Следвайте ни

Доц. Стойчо Стойчев: Ще има още арести, но не и политически трус

viber icon

БСП се опитва да политизира кризата, но хората вече бягат от това.

Перничани просто искат вода в язовира, а водата няма цвят.

  

 

Ще тушира ли напрежението в Перник смяната на министри?

То не може да се тушира с оставки. Напрежението в Перник ще спадне, когато потече вода от чешмите на хората. Моите адмирации за кмета на Перник - изключително конструктивно работят хората, кабинетът дава пари, намясто са всички, копаят. Тук няма място за заклеймяване на виновни, каквито прави Корнелия Нинова. Прокуратурата ще намери кой е виновен. А наказателната отговорност е много по-страшна от политическата - може да отидеш в затвора. Докато при политическата се хвърлят оставки и след това хората се връщат, дори на бял кон.

 

 

Очаквахме спокойна година, без избори и остри политически сблъсъци, а започна с гръм и трясък. Какво ще се случи след бедствието в Перник и министерския арест?

Все още продължавам да твърдя, че ще имаме спокойна политическа година. Това, което в момента се случва, е криза с водоснабдяването на Перник и активност на главния прокурор по случая. Предполагам, че Иван Гешев ще проявява тази активност. Т.е. арести като този на Нено Димов сигурно ще има още през годината. Но това не са политически проблеми, те са по-скоро демонстрация от страна на прокуратурата за това, че новият главен прокурор има воля да бори високата политическа корупция.

Това не трябва да ни изненадва. Като ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев имаше същия стил на работа. Да не забравяме сходния арест на бившата кметица на „Младост” г-жа Десислава Иванчева. Предполагам, че г-н Гешев ще продължи да работи в тоя дух. Това обаче не означава задължително, че ще последват политически измерения.

Хората от ВМРО са прагматични и не вярвам заради Нено Димов да тръгнат да развалят мнозинството в парламента. Не смятам, че ще има турбуленции в парламента.  По-скоро една по-активна прокуратура ще повдига обвинения на длъжностни лица.

 Досега  се оплаквахме, че няма арести на високопоставени политици. Сега, като има арест на министър, се чудим не е ли прекалено. Явно у нас няма угодия,  българите вечно сме недоволни от нещо.  

Не беше ли твърде показен арестът на Нено Димов? Може би затова някои го възприемат като изкупителна жертва?

Ами ако арестът не е показен, хората ще кажат: ето нещо тихомълком става! Досега Сотир Цацаров 7 години и да е повдигал обвинения, винаги е бил много пестелив на думи, винаги е внимавал всичко, което  казва,  да е юридически коректно, неперсонализирано. И хората  го критикуваха. Сега имаме обратната ситуация - главен прокурор, който действа по-смело,  повдига обвинения. И пак не се харесва на всички. Винаги ще има недоволни, на които няма да им хареса и това поведение. Не може един човек да угоди на всички.

А що се отнася до показността, по времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър, правеха всички арести с камери. И това всъщност е времето, когато МВР имаше най-висок рейтинг в новата ни история. Тогава хората някак си чувстваха доверие в полицията. Не знам дали това ще сработи  и при Иван Гешев, но вероятно той опитва нещо подобно - като се показват арести, акции на прокуратурата, да се възвърне усещането у хората  за сигурност и доверие в тези институции. Като не виждаш и чуваш прокуратурата, се създава усещане, че нищо не правят, и при проблем изобщо не се обръщаш за решаването му към полицията и правораздавателните органи. 

Ще оцелее ли управляващата коалиция?

Да. Дали формално ще бъде ГЕРБ плюс Обединени патриоти, не е важно. Защото днес не можем да кажем, че има Обединени патриоти. По-скоро има ВМРО и депутати на Валери Симеонов. Не смятам обаче, че Красимир Каракачанов ще мине в опозиция.

Днес, доколкото има политическа интрига, тя е точно такава ​- дали ВМРО ще излезе от управлението. Но Каракачанов е много прагматичен човек, няма да го направи. Още повече - Нено Димов не е кадър на ВМРО и заради него Каракачанов няма да напусне коалицията.

Друг е въпросът, че депутатите на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ не стигат за мнозинство в парламента. Но те са си го осигурили по други канали - за Воля е ясно, че подкрепя, независимите ще подкрепят, защото при евентуални предсрочни избори тези играчи няма да влязат в НС. И за да останат до края на мандата, имат интерес да не клатят правителството, без някой да ги увещава.

Убеден съм, че и от БСП в момента не искат избори,не са готови. А реално те нямат интерес от предсрочни избори. Партията на Корнелия Нинова е разцепена, видяхме изключително хаотична кампания на местните избори.

Т.е. вотът на недоверие на 20-и няма да мине?

Не, вотът няма да мине. А властта няма да падне от действащите политически партии. БСП се опитва да политизира кризата, но хората бягат от това. Кризата няма да има политическо послание, колкото и да се опитват да го вменят БСП и Демократична България със заклеймяване на „корумпираното управление”.

Перничани просто искат вода в язовира, а водата няма цвят. 

Колкото и да им се иска на БСП да извлекат дивиденти от кризата, трудно може да им се получи. А е и малко след дъжд качулка ​- защо не казаха, че няма вода в язовира, преди изборите?! БСП  спечелиха кметските избори в Перник, без да знаят основния проблем на града - липсата на вода в язовира.

Това е проблем на кандидат-политиците ни в България - непознаване на реалните местни проблеми. Това е безобразието при нас.   

Ако все пак се стигне до дестабилизация, тя ще бъде на социална основа, на изострен социален проблем, ако кризата с водата обхване и други градове, а не на изтъркани фрази за корупция.

Има ли премиерът Борисов полезен ход в тази сложна ситуация?

В момента  той прави оптималното - отива директно намясто, не жали време и ресурси, оказва пълно съдействие на кмета на Перник. И хората го оценяват.

Ще избуят ли нови политически проекти на фона на тази криза?

Появяват се проекти, но все повече намалява силата, с която те могат да се включат в политиката.

Няма да имаме скоро феномени като царя през 2001 г. и Борисов през 2009 г.

 Просто такива хора няма. Нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов имат харизмата и популярността им. И дори да влязат в парламента, ще реализират нещо от рода на Воля на Марешки или на Бареков. Специално към Слави имаше твърде голямо очакване, защото събирал много хора на концертите си. Но не цялата публика ще гласува за него. И да вкара в парламента 15 депутати, в крайна сметка ще крепи властта, както го прави Марешки.

А Цветан Цветанов явно иска да си изгради имидж на краен пронатовски, проатлантически тип политик. Докато Борисов винаги е играл балансьор, няма как другояче у нас. На Балканите се сблъскват интереси минимум  на Русия и САЩ, не можеш да вземеш твърдо страна - рискуваш половината държава да те мрази и да те псува. Нужен е баланс заради българите, не заради великите сили.  

У нас има разделение на тема Русия и Запада

Цветанов е намерил тая ниша, на антируското говорене, но тя не е плодотворна у нас. Зеро, както казва Нешка Робева.  

В българската политика от години балансът винаги е бил ключът към просперитет. Ето в момента ​- от САЩ вземаме самолетите, от руснаците ​-реакторите. Пуска се руски газ през „Турски поток”, вз​има се терминал от гърците в Александруполис за американски газ.  По традиция ние не се славим с добра дипломация, но очевидно премиерът Борисов се справя добре -приемат го добре и в Москва, и във Вашингтон, и в Берлин, и в Пекин, и арабите.  Което е постижение за обикновен човек от Банкя.

Крайно време е да обърнем внимание не само на минусите, но и на добрите качества на политиците ни. Иначе публичната ни среда става изключително озлобена, очакванията да плюеш, да мразиш създават усещане за потиснатост и депресия.  Оттам е цялото ни национално униние, липсата на живец за позитивни неща.  

Как ще продължи 2020 г.?

В политическо отношение не очаквам сътресения. По-вероятно е  управляващите да приключат пълен мандат, както съм твърдял още от 2017 г. Просто няма фактори, които да предопределят предсрочни избори. Дано няма повече кризи, въпреки че положението с водата съвсем не е розово. Но трябва да сме позитивно, а не катастрофично, пораженчески настроени. Никой отвън няма да ни внесе оптимизъм.

 

 

 

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск“ в катедра „Политология“ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?