-послушното и най-неангажирано със собствените си национални интереси. 

 

ВИЗИТКА

Кольо Колев е завършил психология и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 г. учредява частната агенция за социологически проучвания "Медиана", чийто директор е и днес. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Дипломата

Дипломата

01.06.2023 | 10:16

Червен кольо, правителството определено трябва да е българско , а не съгласувано с посланика на обявилата ни за ВРАГ страна , товариш мутрафонова.

Отговори
3 0
Ходжата на Долни Воден

Ходжата на Долни Воден

01.06.2023 | 09:50

Айде няма нужда мафиотско-ченгеджийската, грандкорупционна шайка де пи сету /ръководена от намагнетизирания шопар шиши и "моралния" стожер на нацията -данчо ментата/ да бърка с МРЪСНИТЕ си пръстчета във властта. Нагледали сме се 30 години / с изключение на 4 г. при Костов и 6 месеца при Петков/ на "добрините" на де пи сету. Ай сектир.

Отговори
4 1
Кокошкаря

Кокошкаря

01.06.2023 | 09:41

Скапана мафиотско-депесарска подлога , трети мандат сънува. Досущ като селския , болшевишки фатмак радеффф.

Отговори
6 0
Дрон

Дрон

01.06.2023 | 09:01

От ЧЕРВЕН КОЛЬО - акъл ? Пещерняк , заедно с РЕЗИДЕНТА !

Отговори
4 2
Беров номер 2 не ни трябва!

Беров номер 2 не ни трябва!

01.06.2023 | 08:32

Никакъв трети мандат, ей, казачок!

Отговори
4 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?