49
Следвайте ни

Доц. Светослав Малинов: Усещането за криза е спойка за четворната коалиция

viber icon

- Доц. Малинов, каква 2021 година изпращаме?    

- Тази година беше много тежка и мина под знака на пандемията, намирането и утвърждаването на ваксини. Независимо от това, че годината политически беше много тежка, моето усещане е, че беше по-добра от предишната заради надеждата нещата да се нормализират. 

Иначе имахме безпрецедентна политическа година от гледна точка на динамиката на нашата демокрация.  Два пъти политиците не успяха да съставят кабинет. И фактът, че все пак този политически  маратон завърши с формирането на правителство, вдъхва оптимизъм след двата несполучливи опита. Така че да отчитаме това постижение. 

- Как оценявате първите стъпки на новите управляващи?

- Всички сега наблюдаваме внимателно, тъй като не просто коалицията е четворна, но е съставена от партии, които трудно можем да си представим, че биха останали заедно за 4 години. Затова личн​о бих поставил по-скромен хоризонт - смятам, че основната цел, предвид проблемите на България, е това правителство да остане на власт до местните избори, т.е. 2 години почти. На местните избори ще се види дали гражданите му дават подкрепа и доверие, дали опозицията си е върнала доверието, или не се е появило нещо ново на хоризонта.

 След тези избори може да се окаже, че дори без особен ентусиазъм четирите партии ще останат заедно. Или както няколко пъти се е случвало, след местни или европейски избори, просто става невъзможно да се продължи и трябва да се отиде на предсрочни избори.

- Кризите ли са основните капани, или евентуалните търкания заради различията между партньорите в коалицията? 

- По-трудно е да се намерят неща, които ще задържат коалицията заедно. А проблемите са всякакви - от принципни, свързани с историята на прехода отпреди 30 години, до вчерашните истории на външния министър да назначава демонстративно хора, свързани с Държавна сигурност, след като се знае, че коалицията има поне една партия като ДСБ, която е свръхчувствителна към тази тема. 

Слава богу, коалицията няма да се разваля заради това. Но това е конкретен много дразнещ пример за неща, които могат да изнервят обстановката. Така че е по-добре да търсим общото - усещането за криза и за това, че който в момента си позволи да развали коалицията, директно носи отговорност пред цялото общество. Това е една спойка, поне за известно време ​- огромната отговорност от това да разрушиш коалицията - това нещо вече става непосилно бреме.

ИТН плати много малка цена, загубвайки повече от половината си избиратели. Но това е нищо в сравнение с електоралните и морални загуби, които ще претърпи една формация или политически лидер, които сега тръгнат да развалят нещата.

Избирателят даде много странна формула - четири партии, различни по тежест, но всяка една може да развали нещата, както и мнозинството. Това е огромна отговорност и това ще крепи коалицията.

Отделно, че понякога  усещането за криза, нуждата от вземане на тежки решения всъщност прави нещата по-здрави. Нямаме лукса да говорим за различията си в момента, а трябва да се решават проблемите.

- "Продължаваме промяната" ли ще са големият печеливш или губещ  при евентуален успех или провал на кабинета? 

- ПП са лицето и спойката, най-голямата група в парламента - имат толкова депутати, колкото тримата им партньори, взети заедно. Така че лидерството на ПП е зададено от избирателите по несъмнен начин. Впрочем това е причината за това да няма преговори за премиер и финансов министър  - избирателите решиха този проблем, дадоха ясен лидер.

Даде го и на предишните избори, но просто тогавашният лидер не се държа нормално.

Така че ПП са избрани, за да решат проблемите на хората, които искат стабилност, решения за цените, за училищата, за подпомагане на бизнеса и семействата, за цените на тока. 

Това са приоритетите. Вярно, започна се с неумение, фалстарт. Мораториумът, колкото и да е ефектен, е абсурден, това е подхлъзване по популистки послания.

Да не забравяме, че когато Андрей Луканов наложи мораториум върху плащанията на външния дълг, това беше един от най-унищожителните удари върху репутацията на България.

- Каква е ролята на ГЕРБ оттук насетне ​- единствено на опозиция ли?

- Много ми е странно и неясно как ще се държи ГЕРБ като опозиция. 

Първо, Борисов рязко намали присъствието си, второ ​- опозицията на ГЕРБ е яростна, стига до саботиране. В някакъв смисъл изоставена е идеята за конструктивна опозиция - виждаме максимално коварство.  Нека да видим дали това ще бъде стилът.  Борисов може да е в момента уморен, объркан донякъде, но от новата година ще трябва да се види как ГЕРБ ще функционира.

 Отказът на лидера да бъде в парламента обаче винаги е началото на края на един политик.  Няма как Борисов да бъде толкова  активен и влиятелен предвид факта, че парламентът в момента е арената, където се осъществява политическият сблъсък. Много е вероятно Борисов да загуби компетентност и информираност  заради неприсъствието му в парламента.

Може би това е началото на края на политическото лидерство на Борисов и превръщането му във формален лидер, от когото всички ще очакват да подаде оставка след година. Освен ако не ме опровергае с активност в първите седмици на новата година.

- Как ви изглеждат нещата в БСП, които след срива на изборите се оказаха с четирима министри и вицепремиер?

- Бих бил изумен, ако Корнелия Нинова предяви претенции за лидерския пост и го спечели. Ако това се получи, просто БСП ще стане от партиите, които са загубили силите за промяна и не могат да отговорят на сигналите, дадени от избирателите. Много такива партии има и по света, и в България, но това са партии, които са второстепенни и често завършват пътя си извън парламента.

Фактът, че това се случва с най-голямата лява партия в България, е изумителен парадокс.

Ако Корнелия Нинова не бъде сменена, това означава, че БСП прекратява съществуването си като партия, която може да спечели избори.

Дали БСП ще се осмели да смени лидера си? Ще се осмели, разбира се, ако иска да получи повече гласове на следващите избори. Ако самата Нинова смята, че като вицепремиер ще изпъкне, ще събере много гласове, много се лъже, защото това правителство няма да удовлетвори нито левите, нито десните. Всички ще правят тежки компромиси.

Така че по-добре е да се смени партийният  лидер, да дойде нов човек, а Нинова да си остане представителят на БСП в правителството. Не виждам никакво несъответствие в това.

- Дали присъствието на доста фигури от служебния кабинет в редовния означава, че президентът ще дърпа конците?

- Що се отнася до президента, конституцията е категорична - държавният глава има ограничени правомощия. Очаквам успокояване на страстите. Президентът стана много важен и силен заради политическата криза, в която се озовахме заради неспособността на партиите да формират правителство. Това правеше президента все по-важен и по-важен. При функциониращ​о правителство и парламент, при силна опозиция би трябвало ролята на държавния глава да избледнее, той да се намесва от време на време. Най-ярките моменти на президента обикновено са, когато има кризи и протести или когато се противопоставя на мнозинството чрез правото си на вето. Но това не е дърпане на конците.

Смятам, че президентът ще си заеме нормалното място, от което беше изваден заради събитията, на които станахме свидетели.

- Да очакваме ли през 2022 г. промени в съдебната сфера?  

- При главния  прокурор също ще има някаква развръзка. Тя може да е рязка промяна на поведението на Гешев или просто неговото отстраняване. Нужно е обаче търпение, но промените в тази сфера са  сигурни, просто е въпрос на време.

Не мога да си представя как главният прокурор ще остане на поста, освен ако не промени поведението си по такъв начин, че да снеме всякакви подозрения от себе си. Но това е само теоретична възможност.

- Отваряме ли нова политическа страница с нахлуването на млади хора със западна школовка?

- Това, което става в българската политика, не е безпрецедентно. През 2001 г., като изключим факта, че лидерът беше Симеон Сакскобургготски, повечето от хората имаха този профил. Тогава нещата не завършиха добре и това не е някакъв вдъхновяващ пример.  Сега обаче нещата са различни, идват в тежка криза. 

Така че наблюдавам нещата с известна надежда. Радвам се, че има четирипартийна коалиция и хората не дадоха мнозинство на "Продължаваме промяната" - добре е да има баланс.

Дано коалиционните партньори да дадат шанс за работа на това правителство. То не е на ПП и дори най-върлите партийни избиратели в момента усещат, че е важно да успее.

- Дойде ли краят на политическите турбуленции?

- Надявам се, че ни очаква успокоение, стабилизиране, една съвсем различна политическа година. Без избори, освен частични местни. И преодоляване на кризите, решаване на належащите за хората задачи - пандемия, качествено образование, преодоляване на новия проблем с електроенергията, компенсиране на бизнеса за пандемията, за да може все пак идното лято всички тези сектори да са в малко по-добро състояние. 

 

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  депутат 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент.  Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания.  

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Драган

Драган

30.12.2021 | 06:40

Президента движи нещата в тая сбирщина от настоящи и отцепили се комунисти. Цялата отговорност е негова негативи или позитиви тоже .

Отговори
0 0
Фалшиви герои

Фалшиви герои

24.12.2021 | 11:13

Хенриета, Хенриета халата, челите и в лудницата.

Отговори
1 1
Доцент на доцента

Доцент на доцента

24.12.2021 | 08:58

Кой е чул за криза, няма криза.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?