Следвайте ни

Доц. Стойчо Стойчев: Натрупаният гняв не е причина да съсипем държавата

viber icon

- Доц. Стойчев, защо масовите протести идват месеца преди изборите? Има ли сценарий? 

- Подобен тип напрежение и провокации отдавна са търсени от противниците на управлението - извънпарламентарни партии, БСП, г-н Васил Божков, Цветан Василев, които имат интерес, от една страна, да се дестабилизира българското правителство, а от друга - да бъде отслабена позицията на прокуратурата, която води разследвания срещу тези лица. Очаквано беше да се мобилизира този ресурс, чакаше се подходящ момент за действие.

- Има ли все пак нещо изненадващо в протестите?

- Изненадващо е изключително острото поведение на президента Радев, който мина далеч отвъд политическите нападки срещу премиера и кабинета, като обяви прокуратурата за мафия, за институция, пълна с мутри, които изпълнявали политически поръчки.

Явно г-н Радев не успя да овладее нервите си след разследването срещу ключови фигури от неговия екип. Така се стигна до прецедент в българската политическа история - фактическа намеса на държавния глава в работата на независимата съдебна система.

Президентът може да критикува работата на прокуратурата, но е недопустимо да насъсква хората срещу тази основна институция.

С изключение на ролята на Васил Божков в организирането на протестите и позицията на президента към прокуратурата останалото си е старият водевил - президентът и властта се обвиняват взаимно. В това няма нищо страшно, ако не се стига до ескалация на напрежението, побоища и кръв.

- Какви могат да са причините за острото поведение на президента?

- Възможно е това да е политическа стратегия за печелене на подкрепа, но не е изключено и друго - президентът да е наясно, че прокуратурата разполага със сериозни материали срещу Радев и смята да му повдигне обвинение.

Не за възпрепятстване на проверката на КПКОНПИ около съпругата му, а за нещо много по-сериозно. Ако става въпрос за нещо подобно, реакцията на президента може да е чисто защитна - удря пръв, за да печели народна подкрепа и да обвини прокуратурата в поредната репресия, ако му бъде предявено сериозно обвинение. 

Убеден съм, че целта на Иван Гешев, ако тръгне срещу президента, а той вече го направи, не е сваляне от власт. Главният прокурор ще иска да види Радев в затвора, ако успее да представи достатъчно мотиви за това. Но крайно решение в подобна ситуация ще вземе съдът. А в момента нито една от замесените страни не оспорва независимостта на българския съд, включително президентът.

Каквито и да са причините за действията му, президентът се държи като милитарист и вандал, ако цитирам известната песен на Владимир Висоцки. Прав е експрезидентът Росен Плевнелиев, който твърди, че Румен Радев търси войната, защото няма идеи. Наистина от президента чуваме само критики, а напоследък размахва и юмрук на площада.    

- Премиерът Бойко Борисов обяви категорично, че няма да подаде оставка. Как ще овладее ситуацията?

- Подаването на оставка в тази ситуация би било тотална безотговорност. Не е ясно дали ще се наложи нова актуализация на бюджета, нито как държавата ще се справя с икономическите загуби заради коронавируса.

При евентуална оставка всичко това ще излезе извън контрол. Безотговорно е да се ходи на избори в пика на заразата, при това месеци преди редовния парламентарен вот идната пролет. Подобна грешка вече допусна френският президент Макрон с местните избори, които увеличиха взривно заболелите от коронавирус.

България от 30 години се бори с мафията и с корупцията. Нищо не налага радикални действия в тази посока точно сега.

А дори г-н Радев да дойде на власт, нищо с мафията и корупцията няма да се промени драстично. Претенциите на фигури като Нинова, Радев, Манолова не са за промяна на модела, а за това те да са хората, които да го реализират. Това на българските граждани трябва да им е ясно отдавна. Колко корумпирани правителства избрахме под мотото да махнем корумпираните политици?!

- С активната си роля президентът не обезсмисля ли ролята на опозиция в лицето на БСП?

- Цялото поведение на лидера Корнелия Нинова излъчва огромен страх и несигурност. В момента неин най-голям враг е президентът.

Нинова е най-застрашена - силен Румен Радев означава тя да изхвърчи, защото той или ще вземе нейната партия, или голяма част от нейната партия ще гласува за него. А около Радев гравитира и опозицията в БСП. Нинова е в много деликатна ситуация - тече избор за председател, има силна опозиция в партията, и тази опозиция се заигра с президента, който <210> взе опозиционното говорене.

- Какво е участието на Васил Божков в протестите? Кои са сценаристите?

- В социалните мрежи Божков непрекъснато пуска призиви за участие в протестите, скрийншотове от есемеси, в които участници в протестите му докладват ситуацията.

Основателни са съмненията осъществява ли г-н Божков логистика на придвижването на хора към София за участие в протестите. Божков обаче не е на публична длъжност и не дължи обяснение, за разлика от президента.

След като г-н Радев се представя като борец срещу мафията, това означава ли, че прокуратурата е мафия и следователно г-н Божков е жертва на мафията?! Това или друго иска да каже президентът?  

Що се отнася до сценаристите, много хора могат да имат интерес от ескалация на напрежението.  Всички мастити бизнесмени, атакувани  от прокуратурата, имат такъв интерес. Както и доста национални и международни фактори - БСП, руската държава, Демократическата партия в САЩ. Реджеп

Ердоган има интерес от атака срещу ДПС, което е гарант не за етническия модел у нас, а за това, че няма ислямизация у нас и че турската държава няма влияние в България.

Това е голямата роля на Ахмед Доган - той и ДПС блокират опитите на Ердоган и на Турция да правят политика в България, и то със свидни жертви - Местан, ДОСТ. Тогава пролича, че ДПС защитаваше българската държава от хората на Ердоган, от салафитите в Саудитска Арабия. 

В ДПС мислят секуларно. И всички, които точат брадвата на ДПС и на Доган, трябва да си дават сметка, че Доган за българските турци е като Кадафи в Либия. Махнаха го и хармонията свърши, настана хаос. Същото може да настъпи и у нас.

Случаят "Росенец" е голяма обида към Ахмед Доган - да се изсипят хиляди хора до дома, където се е изолирал от заразата. Сигурен съм, че Доган ще отговори подобаващо - и на Христо Иванов, и на Румен Радев. 

- Ще има ли предсрочни избори?

- В момента няма основание за предсрочни избори - нито политически, нито социални. Хората, които са измислили този сценарий, се опитват да ни втълпят, че има кризисна ситуация. Нищо страшно не става - ние сме общество, свикнало на протести. Друг е въпросът, ако ситуацията се проточи с месеци.

Надявам се нормалните хора в протеста да разберат, че за пореден път ще ги яхнат, някои ще се опита на техен гръб да реализира болни политически амбиции. Дано хората да проявят здрав разум.

Да, има натрупано недоволство от ГЕРБ, дори омраза, това се излива по улиците, в социалните мрежи. Но натрупаният гняв, дори да е справедлив, не е мотив да се съсипва държавата.

Не бива да повтаряме собствените си грешки.

- Протестите и напрежението ще ни попречат ли в разпределението на 40-те милиарда от фонд Солидарност, което ще обсъдят лидерите на ЕС?

- Предполагам, че европейците вече са ни научили магариите и няма да се впечатлят толкова от протестите. Но със сигурност е изключително притеснително президентът на държавата да обяви прокуратурата за мафия.

На такава държава не следва да се дава и 1 евро - нали ако прокуратурата е корумпирана, както твърди президентът, парите ще бъдат откраднати.

Визитка 

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск“ в катедра „Политология“ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Трафик

Трафик

14.07.2020 | 11:02

Тоя Стойчо е много жалък! Опитах се да му схвана логиката! Няма такава! А пристрастие то му извира изпод петльовия перчем! Хиляда титли да имаш като не можеш да ги защитиш си просто един от многото Стойчо!!! Ти не си политолог не си и анализатор ти си прост герберист АГИТАТОР.... Стига се мята като пача вра от медия в медия.. Като те видя вече се забавлявам даже не те слушам знам началото и края на брътвежите ти... Има анализатори които си заслужава да чуя ти не си от тях.... Ти си агитатор!!!

Отговори
2 5
xa xa

xa xa

13.07.2020 | 13:29

курвите на боко марица,пак се опитват да манипулират

Отговори
5 8
Васил Петков

Васил Петков

13.07.2020 | 13:23

Както се разбира от анализа, всички трябва да плащаме данък на Ахмед Доган /и бизнес наместника му Пеевски/ за мирния преход и неутрализиране на турското влияние в България. Нека да го включат направо в държавния бюджет и всички да знаем колко се плаща. А не като сега - хонорари за Цанков камък, студения резерв на ТЕЦ "Варна", фалита на КТБ, покровителстване на всякакви схеми за източване на бюджета и еврофондовете.

Отговори
5 3
Пенсия..

Пенсия..

13.07.2020 | 13:02

Този какво мисли,че ще яде следващите 40 години до пенсия!? То бива да си плюеш на сурата, бива, ама толкова не бива!!!

Отговори
5 4
bam

bam

13.07.2020 | 11:55

Този доцент е платен от мафията ГЕРБ!

Отговори
7 6
Еми

Еми

13.07.2020 | 11:13

Червенодупещите маймуни не искат да повярва , защото по умен от тях .Вярват на Фатмака с зелените чорапи .Искат да върнат Ореха тези които го свалиха 2014 .Психо десни ипсихо леви , Турлюгъовеч .

Отговори
9 8
Батко

Батко

13.07.2020 | 10:46

Гняв няма. Гневът води до погрешни решения. А спокойното решение е много просто. Оставка на главния Каскет и на мафиотското правителство.

Отговори
12 10
Дйа

Дйа

13.07.2020 | 09:06

Много смислен и разумен коментар от г-н. Стойчев. Дано повече хора го прочетат, не трябва да си разваляне държавата.

Отговори
17 22
!!!

!!!

13.07.2020 | 08:27

Стойчо, лижейки Г- точката (кафявата) на Бойко я по- добре ни информирай какво е ял снощи Бойко!

Отговори
20 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?