2374

Доц. Йордан Йорданов: България може да стане целогодишна туристическа дестинация за военни пенсионери

Доц. Йордан Йорданов е завършил УНСС през 1977 г. със специалност Управление и планиране на националното стопанство. Заместник-председател е на „Сдружение туризъм”. Работи в Министерство на икономиката и в Централния кооперативен съюз. Доцент е в катедра „Икономика“ на факултет „Стопанско управление“ към Лесотехническия университет и преподава алтернативен туризъм и стопанско управление. След седмица излиза книгата му „Формулата на успеха - България дестинация за четири сезона, но…пътуване за СПА, с дъх на вино и история”.

 

- Доц. Йорданов, чакаме ли трета поредна слаба година в туризма?

- Ще имаме изненада и тя ще е свързана с това, че въпреки войната доста хора от старите т. нар. традиционни страни като Чехия, Словакия и Унгария ще дойдат отново в България. Причината е, че голяма част от тях ще предпочетат да са тук заради по-ниските цени. Нашите цени ще са по-ниски от италианските и испанските цени. Поляците имат една квота, която постоянно си върви към България. Преоткриването ни от страна на тези страни ще стане, защото сме по-достъпни.

Отделно около 1 милион и 400 хиляди българи всяка година се връщат от чужбина. А ние не обръщаме внимание колко от тях водят свои приятели от чужбина и така колко неорганизирани туристи има. Статистиката тях не ги лови. По Южното Черноморие вече има чудеса. Не можах да повярвам, но там има италианци и испанци!

Българи, които работят в IT компании и са големи началници в чужбина, си канят комшиите. Видях българин, който живее в Копенхаген от 20 години, и си кани съседите и приятелите оттам да дойдат тук. Нали разбираш - дел сол и дел рио на село Лозенец! Там има един Веско от Пловдив, който менажира такива хотели. Дори в периода на пандемията Веско не можеше да вдигне глава от такива туристи.

- Руснаците обаче няма да дойдат тази година. Какви други резерви има?

- Те бяха фактор, но ние не сме направили нищо, за да спечелим руските немци. Това са рускоезични, които са контингент от 8 до 10 милиона. Те са от бившия Съветски съюз, преселили са се в Северна Германия и са немски граждани. Това е една от ония интересни общности в Русия. Те са с манталитет на руснаци, живеят в Германия, купили са си имоти по нашето Черноморие, но са немски граждани.

- Проблемът с руските туристи забраната за полети ли е?

- Тази забрана ще остане за доста време. Не можем да разчитаме на техния контингент, но има достатъчно алтернативи, които в момента не се използват. Тези, които са в туристическия бизнес, конюнктурно мислят само за морски и летен туризъм. А аз обясних колко малко се използва от комбинираното туристическо предлагане. Минимум „3 в 1” трябва да предлагаме целогодишно. При пътуване за СПА това означава минералните води на България да излязат на преден план и да станем дестинация за четири сезона.

И този туризъм трябва да предлага комбинирани маршрути и програми, включващи минимум три различни преживявания - здравен туризъм, СПА уелнес, вино, дегустация на храни и най-важното - културно-исторически уникати, които ние не сме показали на света. Колко потенциал има и ние не сме го реализирали! Но само с коопериране - няма да стане иначе. Сега всеки дърпа чергата към себе си, а не можем да разберем, че трябва да действаме заедно, в букет.

- Какво да направим, за да излезем от капана на сезонния туризъм?

- Трябва да отидем към коопериране и търсене на целогодишна заетост. Говоря за зони и територии, които си имат ресурса, но нищо не правят. Минерална вода има и във Варна, и в Бургас и са целогодишни. Но ние си имаме море, което работи един месец и половина.

- В това море сега има и война?

- Вярно е - но ние трябва да променим отношението си и като държава да се оферираме по друг начин. Това е миксът, при който имаме структури, които оперират, но се мъчат поотделно. На българската територия имаме и лозаро-винарска индустрия, имаме и балнео-, и СПА курортни зони. Като ги погледнеш, картата се препокрива - имаме една карта върху друга.

Богатият турист не е човек, който идва да спи и яде. Целогодишно  означава през четирите сезона да имаш какво да предлагаш. Топлите минерални води няма да се изчерпят през зимата, а музейните експозиции няма да ги отнесе никой. И тези неща не можем да ги оферираме на една Испания, която няма минерални води!

- Е как - пет пъти по-голяма територия от нас, а няма минерални води?

- Има малко в Каталуня. А България не е позната в Испания? Това е държавата, която приема по 70-80 милиона туристи годишно. Моите набори - всички, които са работили при Франко, нямат под 2500 евро пенсия! Ние сме световно неизвестни за испанци, за португалци, норвежци, шведи, датчани - и спирам дотук. Да вземем само социалния туризъм, който да го превърнем в целогодишен 65+.

Давам пример - съществува една фирма „Нокия”. Преди 40 години профсъюзът на „Нокия”, както и този на транспортните работници на Хелзинки, направи така, че пенсионерите им да остаряват в България. Целогодишно! Днес тази фирма е марка и бранд. Пенсионерите на „Нокия” не ги е срам да кажат, че хубавите им години са били свързани с Кюстендил, Хисаря и Поморие. Разказвам това, за да видите какъв резил сме ние.

На няколко министър-председатели съм предлагал да отделят един министър за икономиката на свободното време, където туризмът е №1. Така щяхме да задвижим фабриките за здраве. Преди 15-20 години още имахме хора, които можеха да работят в него. Сега и хора няма. На Стефан Янев това съм го казвал, на Румен Радев също, даже и на Първанов.

Като главнокомандващи им напомних само за пенсионерите на НАТО. Човек трябва да е луд, за да не разбере какво му говориш. Аз съм на 70, а моят колега от полската армия знаете ли колко му е пенсията? 2500-3000 евро! 350 хиляди поляци нямат санаториумен туризъм. Само да подарим на „братска” Полша тревясалите ни и пълни с храсталаци зарязани санаториуми. Само в Хисаря колко зарязани санаториуми има - то е страшен резил!

А аз казвам да дадем тези имоти на испанската или полската пенсионерска военна общност за 30 години под аренда. Да си докарат персонал и да превърнат тези запуснати места във фабрики за здраве.

- Това предлагано ли е на наш политик?

- Когато го кажеш на някой овластен, в началото той е много вдъхновен. След това в момента, когато те срещне пред ЦУМ, е като Красимир Каракачанов. Аз го попитам: Краси, помниш ли какво говорихме за военните пенсионери? Той ми отговаря: Брат ми, няма проблеми! Той вече не е там! На срещите на НАТО постоянно се решават социални проблеми за пенсионерите им.

И като им подарим тези санаториуми, това ще има икономически ефект за тези места. Когато в едно малко място пристигнат 20 души с пенсии от по 3000 евро, става нещо друго. За такъв целогодишен туризъм говоря. И комбинираш това с вино и истории за Тервел, Калоян, генерал Вазов или генерал Колев. Това е романът за военните, който те днес искат да чуят.

- Някоя държава прави ли успешно такъв целогодишен туризъм?

- Давам за пример „братска” Гърция! Вижте майтапа - те имат история, много острови, вятър и море. Големият парадокс - гърците измислиха преди 3-4 години всички чуждестранни пенсионери, които дойдат и си купят имот на територията на европейска Гърция, да не плащат 30-40% данък в Германия, а само 7%. Защото са в Гърция. Това е политика на страна от Европейския съюз, която привлича не като туристи, а като инвеститори тези хора. Това е мислене за целогодишен бизнес.

- Унгария няма ни море, ни планини, а само една Будапеща посреща по 20 милиона туристи годишно! Как става това?

- Това е големият резил, че ние не можем да оферираме комбинираното си туристическо предлагане. Комбинираното предлагане означава винарната, кулинарията, агробизнесът, търговията, транспортът, образованието и здравеопазването да работят в един регион в някаква симбиоза, за да има бранд. „Черно море - дълголетие”, „Тракия - здраве и красота”. Говоря за брандове.

- Проблемът в Министерството на туризма ли е?

- Това не е на нивото на едно министерство, а в рамките на индустрията за свободното време. Тук влиза транспортът на хората извън работа, развлеченията, храненето. Министерството на екология отговаря дори за изчезващите видове гарги, за които търчат с каравани да ги гледат в Гърция и Турция. А ние по Долни Цибър и по Черноморието имаме Виа Понтика - и изобщо не сме го развили. Тук говорим за друго мислене и то не касае само Министерството на туризма, защото то няма капацитет по екология. Министерството на земеделието отговаря за ловния туризъм. Кой ти разбира от фотолов в Министерството на туризма?

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Old10

Old10

18.06.2022 | 16:42

Този дядка, защо не си гледа внуците а се прави на управленец? Типичен кадър на про100К. Щеле да дойдат военни пенсионери, че каква е разликата между тях и другите? Пълни безхаберници!

Отговори
1 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?