49

Доц. Светослав Малинов: Планът за възстановяване има подводни камъни, но няма да загубим и евро заради закъснението

Следващите 2-3 години Европа ще трябва да коригира целите си заради войната, смята ръководителят на катедра "Политология" в СУ

 

 

 

---------​

- Доц. Малинов, след толкова месеци усилия успяха ли управляващите да постигнат най-доброто в последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост? Как се справихме?

- Първо, имаме официална отлична оценка на Европейската комисия, изразена от председателя Урсула фон дер Лайен. Страхотен план, един от най-зелените, заяви тя. Така че малко трудно може да се спори с това. А и за самата Фон дер Лайен това е един от най-приятните моменти - представя ЕС в най-добрия му вид пред очите на всички европейски граждани.

Истината е, че в самия План са изразени намерения, свързани с конкретните български нужди. Плюс някаква начална степен на обосновка, която, след като беше връщана няколко пъти, е приета от ЕК.

Този План за възстановяване и устойчивост е в много голяма степен дело и на самата Европейска комисия. И нещо като успешен поправителен изпит за нас.

Идеята за създаване на Плана беше да се използва ковид пандемията и кризата като възможност за реформи.

И лидерите на Европа се втурнаха, намериха гигантско финансиране - 800 млрд. евро за целия ЕС. Това са пари, които се добавят към бюджета на страните членки, естествено, при определени условия и параметри.

Лично аз имам версия - ние сме толкова зле в толкова много направления, че в много голяма степен почти не можем да сгрешим. Нашият проблем не е в това дали е хубаво да се купят шест медицински хеликоптера, при положение че нямаме нито един. Въпросът е, като се купят, ще бъдат ли честни търговете, ще има ли кой да ги обслужва.

Възможностите за корупция - и с този, и с най-хубавия план, са много големи, тъй като голяма част от нещата минават през обществени поръчки.

Има, разбира се, и неща, за чиито възможности за реализация трябва да се произнесат специалистите, като свръхамбициозния проект за батериите, идеята за геотермалните станции - да се прави електричество от минерална гореща вода.

- Парите по Плана ще бъдат предоставяни срещу реформи. Може ли това да ни спъне?

- Не разбирам защо трябваше да се слага КПКОНПИ в Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебната реформа е наш вътрешен проблем, който не струва пари, а зависи от усилия, воля.

Объркващо е в Плана да присъстват едновременно  геотермални станции за електричество, купуване на мотриси за БДЖ и смяната на главния прокурор индиректно под рубриката „Върховенство на правото“.

- Кои са  подводните камъни?

- В Плана са посочени намерения, които тепърва ще се реализират. Така че подводните камъни са навсякъде.

Впрочем има много сериозен проблем с това, че пропуснаха авансовите плащания. Но нека да е ясно - това, че сме закъснели с приемането на Плана, не означава, че губим. Не губим нито едно евро. Освен това сме в компания с още три страни, които нямат нищо общо с нашето ниво. Закъснели са и Швеция, и Нидерландия поради политическа криза. Смята се, че старо правителство не може да прави този план. Както беше и при нас. Нашето закъснение не е свързано толкова с липса на план, колкото с това, че нямаше кой да го приеме - каквото и да беше направил ГЕРБ, щеше да отнесе критики, служебно правителство също не е редно да приема такъв план, дори да няма пречки по конституция.

Но въпреки че не губим суми от закъснението, нещата стават много трудно - колкото по-малко време имаш за изразходване на тия пари, толкова по-трудно се усвояват. Освен това тепърва започват проверките. 

Тепърва могат да се открият много неприятни лобистки моменти - не дай боже, че нещо в Плана е правено за конкретна общност или бизнес. Всичко това може да са подводни камъни.

- Ще ни гарантира ли този план енергийна сигурност, както обяви премиерът?

- Не, не, премиерът трябва да престане да говори такива фантасмагории, защото дори хората, които са го подкрепили, губят вяра в него. Планът не гарантира енергийна независимост. Това нещо, ако се осъществи, е много добра стъпка в тази посока. Но енергийната независимост на България ще се постигне по други начини, включително и с все още неработещия интерконектор. Как ще се гарантира енергийна независимост чрез проект за геотермална станция, който вероятно ще бъде обявен за невъзможен от учените. Това е просто добра стъпка. Ако стане - добре.

Ако нещо се решава директно с предложенията в Плана, решават се  няколко проблема, свързани със здравеопазването - закупуване на апаратура, на тези шест хеликоптера. Това са конкретни неща - спешен медицински транспорт, които могат да се решат.  

Но нека да отдадем дължимото на Плана - това е ЕС в най-хубавия му вид. Дават ни 12 млрд. и казват - добавете тези пари към бюджета, насочете ги към дигитализация.

Обучението на учителите, на администрацията, за да работи още по-успешно с цифровите технологии, може би ще бъде един от най-хубавите резултати от Плана. Това ще позволи да се вадят разрешения за строеж онлайн например. Това е важен резултат - инвестициите в хора, умения, иновации. И ЕС ни казва - за това ще ви дадем пари.

Като цяло приемането на Плана е много добра новина. Една от малкото за правителството и за всички нас.

Но нека да е ясно - тези пари са съвършено различни от оперативните програми и от парите за бежанци, няма да се пренасочват. И тези пари не са обвързани с нищо.

- Наистина ли не са обвързани? Например с натиска върху нас да отстъпим, да направим компромис за старта на преговори на Северна Македония за еврочленство?

- Натискът за Северна Македония върху нас тече по друга линия. Няма нужда Урсула фон дер Лайен да напомня, че сега е моментът за отваряне на ЕС за Западните Балкани. Тя е заявила започването на преговори със Скопие и Тирана като приоритет на своята ЕК, все едно на своето правителство. И г-жа Фон дер Лайен ще направи всичко, за да може да остане в историята като политика, при който тези страни най-после са започнали преговори за еврочленство.

Истината е, че тая тема е държана настрана - виждам го от Плана, от поправките и приемането. Просто защото тези пари са предвидени по друга линия и би било скандално да се обвързват с подобен натиск. Това би опорочило всичко. Натискът върху нас си тече непрекъснато по други канали, не е обвързан със средствата в Плана.     

-  Може ли обаче да се наложи пренасочване на част от 800-те милиарда, предвидени за Зелената сделка, за прословутия зелен преход, към преодоляване на последиците от войната в Украйна?

- Убеден съм, че ще има промени. Но не в това, че ще се насочват парите на ЕС за този План към възстановяване на Украйна. Там ще бъдат вложени други пари. Това, което може да стане, е част от големите цели на Европа, планирани в мирно време, преди 3-4 години за една Европа с икономически растеж, с огромни финансови излишъци, загрижена за екологията - на тези неща сега може да се даде заден ход. Но не защото няма пари, а защото в момента Европа е изправена пред временна, но много тежка дилема: дали да бъде все по-екологична и чиста, или да е все по-независима енергийно от Русия. Поляците могат да увеличат производството си на въглища, германците могат да отворят нови мини, няколко държави могат да дадат заден ход за атомната енергия. Всичко това води до увеличение на въглеродните емисии, но същевременно води до пълна независимост от Русия.

Така че в следващите 2-3 години Европа ще трябва да коригира целите си заради войната. Не е  въпрос на пари. Европа има пари, но няма енергийна независимост. Точно на това разчита Русия - че имаме пари и ще си платим за газа. А нашият проблем, проблемът на ЕС, е в това, че има пари, но не иска да плати на Русия.

И в момента ЕС трябва да занижи критериите. Трябва да се преосмислят, временно да се отложат високите цели, свързани със Зелената сделка, защото има война. Именно това е понятието форсмажор, а не глупостите на вицепремиера Корнелия Нинова.

Няма как ЕС да не ревизира приоритетите си, при положение че има война и държава, която я води, като разчита на парите на ЕС, за да я продължава.

Така че в близките 2-3 години енергийната независимост от Русия трябва да бъде приоритет за Европа. И когато тази независимост се осигури, Европа да се върне към високите си зелени изисквания. Това според мен ще позволи и на тецовете ни в Маришкия басейн да оцелеят по-дълго от очакваното.

- Прекаленият натиск за оставка на главния прокурор не измества ли темата за реални реформи в съдебната система, които са належащи?

- Започва да се усеща безпомощност в това обвинител номер 1 да бъде сменен в рамките на закона. Трябва да спрат призивите той да подаде оставка, защото това е унизително за едно управляващо мнозинство, което явно не може да го смени по легален начин. Той, разбира се, няма да подаде оставка, няма да направи тази услуга на управляващата коалиция.

Отделно, като го сменят, трябва да се промени и самата длъжност, за да не се окаже след време, че и следващият на поста е неподходящ.

По-важен е общият поглед към проблема, който страшно подкопава доверието в правителството. Това беше обещание, дадено поне от три от четирите партии в управляващата коалиция. Дори БСП, която стоеше встрани, не беше против. Ако това не се осъществи, ще загуби доверие цялото правителство. Вижда се ,че искат да сменят Гешев, и усещането е в некомпетентност - не знаят как.  

-  В какъв хоризонт виждате коалицията? Не станаха ли твърде много разнобоите в нея?

- Точно денят, в който Урсула фон дер Лайен похвали нашия План за възстановяване, е добър за коалицията. А иначе от момента, в който е създадена, непрекъснато виждаме конфликти. Проблемите са много, но не са непреодолими. Включително този за Северна Македония, както и двете кандидатури за шеф на БНБ. Коалицията изглежда нестабилна, но не пред разпад. Доста неща, може би не много достойни, заздравяват коалицията. А и  Планът е плюс за управляващите. Хоризонтът му е 2026 г. и по-лесните неща могат да се осъществят и ще се усетят още до края на годината.

Визитка

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  депутат 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?