Следвайте ни

Доц. Румен Драганов: Морето стана тясно, битката не е за цени, а за места

viber icon

- Успяха ли българите да спасят сезона по Черноморието при очевидния дефицит на чужденци?

- Да, мога да определя сезона като неочаквано добър! И това си пролича както по натовареността на пътната инфраструктура към морето, така и по трудността да се намерят свободни стаи по хотелите в края на юли и началото на август, та дори и по липсата на места за паркиране по курортите. 

Хотелиерите преоткриха българския турист и надхвърлиха в пик сезона 100% заетост. Имам предвид, че се стигна дотам двойните им стаи да се ползват от трима души, а апартаментите - от петима.

- Доц. Драганов, какво доведе до наплива на летовници по родното море?

- Трябва да се има предвид, че голяма част от нашенците се отказаха по обективни причини от почивки в Гърция и Турция, и това допринесе за наплива по нашето море. В цифри, ако трябва да сравним сезона с лято 2020-а, се отчита ръст, който е около 30-35%. Но ако вземем за база предпандемичната 2019 година, има спад - отново в рамките на 30-35 процента, който идва главно по линия на външните пристигания от  чужденци. Така че българите и увеличените им  пътувания до родното море наистина спасиха сезона.

- Оборотите явно са добри, но този наплив по хотели, ресторанти и плажове, борбата за свободни шезлонги на плажа не понижава ли като цяло качеството на услугата? Плюс всичко гореизброено от Вас - тапи по магистралата и плащане на луди пари за паркинг.

- Трябва да отбележим, че около 20% от хотелите и ресторантите по Черноморието останаха затворени това лято. Гости не посрещаха част от големите комплекси в Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена. Те доскоро разчитаха на организиран туризъм, на чартърните полети. Но „поточни линии“ от чужденци нямаше как да се случат в условията на „неочакваност“ на заповедите на здравните министри на която и да е страна. И съответно това натоварване на определени хотели, което наблюдавахме, беше частично и заради неработещите бази.

Моето мнение е, че тези, които умеят да работят в туризма и си разбират от занаята, направиха много силен сезон. И фактически опашките пред някои ресторанти и трудността да резервираш маса там показва, че има траен интерес към съответния продукт. А трайният интерес се дължи на качество.

- Не бива да се говори за евтино и скъпо, а дали туристите са удовлетворени

- Да поговорим за цените на почивките тази година. Заради неочаквания наплив бизнесът вдигна ли изкуствено цените? По-скъпо ли ни е от миналата година?

- Да, но по обективни причини, а не от сребролюбие или алчност. Ако сте ползвали същата услуга, с абсолютно същите параметри, би трябвало тази година да сте платили повече. Най-малкото заради това, че имаме по-високи цени при енергоносителите, а това неминуемо се отразява върху крайните цени на всичко. Туристическият бранш вече дава по-високи заплати на персонала си, притиснат  от остър дефицит на кадри. Но погледнете и другата страна на монетата - имаме увеличение на средната работна заплата и съответно увеличение на доходите на почиващите. Така че не виждам някаква драма. Всичко е динамика и всеки се наглася. Ако сте решили да изхарчите 1000 лева, ще се нагласите спрямо пазара и бюджета си и ще изхарчите 1000 лева. В кръга на шегата - ако искате да ви е съвсем без пари, ще се присламчите към дупката на оградата на къмпинга и ще ядете картоф, който си носите от къщи.

Затова смятам, че цените не са най-големият проблем това лято, а това, че не може да се намерят свободни места. Вие отивате в ресторант, който ви е препоръчан, и виждате, че без предварителна резервация е невъзможно да вечеряте там. Не можете да намерите стая в желания от вас хотел. Качването на цената намалява търсенето, така че да има свободни места и когато решите, че сте готови да дадете едно определено количество пари, да има как да ви настанят. Като пример ще дам знакови ресторанти в Европа - може и 7000 души да искат да обядват или вечерят там, но цените са направени така, че да могат да си го позволят само 200 души. 

Услугите не бива да се категоризират като „скъпи“ или „евтини“, защото това за различните хора означава различно нещо. По-резонно е да се измерва нивото на удовлетвореност, което носят. А тази година имаме високо ниво на удовлетвореност. Факт е, че има много малко оплаквания от страна на туристите.

- Българинът ругае във Фейсбук, а западнякът си взима компенсацията

- Странно - на фона на много неуредици по курортите ни! Показателен е примерът с Царево, където в пика на сезона самосвали кръстосват на метри от главите на плажуващите, за да разширяват ивицата. Защо точно сега?

- Любимото занимание на българина е мрънкането. Ако е много ядосан и озлобен, пише писмо или се обажда до Комисията за защита на потребителите, което е с нулев ефект. О, и да не пропуснем друг важен етап - оплакването във Фейсбук. Англичанинът например е научен да осребрява всяка своя жалба. Оплакванията не се измерват с грубите думи, които се изливат в социалните мрежи, а с това какви пари си взел обратно в знак на извинение. Докато при европейците няма недоволен клиент, който да не е получил компенсация заради проблеми, при нас, българите, това клони към нула. Нашенецът няма умения да защитава адекватно своя интерес и да получи финансова компенсация за неполучена или зле извършена услуга. Тук затварям скобата. 

Истината е, че за голяма част от проблемите в туризма вина имат местните кметства. Ще познаете един корумпиран кмет по степента на застрояване на мястото, което управлява. 

- Ще приключи ли сезонът преждевременно заради тревожните данни за ковид и кога ще паднат цените по Черноморието?

- Цените винаги падат след втората половина на август с близо 30-40 процента. И понеже споменахте Царево, хотелиерите първи ще бъдат принудени да намалят цените си, за да не загубят всичките си туристи.

ВИЗИТКА

Доц. д-р Румен Драганов е председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм, доцент в Катедра "Информационна среда за туризъм, изкуство и култура" в УниБИТ и преподавател в Международно висше бизнес училище. Директор на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Съвета на директорите  на грандхотел "Поморие". Член е също на Управителния съвет на Фондацията за реформа в местното самоуправление, на УС на Българската федерация по колоездене и на УС на Асоциацията за здравна превенция - Висбаден, Германия.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Талибан

Талибан

20.08.2021 | 06:36

100 грама кобалт 60 ще го разширят

Отговори
0 0
Талибан

Талибан

20.08.2021 | 06:33

100 грама кобалт 60 ще го разширят

Отговори
0 0
Караборун

Караборун

19.08.2021 | 14:10

Нищо ново. Докато има глупаци ще има и тарикатите кого да лъжат. Плюскайте залежалите боклуци на веригите колкото можете. Нали всичко е “ол инклузив”? Демек аванта. А този Драганов много лъже. Прави ли ви впечатление, че всяка година се тиражират разни числа за брой нощувки, приходи от туризма и всякакви други икономически показатели? Някой да е прочел какви са постпленията в хазната от туризъм? Няма и да прочетете, а след месец ще почнат да плачат за помощ.

Отговори
16 1
Юлия

Юлия

19.08.2021 | 10:08

И аз мисля, че следващата година почиващите ще ги търсят с дронове.

Отговори
17 1
Тръгвайте

Тръгвайте

19.08.2021 | 09:47

И сега всички хотелиери и ресторантьори отиват доброволци в ковид отделенията. Спасявахме техните з адници,сега ще помагат на лекарите.

Отговори
12 5
Адмирации за итн

Адмирации за итн

19.08.2021 | 09:35

Шнорхела с маска бе хит това лята!

Отговори
10 0
Турист

Турист

19.08.2021 | 09:26

Не си остър. Вдлъбнат си! При това - много. И не си ненагъл. Въобще, има много по-умни, по-възпитани и по-малко нагли хора от доцента по вятър

Отговори
15 0
Абе

Абе

19.08.2021 | 09:09

Ние си имаме малко моренце, не е море и много алчни и корумпирани хорица. Как ще се сравни нашата плажна ивица с безкрайната такава в гърция например. Но за сметка на малката ивица море си имаме големи бетонни комплекси. Може ли някой да посочи къде в Гърция има такива големи плажни мастодонти, не няма, всичко е до 3 етажа. Да не говорим че там всичко е стремеж да се угоди на летовника, а у нас, да се вземат едни пари колкото се може по бързо.

Отговори
20 4
развитие

развитие

19.08.2021 | 09:06

Държавата ни е оплетена от мафии. Те само дебнат, къде да направят 'удара" си. Няма нищо нормално в държавата - най-малко ценообразуването. Спекула и монополизъм! Краставиците това лято станаха 5 лв./кг. Защо? Защото е спрян умишлено вносът от Македония, Гърция и Турция. Токът на "Свободната ни борса", стана 2 пъти по-скъп от този в най-богатите страни в ЕС! Газът - същата работа! Като резултат - все повече хора бягат от Родината си! Държава на 1300 години е на път да изчезне.....

Отговори
27 2
1234

1234

19.08.2021 | 09:01

Ооо, много хора другата година няма да се върнат на нашето Черноморие! Докато румънските туристи са по- важни от нашите, няма да имате качествени български, а ще идват само тези, които нямат възможност да отидат в чужбина!

Отговори
24 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?