Следвайте ни

Репутацията и доверието са силните козове на Здравко Димитров

viber icon

Доц. д-р Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

-  Какво развитие да очакваме на балотажа в Пловдив?

-  Голямото предимство на Здравко Димитров е в това, че е популярна публична личност в Пловдив, нагласите за него за много позитивни.  Той стои с име и репутация, зад която застават много хора. А те имат и стимул да работят за него и биха призовали свои близки и приятели да гласуват за кандидата на ГЕРБ.

Какво показват резултатите от първия тур на местните избори?

- Никоя от партиите, особено основните, не може да се гордее с резултата си.  Като цяло съотношението на силите в национален план се запазва и ГЕРБ има повече гласове от БСП. ГЕРБ побеждават и чисто процентно в повечето населени места. За сметка на това пък на много места градове, спечелени на първи тур предишния път, сега кметската битка се решава на балотаж. В немалко от тези градове кандидатите са от БСП.

Факт е обаче, че  БСП имаше заявки за доста по-значителни резултати, заявки за алтернатива на управлението.

В София не е много ясно дали Мая Манолова, която отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ, е или не е червен кандидат, след като самата тя не се определя като такава, лидерът на БСП Корнелия Нинова не я припознава като такава. Всъщност цветът, на който Манолова заложи, не е червен, а бледозелен.  

В Пловдив и във Варна на балотаж срещу ГЕРБ отиват не кандидатите на БСП, а представители на патриотични формации. На практика в Пловдив ще има коалиционен балотаж - на национално ниво ГЕРБ и ВМРО са партньори в управлението.

На БСП им липсват големите градове. В областните градове само в Разград и Русе са водещи на балотажа, но не е ясно дали ще излязат като първи на финала.

Така че слабо представяне за БСП като цяло и дистанциране като цяло на председателката г-жа Нинова от кампанията и от поемането на отговорност. Изявлението й бе, че каквито и да са резултатите от изборите, тя няма да си подаде оставката, която никой не й беше искал.

Явно г-жа Нинова се притеснява от вътрешнопартийната реакция на изборните резултати, което издава цялата неподготвеност на БСП да се явява на местни избори, камо ли да се мъчи да предизвика предсрочни.

На този фон като много сериозен опонент на ГЕРБ се конституира ДПС. И то не само за т.нар. смесени райони. С над 5000 спечелени гласа ДПС се разминаха с малко от възможността да вземат общински мандат в София, което би било исторически прелом. И постигнатото обаче издава амбицията на ДПС за втора политическа сила.

Те са в много по-добра кондиция от БСП да водят адекватно политическо съревнование с ГЕРБ, защото нямат нито вътрешните проблеми на БСП, нито ценностната и ориентационна криза на столетницата.

Разломът в БСП не е просто междуличностен и на лобита, а е за ценности и за политическа  линия. От едната страна стоят хора, които искат БСП да има облик на европейска лява партия, а срещу тях е кръгът около Нинова, които гледат по-евроскептично, пронационалистически, ляво.

- Йорданка Фандъкова или Мая Манолова има по-големи шансове да мобилизира гласове на балотажа?

- Гласовете на Демократична България няма да отидат за Фандъкова, няма да отидат и за Манолова. На балотажа хората от ДБ ще гласуват най-вероятно за своите кандидати за районни кметове. А младите, гласували за Борис Бонев, изобщо няма да отидат да гласуват на балотажа.

На първи тур ГЕРБ не можаха да вземат това, което по принцип си взимат в София - над 200 хиляди гласа. Там има един резерв от 40 000-50 000 гласа - ако се мобилизира, той би могъл и да стигне за победа.

Мая Манолова постигна доста по-слаб резултат от предварително прогнозирания. Това се дължи на негативната й кампания. Кмет с антипослание не можеш да станеш.

Манолова не може да избяга от своята партийност, от асоциацията с реваншизъм за времената на Орешарски, когато апогеят на политическата й кариера беше пресечен от протестите, на които основно участваше градската десница.

Всички тези „багажи” много трудно биха могли да изведат на преден план позитивно послание, колкото и Манолова да се опитва.

За разлика от необременено момче като Бонев, на когото да играе положителния герой му се получава много лесно.

Но на един балотаж човек никога не знае какво ще се случи - задейства се и антивот. Много важна е мобилизацията на гражданите. А в София става въпрос за важен избор, а и за много пари - съвкупно бюджетите на столицата, които ще се харчат от кмета за следващите 4 години, са от порядъка на 7.5 милиарда лева. 

Зависи до каква степен щабът на ГЕРБ ще успее да се мобилизира, доколко трезвомислещи хора, които не се определят като твърди политически симпатизанти, ще отидат да гласуват, защото ги е грижа кой носи отговорност за управлението в София.

Трябва да е ясно, че при евентуален голям провал на Мая Манолова реално никой няма да понесе отговорност. Зад Манолова не стои никой, тя е бушон, който ще изгори - днес е в политиката, утре я няма.

Докато зад Фандъкова стои много по-плътна политическа, юридическа, морална отговорност и ясна идентификация кой я носи. И на Фандъкова, и на Бойко Борисов им пука - провал в София би бил и провал на национално ниво.

- В Пловдив обаче балотажът е между двама кандидати, част от управляващото мнозинство?  

- Така е и това не е в полза на изоставащия, защото той няма аргументите на антивота. Освен това в полза на г-н Димитров  работи и т. нар. политическо дегустиране. Когато в България един човек е излязъл от активната политика, след като е бил в нея, много трудно избирателите го връщат обратно на същия пост. Виждали сме го с президенти, с кой ли не. Така че, след като г-н Славчо Атанасов веднъж е бил кмет на Пловдив, според мен ще бъде доста трудно на пловдивчани да го изберат пак, при положение че два пъти е губил подобни избори през 2011 и 2015 г. 

Така че не разликата от 20% между Здравко Димитров и Славчо Атанасов е толкова определяща, колкото тези специфични елементи на българската политическа култура.  Важно е личното доверие, личният авторитет и мрежа - очевидно е, че г-н Димитров има по-голямо влияние от това на Атанасов. И отделно влияе и факторът, че г-н Атанасов вече веднъж е бил кмет на Пловдив. Ако пловдивчани го обичахте толкова, щяхте да го преизберете след това - това сочи  логиката. 

Всеки политик трябва да има чувство за мярка и да усети кога да спре, да си направи бенефиса.

- Много ли са 18 областни града на балотаж?

- Това е белег за нормализация на политиката. В една многопартийна система, в която имате пропорционално представителство, е по-скоро изключение една партия да успее да печели  навсякъде, и то от раз, масово общини. Това, което гледахме на местните избори през 2015 г., е по-скоро вид свръх мобилизация, свръх популярност на ГЕРБ. Докато сега по-скоро наблюдаваме връщането на българската политика в някакво нормално русло. Нормално е да има оспорвани битки.

- Идва ли времето на новите стойностни лица извън традиционните партии?

- Винаги е имало глад за такива  лица. Големият проблем в България е, че политиката и асоциирането с нея винаги до голяма степен е очернящо. И са твърде малко хората, които подхождат към политиката с чисти убеждения. Затова винаги се радваме при появата на свежи лица с кауза, зад които не стои партия, каквото е Борис Бонев от Спаси София.

Не очаквам обаче това явление да се масовизира, оттук да тръгне генерално преобразуване на българската политика. Но е хубаво да имаме добри примери, които отпращат позитивни послания, най-вече към младите хора.

- Стабилизиране на управлението ли показват тези избори?

- Това е видимо. Крайно време е да спрат приказките за предсрочни избори -никога от 2017 г. насам не е имало предпоставки за предсрочни избори. Няма социално напрежение, няма разцепление в управляващото мнозинство.

Има дрязги между отделни личности в малката коалиция, но като цяло мнозинството движи нещата в държавата, без да се изпада в кризисни ситуации. А наближи и времето за редовни избори. Редно е играчите да се успокоят, за да си стегнат редиците преди изборния панаир през пролетта на 2021 г. 

Изключително важно е да изберем добри управници. Колкото по-оправни и заслужаващи доверие са кметовете, толкова по-добре за нас, гражданите.

 

Доц. д-р Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?