Следвайте ни

Доц. д-р Волфганг Люпке: Серум от коне може да спре COVID-19 преди ваксината

Целта ми е да пробия с моя метод на световно ниво, но препаратът да е регистриран в България

viber icon

 

Какви са шансовете да започне производство на серум срещу COVID-19 в България?

Преди 4 седмици запознах българското правителство. За моя радост реакцията на премиера Бойко Борисов бе мигновена. Доколкото имам информация, за целта ще бъдат отпуснати 2 млн. лв. Предстои да бъдат закупени коне, които ще бъдат заразявани с човешкия коронавирус и ще служат като кръводарители.

 

<197>Д-р Люпке, учени от цял свят правят опити да създадат ваксина срещу коронавируса, а вие предлагате серум. Каква е разликата?

<197> При вирусните заболявания ефектът на серума, т.е. антителата, е гарантиран, преди да се открие и приложи ваксина. Чрез антителата можем да създадем пасивен имунитет, който после преминава в активен. Антителата неутрализират вируса, като му слагат образно казано белезници, така че в антителата е бъдещето. Затова ние работим върху изработването на антитела, т.е. серум, който може да се придобие от хора, които са преболедували COVID-19.

Екип сме заедно с проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН, проф. Илиана Начева от Института по криобиология също към БАН и проф. Даниела Петрова от Александровска болница. Идеята е този вирус, който циркулира сред хората, да се инжектира на животни - коне или телета, тъй като те не боледуват от коронавирус.

След три седмици от тези животни се получава серум, който е животоспасяващо лекарство. А за разработването на една ваксина е необходимо минимум година време, дотогава щамът може да е мутирал и тя да не е на 100% ефективна.

На практика антителата винаги помагат, затова се насочих към тях. Целта ми е да пробия с моя метод на световно ниво, но препаратът да е регистриран в България.  Аз съм участвал и в разработката на първия български антивирусен препарат срещу грип „Ремантадин“. Такива антивирусни препарати също играят роля - те изваждат вируса от строя и декодират неговото размножаване.

 

На каква експериментална база доказвате ефективността на вашия метод?

Отдавна работя с този метод, който е  мой авторски. Успешно го прилагам вече 45 години за лечение на животни - първо при свине, после при кучета, при телета, при пилета. През 1974-75 г., още когато съществуваше ГДР, имаше случай на заболяване на полицейски граничарски кучета. Тогава разбрах, че кучешкият коронавирус е близък до свинския. Мигновено  заклахме преболедували прасета и с техния серум спасихме кучетата за 3 дни.

Иначе щяха да си заминат 180 ценни животни. Друг мой метод за подсилване на имунитета съм прилагал при деца след аварията в Чернобил. Тогава в Украйна инжектирахме възбудител във вимето на кози и те даваха имунно мляко. Децата го пиеха срещу чревни коронавирусни инфекции. Сега реших да ​предложа серума за лечение на хора, след като в Китай избухна това страшно заболяване.

Изпратих на колегите от Ухан данни за моя метод и скоро след това получих благодарствено писмо от тях. Те са започнали да произвеждат плазма по моята технология, но не дават гласност. Резултатите с овладяването на коронавируса в Китай обаче са налице.

Китайците произвеждат плазма по моята технология, но не дават гласност за това

Къде ще се извършва процедурите?

В миналото имахме Институт по серуми във Враца, Институт по имунология в София и една шапна база в Сливен. Те разполагаха с помещения, в които безопасно можеха да се заразяват животни и да се наблюдават докато изграждат антитела. Сега не зная тези процедури къде ще се извършват. Аз се занимавам с научната страна на въпроса и моята мисия бе да предоставя технологията.

Но заразяването не е трудно, може да се осъществява в един изолиран обор, който да е технологично оборудван с необходимите предпазни средства, за да се опази от зараза околната среда. А със самото производство на серума трябва да се ангажира фармацевтично предприятие, което произвежда серуми или лекарства в България.   

Серумът може да се произвежда под формата на таблетки, спрей и аерозол

Как ще се извършва лечението с този серум?

Нашият серум представлява плазма, която ще бъде лиофилизирана, т.е. ще се превърне в прахообразна форма. Идеята е да се прилага в три направления - едното е да се произвежда под формата на таблетки или бонбони. Вторият вариант е спрей, който да се впръсква. По този начин трахеята и долните дихателни пътища ще бъдат пасивно имунни. Третият вариант е аерозол, който се вдишва, без да се използва налягане при вкарването на кислорода.

Патентовали ли сте този метод?

Не съм и никога няма да го направя, защото искам да е достъпен за всички безплатно. Аз нищо не печеля, но желая да бъда полезен, което ми стига. Както помагах на животните и ги спасявах с този метод, сега искам да помогна на хората. За голяма радост в България няма много случаи на клинично болни, слава Богу, че и смъртните случаи са малко.

Но страни като Бразилия, Испания, Италия можеха да приложат метода и щяха да имат много добри резултати. Световната здравна организация трябваше да се погрижи в целия свят да се прилага моят метод. Но след един-два месеца ще осъзнаят, че са допуснали големи грешки.

А вие запознали ли сте Световната здравна организация с вашата технология?

Не, защото това не е моя работа. Но пък писах на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обаче не реагира, а исках нещата да се случат първо в Европа. Писах и до канцлера на Германия Ангела Меркел. Там има заводи, които рутинно произвеждат серуми. Мълчание и оттам, за което съм много разочарован.

Запознах и папата във Ватикана, но освен потвърждение, че писмото ми е пристигнало, няма никаква друга реакция. Но всички те носят отговорност за човешкия живот, който се жертва, а можеше да бъде спасен. Давам си сметка, че всичко, което се случва, касае бизнеса и всеки го вижда.

Отпуснати са за разработка на ваксини 7,4 млрд. евро, т.е. огромни суми ще се дадат на десетки научни институции и фармацевтични концерни. А тези пари можеха да послужат за производство на серуми за експресно действие. 

В днешно време много българи заминават за Германия, за да завършат висше образование там. Какво ви накара преди години вие да дойдете да учите в България?

Баща ми загина във войната и майка ми трябваше със своята заплата да храни двете ми баби. Казах си, че трябва да служа в армията, защото там плащаха много добре. Като редник получавах 300 марки заплата, а майка ми - 380 марки като счетоводител в банка. Успях да спестявам и реших да следвам ветеринарна медицина в Германия.

В армията бях ръководител на радарна станция и като се уволних, искаха да ме наградят и ме изпратиха да следвам в Москва. Аз обаче разбрах, че ако завърша там, ще стана чиновник. Но това не беше моята цел, а да съм специалист в практиката - да съм сред животните. Тогава случайно се запознах с един млад ветеринарен лекар, който беше един от първите студенти от ГДР, завършил в България. 

Той ме посъветва да отида в София с горещата препоръка, че там ще получа страхотни знания

Така завърших Висшия ветеринарномедицински институт в София. Наистина получих подготовка на високо ниво. Държа да отбележа, че от бившия соц единствено във ветеринарните институти в София, в Будапеща и в Бърно се преподаваше на световно ниво, а дипломите бяха признати в западния свят. За съжаление факултетът в София вече не съществува на това място, където беше - на Цариградско шосе.

Сега там се намира Министерство на външните работи. Болно ми е, че паметникът на нашия патрон - проф. д-р Георги Павлов, стои там самотен. Ще направя всичко възможно да издействам неговото преместване до ректората. Той трябва да е достъпен за всички, които сме завършили, милеем и сме горди, че сме възпитаници на този славен факултет.

 

 

Доц. д-р Волфганг Люпке е роден в град Пазевалк, на територията на бившата ГДР. Завършил е ветеринарна медицина в София. 13 години работи като вирусолог в родината си, след което се връща у нас. Кариерата си като вирусолог и имунолог продължава в Районната ветеринарна станция във Варна и Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт във Велико Търново. Преди пенсионирането си е негов директор. Има десетки специализации в чужбина, автор е на учебници. От 20 години е преподавател по „Животновъдни технологии“ във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив, филиал Велико Търново. Наред с научната си дейност е приел ново предизвикателство - с германска асоциация разработва проект за съживяване на българските села.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ветеринар

Ветеринар

26.05.2020 | 08:30

Със сигурност д-р Люпке е получил перфектна подготовка. ВМФ е създаден от немски преподаватели и тогава тяхното влияние е било още силно. В Стара Загора и досега се говори за тях с уважение, а някои имена са направо легенди. И подготовката е още добра. А в София - като тогава в Москва, подготвят чиновници. (И те после работят в Агенцията по храните, резултатите сами виждате)

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?