Следвайте ни

Доц. Стефан Дюкянджиев: Силна имунна система пази от COVID-19

viber icon

 - Доц. Дюкянджиев, фирмата, в която вие сте научен консултант, от няколко години произвежда хранителна добавка „Муракол Протект“. Разбрахме, че наскоро сте дарили този продукт на Инфекциозната клиника в Пловдив, за да помогнете на лекарите да се предпазят от заразяване с коронавирус. Какви полезни свойства притежава „Муракол“?

- Ние направихме това дарение, защото имаме опит, който показва, че „Муракол Протект“ , базиран на коластрата, има силна антивирусната активност, което  е изключително важно за поддържането на имунната система на организма в оптимално състояние.  Доказано е, че имунната система е най-важна в осигуряването на благоприятната среда за протичането на всички процеси в организма. Продуктът притежава много други полезни свойства. В сегашната кризисна ситуация, предизвикана от пандемията с коронавируса, ние изтъкваме на преден план неговата силна антивирусна активност. Тази активност е доказана срещу много вируси, включително срещу най-вирулентните щамове (птичи и свински) на грипния вирус.

 

Защо при разработката на „Муракол Протект“ сте се насочили именно към биволската коластра?

Китайски учени публикуваха наскоро данни, че продукти, базирани на коластра, са активни и срещу предшествениците на Covid -19, каквито са SARS и MEST. Знаем какви тежки и тревожни епидемии предизвикаха те преди няколко години. Нашият собствен опит също потвърждава, че приемът на „Муракол“ има превантивно действие и предпазва от заразяване с грипните и други зимни вируси.

Предпочетохме биволска коластра, защото биволиците са изцяло на пасищно отглеждане. Пасейки целогодишно, те  се сблъскват с цялото разнообразие на патогени - вируси, бактерии, гъби, дрожди. Така „натренирват“ имунната си система и придобиват изключително богат имунитет и освен всичко друго - широк спектър от готови антитела.

Биволиците натрупват значително по-големи количества билки - другите дарове на природата. Затова  наред с използването на биволската коластра за „Муракол“ ние препоръчваме всички биволски млечни продукти.

 

Кои са ценните качества на коластрата?

Коластрата съдържа близо 100 различни полезни съставки, които синергично повлияват положително цялата имунна система. Ето по-важните от тях: имуноглобулини, лакталбумини, лактоферин, лактопероксидаза, лизозим, растежни хормони и растежни фактори, интерлейкини, цитокини, богати на пролин пептиди, активатори на левкоцитите и макрофагите.

Повечето от тези съставки са нормални компоненти на имунната система. Приемът на коластра спомага за установяване на необходимите концентрации, както и добър баланс между тях. Това позволява да се проявяват по най-ефикасен начин многото полезни активности на коластрата - антивирусни, антибактериални, антивъзпалителни, антипаразитни, антигъбични и антитуморни. Те могат да се проявяват поотделно, ала много по-съществено е координираната им комплексна реакция в защитата на организма срещу тежки инфекции, каквито са вирусните.

Коластрата и продуктите на нейна основа се проявяват като много полезни имуномодулатори. Това означава, че приемът на коластра подсилва имунната система, когато тя е отслабена, а я „укротява“, когато е свръх активна. “Муракол“ също се явява ефикасен имуномодулатор. При прием на коластра няма предозиране, няма негативни странични реакции. Нещо повече, нашият опит показва, че приемът на „Муракол“ се оказва полезен за хората с нарушена имунна система, имащи автоимунни проблеми.

 

Как тази хранителна добавка се възприема от човешкия организъм?

 „Муракол Протект“ е липозомно нанокапсулиран продукт. Това означава, че неговите компоненти са защитени с фосфолипидна капсула и не се увреждат при преминаване през стомаха. Това увеличава неколкократно ефективността на отделните компоненти и на „Муракол“ като цяло. Една част от хранителната добавка помага на имунните клетки, разположени в червата (до 60% от всички имунни клетки са там, на „първа линия“ срещу патогените). Другата част навлиза чрез кръвоносната система до всички органи и тъкани и поддържа останалата част на имунната система.

 

Кои компоненти на „Муракол“ са ключови в намаляване на риска от заразяването с Covid-19, кога и как трябва да се взима тази хранителна добавка?

Това е най-важният въпрос в момента. Ние се намираме в пика на пандемията от Covid-19. Няма добри лекарствени средства за лекуване на инфекцията. На базата на доказана полезна активност на продукти на коластрата срещу други опасни вируси, ние твърдим, че приемът на „Муракол“ може да бъде много полезен в сегашната ситуация.

Първо, може да намалява сериозно риска от заразяване с коронавируса. Второ, при заразените „Муракол“ може да спомага за бързо блокиране на размножението на вируса и преодоляване на инфекцията на по-ранна фаза и съответно избягване на тежката и често фатална фаза на заболяването. Всички компоненти на „Муракол“ могат да съдействат за предпазване и по-ранно овладяване на инфекцията.

На първо място тази добавка предоставя голямо количество и много широк спектър от антитела, някои от които да са активни срещу Covid-19. Ако няма готови антитела, лактоферинът, лактопероксидазата, лизозимът и други компоненти имат обща антивирусна активност и също ще противодействат на намножаването на вируса. Казахме за богатите на пролин пептиди. Те стимулират тимуса да произвежда клетки-убийци на вируса. Така съвместното действие на тези и други съставки на „Муракол“ предоставят добри възможности за борба с коронавируса.

 

Преподавателят в един от руските университети Олег Торсунов препоръчва в лекцията пред студенти, разпространена в Ютуб, джинджифил като средство да се предпазим от коронавирус. Твърди, че ако го взимаме, няма да се заразим. Както и куркума. В резултат на това джинджифилът беше изчезнал от пазара, а след това се появи с двойно и тройно по-високи цени. Какво е вашето мнение, универсален ли е?

Употребата на природни продукти в алтернативната лечебна практика бързо нараства. Това се отнася както до станали класически продукти като куркума, джинджифил, гъбите шийтаке, рейши и майтаке, така и до намерилите популярност нови продукти. Към тях ще прибавя черния бъз. Някои го слагат на първо място по антивирусно и антибактериално действие. В комбинация с клеева тинктура той е полезен пример от нашата народна медицина.

 

Доколко помагат на имунната система народните средства - кромид, чесън, люти чушки, лимони?

Поддържането на оптимална имунна система става с широк комплекс от мерки. На първо място това е здравословен начин на живот - правилно хранене, достатъчна физическа активност и свеждане до минимум на стреса. Стресът е преди всичко стрес на имунната система. Нейните органи, тъкани и клетки са най-чувствителни  на стреса. Мисля, че повечето хора добре знаят основните принципи на здравословния живот и хранене. По-трудно е да се спазват. Дано тази криза ни помогне да натрупаме повече воля в това отношение. Единични продукти, които Вие цитирате, са също много полезни. Все пак комплексният подход ще е най-добър.

 

Много се говори за хинин, дефицитен стана препарат „Тамифлу“, чиято цена също поскъпна. Имате ли мнение доколко тези лекарствени средства помагат на организма да се пребори с коронавирус? А също така за витамин С, селен и цинк.

Имам добър опит с витамин С, селен и цинк. Те са полезни за имунната система. Прибавям към тях витамин Д. Той е всъщност част от имунната система и има значение за активиране на макрофагите. Неговият дефицит през зимните месеци е една от причините за отслабване на имунната система и за по-честото боледуване.

 

Лекари казват, че Covid-19 първо атакува гърлото. Може ли да спрем вирусната инфекция с дезинфектанти за гърло и с кои, ако имате поглед?

 В рамките на моя опит ще кажа, че най-доброто средство да неутрализираме попаднали в гърлото вируси е неколкоминутна гаргара с разтвор на „Муракол“.

 

 

Доц. Стефан Дюкянджиев е завършил химия в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има  докторска степен от Кишиневския университет. Има дълъг стаж като преподавател по биохимия, биотехнология в Пловдивския университет. Специализирал е в Нидерландия. Три години е работил като гостуващ изследовател в университета в Отава, Канада. От 1994 до 2011 г. като експерт на Европейската комисия управлявал Програма ТЕМПУС, промотираща сътрудничеството във Висшето образование в Европа, последователно в България, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово. Сега е научен консултант към фирма „НюРевитал“, Пловдив.

Доц. Дюкянджиев най-много се гордее с това, че много от студентите му се изградиха като модерни европейски учени и ръководят или участват в най-актуални научни проекти, важни за Пловдив и за страната.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

печалба

печалба

02.05.2020 | 14:44

Инвестиция с печалба от 10% на ден изпробвано!!! Плаща с PAYEER http://fastinvestmoney.com/?ref=vipp

Отговори
0 2
Сосиджа

Сосиджа

02.05.2020 | 14:25

Силна имунна с-ма със заплата 600 лв. И пенсия 200 лв.е невъзможна...

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?