71

Дора Рангелова: Изпускаме парата, когато младите таланти влизат при мъжете и жените

 

Конкуренцията в световния тенис стана огромна. Почти няма разлика между играчите от №20 до №300 в ранглистата. 

 

- Г-жо Рангелова, вече не сте част от ТК „Локомотив”. Какво се случи?

- Не желая да коментирам темата. Мико каза достатъчно с поста си във Фейсбук, с който оповести, че напуска клуба. Но Локомотив никога няма да бъде затворена страница за мен. Аз и цялото ми семейство сме част от историята на този клуб и нашето място там няма кой да го изтрие.

- Наскоро се завърнахте от US Open, където синът ви Димитър Кузманов бе на един сет от влизане в основната схема. Какво не му достигна за големия пробив?

- Малко късмет, но и той ще дойде. Мико играе най-силния си тенис в момента, но вижте, конкуренцията стана жестока. На практика почти няма разлика в класата на играчите от №20 до №300 в ранглистата. На US Open Мико загуби от младия Брендън Холт, който тогава бе 312-и в света. В първия кръг на основната схема обаче Холт отстрани поставения под номер 10 в турнира Тейлър Фритц. По принцип в тениса настъпва огромна вълна от млади таланти. Видяхте кои играха на финала и кой спечели титлата.

- Защо в тази огромна група млади таланти, които настъпват към върха, няма българи?

- Имаме много качествени играчи и те са на крачка от голямата игра. Проблемът е, че изпускаме парата в момента, в който талантите ни трябва да влязат при мъжете и жените. Според мен масово се допуска една грешка - нашите състезатели играят твърде дълго при юношите и девойките и гонят висок ранкинг там. По-добре би било още на 15-16 години да започват да опитват турнири при мъжете и жените. Вижте какво правят другите - новата номер 1 при жените Ига Швьонтек е на 21 години и вече има две титли от Големия шлем, като спечели първата от „Ролан Гарос”, когато бе на 19. Още на 16 започна да се състезава при жените. Виждате какво прави и Алкарас. На 19 години вече е шампион на US Open и водач в световната ранглиста.

- Имат ли обаче шансове младите българи в турнири при мъжете и жените? Достатъчно подготвени ли са?

- Повечето са много талантливи и достатъчно подготвени технически и физически. Просто трябва по-рано да започват да трупат опит, да развиват тактическите си умения и психиката. А няма как да надграждаш тактически, ако играеш с едни и същи спаринг партньори и опоненти на домашната сцена или при юношите и девойките.

- Как родителите на един 15-16-годишен тенисист могат да му осигурят календар с участия в международни турнири. Не е ли това твърде скъпо занимание? 

- Наистина е скъпо. Но има различни начини да се подпомагат младите таланти и усилията на техните родители. Тук е ролята на федерацията, която вече прави доста в тази посока. Могат да помагат повече и държавата, и Общината, и самите клубове, както и бизнесът, който иначе много обича тениса. Друг проблем е, че в България все още няма изградена модерна и ефективно работеща тенис база за развитие на млади таланти. Знаем за академиите по света. Наскоро Типсаревич направи такава и в Сърбия. Може би е време и в България да бъде изграден тенис център, в който да се води професионална подготовка с всичко необходимо - тренировки с различен вид специалисти, възстановяване, медицинско обслужване и възможности младите да не изостават в образованието си. Но това е доста амбициозен проект и не може да бъде реализиран от един клуб. Необходими са целенасочени усилия от много страни и подкрепа от всички.

- Вие с Мико как успяхте да стигнете до подножието на Топ 100?

- С изключителни усилия на цялото семейство. Макар че през годините Мико е имал сериозна подкрепа и от федерацията, и от спортното министерство, а и от частни спонсори.

- Как ще продължите след раздялата с „Локомотив”?

- Както и досега. Аз съм треньор по тенис и ще продължа да се занимавам с това, което умея. Имам много деца и първата ми задача е да осигуря база, където да продължа да ги тренирам. Мисля, че с помощ от Общината и наши приятели и партньори това съвсем скоро ще се случи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Граматиков

Граматиков

18.09.2022 | 12:15

От личен опит: при Дора базата се поддържаше отлично, цените за любители бяха от най-ниските в града, имаше отстъпки като пари и време за редовно играещи, отношението към любителите беше радушно. Ще ни липсва.

Отговори
5 1
Вяра

Вяра

18.09.2022 | 09:32

Дора е легенда като баща си! успех, Мико!

Отговори
4 0
TennisFan

TennisFan

17.09.2022 | 16:14

А Док дали може да даде пример за състезател на ТК Локомотив, стигнал до полуфинал на републикански турнир, или до топ10 на държавна ранклиста (без значение до колко години) през последните 10+ години? И не е ли липсата на такъв признак за лошо управление и/или промотиране на само един състезател в клуба?

Отговори
7 6
Дгд

Дгд

17.09.2022 | 19:39

Научи се да пишеш

Отговори
4 1
Грамотен

Грамотен

17.09.2022 | 16:01

По-неграмотна и тъпа статия не съм чел. Особено безсмисленото заглавие.

Отговори
3 8
По-грамотен

По-грамотен

17.09.2022 | 16:28

Съдейки по коментара ти извода е че нищо не разбираш! Дай нещо по-смислено да видим

Отговори
6 0
Док

Док

17.09.2022 | 14:14

Тенис фенът и играча май са родители на някакви бездарни деца и им е крив целия свят

Отговори
8 4
TennisFan

TennisFan

17.09.2022 | 14:02

Колко пари е дал Мико за цялата си кариера, за да ползва базата на Локомотив (вкл. индивидуален треньор)? И колко дават останалите трениращи деца и състезатели? Все ми се струва, че той , а и цялото му семейство, са толерирани десетилетия наред.

Отговори
9 8
Играч

Играч

17.09.2022 | 12:22

То хубаво ама освен Мико е имало и има и други състезатели които искат да тренират без да плащат такси. Да ама не кака Дора беше безапелационна! Плащаш играеш?! Еее. Еее нека сега да види какво е да си и от другата страна....

Отговори
8 7
Тенис

Тенис

17.09.2022 | 11:48

Успехи на вас и фамилията.

Отговори
7 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

17.09.2022 | 09:40

КЪСМЕТ УСПЕХИ

Отговори
7 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?