Доц. Спас Консулов: Раната в устата може да се окаже рак

Всяка подутина на шията трябва да се консултира със специалист

Клиниката от УНГ болести в УМБАЛ Свети Георги вече е напълно обновена.  След ремонта специализираното звено изглежда по съвсем различен начин. Ремонтирани са всички стаи, като 4 от тях са с ВИП условия, оборудвани с климатици, хладилници и други удобства за пациентите. 40-те легла са нови и модерни. Изцяло е обновен и операционният блок, закупена е нова апаратура и инструментариум.

Клиниката работи в условията на 24-часова спешност, като се поемат най-тежките случаите в цяла Южна България. В УНГ на УМБАЛ „Свети Георги” се лекуват тежки усложнения, които могат да доведат до много сериозни последствия за пациентите. Клиниката е единствена по рода си, в която се извършват високорискови операции и екстракции (изваждане) на чужди тела от трахеята, бронхите и хранопровода.- Доцент Консулов, идва зима и вашите заболявания зачестяват. С какви усложнения най-често се сблъсквате?

- С доста усложнения от ушен произход. В момента има много рино- и парагрипни вируси. Усложенията, които могат да се получат, са свързани най-често с хроничните отити,  засягане на слуховия нерв до глухота. Ние лекуваме и вътречерепните усложения, причинени от възпалителни заболявания на ушите и носа. А те могат да бъдат менингоенцефалити, например, или абсцеси на мозъка. Това са много тежки усложнения и до ден днешен. В ерата до прилагане на антибиотиците тези случаи са завършвали 100-процентово със смърт.

- Как започват  тези усложнения?

- Близостта между средното ухо и мозъка е малка. При развит отит има много пътища, през които инфекцията може да отиде в мозъка. Първите няколко дни пациентът се оплаква от ухото. След това могат да настъпят главоболие, повръщане, непоносимост към светлина, вратна скованост, повишаване на температурата, нарушение на съзнанието.

- Доцент Консулов, кога трябва да се оперира увеличена трета сливица?

- Тя се намира в горната част на гълтача, зад носа. Ние всички се раждаме с нея. Но има три степени на увеличение. При увеличена трета сливица има нарушено носно дишане - детето не може да спи добре, хърка по време на сън, поти се. Децата често боледуват от катари на горните дихателни пътища, а инфекцията поддържа увеличение на сливицата, като по този начин се получава един патологичен кръг.

- Какви са усложненията при увеличена трета сливица?

- Те са свързани основно със слуха. На първо място намалението му. Поради това, че обемът на сливицата е голям, тя  запушва евстахиевата тръба и оттам се получава състоянието, наречено серозен отит. Родителите забелязват, че детето не чува добре, тъй като трябва да увеличават звука на телевизора, да повтарят някои неща.  

- Какво би станало, ако тя не се оперира?

- Променя се цялата конфигурация на лицевият череп. В израстването се получава промяна на лицевите кости и детето може да придобие лице с отворена уста, небцето става дълбоко, променя се наредбата на зъбите. И понеже има хипоксия на мозъка по време на сън, може да започне и да изостава в умствено-психичното си развитие.

 -Доцент Консулов, зачестяват ли случаите на рак на устата и езика?

- Много. В последните 15 години карциномите на устната кухина и езика, както и на долната част на гълтача са увеличени многократно. Това изисква ранна диагностика и  адекватно лечение. 

- Какви са причините?

- Смятаме, че основните се крият в алкохола, тютюнопушенето и  храната. В повечето случаи карциномите са при хора, които злоупотребяват с цигари и спиртни питиета. Вече често се говори и за човешкия папиломен вирус /HPV/, който има все по-голямо значение за много локализации.    

-А първоначалните симптоми какви са, кое трябва да накара хората да дойдат при вас?

- При карцином на устната кухина и езика пациентът сам може да забележи някаква формация - разрастване на туморна тъкан или раничка. Много често първите, които се сблъскват с тези тумори, са стоматолозите по време на преглед или лечение на определен зъб.

Искам да обърна внимание и на туморите на шията. Всяка подутина на шията, която прилича на лимфен възел или друга формация, трябва да бъде видяна от специалист. Защото предполагаемата разсейка може да бъде един от първите симптоми на онкологично заболяване в определена област. При карцином на езика, примерно, най-напред може да реагира лимфният възел. И пациентът да няма представа, че съществува първично огнище. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Хитлера

Хитлера

13.06.2020 | 15:20

Мръстниг

Отговори
0 0
Хитлера

Хитлера

13.06.2020 | 15:20

Боклукчия

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?