49

Доц. Стойчо Стойчев: Заради загубата в София ГЕРБ ще се мобилизира максимално в Пловдив

Всеки от партньорите в сглобката ще си вземе каквото може. Нямат какво да делят, убеден е политологът

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск“ в катедра „Политология“ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност. 

 

Шансовете на Григорова да победи Терзиев на втория тур в София са много малки 

Балотажите по принцип са доста коварни, особено за водещия кандидат 

 

- Доц. Стойчев, Ваня Григорова ли ще е новият ляв лидер?

- За да стане нов лидер, някой трябва да я пусне. Ако прави това лидерство в БСП, там Корнелия Нинова е сериозна бариера. При нова партия пък големият проблем е липсата на хората, на структурата.

За Нинова е най-изгодно следващият председател на партията да е не Григорова, а нейно протеже, за да управлява задкулисно, докато е жива.

- Кандидатът за кмет в Пловдив на ГЕРБ-СДС води след първи тур на опонента си от ПП-ДБ с 33.7 срещу 17.9 процента. Означава ли голямата преднина предизвестена победа, или е възможна изненада на балотажа?

- Резултатът не е предизвестен в никакъв случай, независимо от преднината. Балотажите по принцип са доста коварни, особено за водещия кандидат. Възможно е да се предизвика ефектът "всички срещу един", т.е. всички да се обединят срещу временния водач, и са възможни изненади.

Ясно е, че в останалата част от страната, като изключим София, още я няма тази генерационна промяна, смяната, доминираща предпочитанието по линия на ПП-ДБ. Така че все още в Пловдив е възможно ГЕРБ да постигне убедителна победа на балотажа, но в никакъв случай това няма да стане без усилия и внимателно планиране на действията, тъй като е възможно и да загубят, независимо че временно водят с резултат 2 към 1.

Когато има толкова ниска активност на първи тур, винаги съществува възможността за мобилизация преди втория тур. От такава мобилизация обикновено печелят кандидати на опозицията, нови лица, алтернативни кандидати, каквито предпочитат хората, които не ходят да гласуват.

Така че по-висока избирателна активност на балотажа ще работи по-скоро за кандидата на ПП-ДБ Старибратов. Но пробив ще е затруднен, тъй като професорът не е колоритен и разпознаваем, какъвто беше Манол Пейков например.

При липса на опонент, който чисто мажоритарно да допринесе за своя избор, е възможно ГЕРБ да спечелят балотажа, но са нужни много усилия и внимание от тяхна страна.

- Защо се появи тази голяма разлика между конкурентите от ГЕРБ и ПП-ДБ  в Пловдив, докато във Варна, където се очакваше лесна победа на ГЕРБ, досегашният кмет и опонентът му от ПП-ДБ са буквално на кантар?

- Това е заблудата, в която изпадат много хора, които анализират повърхностно случващото се в градовете извън София, където има фактори под повърхността. Възможно е в момента икономическите елити във Варна да искат да разширят влиянието си и към други кандидати, за да са винаги добре позиционирани и печеливши. А тук става въпрос и за много силен мобилизационен потенциал.

- Оценявате ли като сензационен балотажа в София на Васил Терзиев срещу Ваня Григорова?

- Очевидно липсват мажоритарни кандидати и на хората им трябва колоритен, ярък кандидат. Затова гласуваха за Ваня Григорова, която впрочем беше и независим кандидат на изборите за Европейски парламент през 2019 г. Тогава не успя, но още нямаше такъв тип търсене на ново лидерство.

Сега обаче направи добро представяне. Не бих казал, че е сензационно, защото шансовете <210> да победи Терзиев на балотажа са много малки. София в момента се доминира от привърженици на ПП-ДБ, които гласуват изключително активно за своя кандидат.

А и ниската избирателна активност работи за Терзиев. Григорова вероятно ще осъществи кампания за привличане на гласове в много посоки, но е малко вероятно да се случи голям обрат и Терзиев остава фаворит в София.

За Варна и Пловдив съществуват рискове и в едната, и в другата посока. Вероятно заради загубата на София ГЕРБ ще се мобилизират максимално във Варна и Пловдив, за да не допуснат загуби и там, което вече ще е прекалено.

Ако падне активността във Варна и в Пловдив, това ще работи за кандидатите на ГЕРБ.

- Реалистични ли са версиите ГЕРБ да изтъргуват подкрепа за Терзиев в София срещу рамо от ПП-ДБ за кандидатите на ГЕРБ в други градове?

- Дори Борисов да иска да направи нещо подобно, ПП-ДБ няма да се съгласят на такава схема. За тях е ясно, че ще вземат София и Борисов не може да направи нищо, за да ги спре. А във Варна и в Пловдив ПП-ДБ имат кандидати за балотажа и няма да тръгнат да губят изборите там. Напротив, ще водят битка за победа до последно, особено във Варна, където имат по-големи шансове за победа.

Хекимян беше много добър избор - нестандартен, напорист, амбициозен, критик на ГЕРБ. Не успя да спечели доверието на избирателите - просто младото поколение не се идентифицира с ГЕРБ, с чието управление е минал целият им съзнателен живот.    

Свидетели сме на поколенческа смяна, при която популярни модели и идеологии си отиват за сметка на други и никой не може да ги върне.

- На смяната на поколенията ли се дължат по-добрите от очакваното резултати на ПП-ДБ на тези избори?

- Разбира се, това поколение подкрепя ПП-ДБ. Мнозина очакваха, че електоратът им ще ги накаже за коалицията с Борисов и с Пеевски. Нищо подобно не стана, защото избирателите на ПП-ДБ имат приоритети - не харесват Борисов и Пеевски, но си дават сметка, че е по-добре подкрепяните от тях партии да управляват временно с тях в името на стабилността и евроатлантическата ни ориентация.

Знаят, че това е временно и няма да промени ценностно и идеологически тяхната партия. А и тези избиратели в момента са доволни - правителството е тяхно, кметът на София скоро ще е техен.

- Как ще се отразят резултатите от тези избори на сглобката?

- Няма нова вълна. Всеки от партньорите в сглобката ще си вземе каквото може. ПП-ДБ са силни единствено и само в София, концентрирани са тук електорално. ГЕРБ ще си вземе останалата част от страната, ДПС ще си вземе техните региони. Няма какво да делят, няма къде да се сблъскат на електоралния терен. На ГЕРБ им е ясно, че се сриват наполовина в София - от 120 000 на Фандъкова на миналите избори на 60 000 сега.

ГЕРБ буквално се сгромолясват в София, наполовина свиват влиянието си и в Общинския съвет. Няма линия, на която да правят конфликти с ПП в София. Съответно ГЕРБ си запазват влиянието в страната, където "Промяната" още няма изградени организации в повечето градове - просто не им трябват, нямат гласоподаватели там.

Така че сглобката си остава и продължава минимум до европейските избори, които ще са проверка кой колко тежи електорално. Ако някой драстично е загубил подкрепа, а друг е увеличил, евентуално ще търсят ревизия на управлението. За момента обаче подобни основания няма. Сегашното управление е в техен общ интерес, независимо какво говорят по телевизията, кой с кого се кара.

Скандалите, на които ставаме свидетели - с кодовете на машините, с енергетиката, не се отразяват на сглобката. Дори напротив, създават усещане у електората, че партньорите запазват идентичността си. Докато ГЕРБ и ПП продължават да спорят, това е добър знак за избирателите - гаранция за автономност и автентичност на отделните партии.   

Ясно е, че това управление е най-доброто възможно за тези три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, както и за техните избиратели. Борисов отлично осъзнава, че тази роля на опозиция в управлението е прекрасна за ГЕРБ и поне още няколко години ще им генерира само ползи, и е най-добрата от гледна точка дългосрочното развитие на партията.

- Защо "Възраждане" не успя да постигне очаквания успех?

- Както винаги съм казвал, този тип гласоподаватели имат електорален таван - 250-300 хиляди гласа. Костадинов успя да обедини всички, които преди гласуваха за НФСБ, "Атака", ВМРО, взети заедно. Сега всички тези хора гласуват за него, но това не ги прави повече. Има хора, които харесват Костадинов, но те са малцинство - две трети от българите се плашат от радикални идеи, просто мислят рационално. Тия, които залитат към радикални идеи, обикновено са социално маргинализирани хора, които нямат какво да губят. Така че "Възраждане" взеха това, което можеха да вземат.

- Топящият се с всеки следващи избори брой гласоподаватели докъде може да доведе? Ще се появят ли нови политически играчи, които да привлекат растящия брой негласуващи?

- Не съм сигурен, че негласуването идва от отвращение от партиите. Когато политиката върви сравнително добре, хората губят интерес към нея, не ходят да гласуват. Прекалено активното участие в избори обикновено е по време на икономически, политически кризи. Когато ги няма, е нормално хората да не ходят да гласуват.

Така че отдръпването от активно гласуване не е задължително лош сигнал, отдавна не сме 1990-те години, когато много хора просто нямаха друга опция, освен да свалят властта и системата. В момента младите хора, движеща сила на всяка революция, могат да учат и работят у нас или в чужбина. Имат всякакви възможности, за разлика от връстниците си през 1990-те години. Така че тия местни избори, както обикновено, ще запазят статуквото. Засега революциите се отлагат.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 5 оценки
2/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Alves

Alves

01.11.2023 | 09:54

Гласуваш за Коцето Димитров получаваш Мамин Ванчо - Не благодаря! НИКОГА Повече Герб

Отговори
11 1
Леле колко глупави злобни изказвания

Леле колко глупави злобни изказвания

01.11.2023 | 09:53

писани като от един човек!

Отговори
5 3
Стар скапан гербераст

Стар скапан гербераст

01.11.2023 | 09:33

Та викаш Стойчо, герберастче младо само да сЪ понапънем малко и ще го вземем Пловдив пак под герберастко робство. Ама гледайте като се напъвате, да не се изпусне някой от вас / хеле пък боко тиквата/ , че вонята ще е страшна.

Отговори
13 3
Сериозно питам

Сериозно питам

01.11.2023 | 09:10

Стойчо, да те попитам на 6 уши нещо - не ти ли хвана пришки езика от обработване на сикаджийския маркуч?

Отговори
16 3
чудесно

чудесно

01.11.2023 | 08:39

Да се мобилизира значи да се напъне.Ако човек се е наакал какво става като се напъва?

Отговори
11 1
ЦИК

ЦИК

01.11.2023 | 08:35

Щом е така, да очакваме на балотажа че кандидатът на съвременната комунистическа партия ГЕРБ, ще спечели кметския стол със минимум 101%! Нищо ново под пловдивското слънце, всичко си е по старому...

Отговори
16 3
Неанонимен

Неанонимен

01.11.2023 | 08:27

Най ми е интересно нашите евроатлантически партньори какво мислят за поредния пирует на нашата сикаджийска, кадесарска, комунистическа Тиква, подкрепяща левичрската путинистка?

Отговори
14 5
За сведение

За сведение

01.11.2023 | 08:21

Припомняне кои партии стоят зад Ванчето ГаZпрома: 1. Българска комунистическа партия 2. Партия на българските комунисти 3. Русофили за възраждане на Отечеството 4. Левицата 5. Атака 6. БСП за България 7. Алтернативата на гражданите А това са част лидерите на тези партии: Волен Сидеров Николай Малинов Румен Петков Георги Първанов Кирил Добрев...и ГЕРП!

Отговори
16 4
Закусващ

Закусващ

01.11.2023 | 08:41

Моля не изброявай повече тези национал-социалистически, болшевишки отрепки, защото закусвам и почва да ми се повдига. Благодаря.

Отговори
9 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?