Следвайте ни

Доц. Светослав Малинов: Президентът да спре да задава посоки на протеста

viber icon

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, депутат 40-ото НС през 2005-2009 година, два пъти депутат в Европейския парламент.  Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания. Пред "Марица" той коментира докъде ще стигнат протестите и как ще се прекрои бъдещият парламент.

-  Доц. Малинов, свидетели сме на палаткови лагери, пътни блокади. Докъде може да стигне протестът?

- Най-голямото постижение на протеста е в това, че продължава и през август, в пика на лятото, дори сякаш повече граждани протестират. Надявам се да не се отиде отвъд блокиранията на кръстовища и мирните демонстрации. Протестът си е поставил няколко цели. Независимо от пъстротата им оставките на премиера и главния прокурор са безспорни и обединителни тези. Ако те се осъществят, според мен протестите ще спрат мигновено.

- Т.е. нито икономическите мерки на кабинета, нито жегите ще успеят да тушират недоволството на гражданите?

<197> Исканията не са икономически и може би това е най-непонятното за част от хората от ГЕРБ, а и за самия премиер. Със сигурност тези искания не могат да бъдат удовлетворени с пари. Това, което не се разбира, е, че искането на оставки е всъщност осъзнато искане за начало на промени. Това е началото на исканията, не краят. Това не се разбира, тъй като в много голяма степен инстинктът на управляващите е, че могат да успокояват протестиращите с финансови инжекции. Така впрочем е било през годините - винаги това са естествените инструменти на този режим. Но сега няма да стане. И не виждам никакви основания в момента протестиращите да отслабват натиска. Освен естествените сезонни причини.

- Редовни или предсрочни избори - кой е по-вероятният сценарий?

- Възможното ще се появи през септември, ако не стане нещо непредвидено. Не мисля, че правителството ще оцелее през септември и октомври. Правителството ще се надява натискът да не е силен, хората да са малко. Искащите промяна ще се радват, ако протестиращите се увеличават. Влиза се в някакво тактическо надиграване. Правителството ще действа в зависимост от енергията, която демонстрират протестиращите. Но в момента имаме изчакване.

- Доколко рисков сценарий е служебен кабинет в корона криза?

- Нагледахме се на абсолютно безопасни, безвредни служебни кабинети в последните пет-шест години. Идеята, че ще дойде служебно правителство, което ще направи някакви лоши неща, няма солидни аргументи. Няма как служебен кабинет, който е с ограничени правомощия по Конституция, да смени курса на страната.

Ситуацията, свързана с коронавируса, е притеснителна. Може тъкмо през септември и октомври да се наложи вземане на много важни непопулярни решения. Въпрос на сериозен анализ е може ли служебно правителство да предприема действия, свързани с извънредно положение. Убеден съм обаче, че колкото по-дълго правителството стои, толкова по-нестабилна ще бъде България. Трябва по-бързо да се премине през нестабилния период на изборите, за да може да се установи стабилност.

-  А има ли риск президентът да окупира властта, както предупреди бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки?

- Президентът предприе няколко действия на ръба на приемливото, имайки предвид неговите функции. Не бива повече да се опитва да задава посока на протеста или да отправя призиви към когото и да било. Истината е, че със и без президента Радев протести щеше да има. Те имат прекалено много нива, за да може да се каже, че президентът или някой друг политик е основната фигура в тях.

Натрупването на недоволство изведе хората на улиците. В протеста има сегменти, всеки от които си има свой повод и категорична аргументация. Точно затова протестиращите са много опасни -  много хора протестират за много каузи. Обединява ги обаче усещането, че без нов премиер и нов главен прокурор нещата няма да вървят.

- Доколко нови играчи като Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов ще удовлетворят очакванията за промяна на протестиращите?

- Това е вече личната отговорност на всеки гражданин за кого ще гласува на избори. Включително и дали част от хората на улицата, особено водачите, ще участват като основни или поддържащи политически играчи. Дано тази гражданска енергия да не се пропилее, като не се превърне в политически ресурс за промяна, както сме виждали през годините.

Изключително неефективно е да се разпилява гражданската енергия, като се обяснява, че не е политическа. Ако при демокрацията гражданската енергия не се превърне във властови ресурс, който да премине през избори и да присъства в едно ново правителство, всичко е било напразно. Дано поне част от лидерите на протеста да заявят политическите си позиции или да основат политическа формация.

Ще бъде изключително тъжно, ако отново загубим тази енергия в безсмислени разговори дали протестът се политизира. Това бяха разговори от 90-те, когато СДС беше обвиняван от БКП, че иска да дойде на власт. Сигурно е, че на следващите избори протестиращите ще гласуват поне за три-четири различни партии. Ще гласуват както за Трифонов, така и за Демократична България, част от тях ще гласуват и за БСП. 

Редно е да престанат тези заклинания от началото на прехода, че протестът се политизира и политически партии го яхват. Никой не може да яхне протеста.

Дори основната, най-голямата опозиционна сила БСП отсъства от протестите. Присъства Демократична България, но тя е извън парламента и реформата в съдебната система е тяхна тема отдавна. Естествено, че там ще е Мая Манолова и други извънпарламентарни нови формации, които се обединяват около искания, не върху управленска програма.

- Все пак левите или десните ще извлекат повече позитиви от протестите?

-  Печелят всички, които в момента или през годините са били срещу този модел на управление, олицетворяван от ГЕРБ и ДПС, плюс Патриотите.

Проблемът на БСП е, че каквито и да са техните анти ГЕРБ позиции, подозрението винаги пада върху тях, че са склонни към договорки с ДПС за създаване на своя модел, аналогичен на ГЕРБ. Затова хората няма да реагират позитивно, ако Корнелия Нинова отиде на площада. А иначе това са златните моменти за опозицията - в момента БСП би трябвало убедително да води пред ГЕРБ, но националните протести не им дават сила. Хората правят разлика между ГЕРБ и БСП, но виждат и приликите.

Демократична България със сигурност стои по-добре. Но съвършено безсмислен е разговорът кой ще управлява вместо ГЕРБ. Новата коалиция се ражда сега, не се знае каква ще бъде. Хората ще имат достатъчно възможности за избор - и сегашните политически партии са достатъчно пъстри, може да се появи и нова.

При всички положения резултатът от изборите няма да излъчи съвършено ясна формула за управление. Но ще има нови лица, поне част от лидерите ще бъдат нови.

- Очаква се следващият парламент да е твърде раздробен. Няма ли опасност да влезем в изборна спирала?

- Има всякакви варианти. Но в момента държавата  влиза в период на нестабилност, която ще се увеличава именно защото правителството не иска да подаде оставка. Много скоро ще се изпари внушението за нестабилност при предсрочни избори, защото всички ще видят, че изборът е между нестабилност от 7 до 10 месеца и нестабилност от 2 до 4 месеца. По-добре е сега бързо да минем през този процес. Иначе се поемат твърде много рискове, включително за държавата.

- На нов политически етап ли сме след 30 години преход? На прага ли сме на сериозна промяна?

- Надявам се. Но за мен най-важното е, че в момента поне част от българските граждани имат много ясна идея за това как трябва да изглежда държавата ни, имат ясни европейски критерии за доходи, за управление.

И няма да приемат това, което в момента България представлява, ще се опитват да я променят. Този капацитет на гражданското общество, това ново ниво на компетентност, което всички придобихме, откакто страната ни е член на Европейския съюз, го нямаше при предишните протести. В момента наистина имаме ново ниво на участие на гражданите. Особено хубаво е, че младите са там, но не само те.     

 

-----------------------------------------------------

Визитка

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

гражданин

гражданин

03.08.2020 | 13:55

Господин Малинов, мисля, че ще е добре да си скриете дълбоко някъде всички дипломи и квалификационни свидетелства! На кафе-ще Ви обясня, защо!

Отговори
6 1
ха ха

ха ха

03.08.2020 | 13:00

този, му секна хубавия живот в европарламента, разбирам, че му е кофти, но се свиква!

Отговори
7 1
доле герб

доле герб

03.08.2020 | 10:09

доле герб

Отговори
4 9
васко

васко

03.08.2020 | 12:57

Редовно да ходиш на психиатър, ще не прощава лудостта!

Отговори
8 0
доле ГЕРП

доле ГЕРП

03.08.2020 | 10:07

Доле Гешев

Отговори
4 9
васко

васко

03.08.2020 | 12:57

пий хапчетата редовно, че си много зле!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?