Следвайте ни

Доц. Светослав Малинов: Няма нищо по-пагубно за България от коалиция ГЕРБ-БСП

viber icon

В сблъсъка помежду си премиер и президент взаимно се омаломощават

Единственият инструмент на демокрацията в ситуация като сегашната е смяна на статуквото през нови избори 

Българите най-сетне трябва да се научат къде да търсят източниците на проблемите си

Критиката постфактум дискредитира Цветан Цветанов и показва неискреност 

 

- Превърнаха ли се компроматите в норма и основно средство на противопоставяне в българската политика?

- Да се каже, че при демокрацията тези неща не трябва да се случват, би било непознаване на демократичните процедури.   

Ако трябва да градираме растежа - вървим от подслушвания, през разговори на най-ниско битово вулгарно ниво, до документи за безпроблемни тегления на Васил Божков за милиони явно със съдействието на съответната банка. 

Със сигурност обаче снимката на гол премиер минава всякакви граници и е провокация към цялото българско общество. 

 

 

- Не се ли дължи сегашната ситуация на предишната показна разправа с много олигарси?

- Вероятно частично, но не  можем да пренебрегнем факта, че и Васил Божков, и Цветан Василев са били много дълго време близки до властта. Това прави акциите много трудни за разгадаване. Защото, каквото и да кажат управляващите за Божков и той за тях, ние знаем, че са работили заедно. Същото важи и за Цветан Василев, който е бил близък с хората, които му нанесоха удар. Така че сме пред сериозен проблем - в днешната конфигурация няма откъде да започне оздравяването на системата.

Божков сега говори като образцов либерален демократ

Проблемът е, че го прави едва от 6 месеца. Интересно е как всички стават защитници на правовата държава в момента, когато има репресия срещу тях.

 

- Докъде ще доведат ожесточените атаки между президент и премиер, в които вече се намеси и главният прокурор?

- Тук става въпрос за много тежка институционална криза. Нищо хубаво не може да произтече, когато тези институции влязат във война и започнат да образуват лагери, както в момента премиерът и главният прокурор действат срещу президента.

Оказва се, че институции като президентството и прокуратурата,  които трябва да защитават общия интерес, взимат страна, зад тях се нареждат политически субекти,  медии. И разделението от институционално става национално, обзема все повече хора в държавата.

Не ме притесняват толкова компроматите или скандалните факти, а попадането им в институционално покварена среда. Единственият инструмент на демокрацията в ситуация като сегашната е смяна на статуквото през нови избори - с ново правителство, нов президент, нов премиер. За съжаление главният прокурор ще ги надживее всичките по силата на мандата си.

Нека да не си мисли някоя от страните, че печели за сметка на другата. Президентът и премиерът в момента взаимно се омаломощават. 

Твърде вероятно е след тези избори да стане факт

нова политическа комбинация в държавата.

Дълбоко убеден съм, че нуждата от промяна е усетена от всички. Слава богу, изборите са неизбежни и по всичко личи, че няма да са предсрочни.

 

- Нормално е при дълго управление като на ГЕРБ популярността да ерозира. Къде е обаче категоричната алтернатива?

- Ето тук е най-мъчителният момент. Да, демокрацията има изборите като инструмент за смяна на статуквото,  но в момента не виждаме обичайната за демокрацията структура на управляващи и опозиция с очевидни лидери, които ще предявят претенции за властта. Не виждаме в лицето на БСП силна опозиция - самата опозиция е разделена на проправителствена и антиправителствена. 

  Очевидно е, че до края на годината ще се подредят всички участници в изборите. Не знаем какво точно ще стане с Мая Манолова, с Българско лято на Божков, но може да се окаже, че ще имаме изключително пъстра палитра на изборите. Цветан Цветанов би бил в изключително силна позиция, ако беше предупредил за проблемите в партията, докато беше на водеща позиция в нея. Но критиката постфактум го дискредитира и показва неискреност. 

Болезнена е темата и за

маргинализацията на дясното.

Българската десница направи грешки, но безспорно и много се работи, за да не може тя да надигне глава. 

Институционално в момента нещата у нас изглеждат лошо, има усещане за омерзение. Специално се работи, за да няма висока активност при евентуални избори. Работи се активно хората да се обезкуражат да гласуват, а това обслужва най-лошите сили в една демокрация.

Може би дълбочината на кризата в България е в изключително лошото организиране на алтернативата на ГЕРБ. Алтернативата я няма. БСП  загуби ролята на очевидната алтернатива и няма потенциал да си я възстанови до изборите. Така че вероятно хората ще прехвърлят доверие  към останалите участници - малката десница, новите проекти, може да се появи и друг проект. 

Има и  вариант, малко вероятен, по-скоро теоретичен - самата партия ГЕРБ да претърпи трансформация, да демонстрира възможност за промяна и обнова. Да, премиерът обеща промяна в листите, но това са партийни драми, абсолютно безразлични за българите.

 А ще бъде най-зловещото, ако след изборите се осъществи голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Не мога да си представя по-пагубно нещо за държавата. Но има шанс за подобна коалиция, с каквито и високопарни думи за спасение на България да бъде облечена. Това е най-лошият вариант,  защото означава корупцията тотално да се циментира.

Големите коалиции са най-извратената форма на бягане от политическа и съдебна отговорност 

 

- Свръхактивното поведение на президента върна темата за промяна в политическия модел, за президентска република. Реалистичен ли е подобен сценарий?

- Нито е реалистичен, нито е добър. В момента това не е на дневен ред. Това са типични теми за отклоняване на вниманието. В момента базисното оздравяване на институциите, връщането на доверието в съдебната система, предотвратяването на големи корупционни сделки е задача номер 1. Голямата добра новина за българската икономика пак дойде от ЕК - ясно е, че няма да има АЕЦ Белене. Наново се връща процедурата, става въпрос за нов проект, лицензите няма да важат, казвах го още като евродепутат преди 2-3 години. Убеден съм, че Белене е вредно за българските граждани, а  ЕК защитава интересите им. Ако зависеше от управлението или от президента - централата щеше да се строи.  

 

- Кой е реалният дневен ред? Имаме ли добър сценарий?

- Ако решим да погледнем позитивно, едно коалиционно правителство, водено от ГЕРБ или от БСП, но не голяма коалиция, може би ще подобри качеството на управлението.

Дневният ред на България  не е труден за формулиране. За жалост изоставаме от европейските тенденции в сферата на образованието, околната среда.

Българите трябва да разберат, че

неефективността на съдебната  система  пречи на икономическото развитие на България.

Сега, когато излизат определени факти, свързани с разбиване на бизнеси, трябва да стане ясно, че качеството на съдебната система директно влияе върху доходите и икономическия просперитет. В тази система са арбитрите, органите на контрол  на всички проблемни отношения, свързани с бизнес, конфликти, неизпълнение на договори. Когато говорим, че контролните органи в България, които трябва да покажат злоупотреба с господстващо положение на пазара,  са слаби, това директно влияе върху доходите на хората.

Непознаването на тези контролни органи - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за контрол на хазарта, е много по-опасно от всякакви скандални записи. Злоупотребата с  положение в тези комисии е стотици пъти по-вредно от поредната простотия на някой политик.

Оказва се, че анонимни хора на ключови места в тези комисии са работели с тези, които трябва да контролират.

Българите най-сетне трябва да се научат  къде да търсят източниците на проблемите си.

 

- Щом сега ни залива такава кална лавина, какво да очакваме около изборите?

- Не забравяйте ефекта на претръпването. Част от т.нар. компромати може да се окаже неефективна преди изборите. В един момент самите компромати ще се компрометират.

При демокрацията винаги има светлина в тунела, тъй като изборите раждат неочаквани възможности.

 

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  депутат 40-ото НС през 2005-2009 година, два пъти депутат в Европейския парламент.  Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?