1553
Следвайте ни

Доц. Светослав Малинов: Хит на вота няма да има, Радев е фаворит

viber icon

Съотношението ГЕРБ и ДПС срещу всички останали е 1:2

БСП е много близо до ролята на основен балансьор 

На изборите хората ще кажат на политиците - не правете като ИТН миналия път, направете коалиция 

Радев е фаворит, но битката за президент не е предрешена

 

- Доц. Малинов, каква е мобилизацията на старта на кампанията?

- Засега мобилизацията е изключително добра. Всички очаквахме умора от поредните избори, но явно сливането на парламентарни и президентски избори, освен доста негативни, има поне една позитивна характеристика - увеличава мобилизацията за гласуване.

....................... 

-  Новият проект „Продължаваме промяната“ ли ще е хитът на тези избори?

- Засега са ясни общите пропорции. Вотът се разделя на ГЕРБ и ДПС, които бяха в гръбнака на предишното управление, и останалите, като съотношението е 1 към 2. Тази пропорция е изключително устойчива от година насам.

Новата формация стъпва на полето на анти ГЕРБ-ДПС коалицията от избиратели и пренарежда нещата. Искрено се надявам новият политически проект на Петков и Василев да привлече избиратели, които не са гласували за една от протестните партии или БСП.

Така че няма да има хит на тези избори, независимо че има нова формация, която може да е втора, може да е и пета. Резултатите ще бъдат сходни, а надеждите са за съставянето на стабилно правителство.

Но амбициите им за 30 процента няма как да се осъществят. Нека да знаят лидерите на формацията, че чарът им от това да са служебни министри съвсем определено не е достатъчен за сериозна, по-голяма подкрепа.

Това, което им даде много силно начало - подкрепата на Румен Радев и на служебния кабинет, всъщност е техният таван. Не може да се очаква хора, създадени като  политически креатури на Радев, да произведат някакъв истински обрат в намеренията на хората. Те просто пренареждат настроения,  оформени в последната година.

- Появи се напрежение в дясното, в Демократична България, вероятно покрай реденото на листи. Чуха се дори гласове за оставки на съпредседателите Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. Възможно ли е новата формация, въпреки намигванията <210> вляво, да предизвика десни трусове?  

- Всичко, което става в преддверието на избори, на изборна кампания, е дискредитирано като кауза. Дори да има основания, самото време означава, че се търси предизборен ефект или е плод на разочарования, свързани с кандидатдепутатските листи. 

Натрупали сме достатъчно опит, за да не се поддаваме на такива глупави провокации. Но наистина новата формация безспорно стъпва на полето на протестния вот и при всички положения някой ще пострада.

 Възможно е ИБГНИ  да пострадат най-много.  Ако тази формация остане извън парламента, това ще е заради появата на новия играч. В момента има намаляване  в ДБ, но то не е много сериозно. Проблемът е, че контрастира с очакванията за растеж, за прилив на гласове, което беше логично.

Но в момента ме притеснява друго число - това, че Лозан Панов засега няма рейтинга на Демократична България.  Учудвам се, че все още не е получил 100 процента подкрепа  от избирателите на ДБ, с чийто профил се припокрива напълно. При това Панов е скритото оръжие на коалицията, за да увеличи парламентарния си вот.

- Т.е. да очакваме, че новата формация ще източи гласове от протестните партии - ДБ, Има такъв народ?

- Ще дръпнат от всички протестни партии, включително и от БСП. 

Едно е сигурно -  не могат да привлекат хора от ГЕРБ и ДПС, тъй като цялата им идентичност, говорене са свързани с атаки срещу тези две формации. За ПП няма да гласуват и националистическите формации, част от тях са колаборирали с ГЕРБ и ДПС. Това е сигурното. 

Накрая може да се окаже, че от гледна точка на  общата пропорция на гласовете влизането в парламента на новата формация само пренарежда, без да дава нищо ново.

- Ако ПП източи гласове от всички, връща ли това БСП в играта? Ще се окаже ли, че те са задължителен фактор, без който протестните партии не могат да съставят кабинет в 47-ия парламент?

- БСП никога не е излизала от тази игра - и в предишния парламент беше задължителен елемент от коалиционно правителство. Сега може да е част от тази игра, но като водещата партия. 

В предишния парламент водещата партия беше ИТН. Сега БСП може да получи първия мандат за съставяне на анти ГЕРБ-ДПС правителство, тъй като победата на ГЕРБ в момента изглежда сигурна, но това е дежавю, същото, което стана през април. 

ГЕРБ победи, повъртя мандата и го върна. Същото ще стане и сега. Пропорцията две трети  анти ГЕРБ-ДПС и една трета ГЕРБ и ДПС е невероятно устойчива. Но промяната не идва от българските гласоподаватели, тя трябва да дойде от поведението на политиците. Българските гласоподаватели  казаха, че искат ГЕРБ и ДПС да са в опозиция и казаха на другите: ​направете коалиционно правителство!

И сега ще кажат същото, само че ще добавят нов политически играч. Ще има и друго послание:  направете коалиция и недейте да правите като ИТН миналия път! Това ще кажат българите.

- По-голям ли ще е обаче шансът този път  за съставяне на редовен кабинет?

- В момента имаме ясна  задача за съставяне на правителство и тя е следната: партията от групата анти ГЕРБ-ДПС, която се озове с мандат, трябва да прави обратното на това, което правеше ИТН. И правителство ще има.

- Ще спаси ли от отпадане ИБГНИ пренареждането за листи с водачи местни известни личности?

- Възможно е да отпаднат, въпреки че правят каквото могат, за да си гарантират влизане в парламента. Те обаче също като Продължаваме промяната нямат кандидат за президент и страдат от това. Когато подкрепяш общ кандидат за президент с още пет формации, не можеш да привлечеш допълнителен вот. 

Особено за малките формации е задължително да имат кандидат за президент,  когато се борят за влизане в парламента.

Никой няма да се откаже да гласува за  партия, която е проявила смелост да издигне кандидат за президент. Това е ходът на Възраждане, който ще им реши може би проблема за влизане в парламента.

- Трима силни кандидати влизат в президентската битка, за пръв път и ДПС издигна свой кандидат. Как ще се отрази това на резултата?

- Най-важното за президентските избори на старта на кампанията е, че на нито един от тримата претенденти, от които Румен Радев и проф. Анастас Герджиков имат доста сериозна преднина, не му достигат гласове за победа, ако се имат предвид само партиите, които застават зад тях. Не излиза дори сметката на Радев, ако той не привлече нови гласове извън БСП, ИТН, ПП и ИБГНИ.

Следователно всички кандидат-президенти трябва да започнат кампанията си с ясна мисъл как ще увеличат подкрепата си, ако се окажат на балотаж. Засега виждам само грешки в тази насока.

Румен Радев направи грешки с непремерен ход, отчуждавайки избирателите на ДПС далече преди кампанията. Плюс това го подкрепи инициативен комитет, пълен с бивши агенти на Държавна сигурност, което прави много трудно събирането на дясноцентристки вот.

Проф. Герджиков пък бе издигнат от Инициативен комитет, пълен с ярки фигури от ГЕРБ, направи опити да говори за успехи на управлението на ГЕРБ, което няма да му донесе нито един допълнителен глас. И Лозан Панов, който трябва да се бори за разпознаваемост, да привлече хора извън тази тясна, по-елитарна група избиратели на ДБ.

Така че тази кампания за Румен Радев, който е безспорен фаворит, ще е много по-тежка от първата му. Много по-нисък резултат ще има и няма да има тази вълна в негова подкрепа, каквато имаше. Състезанието ще бъде много оспорвано.

- Възможно ли е обаче Радев да загуби?

- Смятам, че Румен Радев ще спечели на първи тур, но тясната партийна сметка не излиза на втори тур, трябват нови гласове. Радев на практика трябва да спечели гласовете поне на Демократична България и на още някой. Не мисля, че ще ги спечели с това поведение.

 Ако на втори тур са Радев срещу Герджиков, гласовете на Лозан Панов няма да отидат за Радев. Може да не отидат и за Герджиков и просто да се стопят в нищото.

Анти ГЕРБ-ДПС настроението  може да е достатъчно за формиране на мнозинство, но трудно ще стигне за безспорна победа  на президентските избори, трябва още нещо.

- Доколко изборите 2 в 1 ще усложнят ситуацията?

- Неизбежно ще има преливане на гласове, няма как да се разделят двете кампании.

Единственият позитив ще бъде, че гласуването на първи тур ще бъде малко по-високо, отколкото би било, ако изборите бяха разделени. И може би няма да има чак толкова много сили и мотивация за компромати.

Има умора и не се знае как тези неща действат в такава обстановка. Например атаката срещу Кирил Петков за двойното гражданство, която не е черен пиар, а факт, няма да му навреди - не всяко нарушение е санкционирано от избирателите. Напротив, той ще стане още по-симпатичен с факта, че се е отказал от канадско гражданство. 

 

ВИЗИТКА

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ,  депутат 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент.  Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Мими

Мими

17.10.2021 | 19:56

Малинов, Иван Кстов, Ат. Атанасов и сие Демократи за силна България и ДБ са си лява партия и са били мимикрия на дясното. Те са пълни манипулатори, така че нищо не ни учудва. Огладнели за власт и слава ще ни докарат до просешка тояга. Прост народ - слаба и бедна държава ! Услужливите медии пригласят в ролята на хибридна атака, но и те ще пострадат !

Отговори
2 1
Иво

Иво

15.10.2021 | 18:37

Тоя Радев ли е хита? Гола вода сме и кал в ушите.

Отговори
3 0
Тото

Тото

15.10.2021 | 10:39

Какво е това реване ,какво е това пискане ?Не разбрахте ли че ГЕРБ е вече история от там връщане няма !ГЕРБерската родна мафия трябва да се изчагърка от всички ни за да има бъдище за младото поколение Българи !НАРОДЕ ????

Отговори
3 8
Калоян

Калоян

15.10.2021 | 08:35

Радев и компания комунисти си мислеха, че могат да се справят с управлението на държавата, но като получиха шанса да се докажат, виждаме, че немогат. Рашков излиза лъже и отново събира електорат, някой ще каже не е така, но явно се вижда, че от първия ден на предизборната кампания и той започва. Кацаров, защо не обяви локдаун, има толкова болни, но отново се притеснява, че хората няна да гласуват за пилота. Инфлацията върви с пълна сила, никакви мерки не се взимат. Това, че има протести и хората няма с какво да си изхранят семействата, отново дори медиите не отразяват протеста от страх. Демокрацията приключи след 04.04.2021, сега сме в периода на комунизъм - срах, репресия, ифлация, мизерия, глад, ето това, ще получим и за напред, ако Радев отново получи мандат за президент.

Отговори
15 5
Жаки

Жаки

15.10.2021 | 08:26

Доц. Малинов, като образован човек, милех че по скоро бихте подкрепили проф. Анастас Герджиков, защото пилота си е пилот, не може да очакваш от него да управлява държава. Периода Април до Ноември имаше механизма и възможноста да докаже, че пилота може да управлява България, но фактите говорят, че той се провали в всяка една сфера, та дори и във военна сфера. Струва ли Ви се нормално да се изпрати черната кутия от паднал Български военен самолет на трета държава. Това не се ли нарича предателсвто и разгласяване на квалифицирана информация, която касае националната сигурност. Ами потъналия кораб с опасния товар, отново провал. Ами икономиката на страната, пълен крах, всеки се чуди какво се случва, няма никаква информация. Ковид 19, знаете ли колко много болни има, а не се вземат мерки, защотото ги е страх за изборите, кое е по важно здравето на Българския народ или Радев да спечели изборите, защо е нужно да се рискуват човешки живот за власт и пари. Това е Радев, водини към дълбините.

Отговори
16 6
Дедо

Дедо

15.10.2021 | 08:32

Третата държава, мила ми Джаки, е Русия. А можеше да изпратят кутията в Украйна (или Полша)...там също могат да я разчетат! Ама не! Съветските другари имат найййййй-съвременната техника! Нъл тъй?

Отговори
12 2
Рожбо,

Рожбо,

15.10.2021 | 11:04

точно в такива критични за страната времена хората избират военен, а не стар ерген, който живее с майка си.

Отговори
4 7
Дедо

Дедо

15.10.2021 | 08:03

Достатъчно натрупа (прибра) др Методиевич...да се оттегли! Др Ананиева се оказа безкрайно права, като казваше: "Искате демокрация и капитализъм, ама хубаво запомнете! НИЕ ЩЕ СМЕ КАПИТАЛИСТИТЕ!!!" Та тъй, др Методиевич.

Отговори
10 2
ГРЕШКА

ГРЕШКА

15.10.2021 | 07:58

"Едно е сигурно - не могат да привлекат хора от ГЕРБ и ДПС" В ГЕРБ има много хора, които съзнават, че партията може да е нормална обществена структура без Борисов. Просто се изчаква " Априлския пленум" в ГЕРБ. Така че резултатите от изборите да дадат основание (шамар) на Борисов за оттегляне от партията. Другият вариант е повтаряне на историята на СДС.

Отговори
6 7
Дедо

Дедо

15.10.2021 | 08:01

Хубаво, може и така да е. Но трябва ли да чакаме половин век? Човешкият Живот все пак е лимитиран на около 80 г....

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?